Kassa

Schandalig slechte wijntest

Geplaatst door: hubrecht d op: 11-06-2012 11:45
KASSA KLEUNT MIS. Tot deze conclusie moet je haast wel komen na het zien van de test witte huiswijnen die eind mei in dit tv-programma werd uitgezonden. Neem alleen al de opzet. Uitgerekend een zender als de VARA gaat voor uitgerekend een item (van nog geen tien minuten) over hele goedkope wijnen met een cameraploeg helemaal naar Bordeaux. Om daar opnamen te maken in zowel de stad als op het château van Ilja Gort, die niet alleen wijn produceert maar nog véél meer in wijn handelt. Over verspilling van omroepgeld gesproken. En dan de proevers, een groepje Fransen waaronder een ‘liefhebster’ die niet eens haar glas goed vasthoudt. Sinds wanneer moeten Fransen – ook nog uit Bordeaux, waar de eenvoudige wijnen een vaak treurige kwaliteit hebben – bepalen wat wij lekker mogen vinden? Is er in Nederland niet voldoende deskundigheid? En wat zien we bovendien: tijdens de test, buiten in de open lucht, wordt er door de proevers vrolijk gepraat. Daar gáát de objectiviteit. We horen ook vreemde commentaren als ‘de afdronk is een beetje te levendig’. Maar dan de einduitslag. Van de tien geproefde wijnen worden er zes als absoluut ondrinkbaar beschouwd. Ze krijgen rapportcijfers van 1,5 tot 3,3. Onwaarschijnlijk, dacht ik bij mezelf. Ongeloofwaardig ook. Ik heb dus in diverse winkels flessen gekocht om zelf te proeven. En ja hoor, er werd door Gort & Co gekeurd met de Franse slag. De Hema Huiswijn wit, een Côtes de Gascogne die slechts €2,50 kost? Slanke, zuivere, prettige aperitiefwijn, vief en verkwikkend, met fris groen fruit en een vleugje plantaardigheid. Volstrekt onterecht om deze slechts 3,3 punten te geven. De Chile Sauvignon Blanc 2011 à €3,49 van Gall & Gall smaakt enigszins neutraal, het is geen hemelbestormer, maar heeft wel wat fruit, smaakt niet te licht en is ook aangenaam sappig. Best geschikt om gedachteloos door te drinken – en verdient dus beduidend meer dan zo’n dwaze 2,5. De Frankrijk Chardonnay van C1000 tenslotte komt uit de Languedoc en heeft in zijn zacht frisse smaak wat mild wit fruit, als van peer en perzik, en vaag iets notigs. Geen topper, maar daar is de prijs ook niet naar, ik betaalde €3,79. Het is onzin om deze wijn af te kraken met een magere 1,5. De Sauvignon Blanc Puur & Eerlijk van Albert Heijn was in twee grotere supers uitverkocht, dus die proef ik binnenkort alsnog. De test van Kassa maakt weer eens duidelijk dat je over smaak áltijd kunt twisten. Ook met Fransen. Zelfs uit Bordeaux. * Dit bericht werd o.a. geplaatst op www.hubrechtduijker.com, in het maandmagazine. *
Reactie door tdehond op 11-06-2012 13:13
U kunt uw commentaar sturen naar Kassa redactie. contact: klik hierklik hier
Reactie door carola.83 op 11-06-2012 13:31
......Over verspilling van omroepgeld gesproken. ...... Ook omroepmedewerkers zijn gek op (door de belastingbetaler betaalde) snoepreisjes. I.p.v. op (kwaliteit van) programma's te bezuinigen, kunnen ze beter eens naar hun nonchalante uitgavenpatroon kijken.
Reactie door valerius-2 op 11-06-2012 15:00
Precies wat u schrijft over smaak valt niet te twisen, dus commentaar overbodig. Er is een oud gezegde de een houd van de moeder de ander van de dochter.Dat wol zeggen smaken verschillen.
Reactie door zwemmer op 12-06-2012 09:44
Wat moet die belastingbetaler er toch altijd bij? Het systeem is nu eenmaal zo dat het op een meervoud van poten hinkt. Het gevoel achter het verwijt "van ons belastinggeld" e,d. wordt nooit neergezet. Het argument geeft een goedkope soort onvrede van de gewone man weer, maar indrukwekkend is het niet.
Reactie door jorisw op 12-06-2012 11:29
Quote: zwemmer schreef op dinsdag 12 jun 2012, 09:44: Wat moet die belastingbetaler er toch altijd bij? Het systeem is nu eenmaal zo dat het op een meervoud van poten hinkt. Het gevoel achter het verwijt "van ons belastinggeld" e,d. wordt nooit neergezet. Het argument geeft een goedkope soort onvrede van de gewone man weer, maar indrukwekkend is het niet. einde Quote Precies. We kunnen ook wel gaan klagen dat "met onze belastingcenten" zo'n consumenten klaagsite als kassa.vara.nl in de lucht wordt gehouden. Of dat ze "van mijn centen" weer een straat voor mijn huis hebben aangelegd. Of dat mijn kinderen behoorlijk goed onderwijs krijgen "van onze belastingcenten".

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!