Sfeerfoto van Groen Licht

Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Langzame wasmachine

25 jan 2016
  •  
leestijd 2 minuten
wasmachine-groenlicht
Zuinige wasmachines verbruiken veel minder energie. Maar het ligt er wél aan welk programma je gebruikt.
We bekeken het verbruik van een energiezuinige wasmachine. Het ecoprogramma op 60 graden duurt 240 minuten. Dat is vier uur! Dat programma verbruikt 0,66 kWh. Dat is evenveel als 20 uur je koelkast aan hebben staan.  Als je vier keer per week een wasje doet, dan kost dat je met dit programma jaarlijks nog geen dertig euro. Het wasprogramma is zo zuinig omdat de temperatuur constant lager wordt gehouden dan de 60 graden die je instelt. Het water wordt tot de piektemperatuur van 60 graden verwarmd en dan wordt het verwarmingselement uitgeschakeld.  Om de lagere temperatuur te compenseren duurt het programma langer. Zo wordt de was toch goed schoon.
Veel moderne wasmachines hebben een knop om tijd te besparen. Daarmee kun je véél sneller wassen. Dan duurt een wasje met onze wasmachine nog maar 66 minuten. Maar het verbruik is dan veel hoger: 1,16 kWh per wasbeurt. Dat is ongeveer evenveel als bijna 40 uur je koelkast aan hebben. Een snelle was kost je dus twee keer zoveel stroom. Met vier wassen per week ben je dan jaarlijks meer dan 50 euro kwijt.  Als je deze knop gebruikt, was je dus niet meer energiezuinig. Het water blijft langer op een hogere temperatuur. En de trommel moet veel bewegingen maken om de was schoon te krijgen.
Kortom: wie duurzaam de was wilt doen, moet geduld hebben.
N.B. Hoe hoger de temperatuur, hoe groter het verschil in verbruik.
N.B. Ook als je het ‘gewone’ programma gebruikt in plaats van het ecoprogramma, verbruikt de wasmachine flink meer energie.

Met dank aan Milieu Centraal, Bosch.