Kassa

Goedkoop een testament

Geplaatst door: hendri34 op: 15-08-2013 00:50
Ik ben gaan samenwonen met mijn vriendin en wil graag een testament en een samenlevingscontract afsluiten bij een notaris in de buurt van ons woongenotje! Is het afsluiten van een testament raadzaam nuttig en wat zou de gemiddelde prijs zijn? Iemand ervaring?
Reactie door hendri34 op 15-08-2013 01:00
http://www.notarisprijs.nl/kosten-notaris-testament.html opgevraagd, thankjoe! Heb nu goeie indicatie voor de kosten
Reactie door maarten heest op 15-08-2013 11:22
Of een testament raadzaam en nuttig is hangt ervan af of u uw bezittingen aan uw vriendin na wilt laten. U erft niet automatisch van elkaar als u een samenwooncontract hebt. Regelt u niets, dan gaat de erfenis naar de ouders, broers en zussen etc. Ik heb zelf een voordelige notaris gevonden via www.goedkoopstenotaris.nl Niet alleen voordelig maar ook nog eens een prima service. Succes.
Reactie door marcel75 op 21-08-2013 11:17
Zijn de woning en verder de meeste spullen van uw samen? Dan kunt u volstaan met een samenlevingscontract met een verblijvingsbeding. Zijn er zaken die niet gezamenlijk zijn (bijvoorbeeld een bankrekening of woning) of zijn er kinderen (op komst), dan zullen er testamenten opstelt moeten worden om er voor te zorgen dat in geval van overlijden alles naar je partner gaat. Blijkbaar mag alles weer niets kosten, maar je moet toch, wil je het goed geregeld en geadviseerd hebben, rekenen op vanaf circa € 800,-- mits er geen bijzondere zaken geregeld moeten worden. Je kunt voor de ogenschijnlijk goedkoopste gaan, maar daar moet je op het gebied van specifieke advisering in de regel niet te veel van verwachten. Vergelijk het met een Mc-drive of een gewoon restaurant (3-sterren hoeft nog niet eens). Daar zit een prijsverschil in, maar ook in service en advies. Let bij het opvragen van offertes ook vooral op de bijkomende kosten. Een bekende offertetruc is om in grote cijfers (en het liefst in vette cijfers) een kaal honorarium te zetten. En dan vervolgens in veel kleinere cijfers de verplicht bijkomende kosten (al dan niet inclusief btw).De in eerste instantie goedkoopste, wil in de praktijk dan nog wel eens één van de duurste zijn. Ook extra, specifiek op jullie situatie van toepassing zijnde, bepalingen willen nog wel eens fors meer kosten. Kijk op vergelijkingssites dus niet alleen naar de prijs, maar ook naar de recensies. En vraag in je omgeving naar ervaringen. De kwaliteit van een notaris laat zich maar moeilijk beoordelen en meten.
Reactie door gerboe op 21-08-2013 16:11
Ik heb via een vergelijkingssite een 'goedkope' notaris gevonden en was 346 euro kwijt voor een dergelijk testament. Geen spoor van een slecht advies, tijdgebrek etc. maar alles zeer uitgebreid, degelijk en duidelijk. En ook geen 'trucjes' zoals @marcel75 die beschrijft. Het kan dus echt veel en veel goedkoper met behoud van een prima service!
Reactie door zoekster op 21-08-2013 16:38
Ik vind de opmerking van Marcel75 dat het blijkbaar allemaal weer niets mag kosten, nogal makkelijk. Veel mensen hebben nu eenmaal niet meer zoveel te besteden. Krijg de indruk dat Marcel75 zich dat moeilijk kan voorstellen, omdat hij er zelf waarschijnlijk warmpjes bijzit, maar dat kan een verkeerde indruk zijn.
Reactie door marcel75 op 21-08-2013 16:40
Gerboe, Ik zeg ook niet dat het onmogelijk is, maar waarschuw wel. En daarnaast vraag ik toch af hoe u de kwaliteit van een notaris kunt beoordelen, tenzij u zelf jurist bent. €346,-- voor 2 gelijkluidende testamenten én een samenlevingscontract, betekent dat de notaris wil het financieel allemaal kloppen, minder dan 1,5 uur aan het dossier heeft mogen besteden. En dat is dan inclusief het voeren van een bespreking, het aanmaken van het dossier, het doen en controleren van de nodige inzages in diverse registers, en, oh ja, ook nog het opstellen van de akten en passeren daarvan. Tja, niet onmogelijk, maar wel ver beneden de kostprijs en er zal toch ergens bezuinigd moeten zijn om dat te kunnen doen. Zelfs een timmerman met een uurloon van € 60,-- (waarbij de feitelijke loonkosten nog hoger liggen overigens) verdient dan per uur nog meer.
Reactie door marcel75 op 21-08-2013 16:46
Zoekster, Iemand die niet veel te besteden heeft, zal geen eigen huis kunnen kopen. Dat kan een vreemde redenering zijn, maar wel een die waar is. En ik zit er ook niet meer dan modaal warm bij mocht je daar bang voor zijn. Maar ik ben me er wel van bewust dat als iets goed geregeld moet worden, daar kosten aan verbonden zijn. En goedkoop is in de regel duurkoop. Of iets (te) duur is, is overigens ook een kwestie van het stellen van prioriteiten. Als je kijkt wat de gemiddelde Nederlander jaarlijks kwijt is aan het onderhoud van een auto en wat een Nederlander gemiddeld over zijn hele leven genomen aan notariskosten kwijt is, dan zul je het met me eens moeten zijn dat een auto blijkbaar belangrijker is dan het goed regelen van zaken. Overigens blijkt in de praktijk ook maar al te vaak dat het niet of niet goed regelen van een samenlevingscontract, een testament, geen huwelijkse voorwaarden etc. uiteindelijk leidt tot hogere kosten als er een probleem is.
Reactie door tijger1 op 21-08-2013 16:55
Ik denk dat er maar weinig timmerlieden zijn die € 60 of nog meer per uur verdienen. En Gerboe heeft het over een testament, niet ook over een samenlevingsovereenkomts daarbij. En het is helemaal niet zeker dat een "dure" notaris wel per se de juiste adviezen zal geven. Ook dat kan je als klant, als je geen jurist bent, niet beoordelen. Op de vergelijkingssites zoals "de goedkoopste notaris.nl" kan men offertes opvragen en ook reviews lezen over die notariskantoren. Ook staat daarbij vermeld wat het werk precies inhoudt. Dus inclusief btw, dossierkosten, registratie en ga maar door. Niets geen trucjes.
Reactie door zoekster op 21-08-2013 18:11
Quote: marcel75 schreef op woensdag 21 aug 2013, 16:40: Zelfs een timmerman met een uurloon van € 60,-- (waarbij de feitelijke loonkosten nog hoger liggen overigens) verdient dan per uur nog meer. einde Quote Weinig realiteitszin.
Reactie door tijger1 op 21-08-2013 18:29
Quote: zoekster schreef op woensdag 21 aug 2013, 18:11: Quote: marcel75 schreef op woensdag 21 aug 2013, 16:40: Zelfs een timmerman met een uurloon van € 60,-- (waarbij de feitelijke loonkosten nog hoger liggen overigens) verdient dan per uur nog meer. einde Quote Weinig realiteitszin. einde Quote Wellicht is het daaraan te wijten dat hij een prijs vanaf € 800, mits er niets bijzonders is, normaal vindt. De Ts heeft het wel over zijn "woongenotje", maar nergens staat dat dat eigendom is.
Reactie door marcel75 op 21-08-2013 19:41
Blijkbaar is het even tijd voor een realiteitscheck. Er zit natuurlijk een verschil tussen datgene dat een timmerman op zijn rekening gestort krijgt en datgene waarvoor zijn werkgever hem laat werken. Laat maar eens een timmerman langskomen en kijk naar het uurtarief dat in rekening gebracht wordt. Dat is het commerciële uurloon. En dat is toch al snel € 60,-- per uur. En nee, dat krijgt de timmerman niet op zijn rekening gestort (tenzij hij een zzp'er). Daar moeten nog lasten van af, de bus van de zaak betaald worden, etc etc. Het samenlevingscontract is overigens wel degelijk noodzakelijk wil je als samenwoner het goed geregeld hebben. Denk daarbij aan het aanwijzen als begunstigde voor het partnerpensioen maar ook voor het geval er kinderen zijn/komen. Heb je dan alleen een testament, dan zal de langstlevende toch de legitieme portie moeten uitkeren aan de kinderen (en nee, dat is geen keuze, dat zal de rechter zo bepalen). Heb je naast je testamenten ook een samenlevingscontract, dan heeft de wetgever bepaald dat de legitieme portie niet opeisbaar is en dus nog niet uitbetaald hoeft te worden. Maar zoals al eerder aangegeven is de kans zeer groot dat alleen een samenlevingscontract voor TS al een heel bruikbare oplossing is. En dan ben je voor een stuk minder dan € 800,-- klaar. Met zo'n €400,-- moet je al een heel eind gekomen zijn (in de regel wat lager, maar afhankelijk van specifieke wensen). Tijger1, De bij degoedkoopstenotaris.nl aangesloten notarissen leveren zelf de teksten aan. Lang niet alle notarissen zetten daar alle extra bijkomende kosten bij om er maar voor te zorgen dat ze in de bovenste regionen blijven. In de kleine lettertjes van DGN staat wel dat het mogelijk is dat er bijkomende kosten zijn, maar is het altijd aan de notaris zelf om te bepalen hoeveel en welke. Helaas in de praktijk heb ik al menigmaal nota's gezien die in de verste verte niet leken op de gedane offerte door allerlei "wettelijke" opslagen of ook extra kosten omdat er vragen werden gesteld per e-mail of telefoon.
Reactie door zoekster op 21-08-2013 19:56
Sorry hoor, mijn moeder had kort geleden nog een timmerman over de vloer. ZZP-er. 40 euro per uur. Heel normaal tarief.
Reactie door tijger1 op 21-08-2013 20:01
@marcel75 Zoals u zegt maakt een mens niet vaak gebruik van een notaris in zijn leven. Persoonlijk heb ik dat verleden jaar wel opnieuw gedaan voor een testament. Dat had ik wel, maar ca. 30 jaar oud dus niet echt up to date. Ik heb via de goedkoopste notaris drie offertes aangevraagd, in alle offertes waren in de prijs alle kosten opgenomen. Ik heb niet voor de allergoedkoopste gekozen, maar voor één die € 10 duurder was, ivm de heel makkelijke bereikbaarheid en de reviews. Na afwikkeling was de nota conform de offerte.
Reactie door tijger1 op 21-08-2013 20:06
Een ZZP-er die € 60 krijgt per uur steekt een feestsigaar op met champagne. Zelfs met die € 40 van de moeder van zoekster zal hij al heel blij zijn.
Reactie door zoekster op 21-08-2013 20:11
Quote: tijger1 schreef op woensdag 21 aug 2013, 20:06: Een ZZP-er die € 60 krijgt per uur steekt een feestsigaar op met champagne. Zelfs met die € 40 van de moeder van zoekster zal hij al heel blij zijn.einde Quote Laat ik het zo zeggen, hij deed fluitend zijn werk. Mijn moeder had bepaald niet het idee dat hij aan het chagrijnen was omdat hij zich onderbetaald voelde.
Reactie door marcel75 op 21-08-2013 20:27
Tja, menig zzp'er is de armoezaaier van de toekomst. Als je je voor € 40,-- per uur (inclusief lasten, afschrijving etc) laat inhuren, kom je aan opbouwen van een oudedagsreserve niet toe. Dat is dan een keuze van de ondernemer om op korte termijn goedkoper te zijn voor je klanten. Helaas zullen je klanten later je pensioen niet gaan betalen. Tijger, Er zijn blijkbaar positieve uitzonderingen. Maar aangezien u "slechts" 3 offertes hebt opgevraagd, ga ik ervan uit dat u niet bij de "goedkoopste" van het land bent geweest of daar een offerte hebt opgevraagd. Niet voor niets in eerder deze week een notaris in het zuiden van het land failliet gegaan.
Reactie door tijger1 op 21-08-2013 21:11
Het waren wel de drie goedkoopste. Beter gezegd twee dezelfde prijs en een een tientje duurder. Ik denk helaas dat heel veel ZZP-ers het met minder dan € 40 moeten doen. Tegen minder nee zeggen is geen optie. Dan liggen ze helemaal aan de geeuwhonger. En als de plannen van de regering tav de zelfstandigenaftrek doorgaan, wordt het voor hen nog rampzaliger. Maar dat is een andere discussie.
Reactie door marcel75 op 21-08-2013 21:22
Tijger, Ik had over de 3 "goedkoopsten" van Nederland, oftewel de top-3 van dgn. Van de hele top 5 is bekend dat er gewerkt wordt met verscholen kosten. Je kunt echter ook, zoals de meeste mensen doen, op regio zoeken en dan krijg je de "goedkoopsten" in jouw regio.
Reactie door tijger1 op 21-08-2013 21:37
Ik vind het zinloos om honderd kilometer of meer te rijden om ergens eventueel nog goedkoper te zijn. Dus ik heb bij de bovenste drie van "de goedkoopste" een offerte gevraagd. Die ik genomen had was op 15 minuten afstand. Prima dus.
Reactie door marcel75 op 21-08-2013 21:40
Tijger1, En dus hebt u niet bij de goedkoopsten van het land offertes gevraagd, waar ik het wel over had.
Reactie door tijger1 op 22-08-2013 00:30
@marcel75 Men moet wel zijn hersens gebruiken. Maar als ik zo naar de prijzen in het land kijk, behoorde mijn notaris tot een "goedkope".
Reactie door hendri34 op 30-08-2013 11:52
Okeeee:D

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!