Sfeerfoto van Groen Licht

Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Schoenen van... bananen?!

27 mrt 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Bananenschoenen
Kunstenaar Lotte de Boer - net afgestudeerd van de Hogeschool voor de Kunsten - wilde graag iets doen met afvalstromen, met organische materialen, groente- fruit en tuinafval. Het lag best voor de hand om iets met bananenschillen te doen, want er worden veel bananen gegeten en er worden dus ook veel schillen weggegooid. En ze vergaan heel moeilijk en langzaam, zegt Lotte. Haar oplossing? Schoenen!
Lotte keek wat er in bananenschillen zit en vroeg zich of ze er een soort leer van kon maken. Samen met chemiestudenten onderzocht ze of ze een coating kon maken die waterafstotend en slijtvast is. Het materiaal dat er toen uitkwam voelt een beetje rubberachtig aan en vervolgens stikt Lotte het materiaal onder de naaimachine. Zelfs de hak is van geperste banaanboomvezel gemaakt. Dit resulteert in haar project: Skin Banana .
Het proto-type is af, maar nu zoekt Lotte nog naar manieren om te zorgen dat de schoen niet vergaat. Bananenschillen vergaan misschien wel langzaam, maar (in de regen) vergaan ze uiteindelijk alsnog. Het is voor haar dus nog altijd een proces en ze blijft verder ontwikkelen. Want de schoen moet echt goed zijn voordat ze de schoenen grootschalig gaat produceren.
De schoenen zijn dus nog niet perfect, maar: de potentie is er wel! Lotte hoopt mensen te inspireren om creatiever met materialen en grondstoffen om te gaan. 
Benieuwd hoe de schoenen eruitzien? Bekijk de video hieronder: