Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Toeslagen Belastingdienst

Geplaatst door: dennis089 op: 09-10-2014 20:16
Beste heer/ mevrouw, De toeslagen van de belastingdienst. U kent ze allemaal wel. Het 'leuker' kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Mijn stelling luidt; De belastingdienst werkt burgers moedwillig de schuld in. (lees: betalingsregelingen) Ik baseer deze uitspraak op het feit dat de belastingdienst maar al te graag met toeslagen strooit. Huurtoeslag, Zorgtoeslag en vele anderen toeslagen. Technologisch gezien zouden toeslagen gekoppeld kunnen worden aan bijvoorbeeld loonbelasting. Of men krijgt bijvoorbeeld over het afgelopen jaar toeslag uitgekeerd. De burgers zouden krijgen daar waar ze recht op hebben. De werkwijze is echter anders; Men krijgt een toeslag uitgekeerd en deze loopt ongetoetst voor 'langere periode door'. Vaak enkele jaren zodat er persoonlijke veranderingen kunnen optreden als loonsverhoging, ander werk, gehuwd of gescheiden. De belastingdienst zet mannetjes op al deze verscheidene toeslagen om ze door te pluizen op onvolkomenheden. Het doel is burgers treffen die geen recht (meer) hebben op de door hun aangevraagde toeslag. Dit kan soms al door enkele tientallen euro’s loonsverhoging spelen. Vervolgens krijgt de burger die een toeslag heeft lopen waarbij er een verandering heeft opgetreden een brief thuisgestuurd. De mededeling luidt dan een flinke geldsom die van enkele honderden tot enkele duizenden euro's kan oplopen. De belastingdienst is erop uit zoveel mogelijk 'slachtoffers' te maken die vervolgens middels een betalingsregeling schikken. Veruit de meeste mensen die enige vorm van toeslag ontvangen zijn namelijk onvermogend. De betalingsregeling levert per geval 4,4procent rente op. Dit beleid van de belastingdienst (overheid) is onsmakelijk en onwenselijk. De burger dient beschermd te worden voor onnodige schulden. Echter de werkwijze veroorzaakt het tegenovergestelde. In persoonlijke kringen heb ik van veel verschillende mensen vernomen dat ze hiermee in aanraking zijn gekomen, doch alle met verschillende sociale achtergronden. Een groot percentage van de bevolking lijdt door de handelswijze van de Belastingdienst financiële schade en dat dient aan de kaak gesteld te worden.
Reactie door tijger1 op 09-10-2014 20:24
Mijn reactie staat bij Vraag en Antwoord, waar dit topic ook staat.
Reactie door carola.83 op 09-10-2014 22:34
......Men krijgt een toeslag uitgekeerd en deze loopt ongetoetst voor 'langere periode door'. Vaak enkele jaren zodat er persoonlijke veranderingen kunnen optreden als loonsverhoging, ander werk, gehuwd of gescheiden....... Tja, als je zelf niet even de moeite neemt om wijzigingen op tijd door te geven. Dan wordt het inderdaad terug betalen in bepaalde gevallen.
Reactie door joentje1978 op 10-10-2014 18:05
En je hebt zelf niet de plicht om je gegevens te controleren en aan te passen zodat je dit soort situaties kunt voorkomen? Dat de werkwijze van De Belastingdienst erg arbeidsintensief is en het allemaal veel efficienter en goedkoper kan daar heb je gelijk is. Daar zijn ze zelf als het goed is nu ook eindelijk achter.
Reactie door zon5net op 14-11-2014 11:14
Mijn moeder is in 2012 overleden, zij had zorg toeslag gekregen in 2011. Onterecht teveel. De belasting dienst ontbreekt het aan moraal om na 2,5 jaar de curator nog ff te claimen dit bedrag terug te storten, wat inhoud dat de curator dit weer even bij de andere erfgenamen mag innen......om het terug te betalen.
Reactie door tijger1 op 14-11-2014 11:37
Quote: zon5net schreef op vrijdag 14 nov 2014, 11:14: Mijn moeder is in 2012 overleden, zij had zorg toeslag gekregen in 2011. Onterecht teveel. De belasting dienst ontbreekt het aan moraal om na 2,5 jaar de curator nog ff te claimen dit bedrag terug te storten, wat inhoud dat de curator dit weer even bij de andere erfgenamen mag innen......om het terug te betalen.einde Quote Heeft niets met moraal van doen. Teveel ontvangen, is teveel ontvangen. Als de erfgenamen de erfenis niet beneficiair aanvaard hebben, of verworpen, moeten zij uiteraard betalen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!