Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Geldzaken & Recht

Geplaatst door: pieterwillem op: 15-12-2010 15:48
Het is een onderwerp waar veel over gediscussieerd wordt. Heel veel mensen weten echter niet het fijne en het juiste van deze zaak. Wat is precies het netto bedrag dat men ontvangt? Ook het geval dat mensen bij de voedselbank terecht kunnen, wat is dan het bedrag wanneer zij daar recht op hebben? Wordt bij dat bedrag ook de kinderbijslag gerekend? Wat wel regelmatig vergeten wordt, dat mensen die onder die armoede grens moeten leven, geen gemeente belasting hoeven af te dragen en er gemeentes zijn die zorgen voor een nieuwe wasmachine of iets dergelijks, als de vorige is afgeknapt. Ook hebben mensen die onder de armoede grens leven, vaak huursubsidie en meerdere tegemoedkomingen. Daarom zou het beter zijn als er een compleet financieelplaatje wordt weer gegeven wat nu precies de bedragen zijn. Dat heft veel vragen op en is duidelijker voor de lezer.
Reactie door sonjaatje op 15-12-2010 15:56
Ik snap de strekking van je bericht niet helemaal. Wat is nu precies je bedoeling?
Reactie door sylli op 15-12-2010 16:26
@TP: ik begrijp dit bericht ook niet helemaal, maar heb ik het mis als ik in de richting zoek van: Wat is de hoogte van de uitkeringen en waar hebben mensen met een uitkering of in de bijstand nog meer recht op?
Reactie door pieterwillem op 15-12-2010 16:31
Sonjaatje, Het zou waarschijnlijk duidelijker zijn als er bedragen bij vermeld zouden worden. Nu is het thema dat er veel meer mensen onder de armoede grens leven. Wat is dan die armoede grens? Ook wordt er geschreven dat er meer mensen gebruik maken van de voedselbank. Wat is dan de financiële grens om bij de voedselbank te mogen kopen? Dat bedoel ik met duidelijkheid. Als die bedragen vermeld worden, wordt het duidelijker voor de lezer en kan die zich beter inleven.
Reactie door vladja op 15-12-2010 16:57
Waar ligt precies die armoedegrens en hoe wordt die berekent? De verschillen per land en per gezin kunnen groot zijn. In Amerika houdt men de grens op een inkomen van 1 dollar per dag. Voor Nederland zou dit betekenen dat een gezin met 2 kinderen op de armoedegrens leeft wanneer het een inkomen heeft van 49 euro per dag, dit is inclusief de huurtoeslag die men ontvangt. Voor een alleenstaande ligt die grens op ongeveer 28 euro per dag. De armoedegrens in Nederland ligt dus aanzienlijk hoger dan in Amerika, maar de kosten voor woning, auto, voeding en kleding ligt hier ook een stuk hoger. Wordt ook niet veel wijzer van. Maar wel een paar bedragen. Mensen in de schuldsanering moeten het doen met € 40,-- per week voor alle boodschappen. Die personen kunnen een beroep doen op de voedselbank. Vladja
Reactie door stacey op 15-12-2010 17:03
Quote: pieterwillem schreef op woensdag 15 dec 2010, 16:31: Ook wordt er geschreven dat er meer mensen gebruik maken van de voedselbank. Wat is dan de financiële grens om bij de voedselbank te mogen kopen? . einde Quote Er is niets te Koop bij de voedselbank.............. Mensen Krijgen daar een voedselpakket omdat ze zelf amper geld hebben om voedsel te kopen.......... En hangt niet aan een bedrag qua inkomen maar aan omstandigheden, wat blijft er over aan Leefgeld na betaling van vaste lasten........ --Als (landelijk vastgesteld) criterium voor verstrekking wordt uitgegaan van een bepaald maximum leefgeld per maand CriteriaCriteria
Reactie door sonjaatje op 15-12-2010 19:31
Mensen in de schuldsanering moeten het doen met € 40,-- per week voor alle boodschappen. Die personen kunnen een beroep doen op de voedselbank. Dit bedrag klopt niet, dat is per geval verschillend.
Reactie door moeder56 op 15-12-2010 22:19
Wanneer komt iemand in aanmerking voor een voedselpakket? Als (landelijk vastgesteld) criterium voor verstrekking wordt uitgegaan van een bepaald maximum leefgeld per maand. Daarmee bedoelen we het inkomen dat resteert ná aftrek van vaste lasten als huur, gas, electriciteit, water, verzekeringen, ziekenfonds, aflossingen van schulden en dergelijke. Dat bedrag is bedoeld voor de variabele kosten van een huishouden, zoals eten, kleding en andere zaken. Eenpersoonshuishouden : € 175,- Daarbij optellen voor iedere volwassene (vanaf 18 Jaar)€ 60,- Kinderen t/m 12 jaar : € 25,- Kinderen 13-18 jaar : € 50,- Hulp wordt geboden voor een periode van maximaal 3 jaar. Veelal komt deze periode overeen met de periode waarin een aflossingsverplichting bestaat in het kader van een eventuele schuldsanering. Na zes maanden toets de voedselbank via de professionele hulpverlener of de voedselhulp nog steeds nodig is. Het aanvraagformulier moet altijd gestuurd worden naar de voedselbank die actief is in uw woonplaats.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!