Sfeerfoto van Groen Licht

Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Test: duurzame allesreinigers

11 jan 2016
  •  
leestijd 1 minuten
Test: allesreiniger
Als je milieubewust leeft, wil je ook duurzaam schoonmaken. Welk schoonmaakmiddel moet je dan nemen? 
Groen Licht kocht zes ecologische en biologische allesreinigers vol ‘natuurlijke ingrediënten’. Maakt zo’n claim ze nou duurzaam? Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) niet per se. Ecologisch is geen beschermd begrip en zegt in principe niets. ‘Natuurlijk’ is al net zo’n bedrieglijke term: de meeste gifstoffen komen uit de natuur. ‘Natuurlijk’ zegt niets over duurzaamheid, veiligheid of gezondheid. Zeker de supergeconcentreerde middelen kunnen de huid irriteren.
Als je wilt weten wat labels waard zijn, kijk dan op de Keurmerkenwijzer van Milieucentraal .
Zeker is dat je de allesreinigers zonder al te veel gewetensbezwaren door het riool kunt spoelen. Maar daarin verschillen deze ‘groene’ allesreinigers niet van gewone allesreinigers, want in alle schoonmaakproducten zitten tegenwoordig in water-oplosbare stoffen.
Waar het milieu waarschijnlijk nog het meeste mee is geholpen, is goed doseren: gebruik precies de hoeveelheid schoonmaakmiddel die staat aangegeven. Dan verspil je niets en dat helpt nog het beste om duurzaam bezig te zijn. En wat dan het allerbeste is, is een geconcentreerd middel kiezen, want dat scheelt verpakkingsmateriaal. En dat treft, want ons deskundigenpanel vond het geconcentreerde merk Sonett het beste schoonmaken. Uit een fles gaan maar liefst 200 emmers sop, en die kosten slechts 2,5 cent per keer. |Hieronder de volledige uitslag.
Op nr. Cijfer  Naam              prijs; te koop bij                 prijs/emmer   emmers/fles