Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

duurzaam wassen??

Geplaatst door: saskiaw65 op: 28-07-2014 18:48
2 jaar geleden overleed onze wasmachine. in alle tevredenheid van hetzelfde merk een nieuwe gekocht. Tevreden? nee! wat blijkt: ondanks dat de gehele situatie gelijk is gebleven qua huishouden en gebruik blijft de was vuil. wasluis, of vetluis, hoe je het ook noemen wilt. veel gesproken met monteur, leverancier enz. veel gelezen op internet. ofwel: met de oude machines geen last maar met die nieuwe: heel veel. oorzaak: minder wat gebruik van water etc. resultaat: geregeld een kookwas, was maar weer opnieuw doen, agressieve reinigingsmiddelen etc. Hoezo duurzaam? Kassa, is hier ergens invloed op uit te oefenen?
Reactie door sjoppie op 28-07-2014 19:48
Hallo Saskiaw65, vetluis kunt u te lijf gaan door1x per week op 90°C te wassen. Contact met Kassa kunt u bereiken door onder algemeen linksonder Contact met kassa aan te klikken. Vr. gr.
Reactie door slobberbone op 28-07-2014 20:01
Vooral de nieuwe machines die veel minder water gebruiken in een crime en dat in combi met lage temperaturen wassen en dan eens in week op 90 graden wassen weg zuinigheid :( Ik zweer bij oude beproefde Mieles slaat kleding lekker door het water heen en zijn makkelijk op een heet water kraan aan te sluiten dus zuiniger dan welke wasmachine nu :) Dus was lekker alles op 50/60 graden en nooit last van dat alles en was brandschoon :)
Reactie door tijger1 op 28-07-2014 21:14
Nog nooit last gehad van vetluis, of van een was die niet schoon wordt. Het kan mijns inziens ook niet wat over die machines beweerd wordt. Nauwelijks water en een lage temperatuur. En dan een schone witte katoenen was? Dat kan niet. Ook mijn machine neem uiteraard maar weinig water, maar ik heb daar vlakbij een kraan zitten met een stukje slang. Als het programma zijn water genomen heeft, hang ik die slag in het zeepbakje en vul de machine bij tot mijn eigen zin. De witte was gast altijd op 90 graden met daarbij een flinke klont soda. Geen neerslag van kalkresten, geen harde katoenen handdoeken, en het witte goed wat na jaren en jaren gebruik versleten is, is nog steeds wit en niet grauw. Dus u hebt helemaal geen agressieve reinigingsmiddelen nodig. Gewoon een beetje ouderwetser denken.
Reactie door aurora1 op 28-07-2014 21:54
Handje fijne soda op de was doen en in het laatste spoelwater een schuit huishoudazijn.
Reactie door saskiaw65 op 29-07-2014 14:00
hallo allen, dank voor alle tips maar die heb ik al gelezen, gehoord en gevonden. Wat mij dwarszit is dat hiermee dus vooral geen sprake meer is van duurzaam wassen. Ik wil dus graag de discussie hebben of we op deze manier moeten doorgaan of dat we teruggaan naar de vorige generatie wasmachines. Het lijkt immers wel dat dit duurzamer was: ik hoefde nooit een kookwas te doen, geen soda, geen azijn, geen reinigingsmiddeln, gewoon: wassen en het kwam er schoon uit!
Reactie door tijger1 op 29-07-2014 14:15
Maar dat hele duurzaam wassen is onzin. En die oude machines worden niet meer gemaakt, dus wat valt daar nu over te discussiëren. U moet gewoon zelf de boel aanpassen.
Reactie door slobberbone op 29-07-2014 15:25
Quote: tijger1 schreef op dinsdag 29 jul 2014, 14:15: Maar dat hele duurzaam wassen is onzin. En die oude machines worden niet meer gemaakt, dus wat valt daar nu over te discussiëren. U moet gewoon zelf de boel aanpassen.einde Quote Er zijn nog zat oude beproefde Mieles op de markt en ook de nieuwere zijn lang niet zo zuinig met water als bv een eco bubble. Koop een tweedehandse Miele sluit hem op warm water aan en duurzamer kan het niet, was brandschoon na een uurtje :)
Reactie door tijger1 op 29-07-2014 15:45
@slobberbone Wat is daar voor duurzaams aan? De Ts heeft net twee jaar een nieuwe machine.
Reactie door slobberbone op 29-07-2014 16:48
Quote: tijger1 schreef op dinsdag 29 jul 2014, 15:45: @slobberbone Wat is daar voor duurzaams aan? De Ts heeft net twee jaar een nieuwe machine.einde Quote Vast voor de volgende keer en tip in het algemeen voor iedereen die dit leest.
Reactie door kwhm op 03-08-2014 23:23
Om zo goed mogelijk te scoren op het energielabel wordt op steeds lagere temperatuur gewassen dan dat de temperatuurinstelling aangeeft. Als je denkt op 60⁰C te wassen was je eigenlijk op 50⁰C of lager. Met de moderne wasmiddelen zonder bleek moet de temperatuur gedurende een zekere tijd op minimaal 60⁰C gehouden worden om bacteriën en schimmels te doden. Onder de 60⁰C gaan ze groeien in je wasmachine en het residu hiervan veroorzaakt de stank. Aanbevolen wordt dan een reinigingswas te draaien op 90⁰C. Daar deze reinigingswas niet is opgenomen in de definitie van het energielabel kan de wasmachine fabrikant nog steeds hoog scoren op zijn energielabel. In mijn [url=http://www.kunnenwijhetmaken.nl/blog/blog_01-08-2014.html: blog op KunnenWijHetMaken.nl[/url: reken ik voor dat hierdoor de moderne wasmachines uiteindelijk niet zuiniger zijn dan de oude wasmachines waar 60 graden nog 60 graden was. In mijn optiek is de definitie van het energielabel, dat wordt bepaald in Brussel, een belangrijke veroorzaker van de stankproblemen die u ondervindt met uw wasmachine. De Consumentenbond is een organisatie die daar invloed op kan uitoefen en lijkt mij dus de partij waar u uw probleem kan aankaarten (heb ik ook al gedaan op Community). Frank
Reactie door 1953 op 04-08-2014 00:19
Het staat tegenwoordig om bekend dat de fabrikanten minder kwalitatieve onderdelen erin vervaardigen zodat de levensduur zowat halveert.
Reactie door slobberbone op 04-08-2014 08:43
Quote: kwhm schreef op zondag 3 aug 2014, 23:23: Om zo goed mogelijk te scoren op het energielabel wordt op steeds lagere temperatuur gewassen dan dat de temperatuurinstelling aangeeft. Als je denkt op 60⁰C te wassen was je eigenlijk op 50⁰C of lager. Met de moderne wasmiddelen zonder bleek moet de temperatuur gedurende een zekere tijd op minimaal 60⁰C gehouden worden om bacteriën en schimmels te doden. Onder de 60⁰C gaan ze groeien in je wasmachine en het residu hiervan veroorzaakt de stank. Aanbevolen wordt dan een reinigingswas te draaien op 90⁰C. Daar deze reinigingswas niet is opgenomen in de definitie van het energielabel kan de wasmachine fabrikant nog steeds hoog scoren op zijn energielabel. In mijn [url=http://www.kunnenwijhetmaken.nl/blog/blog_01-08-2014.html: blog op KunnenWijHetMaken.nl[/url: reken ik voor dat hierdoor de moderne wasmachines uiteindelijk niet zuiniger zijn dan de oude wasmachines waar 60 graden nog 60 graden was. In mijn optiek is de definitie van het energielabel, dat wordt bepaald in Brussel, een belangrijke veroorzaker van de stankproblemen die u ondervindt met uw wasmachine. De Consumentenbond is een organisatie die daar invloed op kan uitoefen en lijkt mij dus de partij waar u uw probleem kan aankaarten (heb ik ook al gedaan op Community). Frank einde Quote En even aansluiten op warmwater en onze Miele gebruikt slechts 0.09 Kw/h per wasbeurt op /60 graden en slechts 75 liter aan gas. Heel zuinig onze oude Miele :)
Reactie door saskiaw65 op 08-08-2014 13:34
@kwhm/frank: dank voor je tip rondom je blog (leuk en leerzaam!) en fijn dat je ook t verhaal bij de consumentenbond hebt neergelegd. Wat mij betreft moet dit echt anders, volgens mij moet regelgeving nuttig zijn, simpel zijn en vooral geen hinderpaal zijn!
Reactie door tot15karakters op 08-08-2014 14:23
De machine is nieuw maar U niet! Ja, als je machine minder water gaat gebruiken moet je ook iets minder zeep toevoegen! Dus je bent zelf de oorzaak van teveel zeep gebruiken om het goed schoon te krijgen. Als je minder of nu enkele keren geen zeep gebruikt zal het beter worden. Juist mensen die net als in oude machine dezelfde hoeveelheid zeep omdat het SCHOON moest krijgen deze Vet Luis en zo. Dus minder zeep en niet onder de 30 graden wassen. Extra middelen zoals Calgon is dus overbodig en duur..... Gewoon minder zeep en liefst geen geconcentreerde gebruiken die je eerder over doseerde.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!