Kassa

(nood)hulp voor Afrika

Geplaatst door: edrick3 op: 26-07-2011 17:38
Las ergens in een krant dat met een miljard euro Afrika (voorlopig) geholpen zou zijn. Wat ik me afvraag: zouden die hoge heren die nu besloten hebben om Griekenland met 109 miljard (of was het nou toch 'wat' meer meneer Rutte?) niet kunnen besluiten om die miljard gezamenlijk te doneren? (Hoe komen ze trouwens aan die 109 miljard? Waarom geen 100 of 110 of ....) Die ene miljard maakt dan ook niet zoveel meer uit, is nog geen 1 % op zo'n bedrag. En die hulp lijkt me heel wat concreter dan die hulp voor Griekenland.
Reactie door tdehond op 26-07-2011 17:54
Nedereland trekt 5 miljoen extra uit voor noodhulp aan Afrika. [url=http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2011/07/12/5-miljoen-extra-voor-hongersnood-in-hoorn-van-afrika.html: Info: klik hier[/url: Hopelijk komt deze hulp terecht bij de bevolking van het getroffen gebied. Het lijkt nog niet helemaal duidelijk te zijn of de miljardensteun aan Griekenland inclusief de steun of exclusief de steun van de banken is. [url=http://rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/29/tegenspraak-over-nieuwe-griekse-steun.xml: Info: klik hier[/url: En of de Grieken er nog blij mee zijn? [url=http://www.dewereldmorgen.be/blog/dimitris/2011/06/28/wij-de-grieken-willen-geen-leningen-meer: info: klik hier[/url:
Reactie door edrick3 op 26-07-2011 18:07
@tdehond, Dat is allemaal relevante informatie en als zodanig nuttig en alreeds bij mij bekend, maar .... de stelling is: Waarom geen 1 miljard naar Afrika namens Europa als ze wél 109 (of meer) miljard naar Griekenland sturen. Die 5 miljoen van Nederland is een druppel op een gloeiende plaat (excuseer de beeldspraak).
Reactie door tdehond op 26-07-2011 18:11
Quote: edrick3 schreef op dinsdag 26 jul 2011, 18:07: @tdehond, Dat is allemaal relevante informatie en als zodanig nuttig en alreeds bij mij bekend, maar .... de stelling is: Waarom geen 1 miljard naar Afrika namens Europa als ze wél 109 (of meer) miljard naar Griekenland sturen. Die 5 miljoen van Nederland is een druppel op een gloeiende plaat (excuseer de beeldspraak). einde Quote M.i. omdat de miljarden naar Griekenland het voortbestaan van de Euro moeten redden. Afrika is diep leed waar de economie van Europa niet zo zeer bij betrokken is.
Reactie door edrick3 op 26-07-2011 18:17
@tdehond, Het lijkt me toch niet dat economie/euro de voorkeur moet krijgen boven menselijk leed. Afgezet tegen de genoemde bedragen is het ook maar een schijntje. Als weldenkend mens zeg je dan toch: doen!? Kun je beter 'verkopen' dan al dat geld naar Griekenland (en ... en ... )
Reactie door birdies op 26-07-2011 18:25
Vind dit meer een politieke kwestie dan een consumenten kwestie. Voor politieke kwesties zijn andere sites/forums.
Reactie door edrick3 op 26-07-2011 18:30
@birdies, Volgens mij moeten wij als consument/belastingbetaler voor die kosten opdraaien.
Reactie door tdehond op 26-07-2011 18:42
Quote: edrick3 schreef op dinsdag 26 jul 2011, 18:17: @tdehond, Het lijkt me toch niet dat economie/euro de voorkeur moet krijgen boven menselijk leed. Afgezet tegen de genoemde bedragen is het ook maar een schijntje. Als weldenkend mens zeg je dan toch: doen!? Kun je beter 'verkopen' dan al dat geld naar Griekenland (en ... en ... )einde Quote Ik ben bang dat het wel zo werkt voor de Nederlandse regering. De in standhouding van de economie van Europa gaat boven het overlijden van mensen in AFrika.
Reactie door edrick3 op 26-07-2011 19:25
@tdehond, Maar de vraag hier is wat WIJ er van vinden. .....De in standhouding van de economie van Europa gaat boven het overlijden van mensen in AFrika. ..... Of ben je het hier soms mee eens? Nou, ik in ieder geval niet.
Reactie door birdies op 26-07-2011 20:18
Quote: edrick3 schreef op dinsdag 26 jul 2011, 18:30: @birdies, Volgens mij moeten wij als consument/belastingbetaler voor die kosten opdraaien.einde Quote Nou dan kun je voorlopig met het openen van nieuwe discussies bezig blijven, want voor welke kosten draait de belastingbetaler niet op? Je zit lang genoeg op Kassa om te weten, wat Kassa met consumentenzaken bedoelt.
Reactie door edrick3 op 26-07-2011 20:29
@birdies, Nou, zo vaak open ik geen discussie, maar inderdaad: dit is niet zuiver een consumentenzaak. Wachten we maar even tot de redactie dit item sluit.
Reactie door vladja op 26-07-2011 21:22
Volgens mij liggen er ergens nog flink wat miljoenen voor Haïti op een bank. Laten ze die maar eerst inzetten voor de noodhulp, voordat die verdwijnen in de zakken van allerlei instanties en regering/president. En dan rechtstreeks naar Artsen zonder Grenzen e.d. en niet naar een of ander centrale inzamelings/opbouwcommissie etc., die zich in rondte vergadert in een 5 sterrenhotel. En dan de mensen leren waterputten te slaan, voedsel leren verbouwen en opslaan, leren plannen etc. Dus: geen vis sturen, maar een hengel en netten en ze leren vissen, zodat ze het zelf redden en niet afhankelijk blijven. Dus veldwerkers etc. zenden en geen geld in allerlei projecten/regeringen/commissies. Ze kunnen nu wel berekenen dat er 1 miljard nodig is. Stel dat we dat geven, wat dan? Wat gebeurt er mee? Kijk naar de miljoenen van de Tsunami en Haiti. En dat hoeft ook niet naar Griekenland. Ben er vaak geweest en dan niet in de toeristencentra, maar gewoon tussen de bevolking. Die maatschappij is volslagen corrupt en dat leren ze echt niet af in een paar jaar. De arbeidersklasse mag nu het gelag betalen en de hoge heren en dames gaan gewoon door en liggen in een deuk, terwijl ze de centen opmaken. Vladja
Reactie door empyria op 27-07-2011 09:33
Quote: edrick3 schreef op dinsdag 26 jul 2011, 19:25: @tdehond, Maar de vraag hier is wat WIJ er van vinden. .....De in standhouding van de economie van Europa gaat boven het overlijden van mensen in AFrika. ..... Of ben je het hier soms mee eens? Nou, ik in ieder geval niet.einde Quote Als Europa failliet gaat, kan er aan Afrika toch ook geen geld meer gegeven worden...?
Reactie door tdehond op 27-07-2011 09:44
Quote: edrick3 schreef op dinsdag 26 jul 2011, 19:25: @tdehond, Maar de vraag hier is wat WIJ er van vinden. .....De in standhouding van de economie van Europa gaat boven het overlijden van mensen in AFrika. ..... Of ben je het hier soms mee eens? Nou, ik in ieder geval niet.einde Quote M.i. lees ik nergens in mijn reactie dat ik het hier mee eens ben. Ik heb niets in te brengen wat de dames en heren in het kabinet besluiten. Ik stel vast dat de economie van Europa boven het leed in Afrika gaat. Dat lijkt mij geen verkeerde conclusie gezien het verschil van ruim 150 miljard naar een noodlijdend Europees land en 5 miljoen extra naar noodlijdende Afrikanen. Ik ben voor meer steun aan Afrika, mits deze steun terecht komt bij de hongerende bevolking en niet in de zakken van de bestuurders van deze landen belandt.
Reactie door tdehond op 27-07-2011 09:49
Quote: empyria schreef op woensdag 27 jul 2011, 09:33: Quote: edrick3 schreef op dinsdag 26 jul 2011, 19:25: @tdehond, Maar de vraag hier is wat WIJ er van vinden. .....De in standhouding van de economie van Europa gaat boven het overlijden van mensen in AFrika. ..... Of ben je het hier soms mee eens? Nou, ik in ieder geval niet.einde Quote Als Europa failliet gaat, kan er aan Afrika toch ook geen geld meer gegeven worden...?einde Quote M.i. heeft de heer Duizenberg Nederland destijds gebruikt als sluitstuk om de Euro in te voeren. We zijn er bekaaid afgekomen met de omrekensleutel die destijds gehanteerd werd. Wij zitten nu opgescheept met een europese munt en schepen geld worden verscheept naar landen die zich de luxe van een europese munt niet kunnen veroorloven. Ik zie dan ook met zorg dat meer kleine landen willen aansluiten.
Reactie door reddice op 27-07-2011 18:17
Je kunt Griekenland op geen enkele wijze met Afrika vergelijken. Je zit met het probleem dat Afrika een continent is. Als er besloten wordt 5 miljard euro naar Afrika te sturen, hoe coordineer je dat? Je hebt niet 1 rekening nummer waar alles op gedumpt kan worden en dat vervolgens het probleem is opgelost. Je hebt te maken met tientallen regeringen, waarvan het meerendeel corrupt, incompetent en/of instabiel zijn. En als je het wel gecoordineerd krijgt, welk land krijgt welk deel van die 5 miljard? Moet Zuid-Afrika bijvoorbeeld meer geld krijgen dan Zimbabwe? Moet Ghana meer krijgen dan bijvoorbeeld Sudan? Waar baseer je de onderverdeling dan op? Op het BBP? En dan hebben we het nog niet eens over de talloze aantal stammen die zich weer binnen een land kunnen bevinden. Hebben alle stammen evenveel recht op hetzelfde percentage? Of alleen stammen die de "baas" zijn in dat land? Maar laten we vooral niet vergeten hoe het er in het verleden aan toe is gegaan. Miljoenen euros en dollars aan ontwikkelingsgeld zijn er naar regeringen gegaan, die er vervolgens gevechtsvliegtuigen, tanks en ander soort wapens van hebben gekocht. Miljoenen zijn door lokale leiders in eigen zakken gestopt en hebben daarmee in weelde geleefd. Enkele andere miljoenen euros zijn gegaan naar het bouwen van waterputten en windmolens, die vervolgens door de lokale bevolkingen zelf uit elkaar zijn gehaald om de onderdelen als schroot te kunnen verkopen. En tot slot, en misschien wel het belangrijkste, de Afrikaanse mentaliteiten zijn niet zoals in de westerse wereld. Wij leven om te werken, zij werken om te leven. Ze zijn ook meer gefocussed op de korte termijn situaties, dan op de lange termijn. Iedere zakenman die ooit iets heeft proberen op te bouwen in Afrika kan je zo vertellen dat je ze vooral niet te royaal moet betalen bijvoorbeeld. Ze komen namelijk alleen werken als ze geld nodig hebben. Betaal je ze meer dan wat gebruikelijk is in het land, dan zie je ze vervolgens de komende dagen/weken/maanden niet meer terug. Het is voor ons moeilijk voor te stellen, maar pas als het geld op is wordt er weer gewerkt. Hoe wil je een economie opbouwen als er geen motor gecreerd kan worden om de economie aan te jagen?
Reactie door tdehond op 28-07-2011 07:20
Griekenland ontving vorig jaar ook al 110 miljard Euro. Er worden weliswaar geen wapens van gekocht, maar de euro wordt gered door weer miljarden naar Griekenland te verschepen. Als er toch 2 jaar achter elkaar miljarden naar Griekenland overgeheveld kan worden, dan moet het toch niet moeilijk zijn om de paar miljoen naar Afrika te verdelen over het aantal landen waar de bevolking ligt dood te hongeren. Het probleem is inderdaad: hoe krijg je de voeding in AFrika bij de noodlijdende bevolking i.p.v. bij corrupte regeringen.
Reactie door rjw op 28-07-2011 08:14
Quote: tdehond schreef op dinsdag 26 jul 2011, 18:42: Quote: edrick3 schreef op dinsdag 26 jul 2011, 18:17: @tdehond, Het lijkt me toch niet dat economie/euro de voorkeur moet krijgen boven menselijk leed. Afgezet tegen de genoemde bedragen is het ook maar een schijntje. Als weldenkend mens zeg je dan toch: doen!? Kun je beter 'verkopen' dan al dat geld naar Griekenland (en ... en ... )einde Quote Ik ben bang dat het wel zo werkt voor de Nederlandse regering. De in standhouding van de economie van Europa gaat boven het overlijden van mensen in AFrika. einde Quote Dat is een beetje een onzinnige vergelijking. Als de economie in Europa instort door bijvoorbeeld de problemen in Griekenland zijn we met z'n allen nog veel verder van huis. Ook de mensen in Afrika. We hebben het altijd nog zo goed in Europa dat veel mensen dat geeneens meer beseffen en denken dat de economie alleen "voor de rijken" van belang is.
Reactie door tdehond op 28-07-2011 08:56
Quote: rjw schreef op donderdag 28 jul 2011, 08:14: Quote: tdehond schreef op dinsdag 26 jul 2011, 18:42: Quote: edrick3 schreef op dinsdag 26 jul 2011, 18:17: @tdehond, Het lijkt me toch niet dat economie/euro de voorkeur moet krijgen boven menselijk leed. Afgezet tegen de genoemde bedragen is het ook maar een schijntje. Als weldenkend mens zeg je dan toch: doen!? Kun je beter 'verkopen' dan al dat geld naar Griekenland (en ... en ... )einde Quote Ik ben bang dat het wel zo werkt voor de Nederlandse regering. De in standhouding van de economie van Europa gaat boven het overlijden van mensen in AFrika. einde Quote Dat is een beetje een onzinnige vergelijking. Als de economie in Europa instort door bijvoorbeeld de problemen in Griekenland zijn we met z'n allen nog veel verder van huis. Ook de mensen in Afrika. We hebben het altijd nog zo goed in Europa dat veel mensen dat geeneens meer beseffen en denken dat de economie alleen "voor de rijken" van belang is. einde Quote Zo onzinnig is het niet. De Nederlandse bevolking heeft niet d.m.v. een referendum de kans gekregen om voor of tegen te stemmen. De Nederlandse bevolking is destijds gebruikt als sluitstuk om de Euro rond te krijgen en dus ingevoerd te krijgen ( notabene door een landgenoot) en nu mag Nederland voor noodlijdende Eurolanden dokken. Niet eenmaal maar nu al twee maal voor het zelfde land ( dan heb ik het niet over andere landen die om ook hulp gevraagd hebben) Vervolgens zitten wij wat betreft de euro met de gebakken peren ( die m.i. beter naar de noodlijdende bevolking in Afrika gestuurd kunnen worden, dan hebben zij wat te eten).
Reactie door conny2 op 28-07-2011 09:42
In elk land heb je arme en rijke mensen. Wat we nu al jaren doen is dat mensen met een niet al te hoog inkomen geld overmaken voor mensen die het in andere landen minder goed hebben getroffen met als gevolg dat de rijksten in die landen nog rijker worden en kunnen blijven genieten van lage belastingen. Zo wordt op de Damrak in Amsterdam een winkelpand met miljoenen Europese subsidies verbouwd dat onder andere door ons en inwoners van ook de armere lidstaten is opgebracht. Is het niet gek dat een Pool moet betalen voor een winkelpand in een van de duurste straten van Amsterdam? Of dat een Nederlander met een bescheiden inkomen moet betalen voor mensen die honger hebben terwijl ook in dat land mensen wonen die miljardair zijn?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!