Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

iedereen patient

Geplaatst door: katja1000 op: 11-11-2011 18:00
Een artikel over een aandoening of kwaal begint vaak met de vermelding van het % van alle mensen die ermee kampt. Hiermee lijkt de schrijver de aandacht en ernst voor de ziekte of kwaal te willen benadrukken. ZOu het echt zo zijn dat we allemaal aan iets lijden?? Of is het de pharmaceutische industrie die hoopt dat we allemaal ziek zijn? Of zijn het patientenverenigingen die gesponsord worden, zodat we allemaal de diabetestest gaan doen, de copd test, de plasklachtentest enz enz. We zijn tenslotte allemaal potentiele patienten. Het is toch absurd dat bv het astmafonds zo vaak adverteert in de landelijke dagbladen. De huidige zorg is te commercieel geworden vind ik. De zorgvraag wordt nu vanuit de zorgverlener aangewakkerd Dit is de omgekeerde wereld.
Reactie door tdehond op 11-11-2011 18:23
COPD test: als je in de Randstad woont is dat je voorland. Erg vuile lucht met veel fijnstof: op den duur krijg je vanzelf COPD. Diabetes 2 Ik zie nu ook veel kinderen die veel te dik zijn, naast het grote aantal volwassenen met overgewicht. Dit zijn m.i. kandidaten voor het krijgen van Diabetes 2 Tijdige ontdekking leidt tot tijdige behandeling en uitstel van de gevolgen van deze ziekten.
Reactie door rjw op 11-11-2011 21:19
Iedereen die iets onderzoekt of publiceert heeft er belang bij dat de getallen een beetje hoog zijn. Als een journalist zijn artikel begint met "25% heeft xxxxx", is de kans dat zijn artikel wordt gelezen een stuk hoger. Een student die onderzoek doet naar iets waar slecht een handjevol mensen last van hebben wordt niet erg serieus genomen, tenzij het weer iets extreems zeldzaams betreft (ook dat kan je lekker aandikken). Maar het heeft mij ook wel eens verbaast. Als je al die ziektepercentage optelt dan moeten er heel veel mensen zijn die meerdere levensbedreigende ziektes hebben, want er zijn ook heel veel mensen die kerngezond zijn. Een goede reden dus om de getallen met een gezonde portie achterdocht te interpreteren.
Reactie door valerius-2 op 11-11-2011 23:21
Ja de informatie komt vaak van pharmaceutische industrie die dus afzet zoekt voor haar (dure producten).
Reactie door conny2 op 12-11-2011 08:30
Zo`n diabetestest lijkt mij niet verkeerd want je kan er beter vroeg bij zijn dan te laat. Iets anders is dat stress een groot taboe is en de oorzaken van stress (zoals onzekerheid over je inkomen voor de steeds groter wordende groep flexwerkers of niet aan het ideaalbeeld kunnen voldoen dat door de media voorgehouden wordt) nog een groter taboe.
Reactie door zwemmer op 13-11-2011 10:59
Natuurlijk, als je wilt lijden we allemaal ergens aan. Dat is multi-functioneel. Vage klachten worden ( "Aha, nu weet ik hoe het heet") een door een 'expert' uitgevonden naam/aandoening en dat schijn rust te geven. Diabetes krijgt menigeen die in deze hektische maatschappij enigzins lang over zijn natuurlijke waarschuwingssignalen heen leeft. Maar, maakt niet uit het heeft een naam.... en dat voldoet. Astma is een idefix en bruikbaarvoor mensen die niet weten dat zij zich zelf angstig emotioneel hebben afgeklemd. Parkinson heeft dezelfde oorzaak en ontstaat uit verzet tegen de emotionele aanpassing die ons al jong door onzekere opvoeders aangeleerd wordt. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van ziekte als spookbeeld. Het komt de farmaceutische industrie allemaal wel goed uit. Wetenschappelijk onderzoek is in deze zeer tekort schietend want dit kan nooit alle factoren die meetellen precies omsluiten. De lastige verschijnselen worden in een wenselijk malletje gegoten en daarmee voldoen ze om een "ziekte" geboren te laten worden. Verder kijken doen we niet. Het is oh zo gemakkelijk om maar "iets te hebben" en naar de dokter te gaan die er ook niet zo goed raad mee weet en maar wat oefeningen of een recept probeert. Helpt het niet, dan komt u volgende week maar terug.... Dit kan zo doorgaan totdat het een echte kwaal wordt en zelfs de fondsen geen vraagteken meer bij hun noodzaak hoeven zetten. Handig toch! In alle gevallen, de fysiotherapeut wordt ook rijk van dit zelfbedrog en op de kaartclub e.d. hebben we iets om over te praten. Maar, er zijn natuurlijk wel echte aandoeningen alleen lang niet zo veel als men doet voorkomen.
Reactie door zwemmer op 13-11-2011 11:23
De grootste zorg zou naar de bedwelming van goedgelovigheid uit moeten gaan.
Reactie door tdehond op 13-11-2011 11:58
Diabetes krijgt menigeen die in deze hektische maatschappij enigzins lang over zijn natuurlijke waarschuwingssignalen heen leeft. Maar, maakt niet uit het heeft een naam.... en dat voldoet Als u met de gevolgen van diabetes op de lange termijn geconfronteerd wordt: blindheid, nierfalen, "aderverkalking" dan zou u willen dat u in een vroeg stadium deze ziekte ontdekt had en de verschijnselen mogelijk in de kiem had kunnen smoren door te beginnen met afvallen tot een normaal gewicht ( mocht dat nodig zijn). En daarmee het insuline spuiten kunnen uitstellen. Een vriend van mij is overleden aan de gevolgen van diabetes. Hij was blind en had gedurende de laatste jaren van zijn leven een donornier. Asthma Probeer eens een poosje door een rietje te ademen om enig idee te krijgen wat mensen tijden een asthma aanval mee maken. Het lijkt mij ongepast om smalend over deze ziektebeelden te schrijven.
Reactie door zwemmer op 13-11-2011 13:01
Ik begrijp dat muren kunnen gaan wankelen en bij een revolutionaire visie. Maar ik ben niet smalend. Dat ervaart u (weer) zo. Ik zal zeker geen aanval van astma proberen mee te maken, heb er alles aan gedaan om dit te voorkomen en dat begon al heel jong. Maar dat is een verhaal apart.
Reactie door loreleigil op 13-11-2011 14:41
Quote: zwemmer schreef op zondag 13 nov 2011, 10:59: Natuurlijk, als je wilt lijden we allemaal ergens aan. Dat is multi-functioneel. Vage klachten worden ( "Aha, nu weet ik hoe het heet") een door een 'expert' uitgevonden naam/aandoening en dat schijn rust te geven. Diabetes krijgt menigeen die in deze hektische maatschappij enigzins lang over zijn natuurlijke waarschuwingssignalen heen leeft. Maar, maakt niet uit het heeft een naam.... en dat voldoet. Astma is een idefix en bruikbaarvoor mensen die niet weten dat zij zich zelf angstig emotioneel hebben afgeklemd. Parkinson heeft dezelfde oorzaak en ontstaat uit verzet tegen de emotionele aanpassing die ons al jong door onzekere opvoeders aangeleerd wordt. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van ziekte als spookbeeld. Het komt de farmaceutische industrie allemaal wel goed uit. einde Quote Wat laat u zich walgelijk uit over ernstige chronische ziekten. Astma een idefix? Kunt u mij dan uitleggen hoe mijn kat aan astma komt? Parkinson ontstaat uit verzet tegen emotionele aanpassing? Mensen als u wens ik van harte toe dat zij (tijdelijk) dergelijke ernstige aandoeningen krijgen. Dan piept u wel anders. Echt walgelijk.
Reactie door tdehond op 14-11-2011 08:52
Ter info voor de Zwemmer De ziekte ontstaat door het afsterven van zenuwcellen in de middenhersenen (de zogenaamde substantia nigra ofwel zwarte kern). Deze oorzaak was al bekend tijdens mijn opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige.
Reactie door zwemmer op 14-11-2011 10:13
Quote: tdehond schreef op maandag 14 nov 2011, 08:52: Ter info voor de Zwemmer De ziekte ontstaat door het afsterven van zenuwcellen in de middenhersenen (de zogenaamde substantia nigra ofwel zwarte kern). Deze oorzaak was al bekend tijdens mijn opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige. einde Quote Ach sorry, beiden. Daar ging ik een beetje kort door de bocht. Er zit wel een kern van waarheid in mijn op ervaring gebaseerde duiding. Maar voor de uitleg daarvan is heel veel tekst nodig. Ik begrijp de ontzetting. Ga er niet verder op in.
Reactie door tdehond op 14-11-2011 10:42
Quote: zwemmer schreef op maandag 14 nov 2011, 10:13: Quote: tdehond schreef op maandag 14 nov 2011, 08:52: Ter info voor de Zwemmer De ziekte ontstaat door het afsterven van zenuwcellen in de middenhersenen (de zogenaamde substantia nigra ofwel zwarte kern). Deze oorzaak was al bekend tijdens mijn opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige. einde Quote Ach sorry, beiden. Daar ging ik een beetje kort door de bocht. Er zit wel een kern van waarheid in mijn op ervaring gebaseerde duiding. Maar voor de uitleg daarvan is heel veel tekst nodig. Ik begrijp de ontzetting. Ga er niet verder op in. einde Quote M.b.t. het ontstaan van zowel diabetes mellitus als Ziekte van Parkinson zit geen kern van waarheid in uw betoog. Beide aandoening zijn lichamelijke ziekten met helaas ernstige gevolgen. Mensen die lijden aan Asthma, een chronische longziekte, zullen ook "not amused" zijn over uw betoog. Maar excuus is geaccepteerd.
Reactie door emmap op 17-11-2011 12:01
Goede discussie om op te starten! Maar hoe aan te pakken, want inderdaad er zijn kennelijk belangen mee gemoeid die maken dat het interessant kan zijn iets groter of erger voor te stellen (en dat geldt niet alleen voor gezondheidsonderwerpen - algemene kwaal van de media?). Ik zag een paar maanden geleden een advertentie in de krant voor een onderzoek naar botdichtheid bij vrouwen van 45 en ouder, uitgeknipt, zal ik nog wel eens wat op googlen. Vorige week wéér een advertentie, van een andere 'club', zelfde onderwerp. Googlede de website, lees ik iets over overgangsklachten en dat het van belang is voor o.a. werkgevers en Arbo-diensten vanwege het ziekteverzuim van vrouwen van 45 - 65... (letterlijk: Bedrijven en ARBO-diensten die ondersteuning willen in het verminderen van ziekteverzuim van vrouwen in de leeftijd van circa 45 tot 65 jaar.) Wat moet ik daarvan denken? Moeten alle werkgevers nu zorgen dat ze snel van hun vrouwelijke werknemers in die leeftijdsgroep afkomen? Kom je als vrouw in die leeftijdsgroep nog aan de bak? Werkt dit stigmatiserend? Welk beeld ontstaat van een heel normaal biologisch verschijnsel als de overgang? Onderschat ik de overgang, en liggen er voor mij nog 20 ziekelijke jaren in het verschiet? Overdrijven zij de overgangsklachten in de hoop zo veel mogelijk mensen in hun praktijk en aan hun medicijnen te krijgen? Wel ben ik voor een sterkere rol van de huisarts in de sfeer van de preventie op een aantal belangrijke probleemgebieden van de gezondheid: roken, (beginnend) overgewicht (bij 5 of 10 kilo is de weg terug minder zwaar dan bij 30 of 50 kilo overgewicht), te weinig beweging...
Reactie door emmap op 17-11-2011 12:10
En nog een: De radioreclame om in deze week je bloedsuiker te laten testen - bij de apotheek! Sinds wanneer is de apotheek de plek om een ziekte te laten vaststellen? Wat heeft de apotheek daar voor belang bij? 'vaak moe, veel dorst, vaak plassen' roepen ze.. Wie is er niet moe in deze hectische tijden, waarin menigeen te kort slaapt omdat er zo nodig naar Pauw en Witteman gekeken moet worden? En als je dorst hebt drink je veel, en als je veel drinkt moet je ook veel plassen? Het is niet helder in de communicatie - ze zouden beter kunnen zeggen: houdt u een dorstgevoel, ook als u veel drinkt? Bent en blijft u moe ook als u goed en lang slaapt? En waarom, als het nodig zou zijn dit soort bijna bevolkingsonderzoekachtige dingen op te zetten, wordt het niet door de doktersassistenten gedaan, of beter uitgelegd waarom dit door de apotheken wordt gedaan? Voelt toch een beetje vreemd, want de apotheker is toch al op weg om een ondernemer met een winkel te worden met de verstrekking van de medicijnen steeds verder verdrongen door branchevervaging bv door verkoop van anti-rimpelcremes en keelpastilles. Maar hoe kan je de apotheekbranche zuiver krijgen?
Reactie door jeanpaul op 17-11-2011 14:19
Dat iedereen een potentiële patiënt is zal als je alle 'wetenschappelijke' onderzoeken mag geloven best van toepassing zijn. Als je zoekt zal je altijd wat vinden. Advertenties maken het wat gemakkelijker. Consumenten - want dat zijn 'wij patiënten'- kunnen er gevoelig voor zijn. Heb ik misschien deze ziekte? Heb ik morgen wat anders? Als je dit zo bekijkt is dat hetzelfde als verzekeren: je kunt je voor vrijwel alles verzekeren, maar is het nodig? Door de welvaart ben je al snel potentiële patiënt, was eens de ruiten aan de buitenkant en zie ook het stof dat je inademt. De vraag is echter alleen of en hoe snel je lichaam hierop reageert. Daar valt commercieel op in te spelen. Zo is er het Persoon Gebonden Budget. Dat is nog eens handig! Menig bedrijven staan al op de hoek van de straat te wachten om u tegen betaling hulp te bieden. Wat te denken van de wijkverpleegster (journaal 1 oktober 2011) ? Natuurlijk handig maar het stelt niet zo veel meer voor tenzij je het bedrijfsmatig bekijkt natuurlijk: we gaan voor de winst! En eigenlijk hebben we het er zelf naar gemaakt: wij willen geen kruiden! we willen chemische middelen. Prima toch? Hoe ik het zie: ben je gevoelig voor reclame en geloof je per direct 1 enkel wetenschappelijk onderzoek dan ben je al snel ziek. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik mijn huisarts niet ken maar dat komt wellicht door mijn bijna tv-loze en daardoor ongezonde levenswijze.
Reactie door zwemmer op 17-11-2011 15:19
Als je naar de verkeerde genezers gaat heb je vast en zeker wel wat. Het maakt niet uit wat je klacht is. Men laat je een een paar aan de aangeleerde geneeswijzen gerelateerde tests doen en ja hoor! de genezer ziet het al. Je hebt dit en dat en zus en zo nodig, duidelijke zaak! Of je nu bietenpoeder of regelmatige rek- en strekoefeningen voorgeschreven krijgt -simpel gezegd dan- er is altijd wel wat om de portemonnaie van de genezer te vullen. Tot je wakker wordt en dat gebeurt alleen als je niet klakkeloos gelooft wat de persoon zegt. En nu hebben we ook nog de rijdende tandarts of huisarts -wat het ook zij- dus de klachten worden op straatnivo bekeken, de drempel is evenzo weg als de normale route zoek dreigt te raken; een te lang verhaal om precies te omkaderen. Gewoon een trend in een steeds normlozer wordende maatschappij. Op tv wordt haast elke dag een "patient" open en bloot bekeken, schimmelnagels, verrotte tanden, vetzuchtige hangbuiken, grote wratten onder de voetzolen. haar op de kin van mevrouw, de mens is openbaar kunstbezit geworden. Wij willen sensatie en hebben allang geen smaak meer zoals de verpakte voedselindustrie al lang inluidde. Wij zijn zo zeer met onze gezondheid en ons uiterlijk bezig dat het totaal in de vergetelheid is geraakt dat het om totaal iets anders gaat: schoonheid en de innerlijke balans. De nacht van de nacht.....Stilte, wat is dat ook alweer? Stilte moeten wij gedenken is dat niet absurd? En, waar is de echte pure markt toch? In Zuid-Europa en daar zie je ook geen smoezelig geklede postbode die al karretje duwend een fles melk aan zijn mond zet. Daar neemt men gewoon stijlvol de tijd voor het eten. Wij zijn cultuurbarbaren.
Reactie door tdehond op 17-11-2011 15:57
Quote: emmap schreef op donderdag 17 nov 2011, 12:10: En nog een: De radioreclame om in deze week je bloedsuiker te laten testen - bij de apotheek! Sinds wanneer is de apotheek de plek om een ziekte te laten vaststellen? Wat heeft de apotheek daar voor belang bij? 'einde Quote Niets mis met even bloedsuiker controle bij de apotheek. Ik zie het als gratis service. Ik hoef er niet mee naar de huisarts ( i.v.m. familieleden met diabetes 1 en 2) Apotheek verdient er niets aan in mijn geval.
Reactie door zwemmer op 17-11-2011 16:30
Emmap, er wordt geen ziekte vastgesteld bij de apotheek, men meet alleen en dat is wel handig. Met buitengewone meetuitslagen kan je dan als nog naar de huisarts. Het is gewoon een service en spaart je een doktersconsult uit.
Reactie door tenormin op 17-11-2011 22:58
zwemmer, ik heb veel reacties van u gelezen in dit item. En niet met genoegen. U noemt diabetes, astma, parkinson niet serieuze ziektebeelden. Ik schrik daarvan. Ook dat u dit durft te schrijven of zelfs maar te denken dat alles "eigen schuld" zou zijn. Ik heb diabetes in de mildste vorm, hoef maar 1 pil per dag. Maar als ik mezelf per ongeluk verwond, geneest dat zo goed als niet. Mijn ogen gaan in gierende vaart achteruit; maar mij hoor je (nog) niet klagen. Anderen moeten door deze sluipmoordenaar amputaties ondergaan. Astma, vreselijk. Het gierend trachten om lucht te krijgen. Parkinson, waar je lichaam in een robot wordt omgetoverd. En dit alles zou niet serieus zijn?
Reactie door klotskop op 18-11-2011 11:28
Jammer weer dat de discussie weer vastloopt. De mensen die ziek zijn en dus onder behandeling heel spijtig maar die valen dus buiten deze discussie. Waar het om gaat is dat er steeds meer ,commercieel belanghebbende, partijen een spotje maken om iets te verkopen. Zie ook de diverse onderwerpen op deze site, je kunt alleen goed opgroeien met Blau band, en alleen met dit of dat drankje doen je darmen het goed en als je een keer moe bent dan........... er worden mensen diverse dingen aan gepraat puur voor de winst al dan niet over de rug van echte patienten met een echte aandoening. Grootste boosdoener is de commercie we praten over meerdere milioenen euries die er te verdienen zijn, grootste passifist is de overheid die het laat gebeuren en half zacht reageerd. Want euries die verdient worden wordt belasting over betaald. Als je alle uitingen bekijkt bestaan wij uit een hoopje ellende die kwijlend en lekkend de laatste nieuwe wonder middeltjes moeten kopen, je kinderen overleven het niet zonder de goede boter en brood en als de veel te dure flesje met bacterieen niet op tijd inneemt valt je maag darm kanaal stil. Surf even naar de foodwatch site en verbaas u zelf, kijk even hier rond en denk zelf even logisch na, vreemd dat de senioren van nu deze leeftijd gehaald hebben. En ja ondergetekende is een echte patient en zijn vrouw ook, gelukkig worden die steeds meer gekort en zijn meer kwijt aan de ziekenfonds verzekering, kunnen wij ook die felsjes en potjes niet aanschaffen, wordt de boel toch even in evenwicht gehouden.
Reactie door tdehond op 18-11-2011 11:52
Quote: klotskop schreef op vrijdag 18 nov 2011, 11:28: Jammer weer dat de discussie weer vastloopt. De mensen die ziek zijn en dus onder behandeling heel spijtig maar die valen dus buiten deze discussie. Waar het om gaat is dat er steeds meer ,commercieel belanghebbende, partijen een spotje maken om iets te verkopen. .einde Quote Die zieken willen wel dat hun ziekte serieus genomen wordt, wat hier niet het geval leek te zijn. Patiënten verenigingen proberen meer leden te krijgen om o.a. meer onderzoek mogelijk te maken. Deze week diabetes week. Vandaar dat deze week gratis bloedsuiker geprikt kon worden. Na deze week zijn mogelijk meer mensen zich bewust van het feit dat een mogelijk overgewicht aangepakt dient te worden in combinatie met mogelijk meer bewegen. Ik kan wat doen aan mijn eetpatroon en beweegpatroon zonder dat het nodig is dat dure producten gekocht worden. Zo kunnen factoren die mede leiden tot het ontstaan van diabetes verminderd worden. Mijn erfelijke aanleg kan ik niet weg toveren, maar mijn gewoonte om te letten op mijn gewicht kan ik wel handhaven. Als dit de winst is na deze week dat meer mensen kritisch kijken naar hun eet- en beweegpatroon, dan is de aandacht voor deze ziekte deze week niet voor niets geweest.
Reactie door katja1000 op 18-11-2011 12:54
De discussie neem inderdaad een niet bedoelde wending. Maar is niet erg.. Dat we allemaal gezond willen blijven is logisch. De vraag is of er zoveel aandacht uit moet gaan naar alle mogelijke ziektes die we misschien wel hebben. Door masaal te adverteren, masaal tests aan te bieden open dagen van zorgaanbieders e.d. wordt de zorgvraag onterecht groter. Want, je weet maar nooit....we nemen het zekere voor het onzekere.... Daar moeten we vanaf! Ik ben van mening dat het initatief bij ons, de burger moet liggen. Als ik een lichamelijk ongemak heb ga ik naar mijn huisarts. De pillendraaiers willen natruurlijk maar een ding: pillen verkopen, die vergoed worden, zodat de aandelen stijgen. En, ja, dan stijgen de premies ook.
Reactie door klotskop op 18-11-2011 13:30
Even duidelijk stellen NIET de patiente verenigingen en de officile stichtingen Bovendien ben ik zelf een erfelijk belaste patient Waar ik mij aan stoor is de de manier om iemand iets aan te praten Het is de toon en de vraag stelling, heel goed dat men suiker kan prikken bij de apotheek, kost het je ook geen tijd en kosten bij de huisarts terwijl er wel deskundig mee omgegaan wordt. De vaak schreewerige akties, "heeft u een verwarmings installatie in huis lees dit dan vooral door " 80% van de woningen heeft een verwarmings installatie. Heeft u wel eens last van....... dan zou het wel eens....... kunnen zijn. Toevallig (of niet) de schrijver verkoopt dat dan ook, vaak voor veel te veel geld.Op deze manier worden er veel mensen op het verkeerde been gezet of ( en ze zijn er nog steeds) mensen die er domweg in stinken. Door dit verhaal zijn er vele die veel geld uitgeven aan niets of bijna niets, en er zijn mensen die te lang met echte klachten doorlopen en eerst allerhande producten proberen. Als je de reclames mag geloven wordt je rimpel loos oud, en heel erg oud, heb je geen spierpijntjes, gewrichtpijntjes hoofd of welk ander pijntje maar ook, geen bacterien meer in je mond en wordt je honderd en een beetje. Bovendien vraag ik een ieder bij de commerciele product reclames eens de teksten onderaan in het scherm eens te lezen, je zult het in HD moeten opnemen dan plaatje voor plaatje weer afspelen op een plasma scherm van minimaal een meter anders is het niet leesbaar. En wat blijkt bij een aantal cosmetische producten is 80 procent van de vrouwen tevreden, rekenen maar er zijn er 60 iets gevraagd vermoedelijk met de zelfde vraag metode als die andere reclame boeren. Het trieste is dat iedereen het maar over zich heeng laat komen omdat je er niet aan kan ontkomen.
Reactie door inekel1953 op 18-11-2011 14:16
Elk nadeel heeft een voordeel. Zoals Katja schrijft dat de huidige zorg commercieel is geworden en voor alles een test gedaan moet worden, en dit onnodig en /of overbodig vindt. Natuurlijk zijn er mensen die voor elke dingetje naar de arts gaan, toch men moet niet iedereen over die kam scheren. Want vergist u zich niet, er zijn mensen die dankzij zo'n test te weten zijn gekomen dat er toch iets niet helemaal goed is, of dat nader onderzoek nodig is. Zo ook als het om een diabetestest of de COPD test gaat. Bij tijdige ontdekking kan veel leed en geld worden bespaard, er zijn veel mensen die denken; het is vanzelf gekomen dan gaat het ook wel weer vanzelf weg. Er zijn veel mensen die te lang wachten voordat ze met een klacht naar de arts gaan. Een veel voorkomende heftige verkoudheid, kan een verwaarloosde verkoudheid worden met als gevolg, dat het kan uitmonden in een chronische bronchitis. Al is er een heel groot verschil tussen Atsma en COPD (fase 1,2,3 of 4), beiden maken ontzettend benauwd, Astma is een ziekte aan de luchtwegen COPD (longemfyseem) is een zeer ernstige ziekte aan de longen, van deze laatste ziekte kan men zeggen dat wanneer het COPD fase 4 is, levensbedreigend is. Bij deze mensen is overleven alleen mogelijk door een enkelzijdige of dubbelzijdige longtransplantatie. @Zwemmer, hoe kunt u de teksten schrijven zoals u ze heeft geschreven, als mensen het zelf in de hand hebben om gezond c.q. ziek te worden of zijn. En dat al die ziektes niet bestaan of niet zo ernstig zijn. Ik wens ieder mens, een zo gezond mogelijk leven, toch u beste zwemmer, zou ik willen toewensen iets te krijgen, al is het om “even goed” te ervaren wat het is om ziek te zijn. Excuus voor mijn lange tekst. M.vr.gr., Ineke L
Reactie door tdehond op 18-11-2011 14:47
Quote: katja1000 schreef op vrijdag 18 nov 2011, 12:54: De discussie neem inderdaad een niet bedoelde wending. Maar is niet erg.. Dat we allemaal gezond willen blijven is logisch. De vraag is of er zoveel aandacht uit moet gaan naar alle mogelijke ziektes die we misschien wel hebben. Door masaal te adverteren, masaal tests aan te bieden open dagen van zorgaanbieders e.d. wordt de zorgvraag onterecht groter. Want, je weet maar nooit....we nemen het zekere voor het onzekere.... Daar moeten we vanaf! Ik ben van mening dat het initatief bij ons, de burger moet liggen. Als ik een lichamelijk ongemak heb ga ik naar mijn huisarts. De pillendraaiers willen natruurlijk maar een ding: pillen verkopen, die vergoed worden, zodat de aandelen stijgen. En, ja, dan stijgen de premies ook.einde Quote Helaas is ook de huisarts niet altijd het adres waar je in eerste instantie goed geholpen wordt. Neef had de klassieke klachten van diabetes: DORST, vermageren en vermoeidheid. Advies huisarts: minder koffie drinken. Tot zijn vader mee ging naar huisarts en aandrong op nader onderzoek. Resultaat: acute opname in ziekenhuis wegens erg hoog bloedsuikergehalte. Latere diagnose: diabetes 1. Ik heb gisteren bloedsuiker laten prikken: mooi laag nuchter bloedsuiker. Dit leidt dus niet tot toename zorgvraag omdat dit niet nodig is.
Reactie door tenormin op 18-11-2011 14:52
Dat is dan inderdaad een "achterlopende" arts om niet onmiddellijk diabetes te herkennen. Zo'n test is in 5 seconden gedaan (zoals u zelf weet) dus was die man/vrouw zelfs te lui om te prikken. Dat vind ik nu erg. Vooral diagnose type 1.
Reactie door conny2 op 19-11-2011 11:18
De stelliing is: "De zorgvraag wordt nu vanuit de zorgverlener aangewakkerd". Een bewijs daarvoor ontbreekt. Mijn lieve buurman is overleden omdat hij behandeld werd voor maagklachten, die zal hij ook wel gehad hebben. Maar zijn hartklachten zijn jarenlang over het hoofd gezien en hij is helaas overleden aan een hartaanval. Zo ken ik nog wel meer mensen die door de huisarts verkeerd gediagnostiseerd waren of helemaal niet doorgestuurd werden en stierven aan kanker zonder enige behandeling daartegen gehad te hebben.
Reactie door scotty58 op 19-11-2011 13:42
In de politiek en de medische wereld heeft men de mond vol over hoe goed de Nederlandse gezondheidszorg presteert. Men verwijst steeds naar allerlei onderzoeken die moeten bewijzen dat .......... enz. Welke onderzoeken dat zijn, wie erbij betrokken zijn geweest, hoeveel mensen geraadpleegd zijn, of het onderzoek wetenschappelijk gezien ook verantwoord is, enz. enz. doet kennelijk niet meer ter zake. Je roept als politicus of specialist gewoon dat er onderzoek gedaan is en dat daar bepaalde conclusies uit getrokken kunnen worden. En niemand lijkt dat dan nog in twijfel te trekken. We worden volledig gehersenspoeld en de media werken daar ook nog eens stevig aan mee. Ondertussen kent iedereen in Nederland vele mensen in zijn omgeving die de meest treurige evaringen melden met artsen, specialisten, ziekenhuizen enz. Nooit wordt in Nederland een patient op een objectieve wijze gevraagd of hij/zij tevreden is met het resultaat van een behandeling of ingreep, niet direct en niet na bijvoorbeeld een jaar. De medische wereld doet die beoordeling zelf wel! Ondertussen lopen de zorgkosten in Nederland volledig uit de hand. We zijn onderdeel van een systeem geworden, waarop we als burgers totaal geen vat meer hebben. Steeds meer mensen maken een vergelijking met het communistische systeem, waarin de burger ook helemaal niets te vertellen heeft. En met o.a. de uitkomsten van al die mooie onderzoeken worden we monddood gemaakt.
Reactie door katja1000 op 04-01-2012 13:26
Quote: conny2 schreef op zaterdag 19 nov 2011, 11:18: De stelliing is: "De zorgvraag wordt nu vanuit de zorgverlener aangewakkerd". Een bewijs daarvoor ontbreekt. Mijn lieve buurman is overleden omdat hij behandeld werd voor maagklachten, die zal hij ook wel gehad hebben. Maar zijn hartklachten zijn jarenlang over het hoofd gezien en hij is helaas overleden aan een hartaanval. Zo ken ik nog wel meer mensen die door de huisarts verkeerd gediagnostiseerd waren of helemaal niet doorgestuurd werden en stierven aan kanker zonder enige behandeling daartegen gehad te hebben. einde Quote De zorgvraag wordt wel aangewakkerd door de zorgverlener. Het bewijs zijn de vele open dagen, bij de fysiotherapeut (die overigens flink geadverteerd heeft om mensen te wijzen op de juiste verzerking) Het astma-fonds, die vooral wil dat we de copd test doen, de apotheker die gratis bloedsuiker-tests aanbieden. De vele sites als plasklachten.nl, nekpijn.nl enz enz. Deze akties zijn geinitieerd van uit de zorgverlener, en niet vanuit U en ik!
Reactie door tot15karakters op 04-01-2012 15:53
Reclame is altijd mooier dan werkelijkheid. Dat geld voor elk product dus waarom geloof je zomaar alles? Een geweldig apparaat op Tell Sell, bleek vele keren kastvulling die te duur was en slecht werkte. Ook met dit soort medische producten is het niet anders. En ook het lezen, zou ik het ook hebben en ik voel me gelijk minder prettig.
Reactie door piraterij op 04-01-2012 16:03
Hoeveel asperines slik je in een jaar, want in principe heb je ze niet nodig even door de pijn heen bijten het is zo weer over... en vitamine tabletten is overbodig gewoon eten dan blijf je ook gezond energie drankjes ook zoiets, op tijd slapen en positief denken doet wonderen ook overbodig koffie om wakker te worden, als je koffie zet ben je al wakker;) Hero fruitdrank met stukjes lekker gezond een hap suiker en belachelijke prijzen etc

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!