Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

achteruithollelende dekkingsgraden pensioenen

Geplaatst door: estestpro op: 21-10-2011 14:06
Minister Kamp waarschuwt voor de negatieve en ingrijpende gevolgen van de sterk verminderde dekkingsgraden van de pensioenen. Waarom niet overwogen de smart gedeeltelijk en met elkaar te delen ? Dus als voorbeeld voor de helft korting op de pensioenen en voor de andere helft van de tekorten een premieverhoging voor de pensioenbetalers. Zo verdeel je de pijn solidair, maar elke andere verdeling zou je .in de SER natuurlijk kunnen bespreken/onderhandelen. Dit voorstel uit het poldermodel lijkt mij zowel voor de werknemers/pensioenopbouwers als voor de gepensioneerden een nadere overweging waard.
Reactie door naitsoezn op 21-10-2011 14:46
Waar staat dat dit niet overwogen wordt? Bovendien is het niet de minister die deze plannen maakt, maar de pensioenfondsen moeten zelf hun eigen zaken op orde zien te krijgen. En aangezien voor elk pensioenfonds een andere situatie opgaat, kun je ze niet allemaal over één kam scheren.
Reactie door zwaardvis op 21-10-2011 23:32
De dekkingsgraden zijn vandaag weer 4,75% gestegen. [url=http://www.iex.nl/Koersen/Rentes.aspx: zie 10 jaars[/url:
Reactie door valerius-2 op 21-10-2011 23:42
Je eigen nu al druk maken wat er 2013 gedaan wordt is natuurlijk dom. Er zal in die tijd pas te voorschijn komen wat de mogelijkheden zjn en wat nodig is eventueel. Dus zijn er een hoop mensen die druk om deze zaak veel waar je bang gebeuren nooit dus leven en laten leven.
Reactie door conny2 op 22-10-2011 08:57
De kunst is de zaken zo voor te stellen dat de mensen oplossingen bedenken die jij al die tijd al voor ogen had.
Reactie door tdehond op 22-10-2011 10:04
Delen geldt m.i. bij dit kabinet alleen voor de rijke tak van de Nederlanders. De armen delen m.i. het ophoesten van de kosten die het verkeerd investeren van de pensioensgelden en het verschepen van ons geld naar Griekenland e.d. met zich meebrengen. just my 2 cents
Reactie door daphy op 27-10-2011 17:14
Toen de pensioenfondsen ernorme dekkingsgraden hadden, hebben het rijk (ABP) en het bedrijfsleven flink zitten "graaien" uit hun fondsen. Laten die het gewoon nu terugstorten!
Reactie door azu op 27-10-2011 17:26
azu Ik ben het helemaal met Daphne eens. Er is flink veel geld uit de pot van de ABP gehaald door het rijk. en door het bedrijfsleven uit hun eigen pensioenfondsen. En nu er eente kort is moeten de bejaarden die hard gewerkt hebben om het land na WO II weer op te bouwen voor het domme beleggen wat de medewerkers van de pensioenfondsen hebben gedaan boeten. De top van de ABP hebben dat riante salaris niet verdiend geziende resultaten. Er zijn genoeg beleggers die veel betere resultaten weten te behalen dan hun medewerkers. Als wij het geld wat al die jare ndat we beiden gewerkt hebben niet naar de pensioenfondsen was gegaan zelf tegen 4 % op de bank hadden gezet, waren we nu minstens 3 maal ze rijk als we nu zijn. Daar staan ee nheleboel mensen niet bij stil. Er is gewoon veel geld verdwenen in zakken waar het niet naar toe behoorde te gaan.
Reactie door valerius-2 op 27-10-2011 22:06
De beurs is weer aan het stijgen, dus zullen de dekkingsgraden weer omhoog gaanzullen we maar hopen.
Reactie door andriessen3 op 28-10-2011 20:48
De dekkingsgraad van een pensioenfonds is een rekeneenheid geworden. Het geeft aan of een pensioenfonds kan voldoen aan zijn verplichtingen. Met de nieuwe pensioenwet in 2008 moeten pensioenfondsen de werkelijke waarde van heden van hun bezittingen invoeren. Door de door politiek en regering bewust de rente laag gehouden, brengt pensioenfondsen in problemen. Immers een 1% lagere rente is 15 punten in dekkingsgraad. Stel het fonds moet over 10 jaar 1 miljoen euro uitkeren. Met de huidige lage rente moeten ze nu bijna 1 miljoen in kas hebben om over 10 jaar 1 miljoen te kunnen uitkeren. Bij een rente van 4% moet nu 675.000 euro nu in kas zijn. Immers je kan nog 10jaar geld verdienen om over 10 jaar uit te keren. Pensioenfondsen zijn de laatste jaren rijk geworden. Het vermogen is toe genomen, maar komt niet tot uitdrukking in de dekkingsgraad. Bij het korten van pensioenrechten gaat het niet alleen om gepensioneerden. Alle deelnemers worden getroffen ook al ben je nog een actief deelnemer, je hebt immers al rechten opgebouwd en die worden ook gekort. Veel pensioenfondsen zijn zijn oud of genoemd grijs. Dat betekent dat de inkomende premie geen invloed meer heeft op de dekkingsgraad. Doe je dat wel is het echt onbetaalbaar en gaat de premie met tientallen % omhoog. De premie is dan geen sturingsmiddel meer. Nederlanders moeten zich meer in het pensioen gaan verdiepen. Het is na het loon de belangrijkste arbeidsvoorwaarde. Aan premie voor een volledig pensioen betaal je 30%. De rest moet uit beleggingen komen. Pensioenfondsen moeten beter gaan communiceren en de deelnemers meer financiële kennis opdoen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!