Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Linux

Geplaatst door: jan boskma op: 13-10-2012 21:23
Hallo Ik snap niet waarom de meesten die een computer gebruiken zich afhankelijk maken van microsoft. Ik gebruik al een aantal jaren linux zoals ubuntu en mint en heb geen last van virussen en de pc werkt ook nog sneller. Je kun ook een iso downloaden en op een usb stick of cd branden,door de pc te booten met 1 van deze media,kun je er mee internetten en daar mee internet bankieren op een veilige manier,zodra je klaar bent sluit je de pc en start je de pc weer op met het huidige besturing systeem,ook Apple pc's zijn veiliger alleen daar betaal je ook voor,linux is gratis.
Reactie door ikbenik op 13-10-2012 22:53
Dit is echt onzin. Net zoals Windows kent Linux en Apple ook veiligheidslekken. Windows 7 is echt een zeer veilige besturingssysteem. Waarom dat Windows meer virussen kent dan Apple en Linux, is gewoon om de dood eenvoudige reden dat Apple en Linux voor virusschrijvers niet interessant is, omdat Linux en Apple niet zoveel gebruikt wordt als Windows. Het aandeel van Windows is 90%. Apple kent wel degelijk virussen en andere troep, maar Apple smoort ieder bericht daarover de kop in. Het doofpotbeleid. Het aandeel van Linux is dermate laag, dat het voor virus schrijvers totaal niet interessant is. Windows 7 is net zo veilig als Apple en als Linux, alleen doordat het aandeel Windows dermate groot is, gaat het gespuis daarop richten. Nog een punt: een echte computervirus kennen we al jaren niet meer. De grootste bedreiging is toch de trojan horses. Maar het belangrijkste: degene die de computer bedient is de zwakste schakel. En of iemand nu gebruik maakt van Apple, Linux of Windows. Het is meer kwestie van smaak dan van veiligheid.
Reactie door freya op 13-10-2012 23:00
Tja, waarom gebruiken mensen Windows? Die discussie is al zo vaak gevoerd en de belangrijkste redenen zijn wellicht: 1. De meeste mensen kopen gewoon een 'standaard' computer/laptop in de winkel en op 9 van die 10 apparaten staat Windows. 2. Voor Windows zijn natuurlijk véél meer programma's/spelletjes te vinden (legaal en illegaal). 3. Bijna iedereen heeft het en voor vragen en/of problemen kun je bij praktisch iedereen terecht. En zo zijn er nog wel een hoop redenen te bedenken. Niet iedereen is nu eenmaal een 'knutselaar' met computers en voor Linus is toch wel wat méér handigheid/ervaring/kennis nodig dan voor Windows. Freya
Reactie door r0n op 16-10-2012 20:31
Quote: freya schreef op zaterdag 13 okt 2012, 23:00: Niet iedereen is nu eenmaal een 'knutselaar' met computers en voor Linus is toch wel wat méér handigheid/ervaring/kennis nodig dan voor Windows. einde Quote Dat valt met moderne Linux distributies best mee. Wanneer je b.v. Xubuntu neemt, dan leer je daar binnen één uur mee werken.
Reactie door ikbenik op 16-10-2012 20:37
Quote: r0n schreef op dinsdag 16 okt 2012, 20:31: Quote: freya schreef op zaterdag 13 okt 2012, 23:00: Niet iedereen is nu eenmaal een 'knutselaar' met computers en voor Linus is toch wel wat méér handigheid/ervaring/kennis nodig dan voor Windows. einde Quote Dat valt met moderne Linux distributies best mee. Wanneer je b.v. Xubuntu neemt, dan leer je daar binnen één uur mee werken.einde Quote De distributies van Ubuntu zijn behoorlijk volwassen en zijn eigenlijk te vergelijken met Windows. Als bij installatie van Ubuntu de internet verbinding aanwezig is, zal de installatie gelijk de hardware detecteren en installeren. Alleen het installeren van programma's gaat wel totaal anders dan in Windows. Het voordeel van Linux is wel dat je die vanaf een CD of USB stick kunt opstarten (de "live-cd") wat bij Windows helaas ontbreekt. Zo werkt de rescue-CD van Kaspersky ook met Linux. Het probleem van Linux is dat de games er niet goed onder draaien (die voornamelijk voor Windows uitgebracht zijn). Al is het mij wel gelukt om specifieke Windows programma draaiend onder Linux te krijgen via Wine.
Reactie door valerius-2 op 16-10-2012 21:38
Ja waarom veranderen als je met windows de boel geleerd heb? Vooral voor de oudere genaratie die nu er ook wat van weten ,met moeite weer helemaal opnieuw alles weer te wijzigen. Ben er ook een keer mee bezig geweest uit nieuwsgierigheid. Maar alles weer zo laten werken als je met windows bijna alles kan vinden is natuurlijk een hele stap.
Reactie door r0n op 16-10-2012 21:40
Quote: ikbenik schreef op dinsdag 16 okt 2012, 20:37: Het probleem van Linux is dat de games er niet goed onder draaien (die voornamelijk voor Windows uitgebracht zijn). einde Quote Daar wordt op dit moment hard aan gewerkt :-)
Reactie door r0n op 16-10-2012 21:45
Quote: valerius-2 schreef op dinsdag 16 okt 2012, 21:38: Ja waarom veranderen als je met windows de boel geleerd heb? einde Quote Wanneer je met Xubuntu begint, dan heb je in één uurtje door hoe het werkt. Voor iemand die niet thuis is in de ICT, kan het een paar uurtjes zijn. Voordeel is wel, dat de oude PC vaak nog jaren mee kan, op deze manier. Een computer, met 512MB geheugen en een 1GHz processor zal heel soepel werken, terwijl dit soort systemen bijna 10 jaar oud (kunnen) zijn. Je houdt dus geld in je zak !
Reactie door ikbenik op 16-10-2012 21:58
Quote: r0n schreef op dinsdag 16 okt 2012, 21:45: Quote: valerius-2 schreef op dinsdag 16 okt 2012, 21:38: Ja waarom veranderen als je met windows de boel geleerd heb? einde Quote Wanneer je met Xubuntu begint, dan heb je in één uurtje door hoe het werkt. Voor iemand die niet thuis is in de ICT, kan het een paar uurtjes zijn. Voordeel is wel, dat de oude PC vaak nog jaren mee kan, op deze manier. Een computer, met 512MB geheugen en een 1GHz processor zal heel soepel werken, terwijl dit soort systemen bijna 10 jaar oud (kunnen) zijn. Je houdt dus geld in je zak !einde Quote Ubuntu is ook niet met Windows 7 te vergelijken. Ubuntu is een lichte besturingssysteem dat zeker op oudere systemen goed draait. Maar om nu met de deur in huis te vallen: een slecht besturingssysteem is er eigenlijk niet meer. Kijk, je moet nu niet Windows 98 met Ubuntu gaan vergelijken. Het punt is juist dat door de tijd heen Windows is aangepast aan de huidige maatstaven en ook naar de soort bedreigingen is aangepast. Windows 7 is net zo veilig als Linux. Alleen het zeer grote verschil is dat bij Windows bij "gevaarlijke" taken toestemming van de gebruiker nodig is, terwijl bij Linux het root wachtwoord ingetikt dient te worden. En degene die Windows bashen: als Linux of Apple nu op 90% van de computers stond, was de situatie precies hetzelfde. Dan werd er voor Linux massaal virussen geschreven en zat iedereen te zaniken dat Linux niet veilig zou zijn.
Reactie door valerius-2 op 16-10-2012 22:45
Quote: r0n schreef op dinsdag 16 okt 2012, 21:45: Quote: valerius-2 schreef op dinsdag 16 okt 2012, 21:38: Ja waarom veranderen als je met windows de boel geleerd heb? einde Quote Wanneer je met Xubuntu begint, dan heb je in één uurtje door hoe het werkt. Voor iemand die niet thuis is in de ICT, kan het een paar uurtjes zijn. Voordeel is wel, dat de oude PC vaak nog jaren mee kan, op deze manier. Een computer, met 512MB geheugen en een 1GHz processor zal heel soepel werken, terwijl dit soort systemen bijna 10 jaar oud (kunnen) zijn. Je houdt dus geld in je zak !einde Quote Maar als ruim 82 jaar oud bent ben ik blij dat ik er nu tamelijk goed mee om kan gaan. Kan u zich dat voorstellen. Als ik de geest nog had van 30 jaar terug was ik er vast en zeker mee door gegaan. Net zoals progameren war ik toen in basic goed onder de knie had, maar dat is ook over.
Reactie door ikbenik op 16-10-2012 23:45
Quote: valerius-2 schreef op dinsdag 16 okt 2012, 22:45: Maar als ruim 82 jaar oud bent ben ik blij dat ik er nu tamelijk goed mee om kan gaan. Kan u zich dat voorstellen. Als ik de geest nog had van 30 jaar terug was ik er vast en zeker mee door gegaan. Net zoals progameren war ik toen in basic goed onder de knie had, maar dat is ook over.einde Quote Basic! Wie is er niet groot mee geworden? Ik weet nog goed: eerst Basic op de Commodore 64, later Basic op de PC en weer later Turbo Pascal.
Reactie door r0n op 17-10-2012 08:46
Quote: ikbenik schreef op dinsdag 16 okt 2012, 21:58: Ubuntu is ook niet met Windows 7 te vergelijken. Ubuntu is een lichte besturingssysteem dat zeker op oudere systemen goed draait.einde Quote In mijn verhaal had ik het over Xubuntu, er zijn een aantal variaties, die door de Ubuntu-gemeenschap en Canonical ondersteund worden: Ubuntu, tegenwoordig met Unity als desktop, niet echt een ligt systeem. Lubuntu, met LXDE als desktop, de ligtste uit de serie. Xubuntu, met XFCE als desktop, een ligt en veelzijdig systeem, simpel aan te passen. Kubuntu, met KDE als desktop, heel aanpasbaar en grafisch de mooiste. Quote: ikbenik schreef op dinsdag 16 okt 2012, 21:58: Windows 7 is net zo veilig als Linux. Alleen het zeer grote verschil is dat bij Windows bij "gevaarlijke" taken toestemming van de gebruiker nodig is, terwijl bij Linux het root wachtwoord ingetikt dient te worden. En degene die Windows bashen: als Linux of Apple nu op 90% van de computers stond, was de situatie precies hetzelfde. Dan werd er voor Linux massaal virussen geschreven en zat iedereen te zaniken dat Linux niet veilig zou zijn. einde Quote Het grote voordeel van het file systeem van o.a. Linux, is dat elke file een eigenaar heeft en dat vastligt welke mogelijkheden de file heeft: Mag de eigenaar lezen, schrijven, uitvoeren ? Mogen anderen lezen, schrijven, uitvoeren? Deze eigenschappen zitten helaas niet in het Windows NTFS en FAT systeem.
Reactie door freya op 17-10-2012 10:02
Quote: r0n schreef op woensdag 17 okt 2012, 08:46: .... Het grote voordeel van het file systeem van o.a. Linux, is dat elke file een eigenaar heeft en dat vastligt welke mogelijkheden de file heeft: Mag de eigenaar lezen, schrijven, uitvoeren ? Mogen anderen lezen, schrijven, uitvoeren? Deze eigenschappen zitten helaas niet in het Windows NTFS en FAT systeem.einde Quote Lekker belangrijk..... Dat zijn leuke opties in een bedrijfsomgeving, maar 99,9% van de doorsnee consument zit daar helemaal niet op te wachten. Sterker nog, ik zie hier regelmatig 'vragen' van doorsnee consumenten die zich weer eens afvragen waarom ze niet (meer) bij een bepaald bestand kunnen komen.... Linux is leuk voor mensen die graag met computers stoeien, techneuten en hobbyisten, niet voor de doorsnee consument. Freya
Reactie door pino123 op 17-10-2012 10:34
Quote: r0n schreef op dinsdag 16 okt 2012, 21:40: Quote: ikbenik schreef op dinsdag 16 okt 2012, 20:37: Het probleem van Linux is dat de games er niet goed onder draaien (die voornamelijk voor Windows uitgebracht zijn). einde Quote Daar wordt op dit moment hard aan gewerkt :-)einde Quote Dus werkt het nog niet, dus zullen mensen niet overstappen. De rest van de redenen heb je hier boven gelezen.
Reactie door r0n op 17-10-2012 13:42
Quote: freya schreef op woensdag 17 okt 2012, 10:02: Lekker belangrijk..... Dat zijn leuke opties in een bedrijfsomgeving, maar 99,9% van de doorsnee consument zit daar helemaal niet op te wachten. einde Quote Onbekend maakt onbemind. Het gaat er dus om, dat onder jouw account, niets veranderd kan worden van het systeem en/of een andere gebruiker. We hebben het dus over extra veiligheid, die bij Windows onbekend is. Maar wat wil je, een stabiel werk systeem, of een systeem waarin iedereen alles kan verzieken ? Quote: pino123 schreef op woensdag 17 okt 2012, 10:34: Dus werkt het nog niet, dus zullen mensen niet overstappen. De rest van de redenen heb je hier boven gelezen.einde Quote Niet iedereen wil spelletjes spelen, er zijn ook mensen, die de PC gebruiken voor andere dingen.
Reactie door ikbenik op 17-10-2012 14:00
Quote: r0n schreef op woensdag 17 okt 2012, 13:42: Het gaat er dus om, dat onder jouw account, niets veranderd kan worden van het systeem en/of een andere gebruiker. We hebben het dus over extra veiligheid, die bij Windows onbekend is. Maar wat wil je, een stabiel werk systeem, of een systeem waarin iedereen alles kan verzieken ? einde Quote Ik wil een systeem waarbij IK de baas ben en niet tegen een x restricties aan loop. Bij Windows 7 is de systeempartitie niet in eigendom van de gebruiker, maar van Trustedinstaller. Zelf zet ik gelijk de eigendom om naar mijn eigen account. Veel mensen maken echter nog steeds gebruik van Windows XP en daar is de gebruiker ook gelijk de beheerder, wat bij Windows 7 niet het geval is. Quote: r0n schreef op woensdag 17 okt 2012, 13:42: Quote: pino123 schreef op woensdag 17 okt 2012, 10:34: Dus werkt het nog niet, dus zullen mensen niet overstappen. De rest van de redenen heb je hier boven gelezen.einde Quote Niet iedereen wil spelletjes spelen, er zijn ook mensen, die de PC gebruiken voor andere dingen.einde Quote Linux kent nog veel te veel beperkingen, waardoor ik niet totaal over ga stappen. Daarnaast beproef ik weer het Windows bashen door lieden die roepen dat beveiliging onzin is en zij van systemen gebruik maken waar geen beveiliging nodig is. Laat ik er dit over zeggen: als op de meeste computers Linux zou staan (zeg 90% van de computers) en Windows zou nog maar op 5% van alle computers staan, gaan mensen Linux bashen en aangeven dat Linux heel onveilig is en dat men met Windows geen beveiliging nodig heeft. Dan is het precies omgedraaid. Dus zullen we dat gezeik stoppen?
Reactie door r0n op 17-10-2012 14:09
Quote: ikbenik schreef op woensdag 17 okt 2012, 14:00: Dus zullen we dat gezeik stoppen?einde Quote Mijn conclusie is, dat we het niet eens zijn en ook niet zullen worden. Jij denkt dat je gelijk hebt, ik denk dat ik gelijk heb. Gelukkig mag iedereen zijn mening hebben en hoeven we het niet eens te zijn.
Reactie door ikbenik op 17-10-2012 14:15
Quote: r0n schreef op woensdag 17 okt 2012, 14:09: Quote: ikbenik schreef op woensdag 17 okt 2012, 14:00: Dus zullen we dat gezeik stoppen?einde Quote Mijn conclusie is, dat we het niet eens zijn en ook niet zullen worden. Jij denkt dat je gelijk hebt, ik denk dat ik gelijk heb. Gelukkig mag iedereen zijn mening hebben en hoeven we het niet eens te zijn. einde Quote Het punt is juist dat Windows 7 zeer veilig is. Maar ik word echt niet goed van die Windows bashers. Linux is geen goede vervanger voor Windows. En ja, ik draai beide.
Reactie door r0n op 17-10-2012 14:28
In deze discussie heeft doorgaan geen zin. Op mijn PC's (6 stuks, waarvan 3 laptops) draait geen Windows. Alle systemen van mij draaien sinds 2005 een Ubuntu versie. Verder behoor ik ook niet echt tot de jeugd, dit jaar word ik 60. Misschien dat ik daarom een (in jouw ogen) afwijkende mening heb ......
Reactie door tot15karakters op 17-10-2012 16:58
Dit bericht word gemaakt op een Toshiba Tecra uit 1994.... Daar stond ooit Windows 3.11 op en Win 95 was traag als dikke.....**** Ja die woorden mogen hier niet. Nog steeds goed werkend maar nu onder Puppy Linux. Voor dagelijks gebruik prima dus hoezo 1 Gb en 512Mb en zo? Surfen en mailen gaat wel maar voor de rest toch maar een nieuwere gekocht en daar zit naast het nauwelijks gebruikte Windows 7 op deze ook Toshiba maar nu Satelite ook Ubuntu 12.4. Wel ga ik altijd enkele maanden later over op die nieuwe lange termijn versie dat de ergste dingen eruit zijn. De echte reden is dat Win 7 te traag start en stopt want binnen 35 seconden gestart en stoppen in 7 seconden, dat lukt bij Win 7 nooit. Het enige dat ik bij Linux mis zijn de nadelen en ik krijg die verdomde virussen nooit geïnstalleerd! Games genoeg maar dan wel gratis en goed werkend! Alleen de 64 bits want de 32bits spelen werken maar matig op deze dual core AMD processor, dus jammer dat ik alleen de nieuwste goed kan draaien.
Reactie door zoekster op 17-10-2012 17:36
Ook maf, jan boskma wilde discussiëren, allemaal forumleden aan het tetteren, maar Jan zelf is nergens meer te bekennen.
Reactie door freya op 17-10-2012 17:42
Quote: zoekster schreef op woensdag 17 okt 2012, 17:36: Ook maf, jan boskma wilde discussiëren, allemaal forumleden aan het tetteren, maar Jan zelf is nergens meer te bekennen.einde Quote Jan is kennelijk een lezer, geen schrijver.... ;-) Freya
Reactie door leonardo2000 op 26-02-2014 22:33
Onlangs heb ik een nieuwe PC met Windows 8 aangeschaft. Om mijn werk goed te kunnen doen heb ik eerst Windows 8.1 aangepast: Direct door naar het bureaublad, en het programma StartIsBack geïnstalleerd. Dat is geen M$ software. Ja, ook ik start wel een per ongeluk een Metro app op, alleen omdat er iets mee geassocieerd is. Het is vreselijk hinderlijk dat je dan opeens in een heel andere omgeving terecht komt in plaats van dat er een extra Windows op je desktop verschijnt. Het kost je veel meer handelingen en tijd als je iedere keer toch nog op die metro interface getrakteerd wordt. Er zijn nogal wat PC’s binnen mijn bedrijf, en daarom ben ik nu op Linux Mint aan het oriënteren. Doelstelling is dat binnen 1 jaar alle systemen bij ons op Linux draaien. Want we verliezen veel te veel tijd met allerhande zaken die onder Windows 8.1 niet meer goed draaien, of alleen als “administrator” kunnen worden uitgevoerd. Weer een hoop handelingen en muisklikken erbij! Vreemd genoeg kun je zelfs dat niet met je UAC settings en de adminstratorrechten voor folder en files goed krijgen. En dan hebben we het nog niet over de grote cocktail aan programma van derden die we nodig hebben om virussen, wormen, exploits en malware buiten de deur te houden en de tijd die gemoeid is met alle systemen regelmatig te scannen. De Windows omgeving zoals van Windows 8.1 is niet meer bedoeld voor effectief gebruik van kostbare loonuren. Voor die enkele win32 applicatie waarvoor we (nog) geen Linux alternatief hebben zullen we Wine gebruiken. Problemen aldaar zullen we op Wine niveau gaan oplossen (feedback, forum) om zo toch applicaties te kunnen blijven gebruiken die win32 gebaseerd zijn. We verwachten met Linux een zeer goede stap te maken naar een veilige en robuuste desktop omgeving. Bij ons is een PC een belangrijk hulpmiddel om onze bedrijfsresultaten te ondersteunen.
Reactie door r0n op 27-02-2014 11:07
Quote: leonardo2000 schreef op woensdag 26 feb 2014, 22:33: We verwachten met Linux een zeer goede stap te maken naar een veilige en robuuste desktop omgeving. Bij ons is een PC een belangrijk hulpmiddel om onze bedrijfsresultaten te ondersteunen.einde Quote Het lijkt mij beter (en veiliger), om Xubuntu te gaan gebruiken. Dit heeft minder ballast en is (nog) beter beveiligd. Hierin gewoon de programma's verwijderen die niet nodig zijn en programma's ophalen die wel nodig zijn, dit kan heel simpel met een script na de installatie. Mocht er hulp nodig zijn, laat het dan weten.........
Reactie door leonardo2000 op 27-02-2014 14:38
[quote: Het lijkt mij beter (en veiliger), om Xubuntu te gaan gebruiken. Dit heeft minder ballast en is (nog) beter beveiligd. Hierin gewoon de programma's verwijderen die niet nodig zijn en programma's ophalen die wel nodig zijn, dit kan heel simpel met een script na de installatie. Mocht er hulp nodig zijn, laat het dan weten.........einde Quote Hallo Ron, bedankt voor je reactie. IDD, er zijn meerdere Linux distributies. Linux Mint 16 Cinnemon 64-bit kan zijn setup vanaf CD niet uitvoeren omdat de grafische kaart, een Radeon R7 260X niet ondersteund wordt en hij met een foutmelding van de X-server komt. De CD loopt dus niet door naar de Live Linux Desktop van de CD, van waaruit je de installatie op start. Ik zie ook niet hoe ik dat zou kunnen aanpassen. Er is voor bepaalde zaken wel wat meer kennis nodig. Ik hoopte eenmaal in de grafische omgeving redelijk eenvoudig zaken te kunnen toevoegen. Ik zal ook naar de andere distributies moeten kijken. Linux draait lekker op oude “bakjes”, zoals ik overal lees, maar fabrikanten van pc hardware maken nog vrijwel geen Linux drivers. Kennelijk zijn de generieke drivers waarmee vrijwel iedere hardware alvast mee kan werken (misschien dan niet met optimale performance) nog niet in de nieuwe Linux distributies voor handen. Op Linux overstappen is gemakkelijk gezegd, maar om deze redenen trek ik daar toch een jaar voor uit om stapje voor stapje deze Linux problemen opgelost te krijgen, eventueel met hulp van derden. Met Windows 8 loop ik nu al finaal vast met programma's die wel bestanden kunnen openen, maar na het aanpassen niet kunnen opslaan, ondanks dat de rechten op de schijven goed gezet zijn. Een belangrijk CAD programma van ons kan geen enkele directory openen omdat de rechten niet goed zouden staan. De schijf properties voor de beveiliging staan echter wel goed. Firewall, UAC, beveiliging disken, alles is goed gezet, maar we kunnen onder Windows 8 niet met onze designs verder. Het is te gek voor woorden hoeveel tijd dit wel niet kost. Zo krijg je ieder operating system wel veilig; gewoon zorgen dat de gebruiker niets meer kan en niet meer op zijn harddisken kan komen. Vraag me af of we op stand-alone PC's die niet aan internet hangen dan maar Windows XP 64-bit moeten gaan zetten, zolang we Linux nog niet werkend hebben. Tijd kost het toch, maar dan maar naar een os waar wat meer toekomstmuziek in zit dan Windows. Het enige nuttige wat je met Windows 8.1 kunt doen is het in zijn eigen Recycle Bin gooien, maar waarschijnlijk is het ook daar tegen beveligd...
Reactie door pieterwolters op 27-02-2014 19:52
Linux vs. Windows vs. Mac OS X is een behoorlijk zinloze discussie. Uiteindelijk draait het om de applicaties die je nodig hebt. En als je Photoshop* of Microsoft Office* nodig hebt, dan valt Linux af. En als je Final Cut Pro nodig hebt vallen Linux en Windows af. *) en nee, andere Office pakketten of The Gimp zijn niet altijd goede vervangers voor Photoshop en Microsoft Office.
Reactie door r0n op 27-02-2014 23:10
Microsoft Office is onder Linux te gebruiken, m.b.v. wine, maar optimaal is het natuurlijk niet. OpenOffice en LibreOffice zijn wel te gebruiken vervangers hiervan, en hebben als voordeel, dat de openstandaarden ook beter ondersteund worden. Voor de meeste toepassingen zijn vervangers, voor zowel OSX als Linux, of Unix/BSD afgeleiden. Het grote nadeel van Windows is alleen, dat je zoveel externe beschermingssoftware nodig hebt, dat je PC nog maar op halve kracht werkt.
Reactie door leonardo2000 op 28-02-2014 16:51
Je slaat de spijker op zijn kop, het gaat ook over de beveiliging van je desktop, de manier waarop je bij Windows je software van internet bij elkaar moet schrapen... Maar je kijkt wel gek op als Windows 8.1 opeens de nieuwste software ook niet meer kan draaien, terwijl dat onder Windows XP en 7 nog wel ging... Dus zo groot zijn de rampen met Linux niet, Windows 8.1 doet het een stuk beroerder. Ik heb nu een dualboot systeem, Windows 8.1 en Windows 7. Onder die laatste draait het CAD programma wel, onder 8.1 niet meer. Windows 8.1 zullen we in ieder geval niet meer aanschaffen. Zonde van de licentie... Windows XP wordt heel onveilig, maar laat zich ook niet meer installeren omdat mijn hardware te nieuw is. Dus toch gebruiken met een hele goede firewall en virusscanner is ook geen optie. Ik denk ook dat die beveiligingssoftware straks niet meer afdoende is voor veilig XP gebruik. Uiteindelijk zullen we op Linux over moeten, omdat daar ook Wine beschikbaar is voor het CAD programma. Helaas is ook voor Linux Mint mijn hardware te nieuw. Heb secure boot in de BIOS uit gezet, met en zonder UEFI getest, maar tijdens de setup komt de X server met een error en stopt de gehele installatie. Nieuwe ISO gedownloadt en de MD5 checksum gegenereerd en vergeleken, maar de ISO file is goed. Linux ondersteunt dus kennelijk niet de nieuwste hardware. Ik lees ook overal dat het goed draait op oude PC-tjes (waarvoor dan wel alternatieve Linux drivers te krijgen zijn). Ik verwacht op termijn wel dat er een oplossing voor komt. Linux zal nog wel een heel avontuur worden, denk ik, maar het bieblet me wel om dat te willen. Ik zal binnenkort eens een Xubuntu distributie uitproberen, kijken hoever ik kom met installatie...

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!