Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nieuw bij Aldi, gerookte Pangasiusfilet

Geplaatst door: spikkel op: 11-09-2010 12:25
De nieuwe paling van Aldi is gerookte Pangasiusfilet. Op zich leuk dat ze er over nagedacht hebben maar zo simpel is het helaas niet. Volgens Aldi Traditioneel Hollands gerookt / Bron van Omega-3-vetzuren en bovendien duurzaam. Van vis roken weet ik niets, van vis in heel korte tijd een rooksmaak geven weet ik wel het één en ander echter geen idee of dat hier het geval is. De Pangasiusfilet staat er om bekend voornamelijk Omega-6-vetzuren te bevatten en is dus geen bron van Omega-3-vetzuren. Tot slot duurzaam...... Vietnamese kweekvis die per vliegtuig naar Nederland komt. Alleen dat is al niet duurzaam laat staan onderstaande informatie. Lees en huiver. Pangasius wordt gekweekt in de Mekong-rivierdelta. Door z'n unieke zwemblaas kan de soort direct zuurstof halen uit de lucht. Hierdoor is de waterkwaliteit niet echt een punt en kun je heel veel vissen in heel weinig water kweken. De norm is zowat 150 stuks in een drijvende kooi van een kubieke meter. De Mekong is één van de zwaarst vervuilde rivieren ter wereld. De hoeveelheid arseen in de stroom ligt tot acht keer hoger dan wat de WHO als veilig acht. Het gif komt onder meer van een quasi ongecontroleerd gebruik van pesticiden. Daarnaast munt de Mekong uit door de prominente aanwezigheid van kankerverwekkende PCB's, DDT's, CHL's, HCH's en HCB's. Verder steevast het gebruik van trifluralin, dat in Europa verboden is. Het pesticide blinkt uit in zowat alles wat u niet in de buurt van vis voor consumptie wil. De viskwekers vinden het echter een doeltreffend middel tegen ongewilde plantengroei in hun vijvers. De pangasius krijgt korrel als eten. Daarin onder meer vismeel, eiwitten van plantaardige oorsprong zoals soya, maar ook eiwitten van dierlijke oorsprong en nogal wat pluimen van kippen en andere bijproducten van gevogelte. Dat laatste kan het risico met zich meebrengen dat het in die regio gangbare vogelgriepvirus ook in de vissector terecht komt. De kweek van pangasius heeft sterk bijgedragen tot het verdwijnen van de populatie van irrawaddydolfijnen in de Mekong. Er zouden er nog hooguit een vijftigtal zijn. De dolfijnen zijn bijna allemaal gestorven als gevolg van een bacteriële infectie, waarschijnlijk afkomstig door aanraking met kweekkooien. Die ziekte is op zich niet dodelijk, behalve wanneer het immuunstelsel van de dieren is aangetast. Bij de autopsie troffen onderzoekers toxische niveaus van pesticiden (vooral DDT) en PCB's aan. Oordeel zelf voordat u dit 'mooi, duurzaam en zeker zo smakelijk alternatief ' koopt.
Reactie door erik008 op 11-09-2010 12:48
Paling = Pangasiusfilet ? Het is het ene of het andere. Omega-3-vetzuren is levertraan zonder vitamine A en D Duurzaam of niet duurzaam Het is allemaal verkooppraat om je het product aan te smeren. Als het ongezond is, moet de overheid het maar van de markt halen. Ik eet wat ik lekker vind.
Reactie door spikkel op 11-09-2010 14:38
Schuif maar af op de overheid, hoeven we zelf niet na te denken ! Nieuw bij Aldi, gerookte Pangasiusfilet. De nieuwe paling van Aldi is gerookte Pangasiusfilet. Onderaan in mijn bericht heb ik het over een alternatief. Mocht het je ontgaan zijn, paling is vrijwel nergens meer te koop dus het alternatief is.... Mocht het nog niet duidelijk zijn, dit is de manier waarop Aldi het in zijn folder heeft staan. Wat de bedoeling van de uitleg van Omega 3 is snap ik niet. Het eten van vis wordt aangeraden i.v.m. de Omega 3 Vetzuren echter deze zitten amper in Pangasiusfilet. Wel zit er veel Omega 6 Vetzuren in echter die krijgen in onze voeding al genoeg binnen. Ik snap dat het allemaal verkooppraat is maar voor mensen die de oceanen niet leeg willen eten, het ecosysteem niet willen slopen, gezond willen eten en oog hebben voor het welzijn van dieren is deze reclame misleidend. Overigens dacht ik dat dit een discussieforum was. Met 'ik eet wat ik lekker vind' is deze discussie klaar.
Reactie door invalide op 11-09-2010 18:30
Ik weet dat deze kwekerij geen open verbinding met rivier heeft maar via zuivering installatie vers water in laat en oude laat afvoeren. Bovendien is het begin rivier schoon en helder, ik heb het dus niet over de uitmonding van de zee, dus vuile rivier als onze Rijn begint ook schoon maar in ons land niet meer drinkbaar! Dus informeer eens bij deze viskwekerij en U weet hoeveel hun filters er uit halen. Ik heb alleen nog niet gecontroleerd of hun eigen laboratorium werkelijk zo goed en eerlijk is, maar deze info was voor mij voldoende en Aldi wil geen schandaal van Milieu Defensie of gelijkwaardige dus heeft vooraf onderzoek gedaan. Zij zijn daar geweest en bij controle toen was alles in orde.
Reactie door stacey op 11-09-2010 19:57
Quote: invalide schreef op zaterdag 11 sep 2010, 18:30: Ik weet dat deze kwekerij geen open verbinding met rivier heeft maar via zuivering installatie vers water in laat en oude laat afvoeren. Ik heb alleen nog niet gecontroleerd of hun eigen laboratorium werkelijk zo goed en eerlijk is, maar deze info was voor mij voldoende en Aldi wil geen schandaal van Milieu Defensie of gelijkwaardige dus heeft vooraf onderzoek gedaan. Zij zijn daar geweest en bij controle toen was alles in orde. einde Quote Grapje zeker ?! Teveel Wodka gehad Gozik ? Dit is geen vissoort die wordt bedreigd, een maar die Ons bedreigd.......... ;-) Ik zou hem nog niet eens aan m`n kat willen voeren.............. Artikel En dat is maar een van de vele artikelen die er zijn over deze vervuilde vis, en dan gaat het nog niet eens enkel over de kwaliteit van het kweekwater maar ook over kweek`methodes`.............. Artikel
Reactie door vladja op 11-09-2010 20:31
Bovendien is het begin rivier schoon en helder, ik heb het dus niet over de uitmonding van de zee, dus vuile rivier als onze Rijn begint ook schoon maar in ons land niet meer drinkbaar! Nou dan heb ik een verrassing voor je: Waternet maakt onder andere drinkwater in de Amsterdamse Waterleidingduinen (ten zuiden van Zandvoort). Hoe gaat dat in zijn werk? De bron Het duingebied wordt gevuld met regenwater en water uit de Rijn. Het Rijnwater wordt ingenomen in het Lekkanaal boven Nieuwegein. Langs de hele Rijn staan meetstations voor de continue bewaking van de kwaliteit van het rivierwater. Als er gevaarlijke stoffen in het water worden gevonden, wordt de inname onmiddellijk gestaakt. [url=http://www.waternet.nl/over_de_watercyclus/drinkwater/water_uit_de_duinen: Lees hier...[/url: Vladja
Reactie door invalide op 11-09-2010 22:50
Het hier bovenstaande van Vladja kreeg ik ook van deze vis kweker maar tussen mooi verhaal en werkelijkheid zit soms een groot verschil. Ik las niets over metingen onderweg maar bij inname, dus ongeveer hetzelfde maar toch mijn twijfels. Beter iets dan niets want er zitten daar ook enkele die zonder filter water innemen.
Reactie door stacey op 11-09-2010 23:33
Quote: invalide schreef op zaterdag 11 sep 2010, 22:50: maar tussen mooi verhaal en werkelijkheid zit soms een groot verschil. einde Quote Bij jouw wel zeker ja...............
Reactie door moeder56 op 12-09-2010 01:41
Quote: erik008 schreef op zaterdag 11 sep 2010, 12:48: Paling = Pangasiusfilet ? Het is het ene of het andere. einde Quote Ze bedoelt : eerst verkocht de aldi paling, doen ze niet meer, nu verkopen ze pangasiusfilet als vervanger.
Reactie door prinspils op 12-09-2010 02:31
Wetenschappelijk is al bewezen dat Omega 3 niet bijdraagt tot een betere bescherming voor het hart, voor wat betreft mensen die eerder hartproblemen hebben gehad. Als u vindt dat Aldi zich schuldig maakt aan misleiding door gerookte pangiasfilet te verkopen als gerookte paling, dan kunt u de Voedsel en Warenautoriteit hiervoer informeren. Voor het overigen van uw betoog, neem ik als kennisgeving aan. Overigens dient op de verpakking te staan de herkomst van het product.
Reactie door spikkel op 12-09-2010 12:41
einde Quote Ze bedoelt : eerst verkocht de aldi paling, doen ze niet meer, nu verkopen ze pangasiusfilet als vervanger.einde Quote Dank moeder56. Ik dacht dat het er ook wel duidelijk stond.
Reactie door spikkel op 12-09-2010 13:42
Quote: prins pils schreef op zondag 12 sep 2010, 02:31: Als u vindt dat Aldi zich schuldig maakt aan misleiding door gerookte pangiasfilet te verkopen als gerookte paling, dan kunt u de Voedsel en Warenautoriteit hiervoer informeren.einde Quote Dat vind ik niet aangezien ik daar helemaal niet over schrijf. Ik vind het wel misleidend dat Aldi gerooke Pangasiusfilet in de etalage zet als duurzaam en bron van omega 3 vetzuren. Dit heb ik inmiddels aan de Voedsel en Warenautoriteit gemeld echter ik verwacht er niet veel van. Deze gasten controleren liever de mazen van het NET. En waag het niet om die een halve milimeter te klein te hebben want dan hang je. Dat er daarentegen zwaar verontreinigde vis uit het buitenland wordt gehaald, ach...... We worden nog steeds doodgegooid met de slogan: 'eet 2 maal per week vis'. De Tilapia en Pangasius zijn tweede keuze ?!? Wat zit hier achter ? Willens en wetens mensen vergiftigen zodat ze de 65 of 67 niet halen ? Scheelt wel in de kosten voor de Nederlandse overheid, Pensioenfondsen enz.
Reactie door wilsophie1 op 25-11-2010 17:57
Ik heb het geprobeerd, omdat in het plaatselijke krantje hierop werd geattendeerd. En het wordt dus op Urk gerookt. Maar helaas ik vond het niet lekker en ik ben geen kenner. Gewoon een eenvoudige consument die normaliter alles lust.
Reactie door anne4 op 25-01-2011 13:30
Waarom kiezen voor een vis die ver weg wordt gekweekt. Kies voor Claresse, een lekkere kweekvis, die in Nederland wordt gekweekt. Op www.claresse.eu staan verschillende recepten. Claresse wordt op duurzame wijze gekweekt bij drie voormalige veehouders in de Peel. De verse vis wordt afgenomen door supermarkten in Nederland, waaronder C1000, Jumbo, Emté en Super de Boer. Het roken van claresse wordt op ambachtelijke wijze en op kleine schaal getest, zegt Hendrik Colpaert, marketing- en retailmanager bij Anova Seafood. `Het leverde een mooi resultaat op. Het is een vrij stevige vis met een neutrale smaak. Gerookt komt deze ook goed tot zijn recht.` Anova is nu in gesprek met retailers om de gerookte vis in hun assortiment op te nemen. De eerste reacties zijn naar eigen zeggen zeer enthousiast, omdat supermarkten op zoek zijn naar een alternatief voor paling en het aanbod van nieuwe producten binnen gerookte vis beperkt is. `Vandaar dat claresse zeer welkom is.`
Reactie door mhofman op 25-01-2011 19:09
Je kan geen paling meer kopen,waar kwam deze vis de laatste tijd vandaan uit kweekvijvers.Niets natuur en de vis moet lekker groeien dus eet smakelijk met de pangia/Claresse ed.Waar ook te koop.Ik denk een vis moet zwemmen.
Reactie door miss_mohjo op 30-01-2011 21:19
ik wilde de pangasiusfilet volgende week kopen bij de aldi (reclame) maar ik pas er nu maar voor..
Reactie door mabureau op 08-02-2011 14:29
Quote: mhofman schreef op dinsdag 25 jan 2011, 19:09: Je kan geen paling meer kopen,waar kwam deze vis de laatste tijd vandaan uit kweekvijvers.................einde Quote Foutje :{ Laat ik nu altijd geleerd hebben dat paling zich niet voortplant in gevangenschap. De paling is een zogenaamde katadrome vis die zich voortplant in de Sargassozee op grote diepte. De larven trekken geholpen door de Golfstroom naar Europa. en groeien op in zoet of brak water. De meeste palingen bereiken tussen vijf en vijftien jaar verblijf in het zoete water, bij voldoende voedselaanbod, het schieraalstadium en trekken dan terug naar de paaigronden.
Reactie door mhofman op 08-02-2011 16:37
Zou als ik je was even naar palingkweken op google gaan .

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Al 100 jaar voor