Te veel zout in kant en klaar producten
Geplaatst door: redacteur op: 12-10-2009 10:55
Soepen, sauzen, pizza’s, kant-en-klaarmaaltijden, brood en broodbeleg zitten boordevol zout. Zonder dat u het vaak weet, krijgt u door het eten van deze producten heel veel zout binnen. Wat vindt u hiervan?
Reactie door onbekende gebruiker op 12-10-2009 11:09
Je moet meer zelf koken, maar de mensen zijn vepest door de supermarkten met hun gesneden groenten en kant-en-klaar eten, bijna niemand kan zelf koken laat staan een taart bakken. Zelfs een pannekoek kunnen ze niet meer zelf bakken, over een paar jaar kan niemand meer koffiezetten. Alles zit in een bekertje of zakje.
Reactie door bachanaal op 12-10-2009 11:28
ik voeg al jaren geen zout meer toe aan het eten omdat er al genoeg in zit en koop weinig kant en klaar. als ik bij AH kom dan zie ik bijna iedereen kant en klaar producten kopen, die heeft dan ook een heel uitgebreid assortiment. als je een snelle hap wilt moet je naar AH.
Reactie door onbekende gebruiker op 12-10-2009 11:29
U zegt het zelf al,meer zelf koken,maar dat de mensen verpest zijn door de supermarkten;dat ligt aan de mensen zelf,ook wel gemakzucht genoemd.
Er is ook nog zoiets als eigen verstand gebruiken,eigen initiatief,verantwoordelijkheid,hoe je het maar noemen wilt.
En de smoes dat men geen tijd heeft om te koken is onzin,dan maak je tijd,als je een goede gezonde hap eten wilt dan hoeft dat in geen geval langer dan 45 minuten te duren,dat moet toch echt wel lukken.
Men moet eens op een rijtje zetten waar men de tijd aan besteed op een dag;wedden dat dat heel vaak minimaal 1 uur internet per dag is,dat kan naar de helft dus heb je al een half uur te pakken.
En dan de televisie uit,kom van dat bankstel af,besteed de tijd aan iets nuttigs,namelijk gezond eten koken.
.
Wat een slappe hap bij Unilever. Gewoon alle zout halveren. Albert Heijn heeft ook genoeg macht; 5-20 % minder zout in ALLE producten, behalve enkele die mogelijk snel bederven.
Een sticker erop 'Weinig zout, GEZOND' ! Weg met dat slappe 'Kies Bewust'.
De grap was nog eens in Kassa bij Kant en Klare boerenkool. Twee merken waren gelijk, alleen in de AH-versie zat meer zout. (En was duurder).
Ook minder suiker in die belachelijk zoete sauzen etc graag!
Dat er producten zijn die 'zout afbouwen' geeft al aan dat ze zelf zien dat er een probleem is.
Maar er moet geld aan verdiend worden.
Ik kook nog steeds zelf, haal verse groente (niet gesneden) en heb nooit kant en klaar maaltijden. Zelfs patat (wat ik eens in de 2 maanden eet) maak ik zelf, omdat het bij een snackbar overladen word met zout. Als we een dagje uit gaan, neem ik ook nog heel ouderwets mijn eigen boterham mee, omdat onderweg ook alles overgoten word met zout. Het zelf klaar maken van je maaltijden duurt niet veel langer dan die kant en klaar maaltijden en ruikt ook veel lekkerder, is smaakvoller en gezonder. Bij suddergerechten maak ik het de avond van te voren klaar zodat ik de volgende dag gewoon op tijd kan eten (dat is het nadeel bij heledagen werken). Over het algemeen vind ik kant en klaar maaltijden ook nog eens te prijzig, als je de seizoen groentes koopt, ben je nog voordeliger uit ook.
Nederland wordt zwaarder!
raar he'.
Alles staat stijf van ZOUT en SUIKER.
het zout wordt gebruikt ter conservering van de happen. wanneer dat minder zal worden zullen er vervangers gebruikt moeten worden. Tja, en wat zal dat dan zijn en consequenties voor je gezondheid hebben.......
Ik vind het jammer dat bij dit soort tests alleen naar het zout wordt gekeken. Ik zelf kook al jaren zonder zout, want zonder extra toegevoegd zout, krijg je al genoeg zout binnen (o.a. in brood, dat is zonder zout ook echt niet te eten). Maar meer nog dan op zout let ik op E621, oftewel mononatriumglutamaat, ve-tsin of hoe je het noemen wilt. Deze zgn. smaakversterker veroorzaakt bij mij persoonlijk veel ergere reacties dan zout. Behalve dat m'n bloeddruk omhoog schiet, krijg ik er echt een slapeloze nacht van. sinds ik goed oplet en E621 zoveel mogelijk links laat liggen gaat het stukken beter met de bloeddruk. Het jammere is dat E621 vaak wordt gebruikt i.p.v. zout en dat is volgens mij nog veel erger. En het zit écht overal in. Soms word ik er een beetje wanhopig van, bijna elke "hartig" product, inclusief vleeswaren en voorgemarineerd vlees is ermee "besmet". Kerrie is ook zoiets, niemand weet precies wat voor kruiden in dit mengsel zitten, maar E621 is er één van. Denk je een kruid te kunnen gebruiken i.p.v. zout, dat schiet dus niet echt op. Gelukkig worden de heren fabrikanten al een beetje wakker en gebruiken ze het al wel minder, maar nog steeds teveel, helaas.
ik denk dat we weer terug moeten naar "af"en proberen weer alles zelf te bereiden dan heb je weer (bijna) alles zelf in de hand ,als ik zie hoe de jeugd eet dan moet dat in de toekomst behoorlijk wat problemen opleveren.
Koos
Wat een stom excuus van Unilever dat ze het zout nog niet kunnen minderen, omdat ze dan klanten verliezen... (wegens concurrentie met andere merken)! Ik - en meerderen met mij -vinden al dat zout verschrikkelijk smerig en kopen juist daardoor het product niet! Je proeft niet anders dan zout ipv dat de echte smaak naar de groenten, etc. die in het product zitten.
Ik heb ook al direct een duidelijk voorbeeld: Iglo's diepvriessoep.
Deze vond ik altijd heerlijk. Er waren meerdere smaken: kip, groente, vis, tomaten, tomaten/groente. Maar sinds 1,5 jaar hebben ze het receptuur gewijzigd onder het mom van 'Vernieuwde, verbeterde smaak' (en ook aantal soorten naar 3 gereduceerd). Echter, de soepen hebben een veel slechtere smaak gekregen: zeer zout, veel vetter en veel minder gevuld met groente of vis dan ervoor! De mindere vulling - wat natuurlijk minder smaak geeft - hebben ze volgens mij gecompenseerd door extra zout toe te voegen.
Zoals ik al aangaf was ik eerst een fan van alle diepvriessoepen van Iglo (heel goed gevuld en smakelijk) en at het wekelijks. Ik heb zelfs vrienden en ook mijn ouders aan dit product gekregen. Nu hebben zelfs ook mijn ouders al die wijzigingen opgemerkt en dat het een stuk zouter/vetter is (terwijl we standaard zelfs meer water toevoegen dan beschreven staat) en veel minder goed gevuld en van smaak. Nu ben ik dus geen fan meer en koop het nog maar zelden (een slechte actie van Iglo, het receptuur 'vernieuwen'. Waarschijnlijk een soort bezuiniging op groente en willen generen van meer winst...).
Dus hoezo Unilever, dat jullie klanten verliezen door minder zout in de producten te stoppen...?! Er zullen juist extra klanten komen als jullie minder zout gaan toevoegen en de smaak van de gebruikte groente naar voren laat komen!
@@@
De wetenschappelijke onderbouwing van de zout-hype berust op gebakken lucht. Een "onderzoek" met/bij
twee
personen, is methodologisch gezien zonder meer lachwekkend. Bovendien worden aan de gemeten waarden konklusies verbonden die zelf onderdeel van onderzoek moeten zijn. De wetenschap op zijn kop, laten we maar zeggen. Het ware beter dat KASSA en de CONSUMENTENBOND zich bezighouden met werkelijk belangrijke consumentenzaken.
Lees ook:
http://kassa.vara.nl/portal?_scr=ka...&number=4790056
Pedro
Ik kook zelf verse maaltijden, maak ook mijn pizza zelf. Wat ik nu tegen kwam in de supermart vind ik zo stom... Italiaanse KRUIDEN waar ZOUT aan is toegevoegd
Waarom stoppen ze zout bij kruiden, je gebruikt toch kruiden om gerechten meer smaak te geven. Ik gebruik al 20 jaar geen zout bij het koken en dat bevalt mij en mijn gezin prima maar als ze nu al de kruiden gaan ver*****n met zout weet ik het niet meer.
deze Italiaanse kruiden zijn van Verstegen. Heren kruidenmakers stop aub met het toevoegen van zout aan kruiden.
De discussie die ze voeren in de media dat ze het zout niet direct kunnen halveren slaat nergens op, Als je lekker zout wilt eten dan zet je maar een zoutpot op tafel en strooi je maar je bordje ermee vol. Laat mensen wel de keus of ze zout willen eten of niet, nu wordt het je je strot ingeduwd en heb je weinig keus.
De fabrieken voegen zout toe omdat dat beter verkoopt. Zo werkt t. En als de consument geen etiketten leest, gemakzuchtig is dan gaan de fabrieken gewoon door.
De consument heeft een sterk wapen in handen: koop het niet.
ja als je thuis zelf veel zout in je eten gooit dan kies je daar zelf voor
en het gaat trouwens niet alleen om het zout in de kant en klaar gerechten wat dacht je van bepaalde snoep en koek en van de boter waar je tenslotte je vlees in bakt ik vind dat de overheid hier toch eindelijk eens iets aan moet doen maarja die vedienen er zelf nog teveel aan net zoals aan tabak en alcohol en dergelijke het zal hun een zorg zijn dat de mensen zich
dood roken .eten en drinken dat levert nogal niks op voor de schatkist btw enzo
goud voor iraakse wijn
Nederlands voedingszoutkampioen: Unilevers Conimex producten, waaronder de sambals.
Veel bier daarbij drinken dus om het zout uit de nieren te kunnen spoelen of nog liever Spa blauw. En zoals bekend 1 gram natrium = 2,5 gram zout. dat meestal niet op de ingredientendeclaratie van het voedingsproduct staat vermeld. Even omrekenen dus en niet schrikken van de uitkomst !
als je zelf je groenten snijdt doe je de harde stronk van bv kool, weg
bij voorgesneden groenten doen ze alles erbij
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!