Sfeerfoto van Groen Licht
Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Op Je Bord met Frank van der Lende fervent pakjeskoker

23-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
koken met knorr
Frank van der Lende maakt voor Groen Licht een culinair hoogstandje...namelijk wereldgerecht Risotto van Knorr. Lekker gemakkelijk, je kiest een pak, en koopt de ingrediënten die erin moeten, en dan heb je een maal. En Frank is niet de enige die kiest voor gemak. Knorr verkoopt maar liefst 20 miljoen pakken Wereldgerecht per jaar. En de favoriete smaak is de lasagna.
Over Frank
Frank is DJ bij 3FM. Hij presenteert op de vrijdag, zaterdag en zondag het programma Frank van der Lende van 19.00 – 22.00. Daarvoor presenteerde hij een middagprogramma op 3FM.Meer over Frank lees je hier
Eten uit een pak en Questionmark
Frank wil graag weten hoe duurzaam het is om bij het koken een pak te gebruiken. Charlotte Linnebank is directeur van Questionmark . Linnebank vindt dat Knorr de vegetarische variant op de voorkant moet zetten. Veel mensen volgen namelijk klakkeloos de aanbevelingen van Knorr. Daarnaast is Knorr niet echt duidelijk op de verpakking over de herkomst van de palmolie. Wel merkt ze op dat je bij gebruik van een pak heel efficiënt kookt omdat je niets weggooit.
Knorr
We gingen ook langs bij Knorr. Chef Anton Rinsema van Knorr kookt samen met Milouska een wereldgerecht. En op verzoek van Milouska de vegetarische variant. Anniek Mauser is Directeur Duurzaamheid Unilever en zij vertelt dat de palmolie wel duurzaam is geteeld. Maar dat dat beter op de verpakking moet komen. 
Milieu Centraal
Milieu Centraal keek op ons verzoek ook naar de pakken wereldgerecht en hieronder vind je hun bevindingen:
Als je hetzelfde gerecht ‘los’ zou kopen en op maat koopt en kookt, is er weinig verschil tussen Knorr en niet Knorr gerechten. Duurzaamheid wordt dan vooral bepaald door de hoeveelheid en type vlees en herkomst van groente. Knorr geeft in zijn recept wel relatief hoge hoeveelheden vlees, waarvan je ‘op eigen houtje’ wellicht kleinere portiegroottes zou aanhouden. Een pak Wereldgerechten is wel een efficiënte manier om een maaltijd te koken en je hoeft zo geen voedsel te verspillen (het is dus goed afgemeten). We raden daarbij wel aan om regelmatig voor de vegetarische varianten te kiezen, minder vlees te gebruiken en/of groenten in de hoofdrol te zetten. Verder is het belangrijk dat je de verpakkingsmaterialen gescheiden weggooit.
Voordelen:
Nadelen:
Om het even:
Ook voor de groente die worden aanbevolen op het Knorr pak, geldt dat de milieubelasting gelijk is als dat je hetzelfde gerecht van losse ingrediënten zou maken. Let wel op de herkomst van de groente. Bij de Argentijnse Beef Chimichuri staan bijvoorbeeld peultjes in het recept. Als je in de zomer peultjes uit Nederland koopt, is dat milieuvriendelijk. Als je daarentegen ingevlogen peultjes uit Kenia of Zimbabwe koopt, dan is de milieubelasting wel erg hoog. De  groente- & fruitkalender  kan je helpen om te kijken welke groente uit welk herkomstland in het seizoen is.