Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Chocoladeletters: slavenarbeid in Afrika

Geplaatst door: read op: 20-11-2009 19:01
Chocoladeletters: kinderarbeid in Afrika Gepubliceerd op 16-11-09/Radar Sinterklaas is weer in het land en dat betekent volop chocoladeletters in de schappen. Heerlijk voor de kinderen in Nederland, maar geldt dat ook voor de kinderen in Afrika? Die vaak werken onder erbarmelijke omstandigheden om de cacao te oogsten. De cacao wordt aangekocht van kleine boeren in West-Afrikaanse landen als Ghana en Ivoorkust. Deze boeren krijgen geen eerlijke prijs voor hun product. Van elke euro die hier in Nederland wordt uitgegeven aan chocolade krijgt de boer maar 3 cent. Er worden vaak kinderen ingezet als arbeidskrachten op de plantage. Het gaat hier niet alleen om kinderen van de boer zelf, maar ook om kinderen uit buurlanden die worden aangekocht om op de plantages te werken. Met name deze laatste groep wordt vaak erg slecht behandeld. De kinderen doen zwaar en gevaarlijk werk op de plantages. Ze werken met grote messen om de cacaovruchten uit de bomen te oogsten. Ook tillen ze zware zakken en enorme hoeveelheden water. Daarnaast wordt er met gevaarlijke pesticiden gewerkt. De kinderen maken lange dagen en verdienen vaak niets. Volgens het rapport van Oxfam Novib zijn 85 procent van de chocoladeletters in de Nederlandse winkels gemaakt van oneerlijke cacao. Het gaat dan vooral om de huismerken. Zo zijn alle chocoladeletters van het eigen merk van de HEMA gemaakt van deze oneerlijke cacao. Ook de Jamin, de Lidl en de Aldi verkopen helemaal geen eerlijke letters. Andere supermarkten en warenhuizen hebben naast de oneerlijke letters ook eerlijke letters en chocolade in de schappen liggen. Als u een eerlijke letter wilt kopen, kunt u letten op een keurmerk. Fabrikanten die duurzame cacao inkopen, en dus een eerlijke prijs betalen, mogen een keurmerk op de verpakking zetten. Het gaat dan om het keurmerk van Max Havelaar, Eko of Fairtrade. Bent u ook van mening dat wij hier gewoon “foute” cacao moeten blijven kopen en het ons een zorg is waar de cacao vandaan komt en hoe en onder welke omstandigheden die cacao verbouwd en geoogst wordt. Of is het zo, dat wij juist bewust zouden moeten kiezen voor eerlijke chocoladeprodukten met een keurmerk, die dan wél ongeveer 50% duurder zijn, zodat de winkels van de Hema, Jamin, Lidl en Aldi hun kas niet spekken met bloedgeld. Pedro.
Reactie door valerius op 20-11-2009 19:10
Het zal wel net zo gaan als met andere producten zoals uitloop eieren enz daar zijn altijd mensen die dus een slaatje uit zullen slaan wie kan nu aan de chocolade zien door wie ze is geplukt het idee hier achter is onzettend goed en ik zou de eerste wezen die dus daarop zou gaan letten maar garandeert mij dat het dus zo is.?
Reactie door erik008 op 20-11-2009 21:52
Zo werkt dat niet. De meesten vinden de feestdagen al duur genoeg. De keuze in deze crisis tijd zal meestal vallen op een goedkope letter. Als het niet door de beugel kan, moet de overheid het maar verbieden.
Reactie door edrick3 op 20-11-2009 22:13
Als iedereen dát nou eens deed: eerlijke produkten kopen, dan zou de welvaart een beetje beter verdeeld worden en kunnen kinderen in die productielanden naar school ipv kinderarbeid te verrichten. Alleen eerlijke letters kopen zou als gevolg hebben dat de leveranciers met de 'oneerlijke' letters blijven zitten. Het is een kwestie van vraag en aanbod. En, erik 008, wat zijn die paar centen meer voor ons nou in vergelijking met wat het betekent voor de bevolking elders? Verhoudingsgewijs leven wij toch in een stinkend rijk land.
Reactie door valerius op 20-11-2009 22:43
@Edrick3 Verhoudingsgewijs leven wij toch in een stinkend rijk land.. Dat geld niet voor iedereen dus mensen die het niet hebben kunnen dus dat ook niet betalen. Valerius
Reactie door lelyonnais op 21-11-2009 10:06
Ik kan het probleem begrijpen, maar zeg het eens eerlijk: als ik boodschappen gaat doen, is het noodzaak (sommigen doen het graag en anderen niet), en ik wil zo snel mogelijk uit de winkel! Dus ik koop wat ik nodig acht te kopen, maar ik zal niet kijken naar de keurmerkt etc.... Ik vind het de verantwoordelijkheid van de winkels, en in mindere maat van de regiering. Als wij ELKE producten moeten nakijken op de verwaarde informatie die er op staat, zitten we met nog grotere files aan de kassa! Op sigaretten staat een afbeelding en waarschuwing en is dus echt duidelijk te zien. Misschien moet het een grotere keurmerk afbeelding staan op alle goed gekeurden producten? Ik snap Pedro met zijn redenering, maar als wij helemaal niks meer kopen, krijgen de "kinderen" ook geen geld voor hun kinderarbeid! Alle initiatieven van Novib zijn nobel. Is dat echt zo die 85 %??...cijfers kunnen gemakkelijk gemanipuleer worden om een doel te bereiken! m.v.g. Robert
Reactie door tdehond op 21-11-2009 17:55
Ik kreeg v.e. bedrijf een chocolade letter van Verkade cadeau. Op de doos stond: fair trade Max Havelaar. Dat stimuleert wel om in de winkel te kijken of ze Fair Trade chocolade letters verkopen, net als de Fair Trade koffie.
Reactie door edrick3 op 21-11-2009 18:04
@tdehond e.a. Dat bedrijf is/was dus goed bezig; net zoals Verkade. Deden alle bedrijven maar zo!
Reactie door lapto op 23-11-2009 16:08
Ik snap wel dat sommige anstanties zoals Oxfam Novib en dat is alleen maar goed maar misshcien klink ik heel erg maar laat ik eerlijk zijn als ik een produkt koop en er zit geen smaak verschil in een A of B-merk ben je dan niet een beetje een dief van je eigen geld ? En ik vind het goed dat een bedrijf zoals verkade alleen nog maar de eerlijke chocolade verkoopt maar wie zeg me dat als ze bijvoorbeeld 50CT duurder zijn dat er dan niet 40CT daarvan in hun eigen zak gaat en zo alleen maar meer verdienen aan die "Eerlijke Chocolade". Begrijp me niet verkeert want ik zeg niet dat hun dat doen. En wie zegt me dat dat extra geld bij de werknemers komen die al dat zware werk doen en niet alleen bij de werkgever. Het is misschien in de ogen van sommige andere heel raar maar ik ga niet meer betalen dan nodig is. dat doe ik bijvoorbeeld niet met Wc-papier en met brood ook niet Sorry Greetings lapto
Reactie door lapto op 23-11-2009 16:09
Sorry voor een paar fouten in me text maar ik kan het niet opnieuw aanpassen. Greetings Lapto
Reactie door dirk2 op 27-11-2009 09:17
Die snuisterijen die je bij de fairtrade winkels ziet kan je ook bij andere winkels kopen tegen een fractie van de prijs. Het zal wel met goede bedoelingen zijn begonnen maar het is nu gewoon handel. Er is ook wel eens een reportage over geweest op tv. Vrouwen moesten heel hard werken om luxe verpakkingen voor de thee te vlechten. Die gooi je na aankoop achteloos in de prullenbak. Daar help je niemand mee. Koop gewoon chocola die je lekker vindt.
Reactie door read op 29-11-2009 14:25
Bron: ANP, 27 november 2009. Vanmiddag heeft supermarktketen Lidl bekend gemaakt dat zij volgend jaar Fairtrade gecertificeerde chocoladeletters gaat verkopen. ''Deze stap is in overeenstemming met een eerder besluit van Lidl om Fairtrade chocoladeletters aan te bieden'', aldus Jesper Hojer, Inkoopdirecteur van Lidl. Hiermee wordt Lidl naast Verkade een belangrijke aanbieder van eerlijke chocoladeletters met het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade. Het levensmiddelenbedrijf Lidl, introduceerde al in 2007 als eerste supermarkt Fairtrade producten onder een eigen huismerk genaamd 'Fairglobe'. Daarmee startte de samenwerking met Stichting Max Havelaar. ''Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel en de keuze voor Fairtrade chocoladeletters is in lijn met onze ambitie om het Fairglobe assortiment uit te breiden', aldus Jesper Hojer. Het huidige Fairtrade assortiment bij Lidl bestaat uit een brede range waaronder koffie, thee, vruchtensappen, diverse soorten fruit en chocoladerepen. Door dit assortiment in 2010 uit te breiden met Fairtrade chocoladeletters komt de supermarktketen nog meer tegemoet aan de vraag van consumenten naar duurzame producten, ook in de decembermaand. Deze stap past in het algemene duurzaamheidsbeleid ''Op weg naar morgen'' van Lidl. Wat Fairtrade uniek maakt, is dat er op milieuvriendelijke wijze wordt geproduceerd waarbij boeren in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs ontvangen voor hun producten. Dankzij de Fairtrade minimumprijs hebben boerenproducenten een vangnet in tijden dat de marktprijzen dalen en de inkomsten van de boeren onder het bestaansminimum duiken. Uiteraard ontvangen boeren de marktprijs als deze boven de minimumprijs komt. De Fairtrade premie maakt het bovendien mogelijk te investeren in sociale projecten op het gebied van bijvoorbeeld onderwijs en gezondheidszorg. Bijna zestien jaar geleden nam Jan Pronk, oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking, de allereerste lading eerlijke cacao met Max Havelaar keurmerk in ontvangst. Sindsdien hebben vele chocoladefabrikanten in binnen- en buitenland de overstap naar Fairtrade chocolade gemaakt. Peter d'Angremond: ''Ons doel is Fairtrade-gecertificeerde producten, zoals chocolade, zo breed mogelijk beschikbaar te maken voor een groot publiek. Het is fantastisch dat er steeds meer merken en huismerken met het Max Havelaar keurmerk te koop zijn. Consumenten kunnen volgend jaar bij Lidl gelukkig eerlijke chocoladeletters kopen''. Pedro.
Reactie door read op 02-12-2009 11:17
@@@ Bron ANP 2-12-2009 Gepubliceerd op 02-12-09 Na Jamin, Lidl, V&D en HEMA heeft nu ook Albert Heijn toezeggingen gedaan op het gebied van duurzame chocoladeletters. In 2010 legt de grootste supermarktketen van Nederland alleen nog maar eerlijke en duurzame chocoladeletters van het eigen huismerk in de schappen. Dat liet Albert Heijn dinsdag weten. De winkelketen reageert daarmee op een kritisch rapport van ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib. Daaruit bleek onlangs dat 85 procent van de chocoladeletters wordt gemaakt uit cacao waarvoor boeren een slechte prijs krijgen of dat ze moeten werken onder slechte arbeidsomstandigheden. Albert Heijn belooft verder dat uiterlijk in 2015 alle chocoladeproducten van het huismerk met duurzame chocolade zullen zijn bereid. Het gaat dan om bijvoorbeeld bonbons, zogeheten zeebanket en bepaalde koekjes. Wat betreft chocoladeletters kunnen klanten nu ook al voor duurzame letters kiezen. Maar dan gaat het om een luxer huismerk van AH en alleen om de letters M, S en P. Pedro
Reactie door spooky01 op 02-12-2009 11:56
voor AH is het niet zo moeilijk om ook de 'eerlijke cacoabonen' te gebruiken. De repen en chocolade letters worden nl in dezelfde fabriek geproduceerd als de verkade producten. ingrid

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!