Sfeerfoto van Jaaroverzicht
Jaaroverzicht
Dit zijn de programma's waarmee BNNVARA zaken in beweging bracht.
Jaaroverzicht

Zembla kaartte de mishandeling van politiehonden aan

2 apr 2021
  •  
leestijd 1 minuten
Op 11 maart 2021 zond Zembla “Bijten als beloning” uit, een tweede deel op een al voorgaande aflevering rondom hetzelfde onderwerp uit 2020. Politiehonden die bij particuliere verenigingen in opleiding zijn, worden nog steeds mishandeld met schoppen, stokslagen en stroomapparatuur. Dat wordt de makers van Zembla verteld door klokkenluiders vanuit de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV). Het programma laat actuele beelden zien waarop de mishandelingen te zien zijn door de Brabantse KNPV-vereniging: honden worden geslagen met een stok en slipketting.

Al in 2018 onthulde RamBam dat politiehonden mishandeld worden. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid deed dit af als incidenten. De klokkenluiders uit de uitzending van 11 maart stellen echter dat het niet om enkele incidenten gaat, maar dat er in Nederland nog steeds op grote schaal wordt mishandeld.

Per 1 juli 2020 is het gebruik van stroomapparatuur bij honden die worden opgeleid verboden. Maar politie en Defensie mogen de honden waar ze al mee werken wel met stroom blijven trainen.

De uitzending ging niet onopgemerkt voorbij. Veel media schreven erover, onder andere NOS,  NU.nl, De Volkskrant en De Telegraaf .

Populair bij BNNVARA