Kassa

rood staan

Geplaatst door: helpohhelp op: 08-03-2012 10:15
Van de week kreeg ik een schrijven van mijn SNSbank, dat ik snel de rekening moet aanzuiveren omdat ik al meer dan 75 dagen achtereen rood sta. Kennelijk heeft Europa in al haar wijsheid besloten dat dat niet meer dan 90 dagen mag zijn. Sta je langer rood, dan wordt de roodstandfaciliteit afgebouwd of meteen opgeheven. Nu ben ik afhankelijk van een uitkering. De gemeente keert pas rond de 10de van de erop volgende maand uit. Dus op 10 maart krijg ik de uitkering over de maand februari, enz. De verhuurder, de energiebedrijven, etc, etc incasseren op een door hun gewenst moment. En zo kan het dat mijn rekening 20% over mijn roodstand-limiet kom. Het roodstand-limiet heeft de bank destijds eenzijdig ingesteld, ik heb het dus nooit aangevraagd. Het vreemde is dat ze mij er nu op aankijken dat ik rood sta en bovendien ook nog een 20% teveel. De omgekeerde wereld. Maar het erge van de maatregel is dat ik straks de ene aanmaning na de andere zal krijgen, met alle extra kosten van dien. Met als gevolg dat ik hoogstwaarschijnlijk straks te maken krijg met incassobureau's die ook weer hun administratiekosten aan mij gaan doorberekenen.En uiteindelijk zal ik de deurwaarder aan de deur krijgen. Al met al, ik kom door die EU-wet verschrikkelijk in de problemen. En de bank weigert coulant te zijn. En dat is toch raar, want ze verdienen dik aan mijn roodstaan. Ik wil bij deze een oproep doen, aan mensen die genoemde situatie herkennen en hierdoor eveneens in de problemen zijn gekomen. Graag uw reactie. Hopelijk kan Kassa deze absurde maatregel dan aan de kaak stellen en de regering hierop aan spreken. Maar hoogstwaarschijnlijk wordt dit probleem weggehoond en wordt mij verweten dat ik een uitkering heb en dat ik vooral niet moet zeuren en blij moet zijn, zoals mij dat zovaak gebeurd.
Reactie door ultraglide1998 op 08-03-2012 10:52
Wat is er absurd aan deze maatregel ? Het is een bescherming van de consument en u zou dankbaar moeten zijn dat die regel er is zodat u zich niet elke maand NOG verder in de shit werkt. Rood staan op de bank is er voor bedoelt om even een tijdelijke betalingsachterstand te hebben als er plotseling wat meer rekeningen binnenkomen dan gedacht. Het is geen coninue krediet !!!! Indien u al meer dan 3 maanden continue rood staat op de bank is er iets mis met uw uitgavenpatroon en ik zou eens kijken wat daar aan te doen is . Ik verwijt u geenszind dat u een uitkering hebt maar wel dat u niet met uw budget uitkomt.
Reactie door helpohhelp op 08-03-2012 11:22
Het is ook niet mijn voorkeur om rood te staan. Maar, met de oplopende kosten voor zorg en energie wordt het wel verdomd moeilijk om rond te komen. Dat wordt wel eens vergeten. Ik kan wel merken dat diegene die zo laconiek reageren niet weten waar ze het over hebben. Ik krijg het verwijt dat ik niet met mijn geld kan omgaan. En hoe kan ik in godsnaam aanzuiveren. Oude mensen beroven? In drugs gaan handelen? Banken beroven? Of moetik voortaan maar proletarisch gaan winkelen? Is dat wat u tegen mij zegt?
Reactie door sonjaatje op 08-03-2012 11:31
Ik heb jaren geleden zelf bij de bank aangegeven dat ik niet rood wil staan en sta dus ook al jaren nooit rood. Hand in eigen boezem steken dus. Niemand heeft je verlicht om rood te staan.
Reactie door helpohhelp op 08-03-2012 11:54
"Niemand verplicht je", dat waag ik te betwijfelen. Mensen met een laag inkomen hebben keuze. Je kiest logischerwijs voor de goedkoopste aanbieders. En vaak ben je dan verplicht tot het accepteren van de automatische incasso. Maar wat is nu feitelijk het probleem dat ik rood sta? Ik betaal er toch ook voor! Als de bank eerst een begon met de ROODSTAND-LIMIET te HANDHAVEN ipv door toe te staan er over heen te gaan... Dan waren er al veel problemen opgelost. De bank overschrijdt haar eigen regels en ik wordt er op aangekeken!!
Reactie door valerius-2 op 08-03-2012 12:41
Het is eenmalig je roodstand weg werken daarna je uitgaven verdelen voor die niet elke maand komen maar er wel rekening mee houden. Het is gewoon een kwestie van zelf beheersing. Ik kan meerdere mensen met een uitkering die heus geen roodstand hebben maar toch elke maand uitkomen en dat zijn er in mijn omgeving veel meer dan roodstaande uitkering trekkers.
Reactie door sonjaatje op 08-03-2012 13:54
Maar wat is nu feitelijk het probleem dat ik rood sta? Lees je eigen topic maar zou ik zeggen. Het is niet de bedoeling van rood staan dat je dat chronisch doet, maar af en toe als het een keer uitkomt. Als jij de bank opdracht geeft om je saldo op 0 te zetten, kun je niet roodstaan en kunnen ze ook geen incasso`s afschrijven. Je kunt de bedrijven ervan op de hoogte stellen dat je de 10e je uitkering krijgt en of ze daar rekening mee willen houden. Heb ik ook bij bv het waterbedrijf gedaan.
Reactie door eva369 op 08-03-2012 13:54
de bank kan niet coulant zijn, als het om wetgeving gaat.
Reactie door tot15karakters op 08-03-2012 16:41
Jammer maar omdat U maandelijks rood staat kom je 10% tekort en blijf je rood staan. De bedrijven kunnen geen rekening met U houden, ik vang per 4 weken dus 13x per jaar, en elke uitkering of salaris per maand zal ook andere datum hebben. Enkele maanden zuinig aan doen zonder enige luxe en als je de hele maand positief staat bespaar je genoeg om later voor wat je nu aan rente betaalde leuke dingen te doen. Eenmaal op achter is lastig maar zo blijf je in deze problemen zitten. Daarom is de 90 dagen regel ingevoerd en het liefst dus nooit of zelden rood staan. Vele rekenen erop dat het mag en vergeten dat ze eigenlijk 1 maand op achter leven en geen reserve hebben als het echt nodig is. U leverde dus de winst van de banken want U betaalde tenminste 10% en soms meer, afhankelijk van welke bank.
Reactie door vladja op 08-03-2012 17:16
Die 1x in de 90 dagen niet rood-staan is geen wetgeving, maar een regel van de bank zelf. De meeste banken hebben deze regel in de voorwaarden staan. Er is overigens wel wetgeving over roodstand op komst, lees hier. Vladja lees hier
Reactie door testcase op 09-03-2012 00:25
Alles ligt aan de boze buitenwereld. De kern is dat u zelf verantwoordelijk bent voor uw eigen financien en niemand anders. Al merk ik dat u daar anders over denkt. Rood staan is echt uw eigen keuze. Als je dat niet had gewilt, had je het kunnen laten opheffen. In uw situatie zou u overigens niet rood moeten willen staan. Dus verstandig van de bank om dit in te gaan trekken. Dat een bank voorwaarden stelt aan het rood staan, lijkt me niet meer dan logisch. De bank wil tvoorkomen dat u niet meer in staat bent om de schuld in te lossen. Daar heeft de bank een wettelijke zorgplicht. Het is dus ook voor uw eigen bescherming. Al kunt u dat op dit moment niet zien omdat u zich louter als slachoffer opstelt.
Reactie door empyria op 09-03-2012 06:27
Deze regel is absoluut niet nieuw! Ik weet niet beter dan dat dit zo bij de bank is vastgesteld. Minimaal eens in de 3 maanden moet je een keer uit het rood. Maar...ik heb ook geen mogelijkheid tot roodstand. Zelf aangegeven dit niet te willen. Ik moet het gewoon doen met wat ik heb en op is op.
Reactie door inekel1953 op 09-03-2012 13:50
Quote: helpohhelp schreef op donderdag 8 mrt 2012, 11:22: Het is ook niet mijn voorkeur om rood te staan. Maar, met de oplopende kosten voor zorg en energie wordt het wel verdomd moeilijk om rond te komen. Dat wordt wel eens vergeten. Ik kan wel merken dat diegene die zo laconiek reageren niet weten waar ze het over hebben. Ik krijg het verwijt dat ik niet met mijn geld kan omgaan. En hoe kan ik in godsnaam aanzuiveren. Oude mensen beroven? In drugs gaan handelen? Banken beroven? Of moetik voortaan maar proletarisch gaan winkelen? Is dat wat u tegen mij zegt?einde Quote Beste Helpohhelp, rondkomen van een uitkering, met de pech als je ook (veel) medische kosten zelf moet betalen, is inderdaad moeilijk. U kunt in gesprek gaan met de bank of dat nog even zo mag voortgaan maar dat er wel ruimte komt in uw financiële positie. Laat hen weten dat uw vakantiegeld in de maand mei/juni ontvangt waarmee u het roodstaan kan oplossen. Heeft u dan nog wat over, laat dat dan staan zodat u voloende saldo op uw rekening heeft staan. Misschien is het een idee om ook te beslissen bij de bank om nooit meer in het rood te willen of kunnen staan, door die overeenkomst met de bank te ondertekenen. Maak een kasboek, waarin u eerst al uw uitgaven van de maand op papier zet, trek dit van u uitkeringsbedrag af. Laat wat reserve staan voor eventuele onverwachte uitgave en wat er dan overblijft, is te besteden voor uw levensonderhoud. Hierdoor wordt/bent u prijsbewuster. M.vr.gr., Ineke L.
Reactie door festinger op 10-03-2012 03:15
Begrijp het probleem niet. Er is geen absurde regel voor rood staan bij banken. En kassa kan dus niet helpen. Waar Kassa wel kan helpen is eens aandacht te schenken aan de idiotie van banken en het automatisme van kostenophoging van rekeningen. Rood staan kost gemiddeld 12 % aan rente bij de bank ook al heb je een krediet op je rekening. En dan de incassanten met de overheid voorop. Mis je een betaling gaan ze op automatisch en verhogen ze naar believen Ook al bel je a zoveel per minuut het gedrocht gaat door.Alles wat u poogt kost geld en helpt u verder in de problemen. Ergo het systeem is zo dat als u woest bent als gevangen arme helaas.Echter heeft u middelen en bent u woest dan gaan we excuses maken en het probleem herstellen en de gemaakte onkosten vergoeden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!