Kassa

Hoge kosten ziekenhuisbezoek

Geplaatst door: jojanneke360 op: 26-01-2014 15:23
BELACHELIJK HOOG BEDRAG!! Ook ik heb een rekening gekregen van €311.62 terwijl er niks is gedaan. , Sinds 2010 heb ik al vele problemen met mijn rug, hernia zowel rechts als links , er is na een scan geconstateerd dat het chronisch is door versleten ruggewervels . Ik ben onder behandeling in het umcg in groningen. Waar de rug problemen dus wegkwam, en hernia was al bekend. Nu zou ik op 4-6-2013 weer een afspraak hebben in het umcg om te praten over een revalidatie en het oprekken van spieren. Er zou alleen gekeken worden of dat mogelijk was er hoefde dus geen diagnose gesteld te worden. Ik heb hun vantevoren gebeld over wat het zou gaan kosten , het gesprek op 4-6-2013 maar dat konden ze mij niet vertellen. Ik wou dit weten omdat ik een eigen risico heb bij mijn verzekering en dus mogelijk zelf er een flink deel van moest betalen. Ik ben toch maar heengegaan, en heb ongeveer 1 uur een gesprek gehad, en ik zou voor een behandeling naar het scheperziekenhuis in emmen kunnen is als conclusie er uit gekomen. Op 4 januari 2014 kreeg ik de rekening van Anderzorg. Waar een totaal bedrag opstond van €311,62 !! en dit voor 1 uur gesprek! met 1 arts. Er stonden 2 bedragen op 1 x een bedrag van €197,04 met een declaratie nr : 10035760 en 1 x een bedrag van €114,58 zonder declaratie nr. Ik heb het umcg in groningen opgebeld en wilde uitleg over dit bedrag. Het bedrag van €197,04 was voor het gesprek en het andere bedrag was wat ze geconstateerd hadden. Ik vind dit ronduit schandalig want ze wisten immers al wat ik had, en dan zo n enorm bedrag te laten betalen van €311,62 rekent u dat maar eens om in een maand salaris . €311.62 x38 u p.week x 52 week delen door 12 dan kom ik op : €51,313 per maand ! Waarom worden er zulke bedragen gehanteerd? En hierdoor word de ziekenfondskosten giganties omhooggedreven. En dit alleen voor een simpel gesprek.... Ik wil de mensen waarschuwen vraag eerst duidelijk wat het gaat kosten en vergelijk dit met een ander ziekenhuis want ik ben er overtuigd van dat er verschillende bedragen worden gehanteerd. Bovendien kunnen ziekenhuizen toch vantevoren aangeven wat het ongeveer gaat kosten?? Ze kunnen toch vaste tarieven hanteren. We accepteren toch ook niet dat wanneer de uitlaat van je auto moet worden vervangen, je vervolgens ook nog een rekening krijgt voor onderzoekskosten???Had ik dan tijdens het gesprek nog moeten aangeven...je hoeft me niet te onderzoeken? Dat werkt toch ook niet???
Reactie door anderzorg op 26-01-2014 20:57
Beste Jojanneke, Ik kan me voorstellen dat je bent geschrokken van het bedrag. Ziekenhuizen declareren door middel van een DBC. Dat is een code die wordt gebruikt om de diagnose en behandeling die bij je gezondheidsklacht horen vast te leggen. Verschillende onderdelen van een behandeling worden niet apart in rekening gebracht. Dat wil zeggen dat voor de diagnose, bijbehorende behandeling en andere activiteiten 1 totaalprijs geldt. Zoals je hebt gezien bestaat de declaratie uit 2 delen. Een deel bestaat uit de kosten voor het ziekenhuis, en een deel bestaat uit kosten voor het honorarium van de medisch specialist. Zoals ik eerder aangaf kan ik me voorstellen dat je bent geschrokken van het bedrag. Je mag hiervoor altijd een betalingsregeling met ons treffen. Als je hier gebruik van wilt maken wil je dan je gegevens mailen naar social@anderzorg.nl en refereren aan dit bericht? Met vriendelijke groet, Marcelle Middendorp Anderzorg
Reactie door jojanneke360 op 26-01-2014 21:40
Er zou alleen een gesprek plaatsvinden of ik voor therapie in aanmerking zou komen. De diagnose was al gesteld...Er hoefde helemaal niets meer vastgesteld te worden. Ik ben er ook heengegaan om te kijken wat voor mogelijkheden er waren. Dat ik nu weer een bedrag moet betalen voor de diagnose vind ik dan ook niet terecht. Bovendien waarom krijg ik dan sowieso geen rekening van het ziekenhuis zelf??? Waarom krijg ik dan alleen maar via de verzekeringsmaatschappij een rekening?? Hoe kan ik dan controleren of het door de verzekeringsmaatschappij opgegeven bedrag wel klopt??? Mij is bovendien een heel ander verhaal verteld....1 deel honorarium en 1 deel onderzoekskosten/diagnose...dus niet hetzelfde verhaal als Anderzorg verteld
Reactie door reteq op 31-01-2014 10:49
Hallo Jojanneke 360 Bij mij ook zo`n soort geval van een spookrekening. Ik ga voor een gesprek van 40 minuten met een maatschappelijk werker naar het Audiologisch Centrum Noord in Alkmaar. Kreeg na 9 maanden de rekening te zien van Zilveren Kruis en dat gesprek heeft 297,00EURO gekost. Aangezien mijn eigen risico nog lang niet op was moet ik het grootste gedeelte zelf betalen. Betalen vind ik niet erg ,maar wel de rekeningen van tegenwoordig. Op deze manier is de zorg echt onbetaalbaar aan het worden. Welke misdadigers bedenken nu deze regels.
Reactie door pieterwolters op 31-01-2014 13:37
Een groot deel van de hoge kosten wordt veroorzaakt door de erg hoge loonkosten in Nederland. In de zorg komt daar dan ook nog bij dat we willen dat we zo'n beetje alles wat te genezen valt mogelijk is, en de investeringen daarvoor moeten ergens van betaald worden.
Reactie door tot15karakters op 31-01-2014 18:00
Probeer zoveel mogelijk in 1 jaar te doen.... Soms is bij langdurige ziektes het voordelig een afspraak eind van het jaar naar Januari door te schuiven waar het dan nog leeg is.... Dan heb je 1 jaar maximale en volgend jaar nihil indien het lukt. Deze regel komt vaker voor. Zowel patiënten die nog dit jaar volledig afgehandeld willen worden wegens al bereikte maximale als die juist uitstellen. Van Oktober tot December komt dit steeds vaker voor.
Reactie door tijger1 op 01-02-2014 11:33
U hebt dus in juni een gesprek van een uur waarbij u voor behandeling wordt doorverwezen naar een ander ziekenhuis. En hebt u nu die behandeling gehad? Dan hoefde u daarvan nog maar een klein beetje te betalen. Het ziekenhuis is geen koffiekrans, waar u zomaar een uur kunt komen praten over uw aandoening, dat moet betaald worden.
Reactie door elze30 op 11-02-2014 19:21
Hoewel het een lang gesprek was, zijn er toch prijsregels. Die houden vaak in dat de prijs pas hoger wordt bij een volgend consult, bij een extra onderzoek etc. Artsen verdienen normaliter niet aan een lang consult. Dus ik betwijfel of de rekening klopt. Wat je kan doen: bij zorgverzekeraar of ziekenhuis dbccode, bedrag, openingsdatum, sluitingsdatum opvragen. Daarna probeer je te controleren of de gebruikte code terecht is. Dat kun je doen via de dbc-tarief-applicatie van de Nederlandse Zorg Autoriteit. ( ontleding van dbccode). Als blijkt dat de code niet gerekend haf mogen worden, kun je bezwaar maken tegen de rekening bij het ziekenhuis.
Reactie door willemwriter op 01-03-2014 16:55
Kijk eens bij www.herniaoperaties.com voor een beter inzicht hoe CVZ, zorgverzekeraars en neurochirurgen enkel en alleen voor eigen belang gaan, ten koste van de patient.
Reactie door 1953 op 02-03-2014 03:08
En denk je dat het UMCG geen kosten heeft gemaakt! Alleen de zon schijnt gratis!
Reactie door wilhelmina59 op 03-03-2014 09:45
TS allereerst is het Ziekenfonds per 31 december 2005 opgeheven en vervangen door de Basisverzekering. dank u Uurtje praten over een ziektebeeld bij een specialist kost nu eenmaal geld. Zon gaat (voorlopig) nog voor niets op. Als iedereen een uurtje met een specialist gaat praten over een therapie en/of behandeling en de specialist mag daar niets voor rekenen gaat m niet worden. DBC's zijn een rekenvoorbeeld om behandelingskosten te kunnen declareren en om te voorkomen dat er maar wat wordt gedeclareerd.
Reactie door ytsmas op 29-01-2015 19:57
ytsmas. Wat hierboven allemaal staat is peanuts bij mijn ervaring. Ging naar de K&O arts omdat ik meer begon te snurken, tevens had ik wel eens dat mijn stem oversloeg. Mijn huisarts kon niets vinden en daarom dus naar de specialist. Na eerst een half uur moeten wachten (schijnt normaal te wezen in een ziekenhuis) was ik aan de beurt. De beste man keek eerst in mijn keel waarbij ik de gebruikelijke AAA, OOO en UUU moest zeggen. Daarna ging hij met een slangetje in mijn neus om ook hier een indruk van te krijgen. Het resultaat was ( waar ik wel blij mee was) dat er geen ernstige afwijkingen waren, mijn tong was iets aan de dikke kant en de neusdoorgang iets aan de nauwe kant. Wilde ik meer weten over mijn snurk gedrag moest ik een afspraak maken voor een nacht in het ziekenhuis. Voor mij was het echter eerst voldoende. Ik stond dus tussen de 10 en 15 min. weer buiten. Een half jaar later kwam de rekening 1000 euro. Na hierover gebeld te hebben gaven ze toe dat het 900 moest wezen. AL MET AL SNAP IK NU DUS DAT DE ZORGKOSTEN DE PAN UITRIJZEN PLUS INEFFICIËNT MET AL DIE VERLOREN WACHTUREN. VOLGENS MIJ KAN ER BEST NOG VEEL BEZUINIGD WORDEN IN DE ZORG.
Reactie door tijger1 op 29-01-2015 21:51
@ytmas Zoverl hoofdletters gebruiken is niet gepast. U komt bij ern specialist en daar geldt ern DBC voor.
Reactie door reteq op 29-01-2015 22:01
Quote: ytsmas schreef op donderdag 29 jan 2015, 19:57: ytsmas. Wat hierboven allemaal staat is peanuts bij mijn ervaring. Ging naar de K&O arts omdat ik meer begon te snurken, tevens had ik wel eens dat mijn stem oversloeg. Mijn huisarts kon niets vinden en daarom dus naar de specialist. Na eerst een half uur moeten wachten (schijnt normaal te wezen in een ziekenhuis) was ik aan de beurt. De beste man keek eerst in mijn keel waarbij ik de gebruikelijke AAA, OOO en UUU moest zeggen. Daarna ging hij met een slangetje in mijn neus om ook hier een indruk van te krijgen. Het resultaat was ( waar ik wel blij mee was) dat er geen ernstige afwijkingen waren, mijn tong was iets aan de dikke kant en de neusdoorgang iets aan de nauwe kant. Wilde ik meer weten over mijn snurk gedrag moest ik een afspraak maken voor een nacht in het ziekenhuis. Voor mij was het echter eerst voldoende. Ik stond dus tussen de 10 en 15 min. weer buiten. Een half jaar later kwam de rekening 1000 euro. Na hierover gebeld te hebben gaven ze toe dat het 900 moest wezen. AL MET AL SNAP IK NU DUS DAT DE ZORGKOSTEN DE PAN UITRIJZEN PLUS INEFFICIËNT MET AL DIE VERLOREN WACHTUREN. VOLGENS MIJ KAN ER BEST NOG VEEL BEZUINIGD WORDEN IN DE ZORG. einde Quote

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!