Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verse groenten, fruit, vlees of vis bewaren? Invriezen doe je zo!

12-04-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3585 keer bekeken
  •  
vriezer diepvries eten bewaren koelkast 1127
De vriezer is reuzehandig als je verse producten langer dan een paar dagen wilt bewaren. Maar hoe vries je verse groenten, fruit, vlees of vis in? En wat is een goede manier om deze weer te ontdooien? We zetten het hieronder voor je op een rij.
Eerst een advies vooraf. Een vriezer waarvan de temperatuur schommelt of die tot maar -10 graden komt, is minder geschikt om eten langere tijd in de bewaren. Houd hier rekening mee als je een vers product langer dan een paar weken wilt gaan bewaren. De ideale bewaartemperatuur is -18 graden Celsius of lager.

Hoe moet je verse vis invriezen?

Wacht niet te lang met invriezen als je verse vis hebt gekocht. Je wilt immers door het bevriezen bederf en bacteriegroei zo veel mogelijk voorkomen. Volg deze stappen:
- Dep verse vis eerst droog.
- Wikkel de vis in (vershoud)folie.
- Heb je meerdere stukken? Verpak ze apart. Invriezen gaat dan sneller dan bij elkaar in één homp.
- Gebruik bij voorkeur vacuümzakken. Luchtdichte verpakking zorgt voor (nog) langere houdbaarheid.
- Een vriezerbestendige pot van glas of plastic bakje kan ook, maar doe deze niet helemaal vol in verband met het uitzetten door de kou.
- Beplak de zak, pot of bak met een datumsticker, zodat je weet hoelang deze in je vriezer ligt.

Hoe moet je vers vlees invriezen?

Vries je verse vlees zo snel mogelijk nadat je het hebt gekocht in. Hoe langer je wacht, hoe meer de kwaliteit achteruitgaat.
- Snijd je vlees in kleinere stukken, dan raken ze sneller bevroren (en dit is tevens makkelijker voor het ontdooien).
- Snijd vetrandjes weg; ook onder 0 graden kan vet ranzig oftewel bedorven raken.
- Vries de grotere porties los van elkaar in.
- Gebruik bij voorkeur vacuümzakken.
- Een vriezerbestendige pot van glas of plastic bakje kan ook.
- Doe een datumsticker op de verpakking.

Hoe moet je verse groenten en fruit invriezen?

Vers uit de winkel of van het (eigen) land? Wacht ook met fruit en groenten niet te lang met invriezen. Dan behoud je voedingstoffen het beste.
- Was de groente of het fruit voordat je het invriest.
- Snijd grote stukken in kleinere porties.
- Zorg dat deze droog zijn gedept.
- Gebruik net als voor de vis en vlees vacuümzakjes, mits je erover beschikt.
- Een vriezerbestendige pot van glas of bakje van plastic kan ook, maar doe deze niet vol in verband met het uitzetten door de vorst.
- Doe een datumsticker op de verpakking.
- Vermeld eventueel ook welke groente of fruit het betreft. Soms is dit in bevroren toestand niet goed te zien.
Tip: Groente en fruit kun je langer houdbaar maken door ze eerst te blancheren. De aanwezige enzymen, die meehelpen aan bederf, worden hierdoor afgebroken. Blancheren doe je door groente of fruit een paar minuten te laten koken. Spoel het daarna meteen af met koud water. Volgens het Voedingscentrum zorgt blancheren voor een bewaartijd tot wel een jaar. 

Vlees en vis ontdooien doe je zo

Wil je vis of vlees veilig ontdooien? Doe dit niet buiten de koelkast. Want dan kun je alsnog te maken krijgen met bederf, vanwege de kamertemperatuur. Bacteriën zijn er dol op.

In de koelkast

Wil je het vlees of de vis opeten? Haal deze een dag van tevoren uit de vriezer. Zeker grote porties hebben tijd nodig om te ontdooien. Leg het bevroren vlees of de vis in schaal of op een bord en plaats dit in de koelkast. Dek het af met bijvoorbeeld een stukje folie als je het uit de verpakking haalt. In de verpakking laten kan ook. Laat het vlees of de vis niet nog dagen na het ontdooien in de koelkast liggen, maar maak het klaar zodra het is ontdooid.

Met de magnetron

Je kunt ook je magnetron gebruiken om vlees of vis te ontdooien. De meeste van deze apparaten hebben hiervoor een speciale ontdooifunctie. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing, mocht je hier nog niet bekend mee zijn. Met de ontdooistand voorkom je het beste dat de kern lang hard bevroren blijft, terwijl de buitenzijde al is ontdooid. Net al bij de koelkast geldt: maak het vlees of de vis meteen klaar, zodra de kou er volledig uit is.

Hoe moet je groenten of fruit ontdooien?

Groenten die je wilt gaan koken, kun je meteen uit de vriezer klaarmaken en in het water doen. Wil je groente of fruit niet meteen bereiden of opeten? Dan is de koelkast de beste plek om deze langzaam te ontdooien. Het handigst is om dit in een schaal of bakje te doen. Zo weet je zeker dat de boel niet gaat lekken. Buiten de koelkast, op kamertemperatuur ontdooien, is minder verstandig. De kans op bederf is dan groter. 
Sommige soorten fruit, vooral die van nature veel vocht bevatten, verliezen na het ontdooien hun structuur. De vitamines zijn wel bewaard gebleven, maar het fruit kan nogal papperig worden. Dit is overigens nog prima eetbaar en heel geschikt om in shakes of toetjes te verwerken.
Bronnen: Voedingscentrum, Invriezen.net, Natuur & Milieu
Is er een verschil tussen verse groenten en diepvriesgroenten? Leefstijlcoach Jolande van Teeffelen geeft het antwoord!

Stel jouw vraag ook op ons consumentenforum!

Heb jij een vraag over het bewaren van voedsel? Stel deze op Kassa's consumentenforum! Ga hier naar Vraag & Beantwoord. Je leest er bijvoorbeeld ook deze vraag.

Wat is de bewaartermijn van knakworst in plastic verpakking?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!