Kassa

levensmiddelen

Geplaatst door: tenormin op: 07-04-2011 23:13
Waarom krijg ik toch altijd het idee dat, als de olieprijzen omhoog gaan, de voedingsindustrie er gelijk achteraan rent. Het komt op mij over als kartelvorming. Natuurlijk begrijp ik als de basisprodukten duurder worden dat doorberekend gaat worden in ons voedsel; maar als u goed oplet gaan er veel meer artikelen stiekem omhoog. Voorbeeldje: vorige week Kleenex tissues € 1,51 en vandaag € 1,59. (Bij PLUS). En ik haal nu maar 1 artikeltje aan maar ik kan een hele lijst noemen wat niet met grondstoffen van olie en meel, slechte oogst of wat voor verhaal ze ook hebben aan de orde is. En was het onze alom geprezen Appie niet die aankondigde geen stuntprijzen meer te gaan doen? Vreemd.
Reactie door de motormuis op 07-04-2011 23:32
Ze pakken tegenwoordig elke kans / smoes aan om maar de prijzen te verhogen. En dat met allerlei dingen. Niet alleen brandstof producten maar ook levensmiddellen en dergelijke. Want helaas blijven we met z'n allen toch wel kopen. En zo word oudere voorraad ineens veel duurder verkocht,dus meteen extra winst erop gemaakt.
Reactie door birgit67 op 07-04-2011 23:35
Volgens de kranten zijn we in Nederland nog een van de goedkoopste landen in Europa qua levensmiddelen. Dus misschien valt het allemaal wel mee.
Reactie door de motormuis op 08-04-2011 00:06
Ja, maar ik denk dat dat komt door de prijzenoorlog de laatste jaren. Anders waren de prijzen waarschijnlijk al veel hoger geweest.Maar nu zeggen ze al op voorhand dat de prijzen flink omhoog zullen gaan.Dus alvast even een waarschuwing en aankondiging wat ons te wachten staat. En als het dan "maar " een prijsverhoging is van 10 of 15 % zeggen we ook nog : het valt wel mee. Maar ondertussen verdienen ze wel weer extra aan ons.
Reactie door nbw op 08-04-2011 03:05
We consumeren toch wel massaal. We verbazen en klagen wel maar ook al is de prijs 3 euro per liter we kunnen niet zonder. Enkel we klagen en schreeuwen nog harder zinloos. Een deel zal afvallen en net als velen stiekum naar de voedselbank moeten teneinde geen gezichtsverlies van eigenwaarde te moeten ervaren. Alleen beunwerk of een hennepveldje helpt je nog onder de echte mensen mee te doen. En we blijven consumeren. Dit gedrag is bekend en maakt de rijken rijker.En de rijke wenst zichzelf niet in de Lidl terug te zien betere geteste producten goedkoper te kopen.
Reactie door zinook op 08-04-2011 07:18
De groothandels hebben de verhoging van de grondstofprijzen afgelopen jaar NIET doorberekend aan de klant met het gevolg dat iedere groothandel nog een bedrag open heeft staan tussen de 60 en 130 miljoen euro aan grondstofverhogingen. Aangezien het niet slim zou zijn om een pak koffie dan meteen een prijs mee te geven van 10 euro, gaat dit dus gefaseerd over alle producten. Ergens zal het terugverdiend moeten worden......
Reactie door valerius-2 op 08-04-2011 12:30
Ja iedereen wil er niet op achteruit gaan, als je dus de energieprijzen bekijk zie inderdad het begin. De gevolgen zijn dan haast overal in terug te vinden. b.v. vervoer, electra, gas salarissen enz zijn dus de oorzaak omdat al deze producten worden gebruikt om de prijs vast te stellen.
Reactie door rjw op 08-04-2011 14:59
Energie is na loonkosten zo'n beetje de hoogste kostenpost in onze samenleving, dus is het logisch dat je het effect van de olieprijs in andere producten ziet. En vaak wordt het nog versterkt door andere zaken ook. Ik hoorde gisteren bijvoorbeekd dat de lonen in de nieuwe metaal cao ruim 4 procent gaan stijgen. Die vraagt wordt o.a. Veroorzaakt door de stijgende kosten als gevolg van de energiekosten, stijgende voedsel prijzen. Vervolgens zorgt die loonstijging weer voor hogere prijzen enz. enz.....
Reactie door read op 08-04-2011 15:04
de motormuis Gister heb je een uitgebreide analyse kunnen lezen en jij slaat de spijker op zijn kop. Door de prijzenoorlog zijn de laatste jaren de prijzen nauwelijks verhoogd en dat moet dus nu terug verdiend worden. Per slot kan ook een supermarkt niet meer overleven als de winst minder dan 3% op jaarbasis is. Pedro.
Reactie door moeder56 op 08-04-2011 19:42
Staat er ook nog iemand bij stil dat de kosten voorafgaand aan ons bezoekje aan de supermarkt ook gestegen zijn. Vervoer bv. of rijden jullie allemaal op water.
Reactie door birgit67 op 09-04-2011 14:55
Quote: moeder56 schreef op vrijdag 8 apr 2011, 19:42: Staat er ook nog iemand bij stil dat de kosten voorafgaand aan ons bezoekje aan de supermarkt ook gestegen zijn. Vervoer bv. of rijden jullie allemaal op water.einde Quote Ik heb het geluk dat ik naast een AH woon en met de kar boodschappen naar huis kan lopen.
Reactie door loreleigil op 09-04-2011 19:19
Hoe komen de artikelen in de supermarkt mensen? Die vliegen niet naar binnen hoor, die worden toch echt met vrachtwagens tegelijk door Nederland gereden. Is het dan gek dat als de olieprijs (en dus de benzineprijs) hoger wordt, de kosten van onze boodschappen ook omhoog gaan? Zit wel logica in hoor, vind ik.
Reactie door conny2 op 10-04-2011 09:02
Veel supermarkten verbouwen elke 10 jaar, wat denkt U wat dat kost? DIt jaar 2 verschillende ketens kort na elkaar, en bij een van deze twee niet eens een verbetering. Daarnaast zijn kleine regionale ketens verdwenen, hierdoor heb je minder aanbiedingen. Het viel mij op dat ik de laatste maanden minder aanbiedingen in mijn mandje had zitten.
Reactie door tucker op 12-04-2011 14:05
Ik begrijp dat de prijzen van allerlei artikelen en goederen stijgen als grondstoffen, vervoer, etc. duurder worden. Maar waarom worden dezelfde artikelen en goederen nooit in prijs verlaagd als de grondstoffen, olie, etc. weer goedkoper worden? Als er bijv. in een jaar een slechte aardappeloogst is dan wordt de patat meteen een stuk duurder, maar als er het jaar daarna meer dan voldoende aardappels zijn dan wordt de patat niet goedkoper. Het is altijd éénrichtingsverkeer, en dat stoort me.
Reactie door gabriele op 12-04-2011 14:37
er is niks mis met lidl of Aldi,maar die verhogen ook zienderogen hun prijzen dus!!! dus gewoon overal op letten en ik vraag me af waarom er geen 1kilo verpakking voor aardappels zijn ???? ik moet veel weg doen heb e rnu maar paar in de grond gestopt heb ik eigen teelt!!!! ook worst waren en zo voor 1persoon huishouden is er niet !! zou ik wel prettiger vinden ???!!!!!
Reactie door harrie op 12-04-2011 15:46
@ Gabriele. Het verpakken van kleine hoeveelheden is erg duur... dus alleen mogelijk bij supermarkten die nog zelf snijden (vleeswaren) alleen betaal je daarvoor.... Overigens zijn bijvoorbeeld aardappels lang houdbaar. (donker en koel bewaard) @ Tucker.. Heel actueel zijn de graanprijzen, enkele jaren geleden betaalde je bij de Duitse grootgrutters voor 1 kg. tarwebloem € 0,19 vanwege de stijging van de wereldmarktprijzen liep dat op tot € 0,49 Op dit moment betaal je € 0,29 (gisteren) Aangezien de wereldprijs al enige tijd enorm gestegen is, dit wegens tekort, betaal je over enkele weken/maanden minimaal € 0,59. Zou je veelgebruiker zijn, nu inslaan !!!
Reactie door tucker op 12-04-2011 16:15
Quote: gabriele schreef op dinsdag 12 apr 2011, 14:37: er is niks mis met lidl of Aldi,maar die verhogen ook zienderogen hun prijzen dus!!! dus gewoon overal op letten en ik vraag me af waarom er geen 1kilo verpakking voor aardappels zijn ???? ik moet veel weg doen heb e rnu maar paar in de grond gestopt heb ik eigen teelt!!!! ook worst waren en zo voor 1persoon huishouden is er niet !! zou ik wel prettiger vinden ???!!!!!einde Quote Ik ben ook kleinverbruiker wat aardappelen betreft, daarom koop ik altijd 1-kilozakjes bij AH. Die liggen daar al sinds mensenheugenis in het schap.
Reactie door tenormin op 12-04-2011 16:24
Gabriele, hoe kom je daar nu bij dat je geen kilo aardappelen kunt kopen? Iedere supermarkt heeft het. De groenteboer heeft het. De markt is er ook nog. En ja, de aardappelen zijn al lang duur, maar dat is met alles en ook Lidl moet mee met prijsverhogingen.
Reactie door discovery op 13-04-2011 00:43
Quote: moeder56 schreef op vrijdag 8 apr 2011, 19:42: Staat er ook nog iemand bij stil dat de kosten voorafgaand aan ons bezoekje aan de supermarkt ook gestegen zijn. Vervoer bv. of rijden jullie allemaal op water.einde Quote Ik ga altijd op de fiets, dus geen voorafgaande kosten.
Reactie door discovery op 13-04-2011 01:01
Met vele van de reacties ben ik het eens, wanneer de aardappels goedkoper worden waarom de patat dan niet. Waarom alles in grote hoeveelheden, Als ik als 1 persoons huishouden iets in de reclame wil kopen moet het altijd in grootverpakking wat betreft vlees of vleeswaren. Indien je kleinere porties/verpakking wil betaal je het gewone bedrag en profiteer je niet van de aanbieding. Vind ik onterecht. En wat de prijzenoorlog betreft alleen maar de merkartikelen. Als minima ben ik afhankelijk van de goedkopere merken en die worden alleen maar duurder tijdens een prijzenoorlog. Ze moeten het tenslotte toch ergens vandaan halen. Ik ben er inmiddels ook wel achter dat de Aldi ook niet meer echt goedkoop is, die adverteren wel met prijsverlagingen op diverse producten maar aan de andere kant verhogen ze de prijs van vele andere die ze uiteraard niet vermelden. Heb inmiddels wel ontdekt dat bij de "dure" AH zoveel meer ES produkten zijn bijgekomen die goedkoper zijn dan bij de Aldi en even duur als bij bv. DEEN en Dekamarkt. (de supers in mijn buurt). Wat ik dus nooit verwacht had koop ik dus nu meer bij AH!
Reactie door rjw op 13-04-2011 12:36
Quote: conny2 schreef op zondag 10 apr 2011, 09:02: Veel supermarkten verbouwen elke 10 jaar, wat denkt U wat dat kost?einde Quote Sorry hoor, maar dit vind ik een onzinargument. Na 10 jaar (waarschijnlijk nog wel eerder) is het interieur van een winkel domweg "op" en moet er gerenoveerd worden. Dan kan je net zo goed meteen een ander interieur nemen. Daarnaast kan het ook best nog wel zijn dat sommige verbouwingen nodig zijn vanwege veranderende regelgeving.
Reactie door moeder56 op 13-04-2011 14:14
Quote: discovery schreef op woensdag 13 apr 2011, 00:43: Quote: moeder56 schreef op vrijdag 8 apr 2011, 19:42: Staat er ook nog iemand bij stil dat de kosten voorafgaand aan ons bezoekje aan de supermarkt ook gestegen zijn. Vervoer bv. of rijden jullie allemaal op water.einde Quote Ik ga altijd op de fiets, dus geen voorafgaande kosten.einde Quote Er staat voorafgaand aan ons bezoek, denk niet dat de winkels bevoorraad worden per fiets, of dat het per kano over zee enz. enz. komt.
Reactie door moeder56 op 13-04-2011 14:16
Quote: gabriele schreef op dinsdag 12 apr 2011, 14:37: er is niks mis met lidl of Aldi,maar die verhogen ook zienderogen hun prijzen dus!!! dus gewoon overal op letten en ik vraag me af waarom er geen 1kilo verpakking voor aardappels zijn ???? ik moet veel weg doen heb e rnu maar paar in de grond gestopt heb ik eigen teelt!!!! ook worst waren en zo voor 1persoon huishouden is er niet !! zou ik wel prettiger vinden ???!!!!!einde Quote Gewoon invriezen per portie.
Reactie door lepke op 14-04-2011 09:02
AH is op een onfantsoenlijke manier de prijzen aan het verhogen, het is weer tijd om naar de goedkopere supermarkten te gaan, alleen dat helpt echt. Nu zijn ze aan een enorme inhaalslag bezig en de winsten stijgen net zo enorm. Winst is goed, maar moeten wij de avonturen in bv Amerika en Belgë betalen?
Reactie door tenormin op 14-04-2011 10:01
Quote: discovery schreef op woensdag 13 apr 2011, 01:01: Met vele van de reacties ben ik het eens, wanneer de aardappels goedkoper worden waarom de patat dan niet. Waarom alles in grote hoeveelheden, Als ik als 1 persoons huishouden iets in de reclame wil kopen moet het altijd in grootverpakking wat betreft vlees of vleeswaren. Indien je kleinere porties/verpakking wil betaal je het gewone bedrag en profiteer je niet van de aanbieding. Vind ik onterecht. En wat de prijzenoorlog betreft alleen maar de merkartikelen. Als minima ben ik afhankelijk van de goedkopere merken en die worden alleen maar duurder tijdens een prijzenoorlog. Ze moeten het tenslotte toch ergens vandaan halen. Ik ben er inmiddels ook wel achter dat de Aldi ook niet meer echt goedkoop is, die adverteren wel met prijsverlagingen op diverse producten maar aan de andere kant verhogen ze de prijs van vele andere die ze uiteraard niet vermelden. Heb inmiddels wel ontdekt dat bij de "dure" AH zoveel meer ES produkten zijn bijgekomen die goedkoper zijn dan bij de Aldi en even duur als bij bv. DEEN en Dekamarkt. (de supers in mijn buurt). Wat ik dus nooit verwacht had koop ik dus nu meer bij AH!einde Quote Discovery, ik heb sinds kort ook 1-persoonshuishouden en zeer weinig inkomsten. Vindt het een "sport" om uit te komen met je geld. Kleine tip? Investeer in diepvrieszakken en je kunt volop aanbiedingen van b.v. vlees, kip, gehakt enz. kopen. Thuis verpak je dat in "wat jezelf gebruikt per dag" porties; bijna alle aanbiedingen groenten (geen spinazie en andijvie) die blancheer je en vries je in en er zijn 1000-en één mogelijkheden om de grootporties terug te brengen tot 1 persoons porties. Zelfs een grote pan gekookte aardappelen kun je na het koken, de inhoud verdelen en invriezen. Dat alles betekent ook dat je minder gas of electriciteit verbruikt als je alles in een groot geheel klaarmaakt. Daarna is het opwarmen in de magnetron een fluitje van een cent. Niet al het vlees, hoor maar gehaktballen kan weer wel. Vogel het lekker uit; ik weet zeker dat je geld kunt overhouden; ik wel. Plus je hebt een nieuwe hobby!
Reactie door conny2 op 14-04-2011 16:09
We weten in ieder geval waarom wasmiddelen zo duur zijn geworden :) Rjw, het interieur was niet op, kom er toch regelmatig? Volgens de cassiere die daar al heel lang werkt is het standaard dat ze de winkel elke 10 jaar verbouwen. In een van die winkels kom ik (en velen met mij) na de verbouwing niet meer, tel uit je winst.
Reactie door discovery op 14-04-2011 22:30
@ Brigden Dankjewel voor alle tips. Vele doe ik al maar ook handig voor andere lezers. Inmiddels ben ik een expert in bezuinigen maar eens houdt het op, valt er niet meer te bezuinigen. Als ik bezuinigingstips lees op diverse sites zit er eigenlijk nooit meer iets tussen wat ik nog niet doe. Aangezien mijn vaste uitgaven stijgen en mijn inkomsten gelijk blijven wordt het wel steeds moeilijker om rond te komen. Maar ik blijf het ook een sport vinden en ze krijgen mij er niet onder, wat de politiek ook allemaal doet om alleen de "rijken" te bevoordelen en de minima te laten stikken.
Reactie door tenormin op 14-04-2011 22:57
Quote: discovery schreef op donderdag 14 apr 2011, 22:30: @ Brigden Dankjewel voor alle tips. Vele doe ik al maar ook handig voor andere lezers. Inmiddels ben ik een expert in bezuinigen maar eens houdt het op, valt er niet meer te bezuinigen. Als ik bezuinigingstips lees op diverse sites zit er eigenlijk nooit meer iets tussen wat ik nog niet doe. Aangezien mijn vaste uitgaven stijgen en mijn inkomsten gelijk blijven wordt het wel steeds moeilijker om rond te komen. Maar ik blijf het ook een sport vinden en ze krijgen mij er niet onder, wat de politiek ook allemaal doet om alleen de "rijken" te bevoordelen en de minima te laten stikken.einde Quote Toen ik deze discussie op 7 april in gang zette was 3 weken daarvoor mijn man overleden en MOEST ik wel gaan zoeken naar oplossingen om te besparen op vooral de voeding. De eerste week ging ik de mist in omdat ik precies hetzelfde dacht wat jij al langer wist: veel te veel en veel te grote verpakkingen. Toen heb ik dus de rollen diepvries zakken gekocht (plus viltstift) en toen merkte ik dat ik echt veel minder ging uitgeven. Wat ik sinds kort weet (want ik hoefde daar nooit op te letten) ná 4 uur gaan bij ons de prijzen van de supermarkt voor vlees en groente ook nog met 35% omlaag en ik denk dat dit wel overal zo zal zijn. Maar daar kom je pas achter als je moet zoeken. Maar dat hoef ik jou dus niet meer te vertellen. Op koopjesjacht dan maar?
Reactie door discovery op 14-04-2011 23:47
@ Brigden, Ten eerste mijn oprechte condoleance voor je. Als ik het goed heb ben je nu pas een maand weduwe en dat is zeker niet makkelijk. Ik begrijp dat als je van het ene op andere moment er alleen voor staat het erg moeilijk is om te wennen aan minder inkomsten en andere levenswijze. Ik wil je complimenteren dat je ondanks alles je bezig houdt met zaken die anderen bezig houden zoals bv dit forum. Vele zouden zich terugtrekken/afsluiten om het verdriet te verwerken. Ik heb daar erg veel respect voor! Ik heb geen idee of je hier privé emailadressen kan uitwisselen maar op een of andere manier voel ik me tot je aangetrokken om meer privé gegevens uit te wisselen. Vriendelijke groet, Discovery
Reactie door tenormin op 15-04-2011 12:49
Discovery, dit even off topic: ik weet niet of KASSA redacteur iets kan doen? Maar ik val wél tegen, hoor!
Reactie door read op 17-04-2011 12:06
discovery schreef....... Ten eerste mijn oprechte condoleance voor je. Als ik het goed heb ben je nu pas een maand weduwe en dat is zeker niet makkelijk. Ik begrijp dat als je van het ene op andere moment er alleen voor staat het erg moeilijk is om te wennen aan minder inkomsten en andere levenswijze. Ik wil je complimenteren dat je ondanks alles je bezig houdt met zaken die anderen bezig houden zoals bv dit forum. Vele zouden zich terugtrekken/afsluiten om het verdriet te verwerken. Daar sluit ik mij bij aan. Sterkte en vriendelijke groet, Pedro.
Reactie door tenormin op 17-04-2011 14:20
Discovery en Read, dank voor jullie medeleven en begrip. Ik doe juist expres mee om mijn zinnen te verzetten plus dat ik me interesseer in de Kassa vragen en discussies. Met vaak veel duimen naar beneden, maar dat geeft niet. Omdat ik nu echt moet letten op prijzen ben ik dit ook als een sport gaan zien om uitgaven naar beneden te krijgen en met uitkijken, uitpluizen e.d. is me dat wonderlijk genoeg best gelukt. Maar de laatste paar dagen de krant gelezen te hebben staat ons best nog veel verhogingen te wachten. We zullen zien en doorgaan..... Heb trouwens nog een discussie lopen over rekening na overlijden; dit is uit frustratie en woede en waarin ook weer Read me zegt vooral kalm te reageren. Ik zal het proberen, maar DAT valt op dit moment niet mee.
Reactie door tenormin op 17-04-2011 15:43
Nou mensen, vooral Discovery die ik dit aanraadde, mijn "tip" : zelfs gekookte aardappels kun je invriezen, (had ik ook weer van iemand) doe dat maar niet. Had vanmorgen dus een zakje eruit gehaald, lijkt wel snot. Dus dat is geen bespaartip, sorry. Dan maar koken en in de koelkast bewaren, dat gaat 3 tot 4 dagen wel goed. Nou ja, al doende leer je, toch?
Reactie door discovery op 17-04-2011 16:46
@ Bridgen, Ik wist idd al dat aardappelen daar niet zo geschikt voor zijn maar wel goed dat je het nog een keer vermeld voor andere lezers. Ik vries ook heel veel dingen in en je komt er door uitproberen zelf wel achter wat er wel en niet voor geschikt is. Aldoende blijft men leren. Groet Discovery

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!