Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Koffie

Geplaatst door: abcde op: 17-02-2014 20:03
Ik hoor vanavond constant de promo van de uitzending Kassa Groen van morgen langskomen. Daarin wordt beweerd dat koffie beter in het land van herkomst gebrand kan worden. Ongebrande koffie is ruim 2 jaar houdbaar, gebrande (ongemalen) koffie 2-3 maanden. Ter plaatse branden zorgt er dus voor dat de koffie heeeeel snel naar ons gebracht moet worden. Duur, niet handig en vooral niet groen! Nu maar hopen dat ik het verkeerd gehoord heb :-)
Reactie door pino123 op 17-02-2014 20:07
En hier ligt het twee jaar in de koeling.... Wat is beter?
Reactie door abcde op 17-02-2014 20:21
Quote: pino123 schreef op maandag 17 feb 2014, 20:07: En hier ligt het twee jaar in de koeling.... Wat is beter?einde Quote Ongebrande koffie hoeft niet gekoeld bewaard te worden! :-)
Reactie door pino123 op 17-02-2014 20:58
Quote: abcde schreef op maandag 17 feb 2014, 20:21: Quote: pino123 schreef op maandag 17 feb 2014, 20:07: En hier ligt het twee jaar in de koeling.... Wat is beter?einde Quote Ongebrande koffie hoeft niet gekoeld bewaard te worden! :-)einde Quote Volgens deze link wel. Koel en donker bewaren. Het lijkt mij niet dat deze noten bij wisselende temperaturen goed blijven. Dus zullen ze ergens moeten worden opgeslagen waar de temperatuur constant is. Linksom of rechtsom betekent dat verwarming of koeling. In het licht van het topic, zal dit dus betekenen dat koffie in grote pakhuizen zal worden opgeslagen om bewaard te worden. Misschien zit ik er naast, maar dit zegt mijn boerenverstand
Reactie door abcde op 17-02-2014 21:24
Kortom: het maakt niet uit qua bewaren, gebrand of ongebrand..... Waar het mij om gaat is dat gebrande bonen veel beperkter houdbaar zijn dan ongebrande. Het is dus echt onzinnig om bonen in het land v herkomst te branden!
Reactie door tijger1 op 17-02-2014 21:26
Kassa groen heeft wel meer rare dingen. Dus met een korreltje zout nemen.
Reactie door pieterwolters op 18-02-2014 09:30
De mogelijke redenen waarom het beter zou zijn om het in het land voor oorsprong te branden: - goed voor de werkgelegenheid in die landen - minder volume om te vervoeren Maar de versheid (en dus de smaak) gaat er wel onder lijden. De 2-3 maanden die eerder genoemd worden kloppen qua houdbaarheid, maar qua smaak wordt het na 2 weken al een stuk minder.
Reactie door abcde op 18-02-2014 11:30
Gebrande bonen zijn groter dan ongebrande
Reactie door tot15karakters op 18-02-2014 15:31
Bonen, en ja, ik heb de vacuüm gemalen pakken en die zijn tenminste 1 jaar houdbaar.... En daar branden, hoe is de controle op hygiëne daar en ik heb genoeg twijfels als ik zie hoe mijn kleding gemaakt word dus hoe schoon zijn ongewassen nieuwe kleren?
Reactie door komsja op 18-02-2014 17:11
@tot15karakters Denk dat de,al dan niet gewassen nieuwe kleding die bij de winkel afgeleverd worden,schoner zijn dan sommige kledingstukken die al een tijdje in de winkel aan de kleerhanger hebben gehangen. U moest eens weten hoeveel mensen(met een meur-oksel)of hoeveel mensen met een drie dagen niet gewassen meurende onderbroek uw net gepaste en aangekocht kledingstukken heeft gepast,in zo,n benauwd zweterig pas-hokje Bhuweehhhh Alvorens ik een nieuw kledingstuk gaat aanpassen gaat ik eerst even (bijvoorbeeld een polo) in de oksels ruiken,en alvorens bijvoorbeeld een broek te passen ruik ik eerst even in het kruis van die broek,(In Den-haag noemen ze dat een kruiseruiker) En ook al zijn er op die plekken geen onaangename geuren te vernemen,dan doet ik ze bij thuiskomst linea-recta eerst in de wasmachine.
Reactie door pieterwolters op 18-02-2014 21:24
Quote: abcde schreef op dinsdag 18 feb 2014, 11:30: Gebrande bonen zijn groter dan ongebrandeeinde Quote Niet als ze in hun "jasje" worden verscheept....
Reactie door hanzev op 19-02-2014 14:29
Het gaat er dus blijkbaar om dat het geld dat met het branden (als produktiestap) verdient wordt in het land van herkomst terecht komt, en niet in het "rijke westen". Prima, niks mis met het idee (ik heb geen aandelen DE), maar dan hoop ik wel dat je gebrande koffiebonen snel geleverd worden en niet weken- of maandenlang onderweg zijn ergens in de buik van een containerschip en pas na een half jaar op de schappen belanden. Wij hebben jarenlang onze snelfiltermaling volgegooid met melk en suiker om de koffie drinkbaar te houden. Sinds een tijdje gooien we versgebrande koffiebonen in een (2e hands) volautomaat. Nu drinken we onze koffie zwart om de smaak niet te verpesten met melk of suiker. En een echte barista kan nog een stuk meer smaak krijgen uit versgebrande bonen. (wij dus niet) :) Maar gebrande bonen raken hun smaak snel kwijt, de manier van bewaren kan dat vertragen maar niet tegenhouden. Dus branden in het land van origine? Prima, zolang ik dan de koffie 'n weekje ofzo later in huis kan hebben, niet veel later.
Reactie door abcde op 19-02-2014 14:39
Pieter Wolters: uiteraard wordt het vruchtvlees verwijdert, anders gaan de boontjes schimmelen!
Reactie door abcde op 19-02-2014 14:50
Ik heb net de bijdrage bekeken. De redacteur heeft zich niet van te voren goed ingelicht over koffie en vooral het branden daarvan, het is gewoon een gratis reclame voor Moyee Coffee. Erg jafmmer dit item!
Reactie door komsja op 19-02-2014 16:22
Oh ja,het ging niet over kleding maar over koffie Gaat even een lekker vers bakkie doen.
Reactie door abcde op 28-03-2014 19:25
Heh?!? Waarom zijn de reacties verwijdert???
Reactie door abcde op 28-03-2014 19:29
Oh, ik zie het. De reacties worden blijkbaar op 2 verschillende manieren weggeschreven.... je ziet dus de ene óf de andere reacties. Via de zoekfunctie lees ik deze reacties, via het 'discussie' -tabblad de andere reacties. Beetje suf...
Reactie door tot15karakters op 01-04-2014 17:24
Ja die jas.... U heeft gelijk over die kleding... maar branden in arme landen geeft daar loon en dus inkomsten die ze hard nodig hebben. Maar... ik weet dat kleding uit Bangladesh juist zo goedkoop is omdat we hun onderbetalen in oude dubieuze fabrieken. Als we de koffie daar branden volgens de kleding industrie methode dus zo goedkoop mogelijk want dan verdienen we als handelaren meer..... En wat kleding betreft, Chemische rotzooi van fabriek of de oksels van mijn buren kies ik toch echt voor mijn buren.... En Koffie moet ik eten en word niet meer gewassen dus is hygiëne vele malen belangrijker dan kleding! Daar gebrande koffie klinkt goed mits Max Havelaar dat controleerde en uitvoerde maar anders hoeft het voor mijn niet. Houdbaarheid en zo reken ik niet eens maar daar branden, ik weet hoe het Paardenvlees in de Radar uitzending daar geslacht werd...... Dus als ik de Paardenvlees van Radar met de plannen van lokaal gebrande koffie vergelijk hoef ik niet meer!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!