Sfeerfoto van Jaaroverzicht
Jaaroverzicht
Dit zijn de programma's waarmee BNNVARA zaken in beweging bracht.
Jaaroverzicht

Pak de Macht en Amnesty International leveren 101.903 handtekeningen aan de Chinese ambassade

25 jun 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
174 keer bekeken

Het BNNVARA-programma Pak De Macht van Tim Hofman heeft samen met Amnesty International 101.903 handtekeningen opgehaald om de Chinese ambassadeur Tan Jian op te roepen om duidelijkheid te geven over bedreiging en intimidatie van Nederlandse Oeigoeren.   


De eerste aflevering van Pak de Macht bij BNNVARA op NPO 3 draaide om China. Tim Hofman maakte inzichtelijk hoe de macht vanuit China doorvloeit tot in Nederland. De beïnvloeding door het Chinese regime is hier al dagelijkse realiteit, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, wetenschap en cyberdreiging. Zo worden steeds meer Nederlandse Oeigoeren bedreigd en geïntimideerd. De aflevering van Pak de Macht zocht uit of de Nederlandse regering wel wat doet tegen deze invloed, en wat wij als burgers zelf kunnen doen tegen deze macht.  

 

De Oeigoerse Nederlander Alerk Ablikim weet hier alles van, zijn vader zit vermoedelijk in een Chinees concentratiekamp. Hierover wilde het programma in gesprek met het Openbaar Ministerie, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Chinese ambassadeur voor tekst en uitleg. Deze laatste weigert echter in gesprek te gaan. Naar aanleiding daarvan werd er een petitie opgezet, samen met Amnesty International.  

 

Op 2 juni 2021 trokken Pak de Macht en Amnesty International naar Den Haag, met een eindresultaat van 101.903 handtekeningen. Samen met Alerk bood Tim de handtekeningen aan bij de Chinese ambassade. Deze weigert vooralsnog het gesprek aan te gaan.  

Populair bij BNNVARA