Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Supermarkt vlees

Geplaatst door: eva150 op: 02-11-2010 16:42
Lekker we eten zuurkool met geruld gehakt erdoor. De kinderen zijn er dol op. Snel bij de Albert Heijn een pond gehakt mee. Is tenslotte maar E 2,29. Toen ik eenmaal aan het koken was, besefte ik me maar al te goed waarom dit gehakt zo goedkoop is. Het gehakt lag in de pan gaar te koken in het eigen vocht, in plaats van dat het gebakken werd. Meer dan een kopje vocht (dus 200 ml) heb ik van het gehakt gehaald voor het echt gebakken werd. Zo blijft er dus van dat pond ook niet veel meer over. Ditzelfde gebeurde bij de kipfilet. Er wordt om het lang houdbaar te krijgen en goedkoop aan te kunnen bieden erg veel vocht in de kipfilet gespoten. Ik walg hiervan en koop mijn vlees voortaan weer bij de slager. Die weet tenminste wat echt lekker vlees is. Ik ben erg benieuwd wat andere mensen van het kleffe vlees van de supermarkten (want het is niet alleen de Albert Heijn) vinden. Ook vraag ik me af waarom mensen het nog willen eten. Misschien een idee voor Kassa om dit eens echt te onderzoeken?!
Reactie door marcel75 op 02-11-2010 17:17
Eva, De meeste slagers slachten ook niet zelf meer en kopen bij de groothandel in. Alleen bij een slager die nog zelf slacht heb je de kans minder vochthoudend vlees tegen te komen. Maar helaas geld voor vlees hetzelfde als voor t.v.'s. radio's kleding, etc. allemaal hetzelfde: de consument wil veel voor weinig en het liefst helemaal voor niets.
Reactie door eva150 op 02-11-2010 17:45
Quote: marcel75 schreef op dinsdag 2 nov 2010, 17:17: Eva, De meeste slagers slachten ook niet zelf meer en kopen bij de groothandel in. Alleen bij een slager die nog zelf slacht heb je de kans minder vochthoudend vlees tegen te komen. Maar helaas geld voor vlees hetzelfde als voor t.v.'s. radio's kleding, etc. allemaal hetzelfde: de consument wil veel voor weinig en het liefst helemaal voor niets.einde Quote Ze kopen inderdaad wel in, maar ik weet dat de verwerking bij en ambachtelijke slager, ookal slacht deze niet zelf, toch wel degelijk anders is. Zo goed als alle slagers draaien toch echt zelf hun gehakt en maken de hamburgers en dergelijke ook zelf. Ik zou zeggen test het zelf maar eens. Een pond van de Appie Heijn en een pond van een goede slager. Je zult het verschil zien. Het vocht wordt namelijk toegevoegd bij de verwerking van het vlees tot eindproduct en niet al meteen na het uitbenen.
Reactie door marcel75 op 02-11-2010 18:56
Eva, Ik ken het verschil en ik ken de inkoopkanalen van de vleesverkopers die zich slagers noemen ook. Ook daar zitten inmiddels legio bij die zelfs gehakt kant en klaar inkopen. En daarnaast zijn er bij de supers ook nog wel goede slagers te vinden. De supers die zelf gehakt draaien, karbonades snijden etc. Ze bestaan echt!
Reactie door eva150 op 02-11-2010 19:25
Hallo Marcel, Ik ben wel verbaasd over je reactie. Het lijkt bijna alsof je werkzaam bent in een supermarkt. Maar dat is geloof ik niet het geval. Jammer dat je zo'n negatief beeld neerzet van de slager van tegenwoordig. Ik zou zeggen kom eens in een aantal slagerij achter de schermen kijken en je zult het verschil ziet. Ik kan je wel gelijk geven dat in sommige supers het vlees wel ok is en dat daar een slager in dienst is die zelf produceerd. Bij ons in Friesland zie je dit in ongeveer de helft van de supers. Mijn tip blijft echt nog steeds. Bak zelf een half om half van Albert Heijn en half om half van een ambachtelijke slager. (bijvoorbeeld een Keurslager of een Uw slager)
Reactie door ivanvliet op 02-11-2010 20:22
ik koop mijn vlees altijd bij de jumbo in ridderkerk de slager draaid zelf zijn gehakt zijn 3 soorten:varkens,rund en extra mager gehakt is super mooie bruine ballen,slinkt haast niet en echt geen water uit het gehakt trouwens vind al het vlees goed bij de jumbo
Reactie door eva150 op 02-11-2010 21:41
Quote: ivanvliet schreef op dinsdag 2 nov 2010, 20:22: ik koop mijn vlees altijd bij de jumbo in ridderkerk de slager draaid zelf zijn gehakt zijn 3 soorten:varkens,rund en extra mager gehakt is super mooie bruine ballen,slinkt haast niet en echt geen water uit het gehakt trouwens vind al het vlees goed bij de jumboeinde Quote De jumbo is inderdaad een van de betere op het gebied van vlees. Is ook net wat duurder dan c1000 en ah als het om de versproducten gaat. Helaas bij ons geen jumbo in de stad
Reactie door marcel75 op 03-11-2010 08:27
Eva, Ik werk niet in een supermarkt en heb er ook geen aandelen in. Maar om al het supermarktveels over 1 kam te scheren vind ik nog al ver gaan. Ik heb namelijk regelmatig bij een slager mee kunnen kijken en weet dat er ook slagers zijn die bijvoorbeeld supermarktaanbiedingsvlees kopen, uit de verpakking halen en als eigen vlees verkopen. Tja, wat koop je dan? Eigenlijk niets meer dan een beetje beleving.
Reactie door omaloes op 03-11-2010 14:23
Ik begrijp precies wat je bedoelt. Dit is ook zo met het shoarmavlees. Ik heb al gemaild naar de klantenservice van AH maar daar wordt ik doorgestuurd naar de manager van onze plaatselijke AH. Die weet ook niet hoe het komt en is ook niet bereid dit na te gaan. Ik woon gelukkig op 2 km. afstand van België en ga daar nu mijn vlees halen bij de Colruyt. Heerlijk sappig vlees, niet duurder dan in Nederland en vooral geen overtollig vocht, heerlijk dus.
Reactie door te85 op 03-11-2010 15:42
@eva150 dus je mag wel alle supermarkten over een kam scheren maar slagers niet...vreemd verhaal en zeker dat u juist een van de betere ketens in een slecht daglicht probeert te plaatsen
Reactie door invalide op 03-11-2010 16:15
In mager gehakt zit vaak extra water, in normaal gehakt vaak extra vet dus je kan een bal gehakt in eigen vet braden en je hoeft geen Croma meer te kopen. Als je goed kijkt zie je het witte vet en dan hoef ik het niet meer. De lage prijzen moeten ergens vandaan komen en ik heb liever iets duurder maar dan wel echt vlees.
Reactie door marcel75 op 03-11-2010 16:24
INvalide, Echt vlees heb je alleen nog maar als jezelf in het voorjaar een big koopt en dat thuis vet mest. Een dikke 1 1/2 jaar later heb je dan echt vlees.
Reactie door eva150 op 03-11-2010 18:36
te 85, Ik weet niet wat u bedoeld. Ik scheers geen supermarkt over een kam. Ik ben me er terdege van bewust dat in sommige supermarkten het vlees wel fatsoenlijk is. Als u goed leest kunt u dat lezen in een aantal reacties geleden. Ik ben verbaasd dat er slagers zijn die zo handelen als Marcel omschrijft. Ik ben ze, gelukkig, nog nooit tegen gekomen. Ik weet dat de ene beter is dan de andere, maar die manier van werken levert een slager ook geen inkomsten. Maar ja... sommige mensen..... En het is onzin dat je zelf een varken zou moeten slachten om echt vlees te hebben. Menig (goede) slager zal dit met me eens zijn.
Reactie door marcel75 op 04-11-2010 08:53
Eva, Menig slager slacht zelf niet meer! Helaas zijn het tegenwoordig dus veredelde vleesverkopers geworden met dezelfde opleiding als de supermarktslagers. Kijk anders eens de afleveringen terug van de Keuringsdienst van Waarde uit volgens mij het 1e seizoen (Klootwijk deed nog mee) waarin Jip en Janneke werden vetgemest door een echte slager. Die liet de varkens ook ergens anders slachten, maar mestte ze wel zelf vet. En het vlees zag er heel anders uit. Uiteraard werden de hele varkens, dus ook de kop en de poten, verkocht aan liefhebbers. Dat supermarkten vaak goedkoper zijn heeft er ook mee te maken dat ze in grotere hoeveelheden hetzelfde vlees kunnen inkopen bij de groothandel als de zelfstandige slager. De (enkele) slagers die handelen zoals ik eerder omschreef verliezen hun klanten hierdoor niet. De meeste mensen vinden het vlees van de slager altijd lekkerder omdat ze denken dat het lekkerder is. Als je dat maar hard genoeg denkt, dan vind je dat ook. Ik zeg hiermee niet dat vlees van de slager minder goed is, maar geef alleen maar aan dat mindere slagers er om deze reden mee weg komen.
Reactie door chef54 op 27-11-2010 06:20
al ben ik absoluut geen a-h fan,dus ik heb dit ook uitgetest.(ben kok). het gehakt beetje voor beetje in een pan gedaan voordat ik de margarine goed had verhit.zonder vocht probleem.met 2 soorten gehakt halfom en rund. het gehakt van a-h ligt zeker 2 ,3 jaar in grote delen rund diepgevroren totdat het wordt verwerkt.kipfilet waar water aan is toegevoegd,dat staat bij a-h op de verpakking. maar gelukkig zijn er slagers,groenten mannen. als je daar een miskoop heb gedaan,weet men tenminste waar je het over hebt.
Reactie door dirk2 op 27-11-2010 17:27
Ik ben het helemaal eens met Marcel, een van de keurslagers bij ons in de stad heeft meerdere malen een prijs gewonnen maar zo bijzonder is zijn vlees helemaal niet. Het is gewoon een verkooppraatje, net zoals ze soms verzekeraars in de hemel prijzen als meest klantvriendelijk etc. Het is gebakken lucht om de omzet te verhogen. Nu is het vlees van AH wel erg slecht, dan lijkt de keurslager als je daar bent geweest weer een echte vakman. Maar als je op vakantie bent geweest of naar een goede horecaslager dan valt het daarbij in het niet.
Reactie door anoniemie op 27-11-2010 21:53
ik vind ook niet al het vlees bij de supermakten lekker. ik woon ook in friesland en ik haal mijn vlees altijd bij de c1000, daar heb ik echt geen klachten over. tuurlijk is er een verschil met een echte slager maar de c1000 heeft zelfs een keer een prijs gewonnen met zijn vlees!
Reactie door eva150 op 27-11-2010 21:58
Inderdaad Dirk, Niet alle keurslagers zijn gelijk en een goede horecaslager is vaak nog veel beter. Het ging mij er in eerste instantie ook om het vlees van de AH en zoals je al zei, dat is vaak echt slecht. Ik blijf mijn slagerij maar trouw, dan weet ik zeker dat ik vlees in de pan heb en niet water met zout en een klein vleugje vlees.
Reactie door moeder56 op 27-11-2010 22:15
Dekamarkt , topkwaliteit.
Reactie door nbw op 28-11-2010 02:20
Volgens mij willen consumenten het bedrog niet erkennen en is prijs/gemak veel belangrijker. Neem de Keuringdienst van Waarden. Elke uitzending weer blijkt dat wij consumenten totaal afhankelijk zijn van de voedingsindustrie gestoeld op soms onwaarheden en vooral willen geloven in suggesties en beeldvorming. En ik trap ook dagelijks bij het boodschappen doen in al die valkuilen. Heb nog wel een Oom van 77 en van de oude garde. Hij slacht nog zelf zijn kippen voor consumptie. En ik kan je zeggen dat er weinig kip aan de poten zit en dat de kipfilet roder is en een derde kleiner. En lekkerder is het ook niet.Ben gewend aan de kipkruiden en heb geen smaak. Het is nauwelijks gaar en krokant te krijgen. We zijn zo bedorven door de commercie dat we niet eens meer weten hoe een echte kip smaakt. En wie gruwelt of kotst niet meteen als er nog een bloedvat kleeft aan de kip van mijn Oom. Heel soms tref je een spatje bloedvat aan op kipfilet uit de supermarkt. Een kordate dame of heer snijd het weg bij het bereiden.Hoe gek wil je zijn als consument.
Reactie door marcel75 op 29-11-2010 09:59
Al die zogenaamde verkiezingen is gewoon één grote lobby en zegt niets tot zeer weinig over de kwaliteit. Als jij je gezicht maar overal laat zien, zijn je kansen veel hoger om te winnen. Ook schuiven grote bedrijven vaak en graag met cadeautjes, lunches etc naar de "beoordelaars". Trap daar dus niet in, test gewoon zelf en koop daar waar je het lekker en betaalbaar vind. Een keurslager mag dan wel roepen dat hij veel lekkerder vlees heeft, zijn prijskaartje is vaak verre van lekker. En ook lekker vlees kun je vernielen bij de bereiding. Daarvoor maakt het echt niet uit waar je het koopt. De gemiddelde mens gebruikt daarnaast toch al zoveel kruiden dat ze het verschil toch niet merken.
Reactie door omaloes op 29-11-2010 11:30
@ chef54: Als je beetje bij beetje het gehakt in d epan doet, verdampt het water heel erg snel dus dan merk je het niet, maar ik denk niet dat werkende moeders hier tijd voor hebben. Feit is en blijft dat je gewoon een kilo gehakt in 1 keer in de pan moet kunnen doen zonder dat het gaat stoven in zijn eigen vocht, lees toegevoegd water. ik ben het een beetje zat om mijn goeie geld uit te geven voor water wat ik thuis gewoon uit de kraan kan halen. Nog een voorbeeld voor de anderen: Ik heb gisteren zelf saucijzenbroodjes gemaakt met gehakt uit de Colruyt (België) en voor de gein heb ik er 1 gemaakt met gehakt van AH. Mijn man wist gelijk die van AH eruit te halen. Klef en totaal niet krokant door al het vocht in het gehakt terwijl de broodjes met het gehakt van Colruyt superkrokant waren. En nee, niet apart gebakken, maar gewoon op hetzelfde rooster met repen bakpapier zodat het vet weg kan lopen in een opvangschaal, in de oven gedaan en dus op dezelfde temperatuur en even lang gebakken. Als ik aan het 'AH-broodje' denk gaan mijn haren nog overeind staan van walging, brrrr, zo helemaal niet lekker
Reactie door omaloes op 11-01-2011 13:31
De spekjes van AH zitten zo vol met vocht dat je van 500 gram 256 gram overhoud. Er zit 195 ml water in en 49 gram vet, wat natuurlijk normaal is bij spek. Heb al meerdere malen gemaild naar de klantenservice van AH maar die verwijzen mij naar de plaatselijke supermarkt-manager, die zegt weer dat ik bij de klantenswervice moet zijn en die weer..................en ga zo nog maar even door. Ik heb op hyves een blog geschreven over dit fenomeen en ik heb het ook meegemaakt dat er verpakt zeeuws spek in het schap lag wat 12!!!!!! dagen over de uiterste datum heen was. Dus allemaal ook daar goed op letten want Albert Heijn let alleen maar op de kleintjes en zelfs dat doen ze tegenwoordig niet meer. Nogmaals klagen helpt niet. Ze maken zich ervan af met een l****g sorry en daar blijft het bij. Ik heb ook het idee dat dit vooral gebeurt in kleinere dorpen waar maar 1 supermarkt is die een heel erg uitgebreid assortiment heeft en daarbij bijv. een Lidl of Aldi, die ook heel erg goede produkten hebben.
Reactie door rjw op 11-01-2011 15:32
Quote: marcel75 schreef op dinsdag 2 nov 2010, 17:17: Eva, De meeste slagers slachten ook niet zelf meer en kopen bij de groothandel in. Alleen bij een slager die nog zelf slacht heb je de kans minder vochthoudend vlees tegen te komen. Maar helaas geld voor vlees hetzelfde als voor t.v.'s. radio's kleding, etc. allemaal hetzelfde: de consument wil veel voor weinig en het liefst helemaal voor niets.einde Quote Ook bij de groothandel heb je verschillende kwaliteiten, dus je hoeft echt niet zelf te slachten om goed vlees te hebben. Maar er zijn inderdaad slagers die bijna dezelfde rommel verkopen als de supermarkten. Die slagers zullen het op termijn dan ook niet redden (net als "warme" bakkers die fabrieksbrood verkochten). Maar er zijn voldoende slagers die echt goede kwaliteit verkopen, maar dan heb je niet voor 2,29 een pond gehakt.
Reactie door harrie op 12-01-2011 15:11
Beste eva150 Zo'n 35 jaar geleden was ik op een feestje omdat een vriend van mij bankdirekteur was geworden. Alle Goudse connecties van de Rabo waren aanwezig. Laat op de avond, na veel drank, sprak ik iemand. De obligate vraag is dus "Wat doe je" Het antwoord was, ik verkoop water voor 10 gulden per liter. Hij was namelijk een/de keurslager in Gouda. Het zijn dus niet alleen de supermarkten.
Reactie door omaloes op 12-01-2011 16:35
@rjw: Voldoende goede slagers?? Nou niet hier in Zeeuws Vlaanderen. wij hebben hier in het dorp 1 slager en die heeft 2 soorten karbonade, 1 soort biefstuk en met een beetje geluk varkenlapjes in voorraad. Wij wonen in een dusdanig klein dorp dat een echte vakslager met een uitgebreid assortiment het hoofd niet meer boven water kan houden, met dank aan de supermarkt van AH en voor een (weliswaar minimaal gedeelte) de Lidl. Gehakt, braadworst, hacheevlees, alles moet ik bij deze slager bestellen. Dus eigenlijk wordt ik gedwongen om naar de supermarkt te stappen voor vlees. maar hoe je het ook wendt of keert: JE WORD GEWOON BEDONDERD BIJ DIE GROOTGRUTTER UIT ZAANDAM Met andere supermarkten heb ik geen ervaring want dichtstbijzijnde van een andere keten zit 15 m verderop. En hoe klein we als Zeeuws Vlaandere ook zijn en wat we ook allemaal NIET hebben IK WIL HIER VOOR GEEN GOUD VAN DE WERELD WEG; Alle problemen pak ik aan zoals een Echte Zeeuw(se) betaamt; Luctor et Emergo, oftewel Ik worstel en kom (weer) boven.
Reactie door marcel75 op 12-01-2011 16:42
Ach altijd leuk om weer te zien dat Calimero eigenlijk uit Zeeland komt. Wel eens buiten de Zeeuwsche eilanden gekeken. Zoek op het mooie Groningse, maar ook het Noord-Hollandse platteland maar eens een goede en betaalbare slager die nog fatsoenlijk vlees heeft. Niet te vinden.
Reactie door omaloes op 12-01-2011 16:50
@ marcel 75. Allereeerst raad ik je aan om eens een atlas ter hand te nemen en te kijken waar ZEEUWS VLAANDEREN ligt. Wij zijn geen eiland en zij dat ook nooit geweest. Ten tweede, dit heeft helemaal niks met het Calimero-gevoel te maken. Mij gaat het erom dat je bedonderd wordt door die grootgrutter(s) en dat ze er helmaal niks aan doen, zelfs de Nieuwe Voedsel en Warenautoriteit niet, want die hebben alleen tijd om café;s te bezoeken om te kijken of er niet gerookt wordt, maar een serieuze klacht als bovenstaande laten ze gewoon links liggen.
Reactie door marcel75 op 12-01-2011 17:33
Zeeuwen hebben in mijn ogen een behoorlijk Calimerocomplex. Veel Zeeuwen hoor ik zinnen als: "En hoe klein we als Zeeuws Vlaandere ook zijn en wat we ook allemaal NIET hebben IK WIL HIER VOOR GEEN GOUD VAN DE WERELD WEG" uitslaan.
Reactie door reddice op 12-01-2011 18:00
Ik heb weinig ervaring met dit onderwerp (koop gewoon in de Albert Heijn), maar vind het wel erg interessant om te lezen. Ben dan ook heel erg benieuwd naar jullie mening over het volgende: Hoe beoordelen jullie een gemiddelde Islamitische slager? Tuurlijk kunnen ze niet allemaal over één kam geschoren worden en zullen ze dan ook niet allemaal dezelfde kwaliteit leveren, maar uit geloofsovertuiging wordt halal vlees anders behandeld dan regulier vlees. Uit dit zich ook in de smaak?
Reactie door omaloes op 12-01-2011 18:40
@marcel75. Hou je aan het onderwerp, en mijn uitspraak over Z-Vl is gebaseerd op trots, niet op klein voelen of wat dan ook. Het is gewoon een keihard feit dat we klein zijn dus nou niet meer mauwen mar gewoon discusieren over het onderwerp: Slechte kwaliteit vlees.
Reactie door mamamama op 09-02-2011 15:06
Beste allemaal, Na alles eens grondig doorgelezen te hebben ben ik tot de volgende conclusie gekomen. Koop een gehakt molen en een kilo magere speklappen zonder zwoert". Je raadt het al? Alles door de molen en je hebt een prima varkensgehakt zonder ingespoten water, wat misschien iets vetter is maar alleszinds binnen de perken en nog goedkoop ook! Doe dit ook eens met een vers stukje rosbeef of een magere riblap. Misschien iets duurder, maar wel een lekkere gehaktbal. Tja of ....weg met alle vlees and..be a vegetarian!! Ben ik ook nog niet hoor, maar overweeg het wel. En weet je waarom? Ha ha, geen ergenissen over ongezonde vis en vleessoorten meer. Kost wat tijd maar het is aan alle kanten beter voor iedereen en alle levende dieren, toch?
Reactie door omaloes op 09-02-2011 16:03
@mamamama, supergoeie tip, ware het niet dat het bij mijn AH Mert alle vlees hetzelfde liedje is. Gisteren stonden mijn hamlapjes te koken ipv te braden, spek krijg je ook niet krokant door al het vocht en uit biefstuk loopt het water als je het op je bord snijd. Kortom, op zijn zeeuws gezegd:allemaal brol oftewel allrmaal rommel. En het probleem is dt wij geen vakslage in he drp hebben en de dichtsbijzijnde supermarkt waar ze wel goed vlees hebben, net over de gres in België gaat 22 februari voor 6 maanden dicht ivm een verbouwing. n vegetarisch, nou nee, dat zie ik nog minder zitten dan dez brol, wat supermarkten vlees mogen noemen.
Reactie door mhofman op 09-02-2011 17:41
Of je bent niet een erg goede kok die niet met vlees om kan gaan.Want dat alles mislukt dat ligt niet alleen aan je vlees!
Reactie door tp op 09-02-2011 21:38
Vreemde zaak...koop al jaren vlees bij Appie en heb nog never een klacht gehad. Daarentegen; éénmaal bij Dirk gehakt gekocht....tja, dat was pas goor!
Reactie door empyria op 10-02-2011 06:39
Mekkerdemekker...het vlees is al zo goedkoop...:-/

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's