Sfeerfoto van Groen Licht

Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Op het bord van Victoria Koblenko

31 okt 2016
  •  
leestijd 4 minuten
victoria koblenko
Actrice en presentatrice Victoria Koblenko is op dit moment te zien in de serie Centraal Medisch Centrum (RTL4). Daarnaast is ze ook politicoloog en wordt ze geregeld in talkshows uitgenodigd als het over haar geboorteland Oekraïne gaat. Victoria woont samen met ex-voetballer Evgeniy Levchenko en hun pasgeboren zoon.
Evgeniy kookt het meest en dan staat er nooit vlees op het menu. Victoria is geen vegetariër, maar ze heeft met zichzelf de afspraak gemaakt dat wil ze auto blijven rijden, ze moet stoppen met eten van vlees. Dus ze eet alleen nog een enkele keer vlees als ze in heel goed restaurant aanschuift.
Wat staat er wel op het menu bij Victoria thuis? Groenten. Ze is opgegroeid in met oma die een moestuin had. Ze herinnert zich nog heel goed hoe groenten en fruit er vroeger smaakten. Tegenwoordig ziet alles wat je bij supermarkt haalt er heel mooi uit, maar er zit niet altijd zoveel smaak aan. Daarom gaat ze voor de boodschappen vooral naar de natuurvoedingswinkel of de biologische markt.
Victoria vindt zichzelf geen fundamentalist als het gaat om hoe duurzaam ze haar leven inricht. Maar ze vindt het wel belangrijk dat ze de stappen die in haar leven passen ook echt zet. Dus dat betekent het scheiden van afval, het compenseren van CO2-uitstoot van vluchten van de kilometers die ze maakt en dat geldt ook voor wat ze eet.
Onlangs heeft Victoria een Dutch Weed Burger  gegeten. Dat smaakte heel goed. Victoria is heel nieuwsgierig naar zeewier. Je ziet het nu overal, terwijl je het vroeger alleen in sushi zag. Daarom maakt Victoria vandaag zelf een zeewierburger en ze vraagt ze zich af is zeewier ook duurzaam.
Voor het antwoord op de vraag van Victoria gaan we naar Texel. Daar staat het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee met een heus Zeewiercentrum . Professor Klaas Timmermans hoogleraar Plantaardige Biomassa aan de RUG legt ons uit dat zeewier een duurzame vleesvervanger kan zijn. De teelt van zeewier belast het milieu weinig, omdat er nauwelijks grond, zoet water of fossiele brandstof bij nodig is.
Maar de teelt van duurzame zeewier staat nog in de kinderschoenen. Veel zeewier dat te koop is in de supermarkt komt uit Zuidoost-Azië. Volgens deskundigen is de teelt daar niet zo duurzaam. Zeewier wordt daar op grote schaal in de kustgebieden geteeld, waarbij het wier ook bemest wordt. Dit kan de ecosystemen in deze kustgebieden aantasten.
Ook wordt veel wier in het wild geplukt. Dat is ook niet altijd duurzaam omdat het niet altijd op kleine schaal gebeurt. Het wegplukken van al het zeewier in een gebied kan gevolgen hebben voor het ecosysteem. Helaas is het voor consumenten lastig om een duurzame keuze te maken omdat zeewier nog niet gecertificeerd wordt en het op de verpakking niet wordt aangegeven of het een duurzaam product is. Goed nieuws is dat het zeewier dat in Nederland in zeewierboerderijen geteeld wordt wel duurzaam is. En dat er gewerkt wordt aan certificering voor biologische zeewier.
Recept herfstburger van zeewier en linzen
(Uit: Plant Power van Lisette Kreischer / http://www.lisettekreischer.com/boeken/plant-power/)
Deze herfstburger stond aan de wieg van The Dutch Weed Burger. Het recept is voor zes burgers. Je kunt ze ook invriezen.  
Benodigdheden
Burger: 
Garnering (per broodje):
Doe de wakame in heet water en laat weken tot het zacht is. Giet af en laat goed uitlekken. Doe de linzen, bruine rijst, ui, wortel, knoflook, bouillon en zout in een pan. Giet het water erbij en breng het geheel aan de kook, met het deksel half op de pan. Zet het vuur laag. Laat dit ongeveer veertig minuten pruttelen, totdat de rijst en linzen zacht zijn en de vloeistof opgenomen is. Voeg wat extra water bij wanneer het mengsel dreigt droog te koken. Giet het mengsel af en laat uitlekken in een vergiet. Laat het geheel afkoelen. Plaats vervolgens het mengsel in de keukenmachine samen met de olijven, wakame en paprikapoeder en maal fijn tot een egaal mengsel. Doe het mengsel in een kom en voeg de zonnebloempitten en broodkruim toe. Meng dit goed en vorm er met je handen zes burgers van.
Vries nu vijf burgers in en bak er één af. Verhit een laag olie in de pan. Bak hierin de burger vijf tot zeven minuten aan elke kant tot deze donkerbruin en krokant is. Let op, tijdens het bakken kan de burger uit elkaar vallen. Ga voorzichtig te werk. Zet het vuur uit en laat een beetje afkoelen (zodat hij steviger wordt). Snijd ondertussen de tomaat en augurk in plakjes.
Besmeer het broodje met de mayonaise zonder ei op de onder- en bovenkant en beleg één zijde met wat sla, augurk en een paar plakjes tomaat. Leg hierop de burger, besmeer met nog wat ketchup, beleg met de kiemen en dek af met de bovenkant van het broodje. Serveer met de overige sla en tomaat gemengd met nog wat mayonaise zonder ei.