dioxine in paling opgeklopt verhaal
Geplaatst door: fransjejans op: 25-09-2010 16:03
Waar de paling gevangen is staat op het etiket, ook de doos waar losse paling inzit bij de visboer heeft zo'n etiket. Heb dit vandaag gedaan en het exacte vangstgebied staat er op. Gewoon om vragen dus.
Gisteren was er al een voorproefje op de Vara uitgelicht op Nederland 2 daar zat Esther Ouwehand (nee niet van de potjes haring) te bazelen over rapporten. Overigens heb ik die even gezocht op internet en daardoor weet ik iets meer dan jullie blijkbaar.
1/ Er is sinds 1 september een geheel vangstverbod in Nederland voor paling. Daarna worden palingen zeker tot het voorjaar niet meer gevangen.....
2/ Rapporten aangehaald gisteravond door Esther heb ik opgezocht op internet. Mijn conclussie is dat dit dioxineverhaal behoorlijk opgeklopt is, op internet staat een brief van het Buro risicobeoordeling van de Voedsel en Waren autoriteit waar in staat dat het risico alleen geldt als je elke week 150 gram paling koopt. Wie kan dat betalen? Nee, beter nog wie eet er een heel jaar lang elke week 150 gram paling? Antwoord: die persoon moet nog geboren worden of te wel niemand.
3/ Ook op internet te vinden: Rikilt rapport uit 2007 waar men spreekt over een veranderde toxiciteit van dioxinen. Het blijkt dat sommige dioxinen minder schadelijk dan tot nu gedacht. Juist die dioxines zitten in paling staat er te lezen in dat rapport en zouden zeker 15 % van die afgekeurde paling met de nieuwe norm goed zijn. Echter blijft men de oude norm hanteren. Dat is hetzelfde als de toegestane snelheid op de snelweg van 100 naar 120 km/u verhogen maar blijven bekeuren vanaf 100 km/u omdat je dat vroeger ook deed.
Mijn totale conclusie is dat dit niet om de paling of onze gezondheid gaat maar dat er andere dingen spelen. Mannetjes die in de kijker willen staan, of een politieke partij die zijn zin wil halen, of natuurbeschermers die de paling en de palinghandel de nek om willen draaien. Nee dan kopen we wel gerookte Pangasus van de Aldi of paling uit Afrika van AH met de zegen van het Wereld Natuur Fonds zoals dit deze week nog te lezen was. Die hebben in iedergeval een flinke reis moeten maken. Maar in een boot of vliegtuig zonder dioxine uitstoot zeker?
Reactie door knoop4x9 op 25-09-2010 23:54
Helemaal mee eens, ik heb vanavond nog naar zembla gekeken maar word gewoon gevangen in nederland en al die nieuwe namen? puur bedrog.
En hoe zit het dan met andere zoetwatervis? Hoor je niemand over.
Mvrgrt Nico
Reactie door read op 26-09-2010 11:34
Gebruikersnaam: fransjejans
Toch zou ik de waarden die door een onafhankelijk onderzoekscentrum worden gemeten niet onderschatten. Dus 1 x per maand 200 gram paling is geen onverstandig advies.
Pedro.
Reactie door mhofman op 26-09-2010 16:18
Meer kan je ook niet eten zo duur is het read.Laat de paling even hier met rust,en jammer dan niet uit een ander land halen even zonder deze lekkernij moet je ervoor over hebben.Dus nu even niet ook al komt het uit een ander land lijkt me een optie.Niet kopen dus!!
Reactie door erik008 op 26-09-2010 20:22
Het is triest maar waar, het milieu en gezondheid is een onderdeel geworden van verkooppraat en commercie.
Het al lang niet meer om onze gezondheid maar om de gezondheid van de kas van de verkoper.
Het doet me denken aan een drogist in vroegere tijden die beweerde dat 1 merk tandpasta absoluut het beste was, er was gewoon geen betere.
Toen hij met pensioen ging vertelde hij dat op dat ene merk de meeste winst zat.
Daarom was dat product het beste is, wat je kopen kunt.
Milieu-beschermers zijn de speelbal geworden van de commercie.
Je laat ze het werk doen om de verkoop ten gunste van jouw product te leiden.
Het begon ooit eens met gezwam over links en rechts draaiend melkzuur.
Op dit moment neemt het zo ernstige vormen aan, waardoor de consument absoluut niet meer weet wat nu gezond en verantwoord is.
De geschiedenis herhaald zich.
De levertraan is vervangen door Omega huppelepup.
Als je met een melk overschot zit vertel je toch dat het heel gezond is.
Wie wil er toch geen sterke botten?
Nu zijn ineens diezelfde koeien, milieu-delinquenten vanwege de uitlaatgassen.
Ik ben van mening dat het ongezond is, als je hier te veel aan denkt.
Je maakt je leven onnodig moeilijk door al die etiketten uit te pluizen.
Je wordt namelijk belazerd waar je bij staat.
Reactie door nbw op 27-09-2010 02:11
Heb 3 feiten te melden over paling.
Als jarenlange hobbyvisser ervaar ik uit de vangsten als peurder dat de paling echt aan het uitsterven is .
2e. De paling is een vis die aan de top van de voedselketen staat en daardoor heel veel gif verzamelt. En er werd en wordt heelveel rotzooi gedumpt omdat iedereen wegkijkt als het gebeurt.
3e Gerookte paling is een exclusieve commerciele uitbuitbare delicatesse. Kweekpaling kan alleen maar winstgevend zijn als er voldoende glasaal te vangen is. En als die glasaal niet meer in nederlandse zeeen te vangen is dan maar van elders uit de wereld. Consumenten willen nu eenmaal paling.
En deze laatste zin is juist het kernprobleem met heel veel exclusieve producten. De consument wenst geen gerookte paling maar status. Op feestjes en partijen van elk allooi licht er gerookte paling op het buffet. Terwijl er onder de genodigden net 6234 euro is verzameld voor Stichting Sealife als goed doel.
Er is altijd sprake van dubbele moraal en daardoor kies ik voor de paling. Lekker ja maar we weten nog steeds helemaal niets van dit visje. Ergens in de Saragossazee doen ze aan vermeerdering. Hoe/waar/waarom niemand weet het.
Ik eet ze nooit meer.
Reactie door dirk2 op 27-09-2010 09:54
Een aantal partijgenoten van Mevr. Ouwehand zijn adventist, die eten vanwege hun geloof geen vlees en vis.
Marianne Thieme, leider van de Partij voor de Dieren, weet het zeker: Adam en Eva waren vegetariërs. In een interview met het tijdschrift Vrouw stelde ze eveneens dat God walgt van dierenoffers.
Zevende-dags Adventist
Thieme is overtuigd Zevende-dags Adventist. Eerder schrapte zij een passage uit het Europese verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren. Daarin stond dat de partij uitging van de evolutietheorie als verklaring voor het ontstaan van de soorten.
Vlees eten na de zondeval
In het interview met Vrouw vertelde Thieme dat de mens pas vlees is gaan eten na de zondeval en dat God zelf walgt van de dierenoffers die Hem door de geschiedenis heen gebracht zijn.
Reactie door vladja op 27-09-2010 12:33
dirk2,
Dit hele verhaal slaat als een tang op een varken. Wat iemand uit geloofsovertuiging wel of niet eet, is hier niet aan de orde. Dit is een staaltje riool-"journalistiek".
Het gaat om het dioxine gehalte in paling. Google eens op dioxine.
fransjefrans,
Wat is jouw opleiding op toxicologisch gebied bijvoorbeeld? Biologie / scheikunde gestudeerd, zodat je zo'n rapport op waarde kunt inschatten en waar zit de fout?
Vladja
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!