Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Zorgt de kat van de buren voor overlast? Raadpleeg deze katvriendelijke tips

13 sep 2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
4964 keer bekeken
kat poes kater huisdier tuin 1127
Veel mensen ergeren zich groen en geel aan de aanwezigheid van de kat van de buren in de voor- of achtertuin. Deze poept, plast en gaat op vogeltjesjacht. Welke diervriendelijke tips om katten te weren werken echt? En welke kun je maar beter overslaan? Wij gingen te rade bij een kattengedragsdeskundige.
Katten scharrelen rond omdat ze van nature territoriale dieren zijn. Zie je er eentje regelmatig door je tuin lopen? Dan is dat voor jou misschien irritant, maar voor de kat is dat natuurlijk gedrag. Diana Kraa is gedragstherapeut voor katten bij een landelijke organisatie van diergedragsdeskundigen. Hoe denkt zij over de diverse middelen die er zijn om katten te weren? Werken ze: ja of nee? En wat zijn de absolute aanraders?

1 - Ultrasoon geluid of hoge geluidsgolven

Wil je een buurtkat uit je tuin houden dan kun je een kattenverjager kopen. Zo’n apparaatje verspreidt een toon die voor het dier irritant is. ‘Werkt het ook echt of is het nep?’, vroeg Borgje zich af op ons Kassa-forum.
 
Ja, geluidsverspreiders kunnen werken zegt Diana Kraa. Toch raadt ze dit soort apparaatjes niet aan. Er zijn immers meer dieren die het extreem hoge geluid kunnen waarnemen. “Het konijn van de buren dat de hele dag dat geluid hoort, kan er gek van worden”, waarschuwt Kraa. “Ook zijn er katten die zich er niet aan storen, dus bij die helpt het geluid niet.”

2 – Spuiten met water

Dringt een kat ongewenst de tuin binnen, dan kun je deze ook verjagen met een straal water uit de platenspuit of tuinslang. “Dat valt voor mij onder de categorie: je tuin onaantrekkelijk maken, zodat de kat daar liever niet komt”, stelt de kattengedragsdeskundige. “Dat is een methodiek die zeker kan werken. De kat krijgt dan door dat een tuin niet leuk is om te zijn.”
Je moet het wel consequent volhouden om de kat dit door te laten krijgen, tekent Kraa daarbij aan. Ook vindt zij een harde straal uit bijvoorbeeld een tuinslang “niet erg katvriendelijk.” Een klein beetje water gooien of in de handen klappen is volgens haar een beter alternatief. Maar het is een tip voor de volhouders, want dit één keertje doen is niet genoeg. 

3 – Helpen geuren?

Er zijn speciale geurtjes, bijvoorbeeld in sprays, op de markt die claimen katten weg te jagen. “Dat is niet zo heel erg effectief”, oordeelt Kraa. “Als het een keer regent, is het weg.” Toch kunnen geuren wel helpen om een tuin onaantrekkelijk te maken. Aan citroengeur hebben de dieren volgens Kraa een hekel. “Er zijn planten die een citroenachtige geur afgeven. Die blijven staan en geven hun geur ook af als het heeft geregend.” Aanraders zijn volgens haar de citroenverbena en ooievaarsbek. Ook de vuurwerkplant verspreidt een sterke geur waar katten een hekel aan hebben.

4 – Stroomdraad om de tuin

Je tuin afbakenen met schrikdraad is ook een optie om katten te weren. Bij aanraking krijgt het dier een lichte schok. Hierbij gaat het uiteraard om het schrikeffect. “Ik heb zelf weleens zo’n schok gevoeld en vindt zo’n draad niet erg katvriendelijk”, oordeelt Kraa. Geen aanrader dus. Bovendien laten niet alle dieren er zich door afstoppen. “Er zijn katten die denken: ‘het zal wel.’ Die nemen het schokje op de koop toe en stappen daarna over de draad heen.”

5 – Dek de bodem af

Kraa heeft zelf een tip uit de categorie: maak je tuin onaantrekkelijk. “Dek de bodem af. Katten doen hun behoefte graag in los zand. Door bodembedekkers in je tuin te planten, kunnen ze niet gaan graven.” Een alternatief voor bodem bedekkend groen is kippengaas, adviseert Kraa. “Dit kun je op de grond spannen of een paar centimeter ingraven zodat je het niet ziet.” Ook hiermee voorkom je dat een kat in de grond graaft, alvorens die zijn of haar behoefte doet.  

6 – Tuin afzetten?

Als je niet wilt dat de kat van de buren komt rondstruinen, dan kun je ook ertoe overgaan om de tuin af te zetten. Dat klinkt als een drastische stap, maar volgens Kraa kan dat best meevallen. “Zorg dat je bij de ingangen van je tuin struiken met stekels dicht tegen elkaar plant. Katten houden niet van die stekeltjes. In plaats van een stekelstruik is gaas ook een optie om een ingang te blokkeren.”

7 - Rolsysteem op muur of schutting

Baasjes van katten die hun huisdier het liefst op eigen terrein houden, kunnen volgens Kraa ook aan de slag om te voorkomen dat het dier door de buurt gaat lopen. “Een goede manier om je tuin af te zetten is het aanbrengen van een rolsysteem. Die bevestig je boven op een schutting of muurtje. De rollende stang zorgt ervoor dat een kat geen grip krijgt, waardoor die niet er meer overheen kan klimmen”, aldus de gedragsdeskundige. "En je kunt je eigen tuin ook afzetten met ijzeren staanders met gaas ertussen gespannen. Dat werkt ook goed."

8 – Een kattenhoekje maken

Lukt het je maar niet om een kat uit je tuin te houden? Of wil je niet dat het beestje overal z’n behoefte gaat doen? Dan adviseert Kraa om een klein stukje zand vrij te houden. “Als je de bodem afdekt en een hoekje vrijlaat, dan kan die daar terecht. Dan heb je in de rest van je tuin tenminste geen last van urine of kattenpoep.”

9 – Een kattenren

Kraa is er voorstander van om katten naar buiten te laten. Wil je als baasje niet dat je geliefde dier de benen neemt of een gevaarlijke straat oversteekt, dan kun je de aanschaf van een kattenren overwegen. “Die zijn er in verschillende maten. Hoe groter hoe beter”, tekent ze er wel bij aan. “Katten hebben een natuurlijke behoefte aan rennen, klimmen, springen en op een prooi jagen. Het is goed voor het welzijn om ze dit te kunnen bieden in de vorm van een buitenruimte. In de ren of tuin of op je balkon moet dan wel een krabpaal of grote takken aanwezig zijn. Richt de plek dus een beetje in", raadt Kraa aan. "Met een grote ren of een afgeschermde tuin kun je ze op een veilige manier laten spelen. Zo voorkom je ook overlast voor de buren.”

10 – Vogeltjesjacht voorkomen

Katten zijn jagers en vogeltjes zijn een geliefde prooi. “Het zijn roofdieren”, stelt Kraa. “Uit onderzoek is gebleken dat ze minder de neiging tot jagen krijgen als je ze eten geeft met meer vlees. Het verzadigde gevoel tempert de jachtlust.” Een andere optie is om meer met je kat te gaan spelen. “Ook daarmee verminder je de behoefte bij het dier om erop uit te trekken om te gaan jagen.”

Deel je tip met iedereen!

Weet jij nou ook een (diervriendelijke) tip die in de praktijk écht blijkt te helpen tegen katten in de tuin? Deel die met een reactie onder dit artikel met anderen.

Hoe zorg ik dat mijn kat de kattenbak gaat gebruiken?

Wil je ervoor zorgen dat je kat de kattenbak gaat gebruiken? En zijn of haar behoefte niet in de tuin van de buren doet? Bekijk hier de video met een tip van dierengedragsdeskundige Eline.
Benieuwd naar meer tips van Eline om het gedrag van honden en katten in goede banen te leiden? Raadpleeg ons speciale dossier Huisdiergeklier!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

koste441
koste44114 sep 2021 - 15:49

Persoonlijk vind ik het van de zotte dat buren van alles moeten gaan ondernemen om de kat van de buren uit de tuin te houden. De enige goede tips hierboven waren tip 7 en tip 9.
Wanneer je kiest voor een kat als huisdier is het de verantwoordelijkheid van de eigenaar om te zorgen dat buren en buurtbewoners geen last ondervinden van andermans huisdier.

Wilma-60
Wilma-6014 sep 2021 - 12:58

emmer water doet wonderen

diessie
diessie14 sep 2021 - 7:29

Hallo, dit artikel is de omgekeerde wereld hoor. Ikzelf mag 3 katten liefhebben en ja die mogen naar buiten, alleen in mijn geheel afgeschermde tuin! Mijn katten zijn mijn verantwoordelijkheid, het is mijn verantwoording ervoor zorg te dragen dat ten eerste mijn katten veilig zijn en ten tweede dat niemand in mijn omgeving last van ze zal ondervinden! Dit is beslist niet de verantwoording van mijn buren! Te zot voor woorden dat buren onkosten zouden moeten gaan maken om mijn katten uit hun tuin te weren! Nogmaals, ik ben de kattenliefhebber en draag alle verantwoording over mijn "meiden". Netjes gechipt en geholpen! Ik zorg ervoor dat mijn dames volle maagjes hebben en het is schattig om te zien dat alle vogels zich zo welkom voelen in mijn tuin en lekker smikkelen van het voer dat ik de vogels aanbied. Mijn katten vinden het leuk om naar de vogels te kijken op 1.5 m afstand en laten de vogels gewoon met rust, dit is een kat dus aan te leren mits het maagje vol is! Dan wat tips voor de mensen waarvan de katteneigenaar niet de verantwoording neemt. Tip 1, water gooien, maar dan wel graag naast de indringer! Tip 2, pak een klein plastic flesje en doe daar voor de helft kleine steentjes in of wat grind. Maak daar flink lawaai mee en helpt dat niet bij een eigenwijze kat gooi het flesje dan richting kat maar zorg er weer voor dat de kat niet geraakt wordt! Tip 3, leer zelf om "gevaarlijk" te miauwen. Ik heb dat zelf gedaan tegen katten die toch in mijn afgeschermde tuin waren gekomen en echt, het helpt! Al lachen je buren je misschien even uit omdat je stond te miauwen. Bij het weren van katten is het belangrijk om echt vol te houden, de volhouder wint en katten hebben heel veel geduld. Verder raad ik aan om alle zogenaamde katwerende producten lekker in de winkels te laten liggen, het kopen is verspilling van je geld want ze helpen je geen van alle. Geduld en volhouden, als je de eigenaar kent probeer in gesprek te gaan al helpt ook dat vaak niet. Een kat vangen en honderd meter verder zetten?- het heeft geen nut, de meeste katten en vooral diegene die niet geholpen zijn kunnen de weg terug naar huis prima vinden, al zet je ze 2 km verder. Bedenk alsjeblieft dat de kat zelf er niks aan kan doen, die volgt gewoon het instinct. Ik spreek al vele jaren de hoop uit dat iedere katteneigenaar zelf de verantwoording neemt als de kat naar buiten mag gaan, het is namelijk een kleine moeite als je echt van je kat houdt. Fijne dag allemaal en veel succes, groeten en miauwtjes

4 Reacties
agapon1951
agapon195114 sep 2021 - 8:59

Kijk zo kan het ook, hier is sprake van verantwoordelijkheid nemen voor de dieren en wordt voorkomen dat de katten verongelukken / verdrinken (al te veel en te vaak mee gemaakt) in je handen sterven door aanrijdingen van verkeer.
Zorg ervoor dat ze niet bij huis weg kunnen en de tuin dusdanig afgeschermd wordt dat ze zich tot deze ruimte beperken. Op deze wijze help je de katten en ook de natuurlijke habitat kan zich herstellen. hekel aan katten hebben is niet de juiste benadering, kunt beter de baasjes er op aanspreken, als deze de dieren niet goed verzorgen zoals hierboven wel het geval is, een hekel aan de baasjes krijgen. Overigens geld voor alle dieren.

diessie
diessie15 sep 2021 - 7:51

agapon1951, Dank je wel voor het compliment. Ik heb al zo vaak meegemaakt dat een katteneigenaar de kat vrij naar buiten liet want o dat dier verdiend de vrijheid, volgens hen. En dan gebeurd er een ongeluk, de kat raakt gewond of is al dood als het eindelijk gevonden wordt. Dikke dikke tranen van verdriet heeft de eigenaar dan maar.....eigenaar beseft nog steeds niet dat het eigenlijk eigen schuld is. Het kattenprobleem in nederland is groot, teveel oepsnestjes, niet gechipt dus kat onbekend. De wet werkt ook niet mee. Al jaren strijd ik samen met vele over verplicht chippen, verplicht laten helpen enz enz. Kinderen mogen krijgen betekend verantwoording nemen, hetzelfde geldt voor dieren nemen. Neem je verantwoording en zadel een ander niet op met de narigheid die een kat kan veroorzaken bij een ander.

Contentino
Contentino15 sep 2021 - 16:14

Helaas ben je één van de weinige die zoveel moeite doet om overlast te voorkomen , gewoon TOP !.
De meeste kattenbezitters hebben mailing aan een ander die last heeft van katten die de tuin vol schijten en zeiken.
En zeg er maar niets van want dan kun je ook nog een grote bek krijgen.
Frustrerend dat ik voor mijn hond belasting moet betalen en hem netjes aan de lijn moet houden en , terecht , de poep moet opruimen.

diessie
diessie18 sep 2021 - 7:38

Contentino, ook U dank U wel voor het compliment dat ik wel mijn verantwoording neem voor en over mijn harige belhamels. Ik begrijp ook U volledig! Al ben ik geen voorstander van kattenbelasting gaan heffen en gelukkig is de hondenbelasting al in veel Gemeentes afgeschaft want ook hondenbelasting moeten betalen terwijl de meeste hondeneigenaars inderdaad zelf de ontlasting van hun lieverd opruimen. Ook hier is het zo dat de goede verantwoorde eigenaren moeten boeten voor de onverantwoorde eigenaren! Het verplicht je hond aan de lijn moeten houden, buiten mijn slechte gezondheid is dit een reden voor mij om geen hond meer te verzorgen. In mijn woonplaats mag je je hond los laten op een speciaal veldje, daar mag het dier rennen en lol maken terwijl de drollen in de rondte vliegen en de eigenaar tot zijn enkels in de drollen staat. Helaas zijn de zogenaamde kattenliefhebbers meestal de grootste schreeuwers en is er moeilijk een normaal gesprek met hun te voeren als het om hun overlast bezorgende kat gaat. In mijn naaste omgeving lopen vele katten dag en nacht vrij en ja ikzelf ben vaak genoeg afgemiauwd omdat ik met de eigenaren in gesprek wilde gaan en wilde vertellen dat het ook echt anders kan en de kat dan echt niks tekort komt wat vrijheid betreft, de noodzaak van chippen vertellen, de noodzaak om de kitten op tijd te laten helpen. Zo vaak heb ik het antwoord gekregen dat men daar geen geld voor zou hebben. De kosten van een dier, er wordt bij de aanschaf van een dier vaak niet aan gedacht dat de lieverd echt meer kost dan alleen wat eten. Sorry, maar het zit mij hoog! Er is zoveel dierenleed door mensen en dat doet mij als dierenliefhebber veel pijn. De kat die overlast bezorgd is de pineut, moet leed ondergaan omdat het geweerd wordt met nare dingen. Peper strooien las ik als tip. Alsjeblieft doe dat niet! Het opsnuiven van peper kan echt schade toebrengen aan het gevoelige neusje van de kat! Uren kan ik hierover doorgaan, ik zal nu gaan stoppen. Mijn laatste tip, weet U van wie de kat is die zijn ontlasting in Uw tuin heeft achtergelaten ( wat de kat trouwens met reden doet om zijn/haar terrein af te schermen, zo ook de urine sproeien) doe die ontlasting in een zakje en gooi het bij de eigenaar in de brievenbus. Namens mijn 3 kattenmeisjes en mijzelf wens ik iedereen een fijn weekend toe.

honza23
honza2313 sep 2021 - 19:18

Voor katteneigenaren: https://ongewoonboom.nl/tuinafscherming/

Voor kattenhaters: vang de kat, en laat 'm een paar honderd km verder los.

iris2
iris213 sep 2021 - 18:52

mijn tip is om koffiedik te strooien in je tuin. Dit plakkerige goedje vinden katten vervelend en de geur niet fijn. En bovendien is deze biologische oplossing ook nog eens goed voor je bloemen en planten.

gero
gero13 sep 2021 - 17:43

Doe de kat een belletje om zodat de vogeltjes worden opgeschrikt door het geluid.

Henk510
Henk51013 sep 2021 - 17:14

Takjes van de rozenstruik her en der in je tuin leggen helpt ook

ronaldo-
ronaldo-13 sep 2021 - 16:01

Waarom moet ik als liefhebber van vogels, tuin. En houder van een vijver. Mijn eigen tuin dusdanig "beveiligen". Dmv gaas, elektriciteit draden. Of een rolstang systeem op de schutting. Kopen cq aanschaffen zo dat ik géén last heb van de kat vd buren?? De buren zijn katten liefhebbers, ik niet. De buren hebben een kat,ik niet. Laten de buren zorgen dat ik géén last heb van hun kat. Hoe?? hun probleem. Niet de mijne. Het is hun kat. Dus geef goeie tips voor de katten liefhebbers, hoe ze hun kat thuis houden. Zodat de buren niet op kosten worden gebracht. Géén ergenis hebben van hun kat.En kunnen genieten van hun tuin met alles er op,in en aan. Zonder de kat vd buren. Ronald Gr.

1 Reactie
koste441
koste44114 sep 2021 - 15:56

Helemaal mee eens. Mijn buren hadden 1 kat, 3/4 jaar gevraagd, van alles geprobeerd en zelfs aangeschaft om hun kat uit onze tuin met vogels te houden. Wat denk je wat ze doen? > ze nemen een 2e kat! En hebben gewoon schijt aan de buren, want 'mijn kat mag toch ook vrij buiten zijn net als de vogels'! Na tussenkomst van politie hebben ze uiteindelijk na 1 jaar een halfbakken afscheiding op de schutting geplaatst, want het mag natuurlijk niet te veel kosten om je eigen huisdier op je eigen terrein te houden. Het is makkelijker om de deur open te laten voor de kat, want dan heb je er geen omkijken naar.
Ik zeg altijd: als ik een kat had gewild dan had ik wel 1 aangeschaft!

iknalb
iknalb13 sep 2021 - 15:44

De eerste 6 tips gaan erover hoe de buren het kattenprobleem kunnen aanpakken. Daarna pas over de eigenaars. Vreemde volgorde. Klagen over kattenoverlast leidt bijna altijd tot overtrokken reacties van kattenbezitters. De aanpak van Kraa versterkt dit alleen maar.

krieties
krieties13 sep 2021 - 15:20

Kun jullie ook eens tips geven van een kattenhater??? Die antwoorden zullen mij beter passen. Werkelijk vreselijk die katten, aan de lijn die beesten of binnen blijven en kattenbelasting invoeren.

1 Reactie
agapon1951
agapon195113 sep 2021 - 16:57

kijk bij agapon1951 v.w.b. de Europese richtlijnen houden katten. Klaag de gemeente aan en je hebt zeer grote kans (via advocaat) dat er verbod op komt. Gevolg dat zowel de kat als de natuurlijke habitat beschermd wordt. Vandaag weer een aangereden kat in mijn handen gestorven. Haat de kat niet maar de onverantwoordelijke baasjes die de oorzaak zijn.

roitero
roitero13 sep 2021 - 13:55

Krolse katers bestreed ik s'nachts met boterhamzakjes gevuld met water en azijn, je moet wel de vluchtweg weten en daarop anticiperen met gooien net ervoor splahste die zak tegen de schuur uiteen, ik had een hele voorraad klaar liggen op de slaapkamer vensterbank, ik heb zelf ook katten maar ik wil wel slapen.!!

1 Reactie
iris2
iris213 sep 2021 - 18:53

briljant! zijn hier opnames van?

Alex van de Wall
Alex van de Wall13 sep 2021 - 13:35

Kan Eline geen andere hobby vinden, wat een nonsens dit kan je niet serieus nemen.

bertjebert
bertjebert13 sep 2021 - 12:48

Ik ben echt verbaasd over dit artikel,de omgekeerde wereld. De gene wie een kat heeft moet zorgen dat je een ander geen overlast bezorgd. Ik erger mij dood aan de loslopende katten in mijn buurt. Een goede tip koop een katvanger (een kooi die dicht slaat) stop hem in je auto en breng hem een eind weg en de kans is groot dat hij niet terug komt. Komt hij wel terug , dan in iedergeval niet meer in je tuin. Wel kat onvriendelijk,das dan jammer.

kareuter
kareuter13 sep 2021 - 12:03

Knip de dode takjes van rozenstruiken aan stukjes van ± 8 a 10 cm. en strooi die op die plaatsen in de tuin waar de kat (ten) regelmatig komt / komen.
Aan die takjes zitten vlijmscherpe naalden, daar heeft een kat vreselijke hekel aan.

agapon1951
agapon195113 sep 2021 - 10:22

1. zoals kattenliefhebbers steeds weer ontkennen is, dat de kat een exoot is die hier niet thuis hoort en de jacht op andere dieren afdoen met de natuurlijke gedrag.
Oorspronkelijk uit het midden oosten komt en in de periode van de pest werd ingevoerd op de ratten te bestrijden die de pest verspreiden.
2. dat de kat veel schade aanbrengt aan de natuurlijke habitat en zelfs dusdanig dat vogelsoorten uitsterven of op uitsterven staan zal in een ontkennende reactie uitlokken. Dit is al regelmatig gebeurd, waarvan de laatste slachting in Amerika.
3. het loslaten van katten c.f. Europese richtlijnen ten zeerste ontraden (verboden dus) wordt en bovendien boetes kan opleveren. Het is politiek gevoelig, wat weer tot gevolg heeft dat de politiek niet ingrijpt.
4. er meer dan 200000 katten verwilderd zijn en daarbij de nodige schade veroorzaken aan de natuurlijke habitat
5. de katten nog steeds niet verplicht worden gechipt te worden en tevens gesteriliseerd. Katten kunnen op die manier sneller bij de eigenaar terug gebracht worden. Tevens wordt de overbevolking van katten terug gedrongen zonder schade aan het dier zelf toe te brengen.
6. Een oplossing is voor degene die perse een exoot als de kat wil hebben, kan de buitentuin afschermen met naar schuin naar binnen stekende afrastering in de vorm van staaldraad of kippengaas. Er zijn daarnaast ook kattenrassen die als huiskat zich prima voelen en geen behoefte hebben naar buiten te gaan, dit voor degene die op een flat zitten.
Kijk ook eens bij de Sophie Vereeniging voor verdere info. Deze stichting is zeer bewust van het welzijn van de dieren.

aad piraat
aad piraat13 sep 2021 - 10:19

Huisdieren horen tot jou huishouden en dienen niet in de gelegenheid te worden gesteld bij een ander huis te houden. Met name katten eigenaren zijn hierin aso's met als argument dat het nu eenmaal territoriale jagers zijn. Dit argument slaat nergens op want vogels vliegen nu eenmaal en vissen zwemmen nu eenmaal maar de eigenaren hiervan houden ze wel in kooien en aquaria . Als je kiest voor een huisdier moet het dier dus thuis houden en niet tot last van anderen laten zijn, zie je daar geen heil in moet je er van af zien dat heet je verantwoordelijkheid nemen.

1 Reactie
agapon1951
agapon195113 sep 2021 - 12:04

Europese regelgevingen geven dit ook aan en bij een rechtszaak naar een gemeente is de kans te winnen zeer groot met betrekking tot het los laten van katten. Men doet dit nog niet vanwege de politieke gevoeligheid hierin. Particulier hierin een rechtszaak aan te spannen is te kostbaar.

kemaad04141
kemaad0414113 sep 2021 - 10:18

Kat vd buren, dan maar in de tuin plassen etc.,maar hoe kan ik hem weren op mijn eerste etage(slaapkamer)boven 2 deuren,om te luchten, en dan zit erde kat bovenop mijn bed,ikschrik me een hoedje,en horren zijn duur,dan heb ik wel nodig…..5 stuks
Heeft u een idee?????,ik wil geen ongenoegen met deburen,dus ik houd mijn mond dicht

1 Reactie
Wilma-60
Wilma-6014 sep 2021 - 12:44

Zo gauw je de kat in je tuin ziet emmer water over heen gooien.

mkp
mkp13 sep 2021 - 10:03

Het klinkt allemaal mooi, maar wat als je grote groententuin hebt, wat moet je doen om katten te weren die over schuttingen en muren klimmen om in je tuin te komen.
Men neemt een kat, geeft ze een kattenluik en laat maar lopen.
Als iemand dieren heeft zet dan je eigen tuin af en zorgt dat een ander geen overlast heeft van je kat. Waarom iemand kosten maken, zoals horren voor je ramen boven en tuinafzettingen, Gaas klimmen ze ook over en struiken in een groententuin is gen optie.

janlida
janlida13 sep 2021 - 9:51

Strooi, daar waar de kat vaak komt, eens wat peperpoeder en hij/zij zal wat minder die plek(ken) opzoeken. Is niet pijnlijk maar irriteert onder zijn pootjes.