Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Kopie identiteitsbewijs

Geplaatst door: piratenpartij op: 17-07-2012 13:02
Mobiele aanbieders hebben de onhebbelijke gewoonte om een kopie te maken van je identiteitsbewijs. Maar wettelijk is dat ten strengste verboden. Nu kun je natuurlijk weigeren, maar daar heb je dan alleen jezelf mee. Het college bescherming persoonsgegevens toont een slappe houding en komt niet verder dan de constatering van het feit en dat het niet mag. Zie bit.ly/LeQOOn Wat is nu beste strategie? Een oplossing zou kunnen zijn naam contractant (natuurlijk persoon) vragen alvorens contract te tekenen en dan daarna aangifte doen wegens het onrechtmatig maken kopie identiteitsbewijs. En de aanbieder per aangetekende verantwoordelijk stellen voor eventuele directe en indirecte schade. Ook vragen wat er met kopie gaat gebeuren. Maar er zijn ongetwijfeld andere of betere mogelijkheden.
Reactie door tdehond op 17-07-2012 13:05
een pre paid kaart nemen voor mobiel bellen.
Reactie door donna op 17-07-2012 13:55
Deze discussie heb ik onlangs gevoerd met Vodafone, uiteindelijk kwamen we tot een compromis waarin ze erin toestemden dat ik de foto en het BSN mocht afdekken: [url=http://kassa.vara.nl/vraag-beantwoord/vraag/vadetail/identiteitsfraude-voorkomen/?vHash=c749c73j&cHash=f373cfbbbe5edf4025faffebb8f59d8f: Je tekst hier...[/url:
Reactie door freya op 17-07-2012 18:09
Tja, als het voor een abonnement is en in principe alleen voor de betreffende telecomprovider, doen we moeilijk over 'privacy' en aan de andere kant schrijven mensen facebook, hyves en andere social media websites vol met privé gegevens/foto's, enz. en dat is dan géén probleem...... Rare mensen..... Freya
Reactie door zoekster op 17-07-2012 22:19
Misschien duidelijkere wetgeving, dat er een geldelijke boete staat op het overschrijden van de privacywetgeving en dat de bedrijven die de id's kopieëren ook weten hoe hoog die boete is. Nu is het heel onduidelijk, het mag niet, maar als het toch gebeurt volgt er geen sanctie. Zoiets als, je mag niet harder rijden dan de aangegeven maximum snelheid, maar je krijgt geen boete als je het toch doet. Als het pijn doet in de portemonnaie van de bedrijven is het meestal gauw afgelopen. Afschermen van BSN nummer zou al een hele vooruitgang zijn.
Reactie door haarp op 18-07-2012 15:57
Bekend probleem welk blijft terugkomen: je BSN nummer afdekken is voldoende. Geen flauwekul zoals een compromis sluiten, gewoon doen, dit is je recht.
Reactie door freya op 18-07-2012 20:31
Aan de andere kant, bedrijven doen dit natuurlijk niet omdat ze zo graag je privégegevens willen hebben, maar omdat ze fraude willen voorkomen. Als je op gegeven moment door een telecombedrijf benaderd wordt omdat er een hele hoge rekening op jouw naam open staat, omdat één of andere onverlaat op jouw naam een abonnement heeft afgesloten, wordt er hier waarschijnlijk moord en brand geschreeuwd waarom telecombedrijven niet beter controleren of degene die het abonnement afsluit ook daadwerkelijk degene is die hij/zij zegt dat tie is..... Kortom, het is van tweeën één..... Freya
Reactie door zoekster op 18-07-2012 22:01
Welke organisaties en bedrijven mogen mijn burgerservicenummer (BSN) gebruiken? Het BSN (voorheen sofinummer) is een persoonsnummer dat in de eerste plaats bedoeld is voor het contact tussen u en de overheid. Organisaties en bedrijven mogen het BSN alleen gebruiken als dat wettelijk is bepaald. Dit geldt bijvoorbeeld voor zorgverleners, zoals uw huisarts, apotheek en zorgverzekering. BSN en privacy Het gebruik van het BSN vormt een risico voor uw privacy. Met persoonsnummers, zoals het BSN, kan namelijk makkelijk een koppeling gemaakt worden tussen verschillende bestanden. Daarom is het vastleggen en gebruiken van het BSN aan strenge regels gebonden. BSN en kopie identiteitsbewijs Uw identiteitsbewijs, zoals uw paspoort of identiteitskaart, vermeldt uw BSN. Mede daarom mag een bedrijf of organisatie niet zomaar een kopie maken van uw identiteitsbewijs. Hierover leest u meer bij Kopie identiteitsbewijs. bron klik hier hier
Reactie door haarp op 19-07-2012 10:06
Deze topic bestaat toch al !?
Reactie door cococat op 20-07-2012 14:31
Bij mij heeft Hi ooit jaren terug een kopietje gemaakt. Ik heb er eigenlijk niet bij stil gestaan en heb er nooit schade van ondervonden. Ik vind het meer privacyschendend, ook al heb ik niets te verbergen, dat ik voor een nieuw paspoort vingerafdrukken moet afstaan..
Reactie door wimwest op 21-07-2012 10:59
Mag een telecomaanbieder een kopie van mijn identiteitsbewijs maken als ik een gsm-abonnement wil afsluiten? Nee, dat mag niet. De telecomaanbieder kan een zogeheten kredietwaardigheidstoets doen. Daarbij kijkt de aanbieder of u in staat bent om uw rekeningen te betalen. Voor deze toets heeft de aanbieder een aantal persoonsgegevens van u nodig, bijvoorbeeld uw naam, adres en betalingsgegevens. Maar het kopiëren of scannen van uw identiteitsbewijs, zoals uw paspoort of identiteitskaart, is daarbij niet nodig.
Reactie door piratenpartij op 09-08-2012 13:56
Overigens vraagt Kamer van Koophandel ook steeds naar kopie legitimatie bij inschrijven/aanpassen gegevens. En bedrijven ze handel met adressen zonder daarom toestemming gevraagd te hebben. Zijn dus dubbel in overtreding.
Reactie door kamphuysen op 09-08-2012 14:10
Wat is nu eigenlijk het probleem? U heeft toch nietys te verbergen? Ik ken ook een restaurant waar je als je jarig bent een Gratis maaltijd Diner krijgt aangeboden, ze willen wel dat je je paspoort meeneemt zodat je kunt bewijzen dat je echt jarig ben, daar willen zo ook een kopie van maken voor de administratie. Je komt er niet mee weg als je dat niet geeft dan is het helaas mag je wel betalen.
Reactie door donna op 09-08-2012 23:20
Een restaurant dat een kopie maakt van je identiteitsbewijs overtreedt daarmee de wet. Daarbij, waar hebben ze die kopie voor nodig? Als je kunt aantonen dat je jarig bent is dat toch voldoende. Ik zou in een dergelijke zaak nooit gaan eten, jarig of niet. En het "ik heb niets te verbergen" is wel erg onnozel. Wacht maar tot een ander met een kopie van uw paspoort allerlei spullen gaat kopen en abonnementen gaat afsluiten, dan weet u wat u beter had kunnen verbergen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!