Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Opstelten: helft consumenten heeft geen idee van cybersecurity

Geplaatst door: ikbenik op: 12-11-2012 14:24
Nederland is niet alert genoeg als het gaat om digitale beveiliging. Dat zei minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie tegen Tweakers bij de aftrap van de campagne Alert Online, die mensen bewust moet maken van de risico's van internetgebruik. "Mensen zijn zich niet bewust van de risico's", aldus minister Ivo Opstelten tegen Tweakers. "Dat komt ook doordat veel mensen van sommige dingen nog geen last hebben gehad." Dat verklaart volgens de minister waarom mensen zich wel bewust zijn van de risico's van virussen en niet van die van identiteitsfraude. Dat blijkt ook uit het feit dat veel wachtwoorden onveilig zijn. Volgens onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de overheid, is ruim zestig procent van de wachtwoorden korter dan tien tekens en bevat minder dan de helft van de wachtwoorden een of meer speciale tekens. "Het zijn hele simpele dingen", zegt Opstelten. "Zet de data waarop je met vakantie gaat bijvoorbeeld niet op sociale media." Volgens hem moeten zowel consumenten als het bedrijfsleven zich bewust zijn van de risico's. Opstelten wil niet op een schaal van 1 tot 10 aangeven hoe goed dat op dit moment in Nederland is geregeld. "Ik denk dat we het internationaal best goed doen, maar het moet gewoon omhoog", zegt hij. Opstelten deed zijn uitspraken bij de start van Alert Online, een overheidscampagne die is bedoeld om mensen bewust te maken van digitale risico's. "De helft van de consumenten heeft geen idee wat cybersecurity nou eigenlijk is", zegt Opstelten. De campagne noemt hij 'geen overbodige luxe'. "Het mag allemaal best een tandje scherper als het gaat om het bevorderen van de alertheid." Volgens hem is er 'heel veel werk aan de winkel'. Tijdens de aftrap zei Wil van Gemert, directeur cybersecurity bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, dat burgers zichzelf hoger inschatten op het gebied van ict-beveiliging dan ze verdienen, zeker als het om het gebruik van wachtwoorden gaat. Ook in het bedrijfsleven is volgens hem verbetering mogelijk. Zeven op de tien werknemers zouden ict-beveiliging vooral een verantwoordelijkheid van de ict-afdeling vinden. bron: tweakers.net
Reactie door ikbenik op 12-11-2012 14:28
Hier op aansluitend: In de uitzending van Kassa was hier ook aandacht aan geschonken. Waarbij ik ook tenenkrommend gekeken heb. Een opmerking van één van de gasten: "Van een consument kun je niet verwachten dat die een meer dan drie maanden oude virusscanner gaat updaten." Duh! Een virusscanner moet je iedere dag updaten. En weer flikken de consumentenorganisaties het weer: steeds weer zorgen dat de consument geen enkele verantwoordelijkheid heeft en als de consument zijn verantwoordelijkheid niet neemt, moet de ondernemer of provider die maar overnemen. Zo werkt het dus niet.
Reactie door tot15karakters op 12-11-2012 14:48
Ivo kan blijkbaar niet goed lezen. Waarom zou een Linux of Android Tablet bezitter een Anti Virus nemen? Dus vele Nederlanders hebben geen Anti Virus dus ook geen dagelijkse update. En daar is niets mis mee!
Reactie door valerius-2 op 12-11-2012 15:40
Quote: tot15karakters schreef op maandag 12 nov 2012, 14:48: Ivo kan blijkbaar niet goed lezen. Waarom zou een Linux of Android Tablet bezitter een Anti Virus nemen? Dus vele Nederlanders hebben geen Anti Virus dus ook geen dagelijkse update. En daar is niets mis mee! einde Quote Dan zijn zij bewust fraude gevoelig
Reactie door gsm op 13-11-2012 14:19
Beveiliging begint wel degelijk bij de provider. Als het goed is wordt nu al heel veel e-mail uitgefilterd. Op DNS servers kunnen foute websites op voorhand geblokkeerd worden. Gebruikers op een Windows PC zouden altijd als normale gebruiker moeten werken en niet als lid van de Administrators groep. Op de PC moet dan wel een tweede gebruiker geconfigureerd zijn, die indien nodig wel als administrator kan optreden. Dit is een van de redenen dat linux veel veiliger is. Standaard heeft een gebruiker in linux zeer beperkte bevoegdheden, omdat linux gebruikers standaard geen administrator-rechten hebben. Malware kan zodoende, met de beperkte rechten van de gehackte gebruiker, veel minder gemakkelijk kattekwaad uithalen. Ik vind het ronduit belachelijk dat je heel moeilijke en lange wachtwoorden zou moeten gebruiken. Ik ken veel senioren en een dergelijk wachtwoord kunnen ze echt nooit foutloos typen, laat staan onthouden. De meeste virusscanners zijn totaal ongeschikt voor simpele gebruikers. Deze programma's dienen de PC te beschermen, zonder moeilijke vragen en ingewikkelde upgradeprocedures. Om die reden installeer ik bij senioren alleen nog MSE (is ook standaard als Defender in Windows 8 aanwezig), of desnoods Panda. Alle andere scanners zijn naar mijn mening misschien soms wel iets beter, maar meestal te moeilijk in de omgang. Een oplossing zou ook zijn een vingerafdrukscanner (of iets vergelijkbaars) in combinatie met een wachtwoord en/of persoonlijke vraag en antwoord. Een andere oplossing zou een identiteitskaart, eventueel met ingebouwde chip kunnen zijn, waarin je identiteit vastligt, en die je voor een camera of scanner kan houden, aangevuld met een relatief eenvoudig wachtwoord of een pincode. Daders dienen, via internationale samenwerking, veel vaker opgespoord te worden en moeten ze, naast het vergoeden van de schade aan de slachtoffers, veel zwaarder bestraft worden.
Reactie door van leyden op 13-11-2012 18:51
Als Opstelten iets zegt zal het wel niet waar wezen. Vam alle politici is hij wel de meest onbetrouwbare, hij zegt maar wat, meestal klopt er geen zak van, maar het is een typ die zich graag onverzettelijk opstelt. 50 jaar geleden zou hij er nog wel mee wegkomen, maar nu niet meer, het is een eersteklas loser. Niks van aantrekken dus.
Reactie door van leyden op 15-11-2012 16:37
Opstelten heeft geen idee hoe een samenleving werkt. Het is een typisch hoge board ambtenaartje die kampioen regeltjes en wetten maken is. Het liefst zou die dat doen in stille achterafkamertjes samen met allerlei andere schorre ouwe mannetjes. Over de uitvoerbaarheid / handhaving van daarvan maakt hij zich totaal niet druk, daar zijn anderen dan weer voor. Een voorbeeld is de wietpas>> Een ideetje van hem en het zou en moest doorgaan, het begon er al mee dat hij samen met de burgemeester van Maastricht doodleuk gelijk al verklaarde dat de wietpas een groot succes was....wat een leugen! Opstelten doet maar wat, een schorre basroepert is het, weg ermee, we hebben al veel te veel onnozelen die ambtenaartje proberen te spelen.
Reactie door ikbenik op 15-11-2012 17:58
Quote: van leyden schreef op donderdag 15 nov 2012, 16:37: Opstelten heeft geen idee hoe een samenleving werkt.einde Quote Juist wel en daarom is die campagne. Veel mensen pleuren hun hele hebben en houden zo op social media, zetten daar ook exact neer wanneer men met vakantie is. Is voor inbrekers wel zeer handig.
Reactie door van leyden op 15-11-2012 19:38
Quote: ikbenik schreef op donderdag 15 nov 2012, 17:58: Quote: van leyden schreef op donderdag 15 nov 2012, 16:37: Opstelten heeft geen idee hoe een samenleving werkt.einde Quote Juist wel en daarom is die campagne. Veel mensen pleuren hun hele hebben en houden zo op social media, zetten daar ook exact neer wanneer men met vakantie is. Is voor inbrekers wel zeer handig. einde Quote Ik geloof niks van Opstelten, het is voor mij een onbetrouwbaar sujet. En wat hij zegt is een schop voor open doel, het is al vaak genoegd gezegd door allerlei media dat je voorzichtig moet zijn met privacy en wachtwoorden. Maar sommigen blijven hardleers, blijf je toch houden. Bovendien doet hij alsof hij wel alles weet en geloof ik al helemaal niet dat de helft nog nooit van cybersecurity heeft gehoord.. Waarom hij wel dan, die vent is nog te dom om uit zijn ogen te kijken... Zo ziet hij zichzelf ook graag>> als de wijze autoriteit die zonodig de domme burger moet voorlichten.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!