Sfeerfoto van Groen Licht

Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!

VOLG ONS

Groen Licht

Op je bord: diervriendelijke foie gras?

17 apr 2017
  •  
leestijd 3 minuten
Op je bord: diervriendelijke foie gras?
Acteur Edo Brunner is dol op foie gras, maar vraagt zich af of er voor de delicatesse ook een 'gansvriendelijk' alternatief is.
Edo Brunner
Edo Brunner ken je misschien van de tv-serie Rozengeur & Wodka Lime of Toen was geluk heel gewoon . Ook speelde hij in de film Dennis P. In 2008 was Edo winnaar van Wie is de mol? . Op dit moment is hij met Arie Koomen op tournee met de cabaretvoorstellingen Klussen
En tussen de bedrijven door maakt Edo voor Groen Licht één van zijn lievelingsgerechten, namelijk biefstuk met gebakken appel en foie gras.
Foie gras kan eigenlijk niet
Dit gerecht maakt hij echter zelden. Want Edo vindt dat je foie gras met goed fatsoen niet kunt eten. Foie gras is de vervette lever van eenden of ganzen. Het betekent letterlijk ook 'vette lever'. En die lever wordt zo vet en groot omdat de eenden en ganzen de laatste weken van hun leven dwangvoeding (gavage) krijgen. Zo worden de levers kunstmatig vier tot tien keer groter gemaakt. 
Cultureel erfgoed
In Frankrijk is het heel normaal om foie gras te eten en staat het in veel restaurants op de kaart. Driekwart van de wereldproductie van foie gras komt uit Frankrijk. De productie wordt ook als cultureel erfgoed en regionale traditie aangemerkt. De Franse producenten vertellen in bijgaand promotiefilmpje uit hoe het produceren van foie gras in zijn werk gaat:
In Nederland wordt het niet geproduceerd. Maar het wordt wel verkocht bij groothandels en poeliers. In Nederland staat het bij Franse restaurants ook dikwijls op de kaart. Toch zijn er ook restaurantketens die het niet meer verkopen omdat het zo omstreden is.
Wakker Dier
Wakker Dier strijdt al jaren tegen foie gras. Hanneke van Ormondt van Wakker Dier is er duidelijk over: de productie van foie gras is dieronvriendelijk en kan echt niet. Dieren worden bewust volgestopt en ziekgemaakt. Zie voor meer informatie hier & hier .
Alternatief: faux gras
Is er een alternatief voor foie gras? Ja en dat is zelfs een vegetarische variant. De 'Belgische Wakker Dier' heet Gaia en die hebben een 'foie gras' ontwikkeld met de naam Faux Gras
Alternatief: recept van kok Eric van Veluwen
Eric van Veluwen is kok. Tevens is hij mede-eigenaar van Cultuur en Congrescentrum Antropia in Driebergen en oprichter van de goede Snackbar (voor bio- en verantwoorde catering op scholen). Eric maakt voor Edo een alternatieve “foie gras” en die valt bij Edo goed in de smaak.
Het recept van de eendenleverpathé
Ingrediënten
200 g tamme ongemeste eendenlevers of kippenlevers
1 dopje cognac of calvados
100 g boter of eendenvet voor het “foie gras” resultaat
peper en zout
1 tl maïzena
1 dl geslagen ongezoete room
Bereiding
Bak de levertjes aan in de boter, breng ze op smaak met peper en zout en de cognac, en bind af met de maïzena.
Maal ze in de keukenmachine fijn, je hebt nu een stevige bal met leverpastei, laat het geheel afkoelen in de koelkast.
Sla de slagroom op en meng ze bij de lever, en doe ze in een vorm met een laagje plastic erin, zo kun je deze makkelijker uit de vorm halen.
Laat het geheel een nacht opstijven en serveer dan met briochebrood en een hartige jam.
Eetsmakelijk!
Sfeerbeeld BNNVARA programma's