CHAMPAGNE
Geplaatst door: börgemeister op: 28-12-2010 00:26
CHAMPAGNE!
Welke is het goedkoopst en het lekkerst?
Welke is (te) duur en is niet te zuipen?
Wat is jullie ervaring met Champagne?
O ja, welke glazen gebruik je het best erbij?
Reactie door pino123 op 28-12-2010 01:25
Over smaak valt niet te twisten, weet wel uit diverse panels dat de Spaanse beter is dan de Franse.
Het lijkt mij daarnaast handig om....... rapapa Champagneglazen te nemen....
Reactie door ew01 op 28-12-2010 09:06
Dat is een vraag welke niet goed is te beantwoorden aangezien het hier over smaak gaat. Zoals Pino terecht schrijft valt over smaak niet te twisten.
Met champagne komt ook tijden bv de oud en nieuw een stukje smaak/emotie kijken.
Je hebt een dure fles gekocht omdat je dit maar 1X pj doet. Duur moet wel goe dijn en dat proef je er aan af. Ach het is maar 1x pj oud en nieuw. Maar misschien is de fles van 5.95 wel net zo lekker.
Twee jaar geleden stonden we met buren voor de deur. Ik had een fles bubbels van nog geen 6euro. De buurtjes dronken gezellig me uit de fles en vonden hem heerlijk. Ze wisten niets van de prijs. Natuurlijk was deze hierdoor sneller op dan ik in gedachten had. Maar de buurvrouw had nog een fles welke ze had gekregen. Kosten 110euro. Ze vonden die van mij lekkerder. Ik vond die van mij prima maar de fles van de buurvrouw lekkerder. Ik ben wel een liefhebber van de bubbeltjeswijn maar heb er geen 110euro voor over.
Reactie door freya op 28-12-2010 10:08
Quote: pino123 schreef op dinsdag 28 dec 2010, 01:25: Over smaak valt niet te twisten, weet wel uit diverse panels dat de Spaanse beter is dan de Franse.
Het lijkt mij daarnaast handig om....... rapapa Champagneglazen te nemen....einde Quote
Ehh...spaanse champagne? Dan kan het géén champagne zijn. Champagne mag alleen champagne genoemd worden als het uit de streek Champagne komt. Dus alles wat daarbuiten gefabriceerd wordt is géén champagne....
Freya
Reactie door marcel75 op 28-12-2010 10:16
Echte champagne is de brut, maar die is zo droog dat de meeste Nederlanders dat niet lekker vinden. De demi is iets minder droog, maar nog steeds droger dan de meeste Zuid-Afrikaanse Chardonay. En die vinden Nederlander vaak al te droog. Nederlanders zijn zoete kauwers, vandaar dat de Asti, Prosecco etc.populairder is. Die zijn in de regel wat zoeter.
Prijs zegt niet altijd iets over smaak en/of kwaliteit. Prijs wordt vaak ook door de naam/het wijnhuis bepaald. En ach, voor die ene fles per jaar die vaak maar gedronken wordt........wil je zeker weten dat het zoet is, redelijk drinkbaar en zeer betaalbaar, dan kun je altijd nog ouderwetse appelcider nemen.
Let wel bij het openen van de (immitatie-)champagnefles er op dat de je kurk niet er af moet laten knallen. Haal het korfje van de fles, doe een theedoek over de hals en wrik voorzichtig de kurk uit de fles. Met een droge plop moet de kurk er uit gaan. Voor de zekerheid wel in de gootsteen en niet boven het tapijt of tafel. Als de kurk laat knallen, dan krijg je hetzelfde effect als een fles cola die je hebt lopen schudden: de drank is dood en de smaak en beleving zijn een stuk minder. Dat is pas echt zonde van de inhoud van de fles (ongeacht het prijskaartje dat er aan hing).
Reactie door grootvader op 28-12-2010 13:41
Voor wie zoekt naar een "champagne"die niet duur is zou moeten kijken naar een Methode Champagnoise, een wijn die vaak op dezelfde traditionele manier is vervaardigd maar die niet uit die champagnestreek komt.
Zo vond ik eens een rosé uit het departement Gard volgens die champagnemethode gemaakt en zelden zo'n lekkere parelende wijn geproefd.
Het hoeft ook niet duur te zijn en ook zeker geen "originele" champagne.
Om wat te beginnen met wat adviezen (anderen zullen het wellicht aanvullen) in Amstelveen op de markt staat een citroën (grand canard) die originele franse producten verkoopt waaronder ook dat soort wijnen.
Een andere zaak is (was?) in de Marnixstraat (Amsterdam) vlak bij de Rozengracht ook zo'n specialist.
Zo, en nu dus maar de aanvullingen:
Deze bijdrage was dus (hik) van
(hik) De Vrije Vogel
met twee lantaarnpalen voor de deur waar anders er maar 1 stond.
Reactie door pino123 op 29-12-2010 09:57
Quote: freya schreef op dinsdag 28 dec 2010, 10:08: Quote: pino123 schreef op dinsdag 28 dec 2010, 01:25: Over smaak valt niet te twisten, weet wel uit diverse panels dat de Spaanse beter is dan de Franse.
Het lijkt mij daarnaast handig om....... rapapa Champagneglazen te nemen....einde Quote
Ehh...spaanse champagne? Dan kan het géén champagne zijn. Champagne mag alleen champagne genoemd worden als het uit de streek Champagne komt. Dus alles wat daarbuiten gefabriceerd wordt is géén champagne....
Freya
einde Quote
Haha klopt ;)
Reactie door henri71 op 29-12-2010 15:09
Gezien de vragen gaat het meer om een feestelijke wijn à la champagne. Een spaanse Cava is dan een goed alternatief. Onder de tien euro heb je al een aardige fles.
In de Champagne zelf kun je voor ronde de 15 euro aan een uitstekende fles komen, maar daar betaal je hier al snel 20-30 euro voor. Blijf weg bij de geikte namen als Moët enz. Je betaalt voornamelijk voor de naam.
Wij drinken de bubbeltjes uit een flute. Proost!
Reactie door erik008 op 29-12-2010 16:48
Als goede alternatief haal ik wel eens Krimsekt
Deze is simpel verkrijgbaar, in de supermarkt bij onze oosterburen.
Krimsekt
Reactie door abarth op 29-12-2010 21:17
Een kwastie van smaak.
Hier een test van Kassa zelf:bubbeltjeswijntest
Zelf ga ik voor een mooie cava.
tussen de 7,50-15 euro.
Uit budget flutes van de blokker.
bubbeltjeswijntest
Reactie door abarth op 29-12-2010 21:18
Waar ik zei kwastie bedoel ik kwestie. stop
Ik zet 2 jokers in....
Reactie door rjw op 04-01-2011 16:11
Met zo'n zwarte Freixenet (geen champagne, maar wel hetzelfde principd) heb je m.i. de beste prijs/kwaliteitsverhouding.
Reactie door leoniesnels op 19-12-2011 23:16
Als het champagne is, staat er champagne op de fles. Als het geen champagne is, staat er Cava, Prosecco, Crémant, méthode champenoise, of wat dan ook maar er staat zeker geen champagne op de fles. Champagne is als merknaam namelijk beschermd. Als je een Fiat koopt, staat er ook niet Mercedes op de auto.
Meestal wordt aangeraden een smal, dun, hoog glas te gebruiken (flûte). Maar er worden ook wel coupes gebruikt. Belangrijker dan het type glas, is dat het glas schoon moet zijn. En schoon betekent ook dat er geen afwasmiddelresten op zitten. In een schoon glas blijven de bubbels langer aanwezig en dat is belangrijk voor de smaak (het ziet er ook mooier uit).
Op bijvoorbeeld deze website vind je meer informatie over dit onderwerp.deze website
Reactie door timfelix op 19-12-2011 23:55
Quote: henri71 schreef op woensdag 29 dec 2010, 15:09: Gezien de vragen gaat het meer om een feestelijke wijn à la champagne. Een spaanse Cava is dan een goed alternatief. Onder de tien euro heb je al een aardige fles.
In de Champagne zelf kun je voor ronde de 15 euro aan een uitstekende fles komen, maar daar betaal je hier al snel 20-30 euro voor. Blijf weg bij de geikte namen als Moët enz. Je betaalt voornamelijk voor de naam.
Wij drinken de bubbeltjes uit een flute. Proost!einde Quote
De prijs van Moët Brut Imperial valt mij met +/- 30 euro per fles zeer mee voor een champagne. Daarbij moet ik zeggen dat ik het een van de betere Champagnes vind die ik heb mogen drinken. Als je niet van het droge houdt is de Nectar Imperial ook zeer aan te raden.
Iets wat geen Champagne is, maar wel mousserende wijn, is Asti van Martini. Erg zoet en zeker niet ieders smaak, maar voor zo'n 6 euro per fles vind ik ook deze erg goed.
Reactie door eenigma op 20-12-2011 00:00
Echt goede champagne is te duur voor mijn portemonnee maar ik ga voor de Freixanet, lekker koud uit de koelkast, bij de C1000 voor een paar euro al een lekkere fles fruitige cava met een mooie bruis, maar bij de Gall en Gall voor een 10tje te koop, ik ga voor de lichtste zoete soort echt lekker hoor, net zo lekker als champagne tenzij je 100 euro voor een fles kan en wil neertellen ;-) [url=http://www.gall-haarlem.nl/p/14/3272/mo23-cg|26=Mousserend/ms3-25/freixenet-cava-carta-nevada: Freixanet de lekkerste vind ik ;-)[/url: gaat ook met de kerst open voor, na en bij het eten.
Reactie door petrov op 20-12-2011 08:37
Gisteren op de Duiste tv een grote test van schuimwijnen, dus champagne, sekt, cva , frexinet Ook dure fransen champagne zaten in de blinde test.
Winnaar: een Duitse sekt, en een champagne van de Aldi !
De dure Franse merken op 4 e plek , en... 3 x zo duur.
Reactie door rjw op 20-12-2011 10:32
Quote: petrov schreef op dinsdag 20 dec 2011, 08:37: Gisteren op de Duiste tv een grote test van schuimwijnen, dus champagne, sekt, cva , frexinet Ook dure fransen champagne zaten in de blinde test.
Winnaar: een Duitse sekt, en een champagne van de Aldi !
De dure Franse merken op 4 e plek , en... 3 x zo duur.einde Quote
Dat Duitse wijn wint kan natuurlijk ook gewoon komen door de lokale smaak. Men is daar in eerste instantie wijn gaan maken volgens een methode die aansloot bij wat de lokale markt lekker vindt.
In een blinde test in Frankrijk is de kans erg groot dat Franse wijnen winnen.
Reactie door petrov op 20-12-2011 15:22
Een blinde test, blijft een blinde test, toch?
Reactie door eenigma op 20-12-2011 16:02
Quote: petrov schreef op dinsdag 20 dec 2011, 15:22: Een blinde test, blijft een blinde test, toch?einde Quote
Jawel maar smaak is en wordt vooral bepaald door wat je kent van jongs af aan, de smaken in een land zullen dus meestal de voorkeur hebben bij de inwoners van dat land. Op latere leeftijd kan de smaak zich nog wel steeds ontwikkelen en ook veranderen maar de voorkeur voor het vertrouwde en bekende blijft.
Smaak aangeleerd of genetisch forumtopic Smaak aangeleerd of genetisch forumtopic
Reactie door van leyden op 20-12-2011 19:19
Quote: börgemeister schreef op dinsdag 28 dec 2010, 00:26: CHAMPAGNE!
Welke is het goedkoopst en het lekkerst?
Welke is (te) duur en is niet te zuipen?
Wat is jullie ervaring met Champagne?
O ja, welke glazen gebruik je het best erbij?
einde Quote
De goedkoopste en lekkerste bubbeltjeswijn is de Cremant Bourgogne (C-1000)
Ja ja is geen champagne...
De te dure en ook niet lekkere Moet Chandon zou ik nooit kopen.
Ervaring met champagne>> te duur, niet lekker, voor veel minder geld heb je de lekkerste bubbeltjeswijn.
Lange hoge smalle glazen is gebruikelijk, maar volgens mij maakt dat ook niks uit.
Reactie door van leyden op 20-12-2011 23:24
Quote: eenigma schreef op dinsdag 20 dec 2011, 16:02:
Jawel maar smaak is en wordt vooral bepaald door wat je kent van jongs af aan, de smaken in een land zullen dus meestal de voorkeur hebben bij de inwoners van dat land. Op latere leeftijd kan de smaak zich nog wel steeds ontwikkelen en ook veranderen maar de voorkeur voor het vertrouwde en bekende blijft.
einde Quote
Aangeleerd?
Weet het niet hoor, vroeger vond ik witlof vies en nu juist heel lekker.
1 ding weet ik zeker, over smaak valt NIET te twisten,
Ik durf namelijk te stellen dat iedereen dezelfde heeft >> iets wat als lekker wordt bevonden door bepaalde personen (testpanel) wordt ook door een zeer grote groep consumenten geappriceerd.
Andersom is dat nog sterker>>> iets wat als vies wordt beoordeeld zal in bijna alle gevallen ook vies bevonden worden.
Reactie door eenigma op 21-12-2011 11:22
Quote: van leyden schreef op dinsdag 20 dec 2011, 23:24: Quote: eenigma schreef op dinsdag 20 dec 2011, 16:02:
Jawel maar smaak is en wordt vooral bepaald door wat je kent van jongs af aan, de smaken in een land zullen dus meestal de voorkeur hebben bij de inwoners van dat land. Op latere leeftijd kan de smaak zich nog wel steeds ontwikkelen en ook veranderen maar de voorkeur voor het vertrouwde en bekende blijft.
einde Quote
Aangeleerd?
Weet het niet hoor, vroeger vond ik witlof vies en nu juist heel lekker.
1 ding weet ik zeker, over smaak valt NIET te twisten,
Ik durf namelijk te stellen dat iedereen dezelfde heeft >> iets wat als lekker wordt bevonden door bepaalde personen (testpanel) wordt ook door een zeer grote groep consumenten geappriceerd.
Andersom is dat nog sterker>>> iets wat als vies wordt beoordeeld zal in bijna alle gevallen ook vies bevonden worden.einde Quote
Nee je weet het niet want als je goed leest wat ik schrijf dan staat er ook in: "Op latere leeftijd kan de smaak zich nog wel steeds ontwikkelen en ook veranderen." ;-) Uit onderzoek blijkt dat het smaakpalet zich kan ontwikkelen als je het maar aan de andere smaken die men niet of minder lekker vind bloot stelt, oefening kan dan kunst baren. Er zijn heel wat voedingsmiddelen die je moet leren eten en moet leren waarderen er zijn maar weinig mensen die bijvoorbeeld oesters de allereerste keer verrukkelijk vinden en hetzelfde geld voor kaviaar. Een oester heeft in de eerste instantie de smaak van een hap zeewater die als een glibberige hap snot je keel in glijd afhankelijk van je herinneringen aan het inslikken van zeewater vind je dit een meer of minder aangename ervaring ;-) Kaviaar lijkt in eerste instantie te smaken zoals vis ruikt en de sensatie van het knappen van de eitjes tegen je gehemelte aan vind lang niet iedereen een prettig gevoel. Slakken of andere "vreemde" dieren dan wel vleessoorten zoals wild eten eten lukt veel mensen niet eens door de associaties die zij erbij hebben, smaak zit ook nog eens voor een deel tussen je oren. Een negatieve ervaring met een bepaald voedingsmiddel kan er voor zorgen dat je dit de rest van je leven niet meer lust. Bekend is dat de hersenen een verband leggen tussen ziek worden en en het voedsel dat vlak daarvoor gegeten is, heb je net iets gegeten dat je altijd leker vond maar sta je 5 minuten daarna te kotsen is de kans groot dat het je voor altijd tegen staat.
In het algemeen geld dat biologisch gezien de mens zo is ingesteld wanneer het lichaam waarneemt dat voedsel vet en/of zoet is, het letterlijk naar meer smaakt. Daarom stoppen voedselfabrikanten vet en suiker in voedsel waar het helemaal niet in hoort en wat je ook niet bewust zo proeft maar waar je lichaam van vind dat het lekker smaakt en je vanuit de hersenen een signaaltje krijgt: "hé dit is goed voedsel, dit vinden we lekker en hier willen we meer van!". In brood wordt daarom vaak suikerstroop of gebrande suiker gestopt waardoor de donkere kleur versterkt wordt die de indruk wekt een gezond volkorenbrood te zijn, roggebrood smaakt allesbehalve zoet maar bevat 10% suiker! In veel light producten wordt de lagere hoeveelheid vet gecompenseerd door er meer suiker in te stoppen dus bevat light mayonaise dubbel zoveel suiker dan gewone vette mayonaise toevoegen verborgen suiker in voeding
Uitzonderingen bevestigen altijd de regel maar moedermelk is niet voor niets vet en zoet ;-) Uit het onderzoek blijkt nu ook steeds meer dat genetische componenten smaak bepalen.
Wat betreft de champagne blijft het moeilijk voor een ander te bepalen wat lekker is, ik heb ooit in mijn jonge jaren een opleiding tot vinoloog gedaan met het idee dat het werken als sommelier wel eens leuk kon zijn. Nooit mee gewerkt maar wel een tijdje erg "into wine" geweest :-D Daardoor heb ik wel geleerd wat ik zelf lekker vind en wat de champagne betreft kom ik dan uit in de prijsklasse vanaf 100 euro de fles en vanaf 200 wordt het echt feest, het aangename van zulke champagnes heb ik altijd gevonden dat het een feest is om ze te drinken en je er geen katers van krijgt LOL Onder de 100 euro maakt het naar mijn smaak eigenlijk weinig uit of je een Champagne van 50 euro drinkt of een lekker bubbelwijntje van een 10tje en gaat het echt om wat jouw smaak is, de ene vind dan nog kleinere bubbels en wat minder bruis lekkerder als een grote bubbel met veel bruis. Persoonlijk ben ik als het om Champagne gaat een fan van Krug en de rose is wat mij betreft hemels maar onbetaalbaar want bijna 300 euro per fles is natuurlijk belachelijk Krug Rose
Zoals gezegd ik ga voor een (licht) zoete Freixenet Cava Carta Nevada, succes met iets vinden dat jij lekker vind. toevoegen verborgen suiker in voedingKrug Rose
Reactie door van leyden op 21-12-2011 16:02
Een lekker (bubbel) wijntje hoeft niet meer te kosten als een paar euro.
Geloof best dat er voor honderd euro of meer NOG lekkerder wijnen te koop zijn, maar of dat die prijs ook waard is?
Wijn is net zoals geluidsboxen >> voor 1000 euro koop je goeie boxen, maar je kan ook boxen van 20.000 euro kopen.
Die zijn dan nog iets beter, maar je kan je afvragen of dat zijn meerpijs wel waard is.
Als je een geldboom hebt speelt dat "probleem" minder, sommigen willen alleen het beste van het beste. (raar altijd dat zulke types altijd goed in de slappe was zitten...)
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!