Sfeerfoto van Groen Licht

Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Welke fietslampjes zijn duurzaam?

20 mrt 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Fietslampjes
Goed licht op je fiets is hartstikke belangrijk, maar welke verlichting moet er dan op? De ouderwetse dynamo is superduurzaam. Je wekt zelf energie op door te trappen, de dynamo rolt tegen de band en je fietslamp gaat branden. Maar die brave dynamo heeft ook nadelen. Even onvoorzichtig stallen en de draden hangen los. Het trapt zwaar. En veel dynamo’s houden er mee op als het regent.
Niet zo gek dus dat losse fietslampjes populair zijn. Maar duurzaam zijn die minilampjes niet. Zo’n klein spotgoedkoop lampje geeft weinig licht en gaat schrikbarend kort mee. Na een paar uur kun je ze weggooien. En eh nee, die dingen kunnen niet in de prullenbak: netjes weggooien in de batterijenbak dus. De batterijen in die mini-lampjes kun je vaak niet vernieuwen. En als dat wel kan, is een losse batterij duurder dan de aanschaf van een nieuw slingerlampje.
Een slagje duurzamer en iets groter, zijn de losse lampjes die je aan de banden van je rugzak kunt schuiven. Hier kan je de batterijen wél verwisselen, ze geven meer licht en ze gaan langer mee. Hoe lang? Dat verschilt nogal. De Fietsersbond heeft uitgezocht wat de beste zijn. Hun belangrijkste advies: Let er op dat er penlites, oftewel AA-batterijen, in zitten. Dan gaat je lampje veel langer mee dan als er van die dunne minipenlite-batterijen inzitten.
Het allerbeste is de naafdynamo. Die zit op duurdere fietsen onzichtbaar verwerkt in het voorwiel. Door de beweging wek je zelf energie op. Het is een nieuw soort dynamo zonder de nadelen van de oude. Hij is onverwoestbaar, je voelt er niks van en in de regen doet-ie het altijd. Even sparen dus…

Populair bij BNNVARA