Groen Licht

Portret van Gita van Duinen in Groene Mient, een ecologisch en sociaal woningproject

13-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
176 keer bekeken
  •  
groene mient
In september was de opening van Groene Mient. Een sociaal ecologisch woonproject in Den Haag. Gita van Duinen is éen van de belangrijkste initiatiefnemers van dit wijkje. 
Al in 2002 stapte Gita naar de gemeente met de vraag of in Den Haag nog plek was voor een ecologisch en sociaal project. Dat is dus gelukt, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Zo was aanvankelijk bij de ontwikkeling woningbouwvereniging Vestia betrokken, omdat er koop- en huurwoningen zouden komen. Vestia viel echter in 2012 om en toen moesten de toekomstige bewoners het zelf doen. Er zijn toen ook een aantal mensen afgehaakt, maar Gita heeft doorgezet met een gedeeltelijk nieuwe groep mensen. Uiteindelijk 15 jaar later, was de opening van Groene Mient.
Elena laat zich door Gita rondleiden in Groene Mient. En zij ziet 33 huizen die gebouwd zijn met duurzame materialen en niet zijn aangesloten op het gas.
Ook is er een prachtige gedeelde binnentuin, zijn er wadi’s en plannen voor de bouw van een gemeenschappelijke ruimte van oude balken en leem. In één van de huizen is zelfs een Chocolate Shop –waar verantwoordde chocolade wordt verkocht- gevestigd. Zie hier .
Gita vertelt Elena over haar drijfveren om de Mient te realiseren. En over de lange weg ernaartoe. Ook spreekt Elena nog enkele andere bewoners.