Jaaroverzicht

Evenementen

Met onze offline en online evenementen creëerden we extra beleving en verdieping rondom onze programma.

Evenementen 2021
ANNE+ de film première met nagesprek (14 oktober)
Locatie: Kinepolis Jaarbeurs Utrecht
Aanwezig: 200 fysiek

Op donderdag 14 oktober organiseerde BNNVARA een exclusieve première van ANNE+ met een nagesprek met acteur Thorn Roos de Vries, regisseur Valerie Bisscheroux en BNNVARA-maker Bastiaan Rosman.
Samen bespreken zij de film en de nieuwe documentaire van Bastiaan: To Bi or not To Bi, waarin Bastiaan zijn biseksualiteit onderzoekt. Nellie Benner leidt het gesprek, hierin treden de volgende vragen tot de voorgrond: Hoe staat het met LHBTQIA+ representatie in Nederlandse films en op tv? En in hoeverre wordt er over seksualiteit, gender en identiteit gepraat op school?

AnnePlus

Cinetree x BNNVARA: First Dates Movie Night (4 september)
Locatie: Amsterdams Bostheater
Aanwezig: +/- 500 fysiek

De ‘Summer of Love’ viel al snel in duigen, dus daarom sloegen Cinetree en BNNVARA de handen ineen om de liefde naar het Amsterdamse Bos te brengen. In het magische Amsterdamse Bostheater werd de liefde dan ook gevierd met een speciale First Dates Movie Night. 

Deze avond luisterde je naar een ode aan verliefd zijn, kon je samen op de foto in onze First Dates photobooth, kreeg je als bezoeker een exclusief voorproefje van het fonkelnieuwe seizoen van First Dates en zwijmelde je weg bij het ultieme zomerse liefdesverhaal Call Me By Your Name. Deze avond onder leiding van onze gastvrouw Hanna Verboom en gastheer Sergio Vyent, boodt het recept voor een perfecte *first* date. 

fd_movie_scherm-16-9-cinetree_extra

BNNVARA Preview: My 9/11 met Floortje Dessing en Sinan Can (3 September)
Locatie: Studio de Hallen, Amsterdam of Online
Aanwezig: 150 fysiek

Op vrijdag 3 september vond in De Hallen in Amsterdam de preview My 9/11 plaats. Zowel fysiek als online via Spot keken BNNVARA-leden samen met Floortje en Sinan naar de eerste aflevering van My 9/11. Na afloop vond er een gesprek plaats onder leiding van Menno Bentveld en kregen leden de mogelijkheid om vragen te stellen. 

Op 11 september 2021 was het 20 jaar geleden dat de wereld werd opgeschrikt door de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten. Aan de vooravond van de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan reizen Sinan Can en Floortje Dessing naar Afghanistan en de VS om de impact te onderzoeken die 9/11 op de wereld heeft gehad. Ze portretteren mensen, die nog steeds de gevolgen voelen van de gebeurtenissen die die dag in gang zijn gezet. Daarbij wordt duidelijk dat de emoties, problematiek en verdere levensloop in beide landen meer met elkaar gemeen hebben, dan je wellicht zou denken.

My911

BNNVARA Preview: Marker Wadden (26 Mei)
Aanwezig: 1286 online

In het Markermeer is vijf jaar geleden een uniek project gestart: de aanleg van Marker Wadden. Met klei, slib en zand is er een archipel van eilanden gemaakt waar de natuur zich kan ontwikkelen. Natuurfilmmaker Cees van Kempen maakte een documentaire over dit staaltje Nederlandse inventiviteit: Marker Wadden, een wonderbaarlijk natuurverhaal.

Door de aanleg van de Afsluitdijk en de Houtribdijk is het Markermeer afgesloten en gaat de biodiversiteit hard achteruit. In Marker Wadden zie je hoe razendsnel de natuur zich ontwikkelt op deze nieuwe eilanden. Vogels, insecten, planten en vissen duiken op en broedvogels krijgen weer rust en ruimte.

MarkerWadden

Roze Filmdagen live stream voor abonnees (19 maart)
Tijdens de Roze Filmdagen konden leden van de VARAgids via een live stream Jeune Juliette bekijken.

De mollige Juliette wil van alles, maar gymnastiek staat niet op dat lijstje. Dus spijbelt ze, roddelt gezellig met haar beste vriendin, maakt scholierenradio die niet erg gewaardeerd wordt en wil de leukste jongen scoren voor 'prom night'. Maar ja, die leuke jongen blijkt een eikel, die beste vriendin is smoorverliefd op je en het plan om naar je afwezige moeder te vertrekken lukt ook al niet. Ze slaat zich overal doorheen in deze heerlijke komedie voor iedereen die een buitenbeentje was op school en voor iedereen die raar keek naar de buitenbeentjes.

Winactie 08-2020 nieuwsbrief Jeune Juliette

Jurre Geluk haalt jongeren uit de kreukels tijdens het online-event Live: In de Corona Kreukels  (4 maart 2021)

Wat zijn de mentale effecten van deze coronatijd? Hoe blijf je positief? En hoe zit het met seks en relaties? Tijdens Live: In de Corona-Kreukels haalde presentator Jurre Geluk samen met experts en ervaringsdeskundigen jongeren uit de kreukels.   

Het event was een verlengstuk van de special In de Corona-Kreukels, dat de dag ervoor te zien was bij BNNVARA op NPO 3. Een programma dat geen seconde langer kon wachten. Jurre omschreef het zelf zo: ‘Vrienden, school én je baantje vallen weg. Het ultieme recept voor echt een klotetijd. Zeker voor jongeren in een kwetsbare positie is Corona echt de nekslag. Ik hoorde het al lange tijd om mij heen, veel te lang zijn deze jongeren ongehoord gebleven. Het ging wel over ze, maar er werd niks vanuit ze verteld. Dit programma geeft ze een gezicht en een stem. Het is echt wel klaar nu.’ 

Wil je Live: In de Corona-Kreukels terugkijken of herbeleven? Hieronder kijk je het event terug: 

Evenementen 2020

De Krokante Leesmap reikt De Krokante Vleestegel uit (9 januari 2020)
Uitreiking De Krokante Vleestegel in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.
 
Tijdens de live-opnamen van hun 50ste podcast in Pakhuis de Zwijger reikten de makers van De krokante Leesmap een award uit voor het blad dat ze van alle besproken tijdschriften het beste vonden: De Krokante Vleestegel. De winnaar was SteilDAK, het vakblad voor hellende daken. De presentatie was natuurlijk in handen van Noortje Veldhuizen, Marcel van Roosmalen en Roelof de Vries. 

WhatsApp Image 2020-12-17 at 17.53.13

Offline

Hoogwater (20 januari 2020 )

Aanwezig: 160 personen | Lumiere Cinema in Maastricht

Precies 25 jaar geleden – begin 1995 – was heel Nederland in de ban van het water: in Limburg trad de Maas buiten haar oevers en in het Rivierenland stonden de dijken op doorbreken. 250.000 inwoners sloegen op de vlucht. In de vierdelige documentaireserie 'Hoog Water' vertelden diverse betrokkenen over hun ervaringen. De première vond plaats in de Lumiere Cinema in Maastricht. De presentatie was in handen van Felix Meurders. Na afloop volgde er een Q&A met de twee hoofdrolspelers.

05b3119a-ae9e-44d2-94fe-515912032b40

Hollands Hoop (3 februari 2020)

Aanwezig: 120 personen | Forum Groningen

Je oogst wat je zaait... De publiekspremière van het derde seizoen van de dramaserie Hollands Hoop vond plaats In Forum Groningen, de provincie waar de serie ook is opgenomen. In aanwezigheid van de hoofdrolspelers Marcel Hensema, Martijn Lakemeier en Chris Zegers werden de eerste afleveringen vertoond en was er een uitgebreid nagesprek met de cast en makers.

hh3-promo-a006c021-120101-r3wq3-0638-550503

BNNVARA Preview: Floortje ontvangt Maggie (17 februari 202)

Aanwezig: ongeveer 420 personen | Theater ’t Spant in Bussum

Op maandagavond 17 februari organiseerde BNNVARA een preview van Floortje Terug naar het Einde van de Wereld. In theater Spant! in Bussum vertelde Floortje Dessing over het nieuwe seizoen en praatte hierover na met een bijzondere gast: Maggie Doyne. Vijf jaar geleden ontmoetten ze elkaar in Nepal, waar Maggie een weeshuis runt met vijftig kinderen. Afgelopen jaar is Floortje teruggegaan naar Nepal om te kijken hoe het met Maggie en de kinderen gaat. Op deze bijzondere avond was de hele aflevering van Floortje terug in Nepal te zien en praatten de twee uitgebreid na.
Bekijk de Q&A van Floortje en Maggie hier terug.

WhatsApp Image 2020-12-17 at 17.20.40

De Amazone  (18 februari 2020)
Preview in Pakhuis De Zwijger

In De Amazone' reisde Sandra Korstjens kriskras door dit unieke gebied. Van de goudzoekers in Suriname tot de sojaboeren in Brazilië en van de oorspronkelijke bewoners van Ecuador tot illegale cocaplukkers in Colombia. De preview van de serie, inclusief een gesprek met de makers, vond plaats in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.

amazone-intra (1)

Anne+ (2 maart 2020)

Première van ANNE+ seizoen 2 I Tuschinski in de Grote Zaal 

Aanwezig: 736 bezoekers

ANNE+ vertelt het verhaal van de lesbische twintiger Anne (Hanna van Vliet) die in Amsterdam woont en studeert. In het tweede seizoen zagen we Anne worstelen met het volwassen leven. Want hoe doe je dat nou: vrienden, werk en relaties balanceren? De premiere van van het tweede seizoen van ANNE+ vond plaats in Amsterdam in aanwezigheid van cast & crew. In de prachtige grote zaal van Tuschinski werden de eerste 4 afleveringen vertoond met aansluitend een Q&A.

WhatsApp Image 2020-12-17 at 18.13.31

Online

Dertigers preview (14 mei 2020)

Aanwezig: 110 deelnemers

De serie Dertigers, waarin het leven van een groep van acht dertigers centraal staat, werd als eerste vertoond tijdens een exclusieve BNNVARA online preview, met Maurice Lede als presentator. Regisseur Elzelien Peters en acteurs Jelle de Jong en Leonoor Koster waren ook aanwezig tijdens de online preview om alles te vertellen over de serie en om kijkersvragen te beantwoorden. Psycholoog Thijs Launspach sloot aan om dieper in te gaan op dertigersdilemma's.

WhatsApp Image 2020-12-17 at 18.01.25

Opstandelingen (3 juni 2020)

Aanwezig: 180 deelnemers

Op 3 juni organiseerde BNNVARA exclusief voor leden een live online preview voor het programma Opstandelingen (live vanuit Capital C in Amsterdam). Hier werd de eerste aflevering getoond waarin Sophie Hilbrand de zwakke plekken van de lokale democratie onderzoekt in Almelo. Onder leiding van Fidan Ekiz is na afloop nagepraat met presentatrice Sophie, Kees Schaap en professor Wim Voermans (hoogleraar staats- en bestuursrecht aan Universiteit Leiden). Willeke Slingerland werd online ingebeld (onderzoeker SAXION).  

Bekijk de Q&A van Floortje en Maggie hier terug.

Opstandelingen

Srebrenica (8 juli 2020 )

Aanwezig: 2108 deelnemers online; 30 in de zaal.

Na afloop van het drieluik Srebrenica: De Machteloze missie van Dutch Bat werd er een nagesprek gehouden onder leiding van Ozcan Akyol. Aanwezig voor het nagesprek waren Coen Verbraak (regisseur) en twee Dutchbatters uit de docu. Na afloop een Q&A.

20550e4a-ea7f-482c-a9dc-13792462d071

Pride en inclusiviteit (29 juli 2020)

Schermafbeelding 2020-12-18 om 11.09.47

Vroege Vogels quiz (31 augustus 2020 )

MicrosoftTeams-image (2)

KLEM Q&A (7 september 2020)


Tijdens een live Q&A konden fans en volgers aan de cast vragen stellen over de serie. Een uur lang konden iedereen Georgina Verbaan, Barry Atsma en Jacob Derwig het hemd van het lijf vragen.
Bekijk hier de Q&A terug.

KLEM

Ik Rouw van Jou (22 november 2020)
Aanwezig: 2000 via livestream

'Ik Rouw van Jou' ging op zondag 22 november online in première. Via een liveverbinding werd de documentaire die dag alvast getoond. Aansluitend gingen Nellie Benner en Pepijn Schoneveld onder leiding van Tim Hofman met elkaar in gesprek.
Bekijk hier het nagesprek terug.

WhatsApp Image 2020-12-17 at 17.58.43