Tips, tricks en nog veel meer groens!

Selficient

16-10-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
groen huis
Een goed huis bestaat uit bakstenen, zou je denken. Daar zijn de studenten van de Hogeschool Utrecht het niet mee eens. Zij ontwierpen een zelfvoorzienend huis en deden mee aan een Amerikaanse wedstijd. Totaal tegen hun eigen verwachtingen in werden ze genomineerd en afgelopen weekend was de finale.
Een docent van de Hogeschool Utrecht bedacht dat het leuk zou zijn aan de Solar Decathlon, een Amerikaanse wedstrijd waarbij een zo duurzaam mogelijk, zelfvoorzienend huis moet worden ontworpen. Dat huis wordt dan op 10 punten beoordeeld (vandaar "deca-"): kosten-efficiënt ontwerp, innovatie-gebalanseerd met marktpotentiaal, water- en energie-efficiëntie, energieproductie en -gebruik, en communicatiestrategieën. Een week later hadden de studenten zich, net op tijd voor de deadline, zich ingeschreven. Andere studententeams kwamen van universiteiten, dus de HU-studenten hadden niet verwacht dat ze het tot de finale zouden hebben geschopt. Niet verkeerd, want de hoofdprijs van de Solar Decathlon bedraagt $300.000.
Emma Lucassen, teamlid van het eerste uur, vertelt het ontwerp: Elk studententeam ontwerpt en bouwt een onnovatief huis dat voorzien is van zonnepanelen. Het huis dat ontworpen is door het Nederlandse team (genaamd Selficient) is naast zelfvoorzienend, ook modulair èn circulair. Dat wil zeggen dat de bouwstenen (wandplaten van anderhalve meter) van verantwoorde materialen gemaakt zijn en hergebruikt kunnen worden. Nederlandse huizen die nu worden gemaakt, kunnen niet meer gemakkelijk uitgebreid worden. Afbreken van een huis kost veel tijd en geeft veel afval. Een huis van Selficient niet, omdat de wandpanelen ontworpen zijn om hergebruikt te worden. Ook is het veel eenvoudiger om een ruimte 'aan te klikken', dan bij een huis van stenen en beton. Krijg je een kind? Klik een kamer aan. Kind uit huis? Klik de kamer er weer vanaf. Omdat het sneller gebouwd wordt, scheelt dat ook energie in het bouwproces. Gaat wel ten koste van de tuin.
Andere teams onderscheiden zich bijvoorbeeld door een nature-based huis te ontwerpen (team Zwitserland) of door een orkaan-proof huis te maken (een van de Amerikaanse teams).
Het Selficient-huis is niet persé een 'tiny house'. Dat Tiny House is toch wel gericht op het klein blijven. De studenten er ook op gericht dat het hiermee mogelijk wordt een heel rijtjeshuis te kunnen bouwen. Je zit niet vast aan een ontwerp en je kan het zelf zo groot of klein maken als je zou willen.
Om aandacht te vragen voor hun initiatief/duurzame bouwidee hebben de studenten van de HU een guerilla-actie gehouden in Utrecht. Ze hebben posters opgehangen met teksten als "Let op! In 2030 zal het water tot hier komen..." en "Let op! Over 10 jaar kun je hier alleen nog maar zwemmen." Dat ging niet helemaal goed, omdat 1 van de posters onbedoeld op een oorlogsmonument geplakt was. #ophef.
Kunnen we binnenkort in het huis van Selficient wonen? De studenten zijn afgelopen zaterdag zevende geworden (van de 11) in de eindfinale. Maar ze gaan door. Voor de wedstrijd was het ontworpen huis daadwerkelijk naar Amerika verscheept en daar opgebouwd. Nu de wedstijd afgelopen is, wordt het weer ingepakt en verscheept terug naar Nederland. Daarna wordt het op De Uithof in Utrecht opnieuw opgebouwd en verder ontwikkeld. Media november gaat er een nieuwe groep studenten verder met Selficient. Wellicht kan iedereen over een paar jaar zo'n huis aanschaffen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.