Kassa

Afzetterij in de zorg

Geplaatst door: easyflow op: 28-11-2012 12:28
Waarom is de zorg in Nederland zo duur terwijl er voor dezelfde behandeling in het buitenland veel minder word gerekend? Waarom kunnen wij burgers er niets aan doen dat we worden uitgemolken alhoewel de zorg erg onder de maat is? De laatste tijd veel negatieve berichten gehoord over de ziekenhuizen en artsen.Hoe kunnen we er iets aan doen? Ben dit jaar naar de gynaecoloog geweest en heb daar een gesprek gehad van nog niet eens 30 minuten. Daarbij is mij verteld dat ik niet aan mijn ziekte geholpen kan worden en de enige mogelijkheid is mijn baarmoeder verwijderen om van mijn klachten af te komen. Ik ben 38 jaar heb nog geen kinderen mede door endometriose. De kosten voor deze gesprek??? 233 euro.Ik heb een second opinion aangevraagd in Belgie. Vervolgens naar Belgie geweest ;heb een gesprek gehad van meer dan een uur. Conclussie: kan geopereerd worden verklevingen kunnen verwijderd worden en ik heb daarna 50% kans om zelf zwanger te worden. Kosten??? 20 euro!!!!!! Dit is toch belachelijk of vind ik dat alleen maar. Na onderzoek bij de verzekerings maatschappij is mij verteld dat de regering de prijs heeft bepaald. Zit er wel zwaar over na te denken om voor verdere behandelingen ook naar Belgische ziekenhuizen te gaan.
Reactie door elze30 op 01-12-2012 19:55
Ik ben het met je eens. De zorg in Nederland schiet tekort. Soortgelijke ervaringen heb ik ook. Wat we hieraan als consument moeten doen, weet ik niet. De meeste Nederlanders schijnen dit nog niet te hebben bemerkt. ÒF we moeten met elkaar een nieuwe patientenvereniging oprichten. Een patiëntenvereniging die zich alleen hier mee bezig houdt. Ik doe graag mee. Individueel kun je proberen er zelf het beste uit te komen. Dit kun je o.a. doen door een zorgverzekering te kiezen die behandeling in het buitenland toestaat. Door te zorgn dat je zelf over je complete medische dossier beschikt. Door zelf geld te reserveren om zorg in het buitenland te betrekken als dat in Nederland niet lukt.
Reactie door valerius-2 op 01-12-2012 23:05
Als ik zo lees dan heef een arts in belgie minder kosten dan hier. Of hij is in diens van het zieken huis waar hij een vast salaris heeft. Maar hoelang is die arts bezig gewwest met u.In Nederland zijn bij het eerste bezoejk gelijk kosten meegenomen die andere zaken gelijk mee laten tellen. Ik bengeholpen voor een heup prothese en moest 1 per jaar voor controle komen daar kwam gelijk een bedrag bij voor een jaarkaart.Terwijl ik maar 1 keer per er moest zijn voor controle foto.. Dat is nu 11 jaar geleden ben nooit meer gegaan.Ik heb mij dat voorgenomen als ik problemen krijg dan ga ik vanzelf wel.
Reactie door corneliaaa1949 op 24-12-2012 20:25
Nou, ik zal jullie iets vertellen, ben 4 maal de laatste 2 jaar in Belgie Turnhout aan rug geopereerd. Hier had al half jaar geduurd, dure onderzoeken, zij durfden niet aan, dus 2e opinie belgie. Moest 30 euries betalen, kreeg een MRI , bloedafname, hartfilmpje, allemaal op een morgen, meteen de uitslag, agenda erbij, zeg maar wanneer je kunt komen om geholpen te worden. Had in 1 week afspraak dokter, bovengenoemde afspraken en operatie, dus ja, wachtlijst, niks wachtlijst. Vraag ik hier, hoe kan dat, zegt mijn cardioloog, zij huren daar operatie kamer, opereren en klaar, terugkomen voor nabehandeling, en alles betaals door VGZ. Hier moet eerst de manager betaald worden, dan de specialist, dan de wachttijd en daarna zijn wij als patient aan de beurt. Nee, ze maken mij niet meer warm hier, ga voortaan altijd rechtstreeks naar Belgie, dat mag als je in de grensstreek woont. Dus mensen, voor de kosten hoef je niet te laten, je betaald zelf 30 euries en die krijg je nog terug van VGZ.
Reactie door diumenge op 25-12-2012 02:34
Daar moet dan een hele dikke bijdrage van de overheid op zitten, want vrijwel niemand werkt meer voor 20 euro per uur (dat zijn nota bene de kosten, dus niet wat men netto ontvangt), dus een arts al helemaal niet. Natuurlijk is 233 euro voor een half uur absurd veel, maar 20 euro voor een uur is weer absurd weinig.
Reactie door van leyden op 26-12-2012 18:03
De zorg is zo duur omdat een te grote top een te vet salaris opstrijkt. Graaien heet zoiets, maar het is gelegaliseerde diefstal.
Reactie door tot15karakters op 26-12-2012 20:24
Ook gaan diverse mensen voor een kunstgebit of kroon naar Turkije. Alleen wil niet elke verzekeraar het vergoeden maar als je daar werkt of op vakantie bent en wat mankeerde mag het. Ik weet dat elders de zorg vele malen goedkoper en soms ook beter is. Maak daar gebruik van want het mag.
Reactie door diumenge op 26-12-2012 22:16
Quote: van leyden schreef op woensdag 26 dec 2012, 18:03: De zorg is zo duur omdat een te grote top een te vet salaris opstrijkt. Graaien heet zoiets, maar het is gelegaliseerde diefstal.einde Quote Dat is slechts een klein onderdeel van het probleem.
Reactie door easyflow op 03-01-2013 11:02
Als ik jullie reacties en ervaringen lees word ik weer kwaad en boos en verdrietig. De onmacht dat je als burger genaaid word, word alleen maar groter.Ook ik ga in het vervolg meteen naar Belgie,aangezien VGZ de meeste standaard kosten vergoed. Mits je naar een gecontracteerde instelling gaat. Ik vind het best voor nu,maar hoe het in de toekomst moet? Geen flauw idee. De scholen en universiteiten schijnen ook stukken goedkoper te zijn daar dan hier in Nederland. Dan te bedenken dat het om gewone standaard dingen gaan die een mens nodig heeft in het leven. Medische zorg en goede scholing
Reactie door jolanda64 op 01-05-2013 09:20
Eigen risico zorg, brengen hoge kosten achteraf. Kent u dat, dat u een specificatie krijgt van uw zogverzekeraar waarop het door u verschuldigde bedrag van de eigen risico vermeld staat? Dat u dan ook ziet dat er kosten bij zitten van het vorige jaar, daardoor het verschuldigde bedrag erg hoog oploopt! Weet u hoe dit komt? Het lig er in de eerste plaats aan wat er gefactureerd wordt een DBC ( Diagnose Behandeling Combinatie) kan 90 dagen openstaan, of 42 dagen en soms zelfs een jaar, op het moment dat de DBC gesloten is komt er normaliter na 2 weken een factuur uit. Met de zorgverzekeraars wordt er onderhandelt over de prijzen, dit kan zeer lang duren, ervaring heeft ons geleerd, dat de tarieven bij de meeste zorgverzekeraars pas rond september geregeld zijn, pas dan kunnen we factureren. U belt naar uw zorgverzekeraar en zal hoogwaarschijnlijk het standaard antwoord krijgen, dat ze de declaratie te laat van het ziekenhuis ontvangen. Maar u weet waarschijnlijk niet dat dit komt door de onderhandeling die beidde partijen eerst uitvoeren. Het is van de zotte, dat facturen zo lang duren omdat er eerst onderhandelt moet worden. Zo loopt jouw eigen risico hoog op. Onze zorg is geen markt! [het plaatsen van links van promotionele of commerciële aard is niet toegestaan - redactie: Meld dit soort praktijken, dit moet stoppen NU!
Reactie door tijger1 op 01-05-2013 19:21
@jolande64 Het is natuurlijk overbodig uw verhaal hier neer te zetten. U hebt een eigen topic geopend.
Reactie door joentje1978 op 13-05-2013 02:35
Je wordt hier in Nederland gewoon op allerlei manieren genaaid en alles draait maar om 1 ding en dat is geld, geld, geld en nog eens geld. Mijn broer heeft een aantal jaren geleden ook zoiets meegemaakt. Toen kreeg je nog aan het einde van het jaar € 255,00 retour als je geen gebruik had gemaakt van de zorg. Broer werd door de huisarts doorverwezen naar een specialist en hij is daar nog geen 15 minuten binnen geweest en de specialist snapte niet dat hij doorverwezen was en kon niets voor hem doen. Aan het einde van het jaar dacht mijn broer nog iets van die € 255,00 terug te zien maar dat kon hij vergeten. Voor het bezoek aan de specialist hing een rekening van bijna € 400,00. Mijn broer heeft zijn zorgverzekering gebeld en zijn beklag gedaan maar die vonden dat bedrag heel normaal. En zo heb ik nog een voorbeeld. Mevrouw is op vakantie in Spanje en heeft medicijnen nodig, kosten € 7,00 voor een doosje. In Nederland kostte exact hetzelfde doosje van hetzelfde merk € 43,00.
Reactie door jorisw op 14-05-2013 17:12
Je moet naar het totaal kijken van hoe een land in elkaar zit en niet kleine stukjes eruit halen. En als je naar het totaal van Belgie en Nederland kijkt dan moet je concluderen dat we het hier toch beter hebben dan in Belgie. Sommige buurten in Antwerpen en Brussel zijn zo erg dat een "Vogelaarswijk" luxe is daarbij vergeleken. Om over Wallonie maar niet te spreken. We kunnen daar ook voor kiezen zodat de overheid (nog) meer geld aan zorg kan besteden ten kosten van andere zaken.
Reactie door tijger1 op 14-05-2013 17:33
@joentje1978 Maar emigreren dan? Als het in de buitenlanden zoveel beter is?
Reactie door janboezeroen op 14-05-2013 23:34
Krijg steeds meer de indruk dat de regering de "zorg"kantoren zit te spekken. De nominale premie is in naam vrij maar hoeveel verschil is er tusen de 4 verzekeringmaatschappijen. Het basispakket wordt door de regering bepaalt en ook het eigen risico. Het basispakket wordt steeds verder uitgekleed en het eigen risico steeds hoger waardoor de zorgkantoren al miljarden in reserve hebben. Wat betaalt de regering eigenlijk voor onze zorgkosten? Hoe kan de regering toestaan dat de zorgkantoren zoveel overhouden??
Reactie door valerius-2 op 15-05-2013 00:23
TS schrijft Dit is toch belachelijk of vind ik dat alleen maar. Na onderzoek bij de verzekerings maatschappij is mij verteld dat de regering de prijs heeft bepaald. Zit er wel zwaar over na te denken om voor verdere behandelingen ook naar Belgische ziekenhuizen te gaan. Daar bent u vrij in omdat te doen. Maar als u daar toe beslist moet de verz. wel toestemming geven i.v.m. betaling van de rekeningen.
Reactie door elze30 op 08-08-2013 21:44
"Daar bent u vrij in omdat te doen. Maar als u daar toe beslist moet de verz. wel toestemming geven i.v.m. betaling van de rekeningen." Voor poliklinische consulten in het buitenland, op verwijzing van de huisarts, is geen toestemming van de zorgverzekeraar nodig. Het enige probleem is dat het ziekenhuis waarschijnlijk niet gecontracteerd is. Maar dat is alleen een probleem bij een naturaverzekering.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!