Sfeerfoto van Jaaroverzicht
Jaaroverzicht
Dit zijn de programma's waarmee BNNVARA zaken in beweging bracht.
Jaaroverzicht

Evenementen

Met onze offline en online evenementen creëerden we in 2020 extra beleving en verdieping rondom onze programma.
De Krokante Leesmap reikt De Krokante Vleestegel uit (9 januari)
Uitreiking De Krokante Vleestegel in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.
 
Tijdens de live-opnamen van hun 50ste podcast in Pakhuis de Zwijger reikten de makers van De krokante Leesmap een award uit voor het blad dat ze van alle besproken tijdschriften het beste vonden: De Krokante Vleestegel. De winnaar was SteilDAK, het vakblad voor hellende daken. De presentatie was natuurlijk in handen van Noortje Veldhuizen, Marcel van Roosmalen en Roelof de Vries. 

WhatsApp Image 2020-12-17 at 17.53.13

Offline

Hoogwater (20 januari)

Aanwezig: 160 personen | Lumiere Cinema in Maastricht

Precies 25 jaar geleden – begin 1995 – was heel Nederland in de ban van het water: in Limburg trad de Maas buiten haar oevers en in het Rivierenland stonden de dijken op doorbreken. 250.000 inwoners sloegen op de vlucht. In de vierdelige documentaireserie 'Hoog Water' vertelden diverse betrokkenen over hun ervaringen. De première vond plaats in de Lumiere Cinema in Maastricht. De presentatie was in handen van Felix Meurders. Na afloop volgde er een Q&A met de twee hoofdrolspelers.

05b3119a-ae9e-44d2-94fe-515912032b40

Hollands Hoop (3 februari)

Aanwezig: 120 personen | Forum Groningen

Je oogst wat je zaait... De publiekspremière van het derde seizoen van de dramaserie Hollands Hoop vond plaats In Forum Groningen, de provincie waar de serie ook is opgenomen. In aanwezigheid van de hoofdrolspelers Marcel Hensema, Martijn Lakemeier en Chris Zegers werden de eerste afleveringen vertoond en was er een uitgebreid nagesprek met de cast en makers.

hh3-promo-a006c021-120101-r3wq3-0638-550503

BNNVARA Preview: Floortje ontvangt Maggie (17 februari)

Aanwezig: ongeveer 420 personen | Theater ’t Spant in Bussum

Op maandagavond 17 februari organiseerde BNNVARA een preview van Floortje Terug naar het Einde van de Wereld. In theater Spant! in Bussum vertelde Floortje Dessing over het nieuwe seizoen en praatte hierover na met een bijzondere gast: Maggie Doyne. Vijf jaar geleden ontmoetten ze elkaar in Nepal, waar Maggie een weeshuis runt met vijftig kinderen. Afgelopen jaar is Floortje teruggegaan naar Nepal om te kijken hoe het met Maggie en de kinderen gaat. Op deze bijzondere avond was de hele aflevering van Floortje terug in Nepal te zien en praatten de twee uitgebreid na.
Bekijk de Q&A van Floortje en Maggie hier terug.

WhatsApp Image 2020-12-17 at 17.20.40
De Amazone  (18 februari)
Preview in Pakhuis De Zwijger

In De Amazone' reisde Sandra Korstjens kriskras door dit unieke gebied. Van de goudzoekers in Suriname tot de sojaboeren in Brazilië en van de oorspronkelijke bewoners van Ecuador tot illegale cocaplukkers in Colombia. De preview van de serie, inclusief een gesprek met de makers, vond plaats in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.
amazone-intra (1)

Anne+ (2 maart)

Première van ANNE+ seizoen 2 I Tuschinski in de Grote Zaal 

Aanwezig: 736 bezoekers

ANNE+ vertelt het verhaal van de lesbische twintiger Anne (Hanna van Vliet) die in Amsterdam woont en studeert. In het tweede seizoen zagen we Anne worstelen met het volwassen leven. Want hoe doe je dat nou: vrienden, werk en relaties balanceren? De premiere van van het tweede seizoen van ANNE+ vond plaats in Amsterdam in aanwezigheid van cast & crew. In de prachtige grote zaal van Tuschinski werden de eerste 4 afleveringen vertoond met aansluitend een Q&A.

WhatsApp Image 2020-12-17 at 18.13.31

Online

Dertigers preview (14 mei)

Aanwezig: 110 deelnemers

De serie Dertigers, waarin het leven van een groep van acht dertigers centraal staat, werd als eerste vertoond tijdens een exclusieve BNNVARA online preview, met Maurice Lede als presentator. Regisseur Elzelien Peters en acteurs Jelle de Jong en Leonoor Koster waren ook aanwezig tijdens de online preview om alles te vertellen over de serie en om kijkersvragen te beantwoorden. Psycholoog Thijs Launspach sloot aan om dieper in te gaan op dertigersdilemma's.

WhatsApp Image 2020-12-17 at 18.01.25

Opstandelingen (3 juni)

Aanwezig: 180 deelnemers

Op 3 juni organiseerde BNNVARA exclusief voor leden een live online preview voor het programma Opstandelingen (live vanuit Capital C in Amsterdam). Hier werd de eerste aflevering getoond waarin Sophie Hilbrand de zwakke plekken van de lokale democratie onderzoekt in Almelo. Onder leiding van Fidan Ekiz is na afloop nagepraat met presentatrice Sophie, Kees Schaap en professor Wim Voermans (hoogleraar staats- en bestuursrecht aan Universiteit Leiden). Willeke Slingerland werd online ingebeld (onderzoeker SAXION).  

Bekijk de Q&A van Floortje en Maggie hier terug.

Opstandelingen

Srebrenica (8 juli)

Aanwezig: 2108 deelnemers online; 30 in de zaal.

Na afloop van het drieluik Srebrenica: De Machteloze missie van Dutch Bat werd er een nagesprek gehouden onder leiding van Ozcan Akyol. Aanwezig voor het nagesprek waren Coen Verbraak (regisseur) en twee Dutchbatters uit de docu. Na afloop een Q&A.

20550e4a-ea7f-482c-a9dc-13792462d071

Pride en inclusiviteit (29 juli)

Aanwezig: 70 mensen in de zaal, 580 meegekeken via livestream

Hoe stevig is de positie van LHBTQIA+'ers in Nederland? Welke vooroordelen en stigma's spelen, zowel binnen als buiten de community, een rol en hoe bestrijden we dit? En wat kunnen media, politiek en de rest van Nederland doen om ervoor te zorgen dat iedereen, ongeacht geaardheid of kleur, dezelfde kansen krijgt? Op 29 juli gingen activist Naomie Pieter en schrijver, documentairemaker en adviseur Tofik Dibi onder leiding van BNNVARA-presentator Dzifa Kusenuh in gesprek over LHBTQIA+-emancipatie in Nederland. Spoken word artiest Kalib Batta sloot de avond af met een performance. 
 
Kijk hier de kennissessie terug.
Schermafbeelding 2020-12-18 om 11.09.47

Vroege Vogels quiz (31 augustus)

Aanwezig: 533 via livestream en Vroege Vogels Facebook

Live vanuit het Naardermeer presenteerde Menno Bentveld de Vroege Vogels Quiz op zondagochtend 30 augustus . De quiz bestond uit 5 rondes van 5 multiple choice vragen waarin beelden uit het nieuwe seizoen centraal staan, maar ook vogelgeluiden en radiofragmenten. Een mooie quiz voor de echte Vroege Vogels fans! Daarnaast schoven ook Boswachter Luc Hoogenstein en Maria Fennis (moestuin Naardermeer) aan bij Menno en vertelde over hun ervaring rondom het Naardermeer.
MicrosoftTeams-image (2)
KLEM Q&A (7 september)

Tijdens een live Q&A konden fans en volgers aan de cast vragen stellen over de serie. Een uur lang konden iedereen Georgina Verbaan, Barry Atsma en Jacob Derwig het hemd van het lijf vragen.
Bekijk hier de Q&A terug.
KLEM
Ik Rouw van Jou (22 november)
Aanwezig: 2000 via livestream

'Ik Rouw van Jou' ging op zondag 22 november online in première. Via een liveverbinding werd de documentaire die dag alvast getoond. Aansluitend gingen Nellie Benner en Pepijn Schoneveld onder leiding van Tim Hofman met elkaar in gesprek.
Bekijk hier het nagesprek terug.
WhatsApp Image 2020-12-17 at 17.58.43