Kassa

EDR vraagt om je identiteitsbewijs

Geplaatst door: cdvries op: 29-09-2013 21:41
Met verbazing heb ik gekeken naar de uitzending over EDR credietservices en e.on. (Zaterdag sept 2013) Ik vind het goed dat hier aandacht aan is besteed. Maar volgens mij had er ook aandacht besteed moeten worden aan het volgende stukje tekst op hun site: [Citaat: U wilt inzage? U kunt EDR verzoeken om alle over u bekende gegevens aan u toe te zenden. U dient dit verzoek schriftelijk in te dienen, vergezeld van een kopie geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart). De Wet bescherming persoonsgegevens vereist een schriftelijke procedure. Wanneer u geen Nederlands staatsburger bent, verzoeken wij u een kopie van uw geldige verblijfsvergunning te sturen. U kunt uw Burgerservicenummer (BSN) onleesbaar maken. [einde citaat: Ik dacht dat het het helemaal niet toegestaan was voor EDR om een kopie van identiteitsbewijs te bewaren. Ook niet als het BSN onleesbaar is gemaakt. Heb ik gelijk of zit dit toch anders?
Reactie door wendy-claire op 29-09-2013 23:36
Dat mag ook niet, alleen inzien om de juiste identiteit vast te stellen.
Reactie door valerius-2 op 29-09-2013 23:52
Alle banken hebben het recht omdat te doen, en voor andere credit inastellingen is het een vastgegeven dat zij weten met (zekerheid ) dat u dat de gegevens kloppen met de aanvrager.Met alleen het bsn nummer door te geven kan iedereen die er kennis van kan hebben zich als u voor doen. Het is voor u eigen veiligheid dat dit gebeurt.
Reactie door diumenge op 30-09-2013 07:03
Quote: valerius-2 schreef op zondag 29 sep 2013, 23:52: Alle banken hebben het recht omdat te doen, en voor andere credit inastellingen is het een vastgegeven dat zij weten met (zekerheid ) dat u dat de gegevens kloppen met de aanvrager.Met alleen het bsn nummer door te geven kan iedereen die er kennis van kan hebben zich als u voor doen. Het is voor u eigen veiligheid dat dit gebeurt.einde Quote EDR is geen bank.Daarnaast mag nu net het BSN doorgestreept worden, dus dat verhaal gaat ook niet op. EDR geeft niet aan de kopie te bewaren, maar deze voor identificatie te gebruiken (hoewel je natuurlijk nauwelijks kan controleren of ze de kopie daadwerkelijk niet bewaren). Uiteraard dienen ze de aanvrager te identificeren en er lijken mij weinig andere mogelijkheden, behalve dan persoonlijk langskomen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!