Sfeerfoto van Groen Licht
Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Van oud brood bier maken

13 mrt 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
toost bier
Sinds vorige week is TOOST bier verkrijgbaar. Dat is een biertje waarbij de mout gedeeltelijk is vervangen door oud brood.
In Nederland wordt jaarlijks 120 miljoen kilo brood weggegooid. Dat komt omdat we allemaal altijd vers brood willen kopen. En wat dan niet wordt verkocht, is de volgende dag oud en wordt afgedankt. In TOOST bier zit daarom oud brood. En daardoor is 50% minder mout nodig, een intensief landbouwproduct.

De groene productontwerpers van BeeBlue ontwikkelden samen met Branie Bier (www.braniebier.nl) een Pale Ale speciaalbier. Per flesje bier zit er ongeveer een sneetje brood in het bier. Noor Buur van BeeBlue vertelt in de uitzending: “Dat brood halen we op en roosteren we in de grote cateringkeukens van Hutten catering. Daardoor is het brood langer houdbaar.”
TOOST bier is sinds vorige week verkrijgbaar bij 15 winkels van Marqt. Een fris, mild biertje, aldus het winkelend publiek daar. “Je proeft geen brood,” stelt Noor Buur. “Maar als er geen brood inzat, dan proefde het wel anders. Dan zou de smaak scherper zijn.”

Een flesje TOOST bier kost 2,79. Daarmee is het niet het duurste maar ook niet het goedkoopste speciaalbiertje uit het schap. Kan een biertje van restproducten niet goedkoper? Noor: “Dat zou je denken. Maar onze Westerse productiesystemen zijn zo ingericht dat weggooien het allergoedkoopste is.”

Dat moet anders, vindt Noor Buur. “We gaan de wereld redden door heel veel minder weg te gooien! Brood weggooien is onvermijdelijk. Maar laten we dan iets moois doen met dat oude brood. Want bier drinken, dat moeten we toch.”