Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

olijfolie

Geplaatst door: tenormin op: 22-06-2011 13:51
KASSA stelt dat onderzoek heeft uitgewezen dat gebruik van olijfolie de kans op een beroerte vele malen lager zou liggen dan bij mensen die geen olijfolie gebruiken. Ik heb daar (uiteraard als totale leek) toch een andere kijk op. Ik ben nu 71 en sinds meisje van 10 jaar gebruikte mijn moeder ALTIJD olijfolie. Wij hadden huis in Frankrijk en daar was dat het gewone gebruik. Ik heb dat in mijn verdere leven ook alleen maar gebruikt. Mijn moeder heeft 3 beroertes (infarcten) gehad, mijn 1ste echtgenoot, die ook altijd olijfolie gebruikte was na 1 infarct overleden en laatstelijk, na een tweede huwelijk van 34 jaar is ook mijn man overleden aan hersen-en hartinfarct. Hoe betrouwbaar denkt u dat zo'n onderzoek is? U begrijpt dat ik zo mijn twijfels heb.
Reactie door vladja op 22-06-2011 14:03
Om de betrouwbaarheid van die cijfers te checken, heb je de vergelijkende cijfers (percentages) nodig van mensen, die geen olijfolie gebruiken, maar in andere vetsoorten bakken. Daarvan ligt het sterftepercentage van o.a. aan dichtgeslibde aderen wegens dat vetgebruik veel hoger. Daarnaast zijn er ook andere factoren, die een infarct veroorzaken. Olijfolie gebruiken is geen garantie dat je helemaal geen infarct krijgt. Dat staat ook niet in het onderzoek. Alleen het aantal infarcten, die mede veroorzaakt worden door het gebruik van andere vetten dan olijfolie in de voeding/voedingsbereiding, daalt aanzienlijk. Het is net als een airbag in de auto. De kans op ernstige verwondingen neemt in een veel gevallen bij een ongeluk af, maar je kunt bij een ongeluk nog steeds overlijden. Vladja
Reactie door druifje01 op 22-06-2011 14:16
Er zijn nog meer redenen die tot een beroerte kunnen leiden. Olijfolie kan een gezonde werking hebben maar garantie om geen beroerte te zullen krijgen geeft het niet. Het woordje "onderzoek" moet je relatief zien. Daar er een zekere overtuigingskracht uit spreekt wordt het graag gebruikt.
Reactie door vladja op 22-06-2011 16:30
Quote: druifje01 schreef op woensdag 22 jun 2011, 14:16: Er zijn nog meer redenen die tot een beroerte kunnen leiden. Olijfolie kan een gezonde werking hebben maar garantie om geen beroerte te zullen krijgen geeft het niet. Het woordje "onderzoek" moet je relatief zien. Daar er een zekere overtuigingskracht uit spreekt wordt het graag gebruikt. einde Quote En laat nou dat "onderzoek" zijn oorsprong zijn in het gegeven, dat het opviel dat er duidelijk minder (vet)infarcten zijn bij mensen, die het zogenaamde Mediterraanse voedingspatroon (olijfolie met enkelvoudig onverzadigde vetzuren) hebben ten opzichte van de Noord-Europeanen, die vet gebruiken met verzadigde vetzuren! De overtuigingskracht van de statistiek (hoe is dit te verklaren) heeft het onderzoek op gang gezet. Dat is niets nieuws is en het onderzoek is al zo'n 40 à 50 jaar aan de gang en wordt gedaan door wetenschappers (en geen dieet-goeroes of charlatans met overtuigingskracht). Vladja
Reactie door tenormin op 22-06-2011 18:23
Vladja, het is olijfolie met meervoudige onverzadigde vetzuren.
Reactie door vladja op 22-06-2011 19:12
Het gaat om het oliezuur (enkel onverzadigd Omega 9 vetzuur) wat veel voorkomt in olijfolie. Dat heeft een sterk cholesterolverlagend effect. Vladja
Reactie door tdehond op 23-06-2011 12:24
Dit soort onderzoeken zijn discutabel. Er moet gekeken worden naar de eetgewoontes in het algemeen. Zie o.a. Hier Als er olijfolie gebruikt wordt in combinatie met veel voeding met veel cholesterol verhogende vetten, dan zal m.i. olijfolie niet levensverlengd werken. Hier
Reactie door tenormin op 23-06-2011 13:11
Quote: tdehond schreef op donderdag 23 jun 2011, 12:24: Dit soort onderzoeken zijn discutabel. Er moet gekeken worden naar de eetgewoontes in het algemeen. Zie o.a. Hier Als er olijfolie gebruikt wordt in combinatie met veel voeding met veel cholesterol verhogende vetten, dan zal m.i. olijfolie niet levensverlengd werken. einde Quote Met veel interesse heb ik uw aanbevolen site gelezen. Daarbij valt mij op dat, in tegenstelling wat veel Nederlanders denken (of doen) het mediterane eten NIET met zoveel wijn wordt weggespoeld maar daar zeer matig in zijn. Naar wat ik daar zelf 50 jaar van gezien heb, in Frankrijk dan, was er toch veel meer wijngebruik. Overigens, mijn overleden moeder en 2 echtgenoten dronken en rookten niet. Ik krijg soms wel eens het idee dat dit je overkomt, ook als je er een echt gezonde levensstijl op na houdt; niet even maar heel veel jaren.
Reactie door tdehond op 23-06-2011 16:47
Quote: engelandvaarder schreef op donderdag 23 jun 2011, 13:11: Quote: tdehond schreef op donderdag 23 jun 2011, 12:24: Dit soort onderzoeken zijn discutabel. Er moet gekeken worden naar de eetgewoontes in het algemeen. Zie o.a. Hier Als er olijfolie gebruikt wordt in combinatie met veel voeding met veel cholesterol verhogende vetten, dan zal m.i. olijfolie niet levensverlengd werken. einde Quote Met veel interesse heb ik uw aanbevolen site gelezen. Daarbij valt mij op dat, in tegenstelling wat veel Nederlanders denken (of doen) het mediterane eten NIET met zoveel wijn wordt weggespoeld maar daar zeer matig in zijn. Naar wat ik daar zelf 50 jaar van gezien heb, in Frankrijk dan, was er toch veel meer wijngebruik. Overigens, mijn overleden moeder en 2 echtgenoten dronken en rookten niet. Ik krijg soms wel eens het idee dat dit je overkomt, ook als je er een echt gezonde levensstijl op na houdt; niet even maar heel veel jaren.einde Quote Een erfelijke aanleg speelt in mijn ogen ook een rol. Tegenwoordig lijkt minder bewegen ook epidemische vormen aan te nemen. Bij mij in de wijk zie ik regelmatig mensen hun honden uitlaten op een dicht bijzijnd grasveldje en that's it. De vuilniszak wordt ook wel met de auto naar de ondergrondse container gebracht enz. Als ik om me heen kijk zie ik steeds meer te dikke mensen, jong en oud. Ik geloof in wat soberder eten in combinatie met meer bewegen. Veel mensen zijn zich niet bewust van het feit dat een hoge bloeddruk een sluipmoordenaar is. Je voelt het niet, maar het verhoogt het risico op hartziekten en beroertes.
Reactie door börgemeister op 23-06-2011 18:22
Het moet wel wetenschappelijk worden aangetoond dat olijfolie mogelijk een betekenis heeft bij een (meervoudige) beroerte en/of hart/herseninfarct. De grootste boosdoener, qua verkeerd/foutief vet, is 'transvet'! Transvet zit helaas nog in velen oliën en vetten; het moet op de verpakking staan.
Reactie door tenormin op 23-06-2011 18:36
Quote: börgemeister schreef op donderdag 23 jun 2011, 18:22: Het moet wel wetenschappelijk worden aangetoond dat olijfolie mogelijk een betekenis heeft bij een (meervoudige) beroerte en/of hart/herseninfarct. De grootste boosdoener, qua verkeerd/foutief vet, is 'transvet'! Transvet zit helaas nog in velen oliën en vetten; het moet op de verpakking staan.[/quote In één van de KASSA uitzendingen met Felix nog aan "het roer" kan ik me vaag herinneren dat transvetten "goed" zijn en er staat me zelfs bij dat b.v. Calvé pindakaas de beste pindakaas zou zijn dóór die transvetten. Verbeter me als ik dit verkeerd heb vertaald.
Reactie door freya op 23-06-2011 19:07
Zoals in het betreffende artikel is te lezen, heeft er een onderzoek plaats gevonden onder een groep van 7000 mensen. En als er dan 'statistisch' uitrolt dat bij méér gebruik van olijfolie 'de kans' op een beroerte kleiner wordt, dan zegt dat natuurlijk niets over individuele gevallen. Iemand kan dus best drie mensen in zijn directe omgeving kennen, die allemaal olijfolie gebruiken en toch een beroerte krijgen. Dat zegt dan natuurlijk niets over de betrouwbaarheid van het ondezoek. Dat is nu eenmaal 'statistiek'. Freya
Reactie door rjw op 23-06-2011 22:22
Quote: freya schreef op donderdag 23 jun 2011, 19:07: Zoals in het betreffende artikel is te lezen, heeft er een onderzoek plaats gevonden onder een groep van 7000 mensen. En als er dan 'statistisch' uitrolt dat bij méér gebruik van olijfolie 'de kans' op een beroerte kleiner wordt, dan zegt dat natuurlijk niets over individuele gevallen. Iemand kan dus best drie mensen in zijn directe omgeving kennen, die allemaal olijfolie gebruiken en toch een beroerte krijgen. Dat zegt dan natuurlijk niets over de betrouwbaarheid van het ondezoek. Dat is nu eenmaal 'statistiek'. Freya einde Quote Net als andersom: hoe vaak hoor je niet dat mensen denken dat roken geen kwaad kan, want opa is ook 95 geworden.....

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Al 100 jaar voor