Tips, tricks en nog veel meer groens!

Regenwater in je wc

17-10-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1749 keer bekeken
  •  
regenwater
Milouska is opgegroeid op Curacao. Daar wordt het drinkwater gemaakt van zeewater dat wordt ontzilt. Peperduur, dus zij weet niet beter dan dat je daar zuinig mee bent. En als het even kan vang je regenwater op of ga je zelfs buiten staan douchen als het hard regent.
In Nederland is ze dat weer helemaal verleert. De WC wordt gewoon doorgespoeld met kostelijk drinkwater en ook de wasmachine drinkt water uit de kraan. En dat terwijl prachtig regenwater zo het riool inloopt.
Dat moet anders kunnen vindt Milouska. En dat kan het ook. Ze gaat kijken bij Gijs Doeglas. Die woont midden in Amsterdam en op zijn dak heeft hij en grote regenton gezet. In eerste instantie voor een moestuintje dat hij daar heeft aangelegd maar uiteindelijk bedacht Gijs dat hij er ook zijn toilet mee kan doorspoelen. Met een stuk tuinslang en koppelstukjes van de bouwmarkt wordt het water van zijn regenton naar de stortbak van zijn toilet geleidt. Als je een beetje handig bent heb je dat in en dagje gefixt. 
Door de klimaatopwarming is de verwachting dat het vaker en harder zal regenen in Nederland. Afgelopen zomer was daar een  mooi voorbeeld van. Veel van dat regenwater komt via de regenpijp in het riool en dat is daar niet op berekent. En het is natuurlijk zonde om mooi regenwater uit de lucht te mengen met onze uitwerpselen om het daarna waar voor veel geld te moeten zuiveren. 
De eenvoudigste manier om dit regenwater te gebruiken is de good old regenton. Je zaagt je regenpijp door en laat het in een ton lopen. Dat water kun je dan gebruiken voor je tuin. En als je het slim doet kun je bijvoorbeeld een tuinslang aansluiten met kleine gaatjes zodat je tuin automatisch bevloeit wordt. Er zijn vele soorten regentonnen te krijgen en vele manieren om ze aan te sluiten. Ze doen dat onder andere bij het Natuur en Milieuteam Amsterdam Zuid dat adviseert en bemiddelt bij het installeren van een regenton . Daar staat ook een voorbeeldfilmpje. 
Diverse gemeenten in ons land geven zogenaamde afkoppelsubsidie. Huiseigenaren krijgen een vergoeding om hun hemelwater niet langer op het gemengde rioolstelsel te lozen ofwel om af te koppelen. Meestal is het een vergoeding per vierkante meter. Voor sommige huiseigenaren is het gemakkelijk, de tuin is groot en loopt af vanaf het huis en een bochtje onder aan de regenpijp is al voldoende.
Het ontlast het riool en voorkomt grootschalige wateroverlast na hevige buien. Daarnaast bespaart een gescheiden systeem voor afvalwater en regenwater veel energie en is daarmee goed voor het milieu. Er zijn subsidieregelingen in Nijmegen, Zutphen, Eindhoven, Tiel, Doetinchem, Arnhem, Gouda en Wageningen.
Als je zelf niet zo’n knutselaar bent en ook niet makkelijk een regenton neerzet dan kun je het ook groter uitpakken en uitbesteden. Milouska belt met Fred Prins van www.regenwater.com . Hij kan complete systemen voor het gebruiken van regenwater in huis installeren. Hij geeft de voorkeur aan een tank of ton in de kruipruimte van het huis. Daar blijft het water koel en donker en is de kans op groei van algen en bacteriën het kleinst. Bij een nieuwbouwhuis is dat natuurlijk het makkelijkst en wat Fred betreft krijgt ieder nieuwbouwhuis in Nederland zo’n tank. Met een pompje kun je het dan van de tank oppompen naar je toiletten en de wasmachine. Ook in bestaande bouw is er bijna altijd wel een oplossing. In Amsterdam staat een oude school waar alle toiletten worden doorgespoeld met regenwater
Fred en Milouska gaan in haar huis onderzoeken of er een mogelijkheid is. Omdat haar dak relatief klein is en haar huis al oud en ingewikkeld besluit Milouska het bij haar niet te doen. Ze zou één toilet kunnen aansluiten op regenwater. Mede omdat zo’n installatie al gauw 2- á 3duizend euro kost lijkt het bij haar de investering niet waard. Wel jammer, want ze had graag het regenwater gebruikt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.