Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Flexibele Feestdagen

Geplaatst door: erik008 op: 28-01-2011 14:34
In de kassa nieuwsbrief zag ik een bericht en link omtrent flexibele feestdagen. Ik ben een tegenstander van aanpassing van onze vaste feestdagen. Deze dagen zijn een jaren oude gewoonte die bij onze cultuur horen. Of je nu wel of niet van de kerk bent, heel veel mensen hebben hun tradities en jaarlijkse bijeenkomsten op die dagen. De dagen omzetten in snipperdagen ben ik het niet mee eens. Je krijgt dan situaties, wie werkt er dit jaar op nieuwjaarsdag of 2e pinksterdag, het is immers niet meer een recht. Op 2e kerstdag kan niemand snipperen omdat het zo druk is met balansen, jaarafsluiting en dergelijke. Een afschaffing zou een sterke afbreuk doen op onze Nederlandse cultuur. Verder zie ik het risico, dat bij CAO onderhandelingen de dagen langzaam in de prullenbak verdwijnen. Het is dan een gewone snipperdag, waarvan in het kader van de bezuinigingen best 1 minder kan.
Reactie door marcel75 op 28-01-2011 17:09
Groot voorstander. Kerst, Pasen en Pinksteren zijn ook maar van oudsher heidense feesten die door de Rooms-Katholieke kerk zijn ingepikt om zo de heidenen te kunnen onderdrukken. Er is namelijk nog een theoloog geweest die mij heeft kunnen uitleggen waarom Jezus op 2 dagen geboren is, die dagen wel vaststaan, maar de dagen van zijn overlijden en herrijzenis ieder jaar anders zijn. Maar ik laat iedereen op dat punt in zijn/haar waarde. Zo zal een jood jom kippoer moeten kunnen vieren en met kerst aan het werk en een moslim suikerfeest. Dan gaat iedereen ook nog meer gespreid aan het werk en is de eeuwige discussie wie met kerst wel vrij mag en wie vorig jaar ook al vrij had ook verleden tijd.
Reactie door mhofman op 28-01-2011 18:28
Denk eigenlijk dat het wel handig is.Elk geloof heeft zijn eigen feestdagen,zeker als je in de dienstverlening zit kan het handig zijn .Iemand liever vrij met kerst/ander voor suikerfeest.
Reactie door de motormuis op 28-01-2011 18:42
Er zijn al genoeg feestdagen verdwenen de laatste jaren. Dat is naar mijn mening wel jammer. Want volgens mij vind iedereen een dagje vrij toch wel fijn. En dat mensen met een ander geloof andere dagen vrij heeft hoeft inderdaad geen nadeel te zijn ,maar kan ook een voordeel zijn. Dan hoeft niet iedereen op diezelfde dagen vrij te zijn,zijn er toch mensen die dan kunnen werken terwijl andere vrij zijn.
Reactie door stacey op 28-01-2011 19:18
Lekker alles laten zoals het was/is, net als de onzin discussie over het feit dat sinterklaas afgeschaft zou moeten worden omdat zwarte piet discrimineren zou zijn ........... de negerzoen die niet meer kon, en hoe zit het dan met die jodenkoeken ? Als iemand onze gebruiken en/of tradities niet aanstaan zijn ze vrij te gaan, we hoeven niet alles aan te passen aan andere tradities en geloven, doen ze in die landen ook niet voor jou als je daar gaat wonen............. Overtolerantie hier gaat steeds meer uit de hand lopen, gewoon aanpassen, doe ik ook als ik ergens anders ben, en als ik dat niet wil zorg ik dat ik ergens anders ben ipv te zeiken..........simpel.
Reactie door mhofman op 28-01-2011 19:38
Vraag me af wie hier zeikt.Zeker onze gewoontes sinterklaas ed houden,maar als je een baan hebt moet je soms werken/vrij nemen als je er niets mee hebt .Kan dan mooi in overleg .En volgens mij gebeurt dit ook al.
Reactie door pino123 op 28-01-2011 20:55
De discussie kan nooit zijn of het flexibele vrije dagen zijn. Kerst valt op 25&26 december, daar is weinig flexibel aan..... De vraag is of het verplichte vrije dagen moeten blijven... Persoonlijk denk ik dat je iemand niet kan dwingen om op een van deze dagen te werken, maar als iemand er geen probleem mee heeft, wat is het probleem dan? Volgens mij zitten wij tweede kerstdag met z'n allen in de meubelwinkels, deze worden dan ook open gedaan door medewerkers die niet vrij zijn.
Reactie door stacey op 28-01-2011 21:17
Quote: mhofman schreef op vrijdag 28 jan 2011, 19:38: Vraag me af wie hier zeikt.Zeker onze gewoontes sinterklaas ed houden,maar als je een baan hebt moet je soms werken/vrij nemen als je er niets mee hebt .Kan dan mooi in overleg .En volgens mij gebeurt dit ook al.einde Quote Wilde je hiermee nu zeggen dat ik zeik ? Nee toch ? --Nu hoorde ik van een collega, dat op de school van haar dochter de moslim-kinderen de hele dag vrij krijgen wegens suikerfeest. De andere kinderen van de klas (in haar geval 3...) moeten gewoon naar school, terwijl de vrije kinderen rondom de school buitenspelen-- gezeikt om vrij wellicht ? ;-) Maar dit is toch wel een beetje heel kromme situatie of niet ? Want zitten die kinderen met kerst straks ook gewoon op school ? Heb overigens ook nog nooit gehoord van dit soort speciale vrije dagen voor boedisten of joden.......
Reactie door spooky01 op 29-01-2011 10:22
Ik wil gewoon vrij op de christelijke feestdagen, dit is al decennia zo en waarom zou het anders moeten. In Nederland hebben we de minste feestdagen van europa, dan geven ze er maar een paar bij. Bij ons op het werk gaat het trouwens zo dat de moslims gewoon vrij mogen zijn voor het suikerfeest en ze hebben nog nooit geklaagd dat ze vrij zijn op christelijke feestdagen, er zijn er zelfs bij die het gewoon ook vieren. Een kerstboom in huis en voor de kinderen gewoon Sinterklaas.
Reactie door marcel75 op 29-01-2011 10:56
Spookey, Dan blijft er erg weinig over. Dan heb je alleen met Sinterklaas en Sint Maarten vrij. Alle andere dagen zijn heidense feestdagen die om de heidenen te kunnen onderdrukken omgebouwd tot zogenaamd christelijke feestdagen. De geboorte van J.C. schijnt ook helemaal niet in december te hebben plaatsgevonden maar ergens in maart. Niets met Kerst te maken. Zit ook nog steeds met mijn vraag waarom Kerst wel altijd op dezelfde dagen valt en goede vrijdag, pasen, hemelvaartsdag en pinksteren niet.
Reactie door spooky01 op 29-01-2011 11:13
Ik voel mij toch echt niet onderdrukt hoor. En ik wil ze ook gewoon feestdagen noemen als je er dan minder moeite mee hebt en op je andere vragen heb ik geen antwoord. Maar nou mijn vraag, wat heb je nu echt tegen de feestdagen?
Reactie door stacey op 29-01-2011 12:49
--Zit ook nog steeds met mijn vraag waarom Kerst wel altijd op dezelfde dagen valt en goede vrijdag, pasen, hemelvaartsdag en pinksteren niet-- Dan moet je je even in de bijbel verdiepen ;-) Maar het is niet ook zo simpel als je lijkt om deze dagen op de schop te gooien...... werknemers kunnen dan misschien wel leuk kiezen wanneer ze vrij willen maar alle schoolvakantie hangen ook aan deze dagen/periode, als alle scholen ook maar wat vrij moeten prikken wordt het wel chaos, zeker als je 2 kinderen op verschillende scholen zou hebben en die niet gelijk vrij zijn............ --Bij ons op het werk gaat het trouwens zo dat de moslims gewoon vrij mogen zijn voor het suikerfeest -- Bij ons ook maar dat is wel min of meer onder druk, anders is meer dan de helft ziekgemeld.............. ;-( En dat lees ik wel meer en dat is natuurlijk geen reden om dan maar vrij te verlenen als de werkdruk daardoor voor anderen verhoogd wordt. En die verhogde werkdruk dat was al een maand lang zo omdat de helft ziek, zwak of misselijk was en op halve kracht werkt door vasten........... --In de Randstad zijn veel scholen die alle leerlingen vrij geven op een islamitische feestdag. „Dat is ook heel praktisch”, zegt Z. Arslan van het instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum. „Marokkaanse leerlingen willen vaak massaal vrij op het Suikerfeest. Dan is het, om verzuim te voorkomen, verstandig om er een vrije dag van te maken--Inholland Inholland
Reactie door erik008 op 29-01-2011 13:25
Quote: stacey schreef op zaterdag 29 jan 2011, 12:49: --Zit ook nog steeds met mijn vraag waarom Kerst wel altijd op dezelfde dagen valt en goede vrijdag, pasen, hemelvaartsdag en pinksteren niet einde Quote @stacey Ik kan je het lezen wel besparen. De gebeurtenis op pasen viel tegelijk met het joodse paasfeest. het joodse paasfeest verschuift op onze kalender, dus onze paasdagen ook. Pinksteren en goede vrijdag zitten hieraan vast. Kerst is een geboorte datum en veranderd niet. Evenals nieuwjaarsdag niet, omdat dit de datum is waarop Jezus besneden is.
Reactie door inekel1953 op 29-01-2011 17:50
Ik ben het helemaal eens met Erik008 Het is van de zotte dat er groepen mensen zijn die het Sinterklaasfeest wil afschaffen omdat het zoals eerder is geschreven door de zwarte pieten we aan het discrimineren zijn. Ook vind ik het niet kunnen dat er onderwijsinstellingen zijn waar geen Kerstboom meer mag staan van de directie van die bewuste scholen, deze kregen klachten van die zelfde groep mensen die storen zich aan het Christelijk geloof en dus ook de Kerstboom en de sfeer die daar word gebracht. Laat Nederland alsjeblieft wel Nederland blijven, het is mooi dat elk ander niet Nederlands afkomstig geloof hier welkom is, waar moskeeën voor worden gebouwd, toch is het ongehoord dat ze ons dit willen afnemen. Gisteren was met het journaal te horen dat in de nieuwe agenda's alle internationale feestdagen zijn opgenomen, waarbij men zich te laat besefte dat de Nederlandse feestdagen waren vergeten te vermelden. Om dit te compenseren is er een "inlegvel" tussen gestopt waarop de Nederlandse feestdagen staan vermeld. Dat vind ik toch wel een lamage!.
Reactie door edrick3 op 29-01-2011 22:08
.....Ik ben een tegenstander van aanpassing van onze vaste feestdagen...... Helemaal mee eens. Ik ook!
Reactie door miss_mohjo op 30-01-2011 20:54
In deze 24- uurs werk cultuur is het niet meer vanzelfsprekend dat je vrij bent met de feestdagen, zelf moet ik op mijn werk met mijn collega's onderling regelen wie welke feestdag werkt. Het is niet anders, groot voordeel is dat deze dagen flink uitbetaald worden.Bovendien zijn er ook genoeg mensen die helemaal niets hebben met de feestdagen en blij zijn dat ze deze dagen kunnen werken.
Reactie door spooky01 op 30-01-2011 21:13
@ miss_mohjo, als deze feestdagen niet meer vast zijn gesteld krijg je ook niet meer dubbel uitbetaald als je op die dagen gaat werken. Ze willen ipv de vaste feestdagen je er gewoon meer zelf in te vullen vrije dagen voor terug geven.
Reactie door pino123 op 31-01-2011 08:44
In het onderwijs zijn ze hier ook mee aan het experimenteren. Geen vaste vakanties meer, maar door het gehele jaar een vast aantal uren maken, hierdoor kunnen ouders in deze 24-uurs economie zelf hun vakanties gaan vaststellen. Zelf sta ik onbevooroordeeld tegen deze ontwikkelingen aangezien het voldoet aan de vraag van de hedendaagse maatschappij. Mede hierdoor kunnen ook personeelsleden vanuit het onderwijs hun vrije dagen eventueel buiten de vakanties plannen.
Reactie door marcel75 op 31-01-2011 09:30
Quote: erik008 schreef op zaterdag 29 jan 2011, 13:25: Quote: stacey schreef op zaterdag 29 jan 2011, 12:49: --Zit ook nog steeds met mijn vraag waarom Kerst wel altijd op dezelfde dagen valt en goede vrijdag, pasen, hemelvaartsdag en pinksteren niet einde Quote @stacey Ik kan je het lezen wel besparen. De gebeurtenis op pasen viel tegelijk met het joodse paasfeest. het joodse paasfeest verschuift op onze kalender, dus onze paasdagen ook. Pinksteren en goede vrijdag zitten hieraan vast. Kerst is een geboorte datum en veranderd niet. Evenals nieuwjaarsdag niet, omdat dit de datum is waarop Jezus besneden is. einde Quote Staat me iets van bij dat Joden helemaal niets met het Nieuwe Testament hebben. Vanwaar dan wel een koppeling met JC? Een paar eeuwen geleden deden ze dus ook al aan martketing...... Zoals al meer gezegd: incorporatie van heidense dagen. De Batavieren vierden al de intrede van het voorjaar op het moment van de 1e nieuwe maan na de zonnewende. Dat is overigens ook de enige echte reden waarom pasen steeds verspringt. En als we toch aan CHristelijke feestdagen willen vasthouden, zou eigenlijk heel Nederland ook verplicht op die dagen naar de kerk moeten om alle diensten bij te wonen.... Zolang we dat niet meer doen kunnen we net zo goed weer terug naar de oorspronkelijke betekenis van de diverse feest- en offerdagen. Of geef iedereen gewoon jaarlijks zeg 10 verlofdagen die flexibel en naar eigen inzicht in te delen zijn. Kun je wanneer je maar wilt je eigen feestdag hebben.
Reactie door erik008 op 31-01-2011 16:20
@marcel75 InfoInfo
Reactie door marcel75 op 31-01-2011 16:35
Erik, Nog steeds in de ontkenningsfase dat het christendom helemaal niet zo origineel is als sommigen menen? Het is een samenraapsel van andere stromingen. Zoals ook het Jodendom een samenraapsel van heidense verschijnselen is.
Reactie door erik008 op 31-01-2011 17:28
Ik hou me altijd aan de definitie van feestdagen zoals mijn vader die gaf. Kerst, 2 dagen verplicht eten en zuipen. Pasen, je klem vreten in eieren. Zo heeft iedereen zijn cultuur, die hij graag wenst te behouden.
Reactie door marcel75 op 31-01-2011 17:47
Oftewel: de CHristelijke benamingen kunnen er gewoon van af en weer terug naar de echte oorspronkelijk betekenis van de feestdagen (ik ook nooit gesnapt waarom pasen en Goede Vrijdag feestdagen waren. Zo'n feest was het volgens het NT helemaal niet.)
Reactie door birgit67 op 31-01-2011 19:38
Ik zie het probleem niet. Mensen met een ander geloof mogen van mij andere feestdagen. Is in de zorg waarin ik werk ook best handig. Ben ik vrij met kerst en collega's op hun eigen feestdagen. Waarom moet iedereen hier zich maar aanpassen? Doen Nederlanders dat in Australie of Canada ook? Dacht het niet.
Reactie door stacey op 31-01-2011 20:32
Quote: birgit67 schreef op maandag 31 jan 2011, 19:38: . Waarom moet iedereen hier zich maar aanpassen? Doen Nederlanders dat in Australie of Canada ook? Dacht het niet.einde Quote Dacht het wel........... Niet meer dan normaal dat je je aanpast aan dit soort dingen in land waar je verblijft, als het je niet bevalt ben je vrij te vertrekken zeggen we dan...... Die vrije dagen zijn hier al jaren zo en daar hangen tradities aan en die hoeven we niet in de prullenbak te kiepen in ruil voor de feestdagen van anderen........
Reactie door birgit67 op 31-01-2011 21:18
Quote: stacey schreef op maandag 31 jan 2011, 20:32: . Dacht het wel........... Niet meer dan normaal dat je je aanpast aan dit soort dingen in land waar je verblijft, als het je niet bevalt ben je vrij te vertrekken zeggen we dan...... Die vrije dagen zijn hier al jaren zo en daar hangen tradities aan en die hoeven we niet in de prullenbak te kiepen in ruil voor de feestdagen van anderen........einde Quote Dacht het niet. Ik heb in Canada gewoond en daar zijn met name de Nederlanders ook erg stug wat betreft hun vrije dagen. Bijvoorbeeld koninginnedag, waarom moeten ze daar persé vrij voor hebben als ze in Canada wonen? En zo zijn er nog meer voorbeelden die ik heb meegemaakt.
Reactie door stacey op 31-01-2011 22:06
Quote: birgit67 schreef op maandag 31 jan 2011, 21:18: Dacht het niet. Ik heb in Canada gewoond en daar zijn met name de Nederlanders ook erg stug wat betreft hun vrije dagen. Bijvoorbeeld koninginnedag, waarom moeten ze daar persé vrij voor hebben als ze in Canada wonen? En zo zijn er nog meer voorbeelden die ik heb meegemaakt.einde Quote Gaat er hier niet om dat ze er zelf voor kiezen een vrije dag te nemen met koninginnedag indien dat kan................. Je kunt hier ook een vrije dag nemen voor suikerfeest of valentijnsdag of wat je wilt als werk het toelaat. Gaat erom dat onze bv koninginnedag ingeleverd zou moeten worden voor een suikerfeest dag.............. En Dat is een heel ander verhaal. Voor alle nederlanders die in australië wonen gaat de overheid daar ook `onze `koninginnedag uitroepen tot nationale feestdag of verplichte vrije dag......in ruil voor een nationale australische feestdag.
Reactie door stacey op 31-01-2011 22:08
Moet natuurlijk zijn; Voor alle nederlanders die in australië wonen gaat de overheid daar ook NIET `onze `koninginnedag uitroepen tot nationale feestdag of verplichte vrije dag......in ruil voor een nationale australische feestdag.
Reactie door marcel75 op 01-02-2011 08:37
Lol! Nederlanders die zich in het buitenland aanpassen! Geen enkel land heeft zoveel eigentalige clubs en bijeenkomsten als de Nederlanders! Nogal logisch dat Beatrix bij een staatsbezoek zo makkelijk de Nederlandse gemeenschap weet te vinden. Volg de geur van pindakaas op 30 april etc. etc.
Reactie door tucker op 08-02-2011 13:20
Dit is Nederland, en van oudsher hebben we hier vastgesteld welke feestdagen we hier vrij hebben. Dat er inmiddels vele mensen vanuit andere culturen zich hier gevestigd hebben verandert daar niks aan. Mochten deze mensen op andere dagen vrij willen hebben omdat zij hun eigen feestdagen willen vieren, dan kunnen ze daar snipperdagen voor opnemen. Niemand die ze dat belet. Ik zie geen enkele reden om allerlei dingen die voor ons gebruikelijk zijn af te schaffen, men past zich maar aan.
Reactie door merryweather op 08-02-2011 13:30
Laten zoals het is ,wij hebben al genoeg ingeleverd met van alles in dit land en of het nu een heidense/Christelijke /Katholieke feestdag is,maakt niets uit.Afblijven van die paar extra dagen .We mogen al geen zwarte Piet meer hebben,Negerzoenen waren ook uit den boze en zo kunnen we nog wel even doorgaan.Ik ben benieuwd of men voor ons in een ander land ook zo flexibel is.Weet wel 200% zeker van niet.We schikken ons veel te veel naar wensen van bepaalde mensen hier.Overigens werk ik in de zorg en ben dan ook niet al die dagen vrij ,moet allemaal onderling geregeld worden en dik betaald worden ervoor is ook niet zo.Gewoon ORT krijg je ervoor .Een ieder die wel vind dat die dagen afgeschaft moeten worden omdat men niet van feestdagen houdt, denkt dus alleen aan zichzelf.Wij koesteren die extra vrije tijd en benutten deze ook ten volle met ons gezin.
Reactie door merryweather op 08-02-2011 13:33
Quote: pino123 schreef op maandag 31 jan 2011, 08:44: In het onderwijs zijn ze hier ook mee aan het experimenteren. Geen vaste vakanties meer, maar door het gehele jaar een vast aantal uren maken, hierdoor kunnen ouders in deze 24-uurs economie zelf hun vakanties gaan vaststellen. Zelf sta ik onbevooroordeeld tegen deze ontwikkelingen aangezien het voldoet aan de vraag van de hedendaagse maatschappij. Mede hierdoor kunnen ook personeelsleden vanuit het onderwijs hun vrije dagen eventueel buiten de vakanties plannen.einde Quote Dat is toch niet haalbaar!!Vandaag is Pietje uit groep 8, 2 weken met vakantie en overmorgen gaan dan Sjaak en Marietje een midweek weg.Hoe ga je dat invullen dan als leerkracht bv.De halve klas is er niet en dan de week erop de andere helft enz.Kun je alles 20 keer behandelen en uitleggen en iedereen gaat dan waneer ie zin heeft mits het aantal uren maar gemaakt worden.Dat zal de kwaliteit van het onderwijs ten goede komen:-(
Reactie door hammond op 08-02-2011 13:56
Quote: marcel75 schreef op vrijdag 28 jan 2011, 17:09: Groot voorstander. Kerst, Pasen en Pinksteren zijn ook maar van oudsher heidense feesten die door de Rooms-Katholieke kerk zijn ingepikt om zo de heidenen te kunnen onderdrukken. Er is namelijk nog een theoloog geweest die mij heeft kunnen uitleggen waarom Jezus op 2 dagen geboren is, die dagen wel vaststaan, maar de dagen van zijn overlijden en herrijzenis ieder jaar anders zijn. Maar ik laat iedereen op dat punt in zijn/haar waarde. Zo zal een jood jom kippoer moeten kunnen vieren en met kerst aan het werk en een moslim suikerfeest. Dan gaat iedereen ook nog meer gespreid aan het werk en is de eeuwige discussie wie met kerst wel vrij mag en wie vorig jaar ook al vrij had ook verleden tijd.einde Quote Goed hoor,maar als je denkt dat ik ga werken met de Kersdagen heb je het goed mis.De hele wereld viert Kerst en in Nederland gaan we gewoon werken.Daaaaaag.
Reactie door adrianus-3 op 08-02-2011 14:03
Is bij ons in Schiedam een keer geen Kerst gevierd omdat het ook Suikerfeest was. Het was te gek voor woorden. Je zal maar in Schiedam wonen. Leve de gemeente.
Reactie door hansuitw op 08-02-2011 14:04
Het zou juist mooi zijn om van andere geloven, met een grote aanhang, zeg maar 1 miljoen inwoners van Nederland of meer , ook 1 of 2 feestdagen toe te voegen aan onze nationale feestdagen. Dus bijvoorbeeld het Suikerfeest van de moslims is daar een goed voorbeeld van. Maar niet ten koste van eeuwenoude Nederlands tradities, zoveel vaste feestdagen hebben wij toch ook weer niet. En misschien kunnen we koninginnendag dan ook op een vast dag houden, bijv. de laatste vrijdag van april, of de vrijdag het dichts bij 30 april.
Reactie door marcel75 op 08-02-2011 14:35
hansuitw, Wat zou je er van zeggen om koninginnendag eens op een normale dag te vieren en niet zo vlak voor 1 mei. Dat is de enige reden geweest waarom sinds 1980 op 30 april de verjaardag van H.M. gevierd wordt. Was er dan een andere dag gekozen, dan had 1 mei weer ingevoerd moeten worden en dat was niet de bedoeling. 1 Mei weer terug op de kalender. Dat wordt door veel meer mensen gevierd dan Kerst!
Reactie door hansuitw op 08-02-2011 15:02
Marcel 75, van mij mag 1 mei ook uitgeroepen worden hoor tot nationale feestdag, koninginnendag en dag van de Arbeid kunnen best samengaan, en als het dan een keertje op zondag valt, gewoon deze gebeurtenissen vieren op 30 april, de zaterdag dus.
Reactie door marcel75 op 08-02-2011 15:19
hansuitw, 1 Mei is een internationale feestdag, heeft dus een veel hogere status dan 30 april. Dat is immers niets meer dan een manier om vooral toch 1 mei niet te hoeven vieren.
Reactie door erik008 op 08-02-2011 17:04
Wat Koninginnedag betreft, loop je de kans dat dat dit in de toekomst 27 april word. Koninginnedag is veel meer iets van onze Nederlandse cultuur dan 1 mei. 1 mei is een rare dag, vrije ambtenaren en de rest moet werken. Onder het motto Multiculti worden we van onze vrije dagen beroofd. Het gaat helemaal niet over een andere cultuur/religie iets gunnen, het gaat om geld. Wil je vrij met kerst...snipperdag inleveren.
Reactie door marcel75 op 08-02-2011 17:16
Erik, En jij denkt, net als menig weldenkend mens in 1979/1980 dat 30 april verdwijnt en 1 mei weer terug komt? Zal zeker niet gebeuren met de huidige regering en de draaipartner voor de rijken. Juist op de dag van de arbeid willen ze maar al te graag laten zien hoe graag ze het waarderen dat de arbeider op zijn werk verschijnt!
Reactie door henkiehoempa op 08-02-2011 17:39
Het is zo'n 35 jaar geleden toen ik na een werkdag in Heerenveen in de trein stapte en tegenover een oude meneer kwam te zitten. Het was een gezellige oude baas en hij wilde graag praten. Zo vertelde hij verschillende dingen uit z'n leven en vertelde ik over dat veel kortere leven van mij. De reis van Heerenveen naar Leeuwarden duurt twintig minuten maar je kunt in die korte tijd toch heel wat ervaringen uitwisselen. De man kwam met enkele levenswijsheden en de laatste die hij me meegaf toen we uitstapten was: "Maak van elke dag een feestdag, want die dag komt nooit weer." Het verhaal slaat in deze discussie misschien als een tang op een varken, maar tóch......
Reactie door theodorusme op 08-02-2011 17:45
Quote: erik008 schreef op zaterdag 29 jan 2011, 13:25: Quote: stacey schreef op zaterdag 29 jan 2011, 12:49: --Zit ook nog steeds met mijn vraag waarom Kerst wel altijd op dezelfde dagen valt en goede vrijdag, pasen, hemelvaartsdag en pinksteren niet einde Quote @stacey Ik kan je het lezen wel besparen. De gebeurtenis op pasen viel tegelijk met het joodse paasfeest. het joodse paasfeest verschuift op onze kalender, dus onze paasdagen ook. Pinksteren en goede vrijdag zitten hieraan vast. Kerst is een geboorte datum en veranderd niet. Evenals nieuwjaarsdag niet, omdat dit de datum is waarop Jezus besneden is. einde Quote Lees voor de aardigheid maar eens dit PasenPasen
Reactie door erik008 op 08-02-2011 18:20
Marcel, De kans bestaat dat bij troonopvolging de datum veranderd. 1 mei heeft hier niets mee te doen.
Reactie door ankhor op 09-02-2011 09:36
Tja de realiteit is, dat het allemaal al geflexibiliseerd is. Zondags winkels open, en heel wat beroepen, en steeds meer, moeten gewoon werken op zon en feestdagen. Voor sommige beroepen is het wel makkelijk voor de baas, kan hij wat besparen door de tent tijdelijk te sluiten. Tevens verliezen ze dan de 'bazendagen', oftewel de feestdagen die in het weekend vallen, zoals soms met kerst en nieuwjaar gebeurd. Want die gaan de mensen dan natuurlijk opnemen op een niet weekendse dag.
Reactie door marcel75 op 09-02-2011 10:37
Erik008, Toen Juliana bekend maakte dat zij van de troon zou gaan is er wel degelijk overleg geweest over de status van 30 april. Destijds is door het huidige staatshoofd en de toenmalige minister-p[resident besloten 30 april aan te blijven houden zodat 1 mei niet opnieuw ingevoerd hoefde te worden. Dat argument zal bij de volgende troonsopvolging niet zo zeer meer gebruikt kunnen worden. Op dat moment zal geroepen worden dat het inmiddels een gewoonte is geworden en een volksgebruik om 30 april op 30 april te vieren. 1 Mei zal nimmer meer terugkomen in Nederland als feestdag.
Reactie door marijke77 op 09-02-2011 13:45
Gewoon houden zo die feestdagen, het hoort bij Nederland en als je dat niet wil, dan moet je hier niet komen wonen.
Reactie door marcel75 op 09-02-2011 14:02
Marijke, Typisch kortzichtige PVV-atitude die je ten toon spreidt. Ik ben een geboren en getogen autochtoon, maar zie meer als wereldburger. Als je je nou eens meer in de Vaderlandsche geschiedenis zou verdiepen, dan zou je vanzelf de Batavieren tegenkomen. Die hadden nog helemaal niets met de al dan niet verzonnen verhalen rondom JC. Daarnaast horen de zogenaamde christelijke feestdagen helemaal niet bij Nederland maar bij bij de Rooms-Katholieke ideologie. Daar is juist helemaal niets Nederlands aan. Dat is juist ontstaan in het midden-oosten (eng he) en doordat de latere Romeinse keizers meer macht wensten hebben zij een deal gesloten met een paus en alle oude goden in de ban gedaan. Vervolgens werd het Rooms-Katholieke als verplichte godsdienst ingevoerd. Over onderdrukking gesproken. Iedere andere gelovige werd aan de leeuwen gevoerd. Via deze constructie kon het RK-geloof uitgroeien tot een grotere religie. Door gewelddadige kolonisaties kon ook Zuid-Amerika kennis nemen van dit zo vreedzame geloof. Zo kan ik nog even door gaan, maar ik mag toch hopen dat je ooit wel geschiedenis hebt gehad op school en daar ook opgelet hebt. Wie zijn geschiedenis kent, kent namelijk zijn toekomst.
Reactie door reddice op 09-02-2011 18:48
Er worden een hoop zaken bij het onderwerp betrokken. Van moslim feestdagen, tot de oorsprong van het Christendom. Allemaal leuk en aardig om te lezen hoor, maar laten we ons tot de kern van de zaak beperken: Willen we nu wel of niet onze vaste feestdagen inleveren? Willen we ons deze door de overheid laten afpakken en vervangen door snipperdagen? Nu krijgen we nog dubbel betaald op het moment dat we op een vaste, vrije dag werken. Straks niet meer? We behoren tot de rijkste landen van de EU. Daar staat tegenover dat we ook de minste feestdagen van alle EU landen hebben. We betalen flinke BTW bedragen. Daarnaast zullen we binnen korte tijd waarschijnlijk zullen moeten doorwerken tot onze 67ste (of ouder) en het ooit alom geprezen Nederlands onderwijs zijn we langzaamaan de grond in aan het boren zijn door belachelijke experimenten en bezuinigingen. De Nederlandse gezondheidszorg lijkt op dat van een bananenrepubliek. Waarom staan we toe dat we ons op alle gebieden kaal laten plukken, terwijl daar geen reden toe is? Waarom moet een van de rijkste landen in de EU een verhoging van de winst- en omzetmarges van bedrijfen nastreven en niet het welzijn van zijn burgers? Waarom lult iedereen op dit forum zo over onrechtvaardigheid van de politiek, maar laten ze partijen als de SP en Groenlinks aan de zijlijn toekijken? Waarom stemmen op de VVD en PVV die geen enkel belang nastreven behalve dat van de grote ondernemeningen waar straks Rutte & Co mooi komen te werken als hun termijn voorbij is?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!