Sfeerfoto van Groen Licht
Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Van het gas af: deel 2

17 apr 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Van het gas af: deel 2
Het gas raakt op en Groningen beeft – we moeten dus zorgen dat onze huishoudens geen gas meer nodig hebben. Den Haag zegt dat het niet kan, Groen Licht denkt van wel!
De meeste mensen verwarmen hun huizen en koken nu nog op Gronings aardgas. Maar dat moet echt anders! Want tijdens de klimaattop in Parijs werd in 2015 afgesproken dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 40% omlaag moet. Vorig jaar spraken daarom gemeenten en andere partijen op de  Nationale Klimaattop  af om in 2030 zoveel mogelijk huishoudens te laten overstappen op iets anders dan gas. Eerder kan het niet, denkt premier Rutte: "Als je de gaskraan nú dichtdraait, dan zitten we allemaal in de kou." 
Toch zijn er allerlei initiatieven om huizen nu al ‘van het gas af’ te krijgen. Zoals in Utrecht, waar de gaskraan van Michel Post al sinds vorige zomer dicht is. Michel heeft twee redenen om geen gas meer te willen gebruiken: “Ten eerste wil ik stoppen met het gebruiken van fossiele brandstoffen om zo klimaatverandering tegen te gaan, en ten tweede wil ik solidair zijn met de mensen in Groningen.”
Het dichtdraaien van de gaskraan was misschien makkelijk, maar het in de winter warm houden van het huis was dat zeker niet. Michel: “Ik ben afgelopen winter begonnen met allerlei experimenten om niet in de kou te zitten zonder gas. Ik heb vooral gebruik gemaakt van elektrische verwarming, zoals elektrische dekens en straalkacheltjes. Normaal zijn die niet heel zuinig, maar doordat ik op mijn dak wel 28 zonnepanelen heb liggen, werd de stroom daarvoor duurzaam opgewekt.”  
Ook maakte Michel gebruikt van een stralingspaneel, een soort terrasverwarmer waarmee je heel gericht een bepaalde plek in huis kunt verwarmen. “Het is eigenlijk best gek dat we tegenwoordig ons hele huis verwarmen terwijl we zelf op de bank zitten.”, vertelt Michel. “Veel slimmer is het om alleen de plekken te verwarmen waar je op dat moment bent.” 
Als tip voor mensen die met hun woning ook van het gas af willen zegt Michel: “Het lijkt misschien heel duur om zonnepanelen en een zonneboiler te installeren, maar door veel zelf te doen veel te kopen via Marktplaats kan je de kosten heel goed laag houden.”
Met de stijgende temperaturen komt er voor Michel een einde aan het experimenteerseizoen, maar hij heeft voor volgende winter alweer een project staan. “Ik wil onderzoeken of ik verwarmde kleren kan maken, die comfortabeler genoeg zijn om de hele dag aan te hebben. Een soort elektrische deken dus, maar dan eentje om aan te trekken.”
Ben je benieuwd naar het eerste deel van 'Van het gas af'? Klik dan snel hier.

Populair bij BNNVARA