Groen Licht

Voorbeeldbrief palmolie

03-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Palmolie elena product
Groen Licht roept jou op om je favoriete merk of supermarkt te laten weten dat je geen foute palmolie meer wilt kopen, dat je het zeer belangrijk vindt dat er voor jouw koekjes of shampoo geen oerwoud is gesneuveld. Stuur een bericht via Facebook of Twitter, stel vragen in de winkel, bel met de klantenservice of stuur een mail. Lees hier over hoe de palmolie industrie in elkaar zit. Hieronder een voorbeeldbrief, zet groenlicht@vara.nl in de CC!
[Adres producent of supermarkt]                                                    [Woonplaats, datum]
Betreft: Palmolie in [naam product] 
                                                        
Geachte klantenservice van [naam product/producent],
Onlangs kocht ik [naam product]. Op het etiket staat dat in dit product (mogelijk) palmolie is verwerkt. Zoals u wellicht weet wordt tot op de dag van vandaag kostbaar oerwoud gekapt en veengronden verbrand voor de productie van palmolie. Het leefgebied van veel dieren en de gezondheid van de lokale bevolking worden hierdoor ernstig bedreigd. Ik wil niet bijdragen aan de productie van deze foute palmolie. Ik wil u de volgende vragen stellen:
Kunt u mij garanderen dat de palmolie die u in [het product] gebruikt, duurzaam is geproduceerd?
Zo ja, wel keurmerk draagt [het product]? Is deze palmolie volledig duurzaam ( segregrated ) of gemixt met niet-duurzame palmolie ( mass balance )? Waarom is dit niet zichtbaar op de verpakking van [het product]?
Zo nee, welke stappen gaat [naam producent] nemen om geen foute palmolie meer in te kopen en daarvoor in de plaats bij te dragen aan een verduurzaming van de palmolie-industrie?
Ik kijk uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groeten,
[Naam en handtekening]