Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gemeente Groningen vergunning steiger geweigerd

Geplaatst door: petrus2 op: 07-03-2010 16:01
Hoe kan ik de gemeente dwingen om mij eenvergunning te geven voor het aanlegeen van notabene een klein steigertje bij het water waar notabene al palen in het water staan om daar een steiger te bouwen en waar notabene vele buren illegaal al jaren steigers hebben staan....? Hoe is het mogelijk dat illegaliteit loont maar de eerlijke weg wordt afgekeurd? Heb een heel pakket met kopieeen opgestuurd maar dus helaas een afkeuring. Ben niet van plan om nog meer geld aan de gemeente te geven met hun oneerlijke discriminerende uitspraken maar wil wel tegen de uitspraak ingaan zonder te veel tijdsverlies anders ga ik ook zelf illegaal een steiger aanleggen. Maar wil dit eerst nog even op een andere manier proberen.
Reactie door read op 07-03-2010 16:14
petrus2 Als je een klacht wilt indienen, kan dat bij de Nationale Ombudsman, mits deze gemeente daarbij is aangesloten. Sukses en met vriendelijke groet, ReadAC.
Reactie door sonjaatje op 07-03-2010 17:00
De gemeente dwingen kan niet. Als er in de plaatstelijke verordening staat dat die stijger niet mag dan mag het niet, en krijg je ook geen vergunning. De anders steigers zijn dan dus illegaal. Wil je toch een steiger, dan zul je er ook illegaal een moeten bouwen.
Reactie door holpen op 07-03-2010 17:30
Het is ten eerste wel interessant te horen op welke gronden je verzoek is afgewezen. Daar ben ik wel benieuwd naar. Als het goed is, staat er in het besluit dat je hebt gekregen ook hoe je bezwaar kunt maken tegen dat besluit. Nog even goed lezen dus. Mocht het besluit uiteindelijk definitief zijn, dan kun je daar verder weinig meer tegen doen. Je zou een rechtsgang kunnen overwegen, maar daar zul je weinig kans hebben. Je kunt de Nationale Ombudsman inschakelen, maar of je daar veel succes zult boeken valt ook te betwijfelen. Als er zovelen al een illegale steiger hebben en daar is nog nooit iets van gezegd, dan zou ik het risico gewoon maar nemen om ook een illegale steiger te bouwen, met in je achterhoofd de wetenschap dat er een risico inzit dat je deze op enig moment toch weer weg zult moeten halen. Maar met jou waarschijnlijk ook vele anderen.
Reactie door totaal op 07-03-2010 18:05
Weet u zeker dat u bij de gemeente moet zijn?De meeste wateren binnen steden en wijken vallen onder het waterschap,zou mij daar over laten informeren. Veel succes.
Reactie door philaustin op 21-11-2011 15:15
Misschien handig om eens op www.cocobo.nl te kijken. Het bedrijf maakt varende houten vlotten,annex varende houten steigers in ieder formaat. Hiervoor is geen steiger of vlondervergunning nodig. Formeel zijn het namelijk boten. Dat ze ook prima als steiger, vlonder of drijvend terras kunnen fungeren, is meegenomen.
Reactie door marcel75 op 21-11-2011 19:22
Leuke spampoging. Wel eens gedacht aan ligvergunningen en roerende ruimtebelasting? Die gelden ook voor terrassen. Je moet namelijk als je in het water bezig gaat ook nog met het Hoogheemraadschap rekening houden.
Reactie door philaustin op 21-11-2011 19:40
Quote: marcel75 schreef op maandag 21 nov 2011, 19:22: Leuke spampoging. Wel eens gedacht aan ligvergunningen en roerende ruimtebelasting? Die gelden ook voor terrassen. Je moet namelijk als je in het water bezig gaat ook nog met het Hoogheemraadschap rekening houden.einde Quote Marcel, misschien moet je eens goed lezen.
Reactie door marcel75 op 21-11-2011 20:30
Phil, Ik kan wel goed lezen, wellicht moet je eerst in de spelregels van dit forum verdiepen en daarnaast meer in de regels die voor schepen gelden. Ik neem althans aan dat je ook weet hoe het verzekeringstechnisch zit met een drijvend terras?
Reactie door philaustin op 21-11-2011 21:10
Quote: marcel75 schreef op maandag 21 nov 2011, 20:30: Phil, Ik kan wel goed lezen, wellicht moet je eerst in de spelregels van dit forum verdiepen en daarnaast meer in de regels die voor schepen gelden. Ik neem althans aan dat je ook weet hoe het verzekeringstechnisch zit met een drijvend terras?einde Quote Nogmaals Marcel, lees nu eens goed wat ik schrijf. De VARENDE terrrasvlotten zijn formeel BOTEN. Overal waar je GEEN vergunning krijgt voor een steiger, maar waar je WEL een boot mag leggen, kun je een Cocobo varend terrasvlot neerleggen. Zolang je de maximaal toegestane afmetingen niet overschrijdt. Je betaalt al dan niet voor een ligplaats. Iedere boot is te verzekeren, dus ook deze boot.
Reactie door marcel75 op 22-11-2011 09:23
Phil, En dus heb je een ligplaatsvergunning nodig en toestemming van het hoogheemraadschap.
Reactie door philaustin op 23-11-2011 22:31
Quote: marcel75 schreef op dinsdag 22 nov 2011, 09:23: Phil, En dus heb je een ligplaatsvergunning nodig en toestemming van het hoogheemraadschap.einde Quote Marcel, dat kan,maar dan heb je wel je "steiger", En ik betwijfel of je toestemming nodig hebt van het hoogheemraadschap
Reactie door marcel75 op 24-11-2011 21:46
Phil, Dan heb je nog steeds geen steiger, maar een schip dat bijvoorbeeld aan palen vastzit die in de wal of de bodem zijn geslagen of middels touwen vastzit aan de walkant. Je drijvend terras wordt dan gelijk behandeld als bijvoorbeeld een woonboot of de watervilla's. De toestemming van het hoogheemraadschap heb je per definitie nodig als je permanent is wilt laten drijven in het water. Dat kan de watergang namelijk verstoren.
Reactie door jpm op 25-11-2011 16:35
Wat mij erg nieuwsgierig maakt in deze discussie is het volgende. Liggen er ook boten bij de buren aan de, wellicht illegale, steigers? Misschien is het na te gaan of deze mensen liggeld verschuldigd zijn. Eerlijk gezegd denk ik van niet, immers als je er niet mag liggen ben je ook niets verschuldigd. De buren kunnen vertellen of ze al eens last hebben gehad met de gemeente, het waterschap of het hoogheemraadschap of met wat voor -schappen dan ook. Als er regelmatig of langdurig boten liggen en er wordt niet opgetreden (dus niet gehandhaafd), dan is er al gauw sprake, zeker na jaren, van een gedoogsituatie, ook al is dat niet zo bedoeld. Dan zou ik maar gauw een plankje tussen de palen spijkeren en als dit een paar weken is gedoogd er toch maar een bootje tegenaan vleien. De wetten zijn er voor de burgers, het gedogen ook. Niet handhaven is ook om de burgers stilzwijgend toestemming te geven, toch?
Reactie door philaustin op 25-11-2011 22:09
Quote: marcel75 schreef op donderdag 24 nov 2011, 21:46: Phil, Dan heb je nog steeds geen steiger, maar een schip dat bijvoorbeeld aan palen vastzit die in de wal of de bodem zijn geslagen of middels touwen vastzit aan de walkant. Je drijvend terras wordt dan gelijk behandeld als bijvoorbeeld een woonboot of de watervilla's. De toestemming van het hoogheemraadschap heb je per definitie nodig als je permanent is wilt laten drijven in het water. Dat kan de watergang namelijk verstoren.einde Quote Marcel, heb ik ook al eerder gezegd, Het terrasvlot is geen steiger, maar is te gebruiken als steiger, of terras op het water. Het is formeel een pleziervaartuig....dus geen woonboot of watervilla.
Reactie door marcel75 op 26-11-2011 11:40
phil, Het is jouw verkooppraatje om er een pleziervaartuig van te willen maken. In werkelijkheid kun je een dergelijk ponton/terras niet even verplaatsen of een middagje mee gaan varen. Daarnaast heb je ook voor het aanleggen en aangelegd houden van pleziervaartuigen een ligplaatsvergunning nodig. Voor de fiscale en bestuursrechtelijke aspecten moet je veel meer naar de feitelijke omstandigheden kijken dan naar het verkooppraatje en de civielrechtelijke status.
Reactie door philaustin op 26-11-2011 14:28
Quote: marcel75 schreef op zaterdag 26 nov 2011, 11:40: phil, Het is jouw verkooppraatje om er een pleziervaartuig van te willen maken. In werkelijkheid kun je een dergelijk ponton/terras niet even verplaatsen of een middagje mee gaan varen. Daarnaast heb je ook voor het aanleggen en aangelegd houden van pleziervaartuigen een ligplaatsvergunning nodig. Voor de fiscale en bestuursrechtelijke aspecten moet je veel meer naar de feitelijke omstandigheden kijken dan naar het verkooppraatje en de civielrechtelijke status.einde Quote Marcel, de vlotten liggen al als zodanig. Maar op deze manier heeft het denk ik weinig zin om verder te praten.
Reactie door petrus2 op 05-02-2014 13:52
Quote: jpm schreef op vrijdag 25 nov 2011, 16:35: Wat mij erg nieuwsgierig maakt in deze discussie is het volgende. Liggen er ook boten bij de buren aan de, wellicht illegale, steigers? Misschien is het na te gaan of deze mensen liggeld verschuldigd zijn. Eerlijk gezegd denk ik van niet, immers als je er niet mag liggen ben je ook niets verschuldigd. De buren kunnen vertellen of ze al eens last hebben gehad met de gemeente, het waterschap of het hoogheemraadschap of met wat voor -schappen dan ook. Als er regelmatig of langdurig boten liggen en er wordt niet opgetreden (dus niet gehandhaafd), dan is er al gauw sprake, zeker na jaren, van een gedoogsituatie, ook al is dat niet zo bedoeld. Dan zou ik maar gauw een plankje tussen de palen spijkeren en als dit een paar weken is gedoogd er toch maar een bootje tegenaan vleien. De wetten zijn er voor de burgers, het gedogen ook. Niet handhaven is ook om de burgers stilzwijgend toestemming te geven, toch?einde Quote Er liggen inderdaad ook boten aan sommige steigers bij buren. Van kleine roeibootjes tot soms iets grotere gemotoriseerde sloepen. Echte kruisers of iets dergelijks zie je hier niet en kunnen ook niet onder de bruggen in de omgeving door die dicht zitten.
Reactie door jpm op 06-02-2014 13:14
O, dit is al een oude discussie zeg, ik herinner me die toch nog wel. Heeft u die steiger nog niet stiekem gebouwd? Zijn er nog ontwikkelingen die me nog niet bekend zijn? Ik ben erg benieuwd.
Reactie door jpm op 06-02-2014 21:48
Ja, dan wordt er toch gemeten met twee maten. Ik zou in ieder geval, indien de andere illegale steigers ongemoeid blijven, ook dat steigertje maar eens maken. Dan even wachten of er iemand ingrijpt en als dat niet gebeurt, gewoon zo'n cocobovlotje erbij leggen. Veel succes.
Reactie door tot15karakters op 07-02-2014 12:39
Een steiger in het water maakt sloot of gracht smaller... Maar een stevige walkant mits eigen grond als zitje mag altijd. En daar een bootje aan dus niet uitstekend over het water wat nooit mag. De eerste meter is eigen water dus daar mag meestal iets liggen mits in APV geen aanvullende regels zijn dus lees eerst plaatselijk die door. Een steiger in het water mag meestal niet, wel op eigen grond dus vlak met wal kanten en dus niet uitstekend.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor