Groen Licht

Op het bord van Guido Weijers (vega frikandel)

16-01-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
Guido Weijers
Guido Weijers is cabaretier. Met zijn shows zoals Myositis, Xipnao!, Axestos is het hele land doorgeweest. Je kunt hem ook kennen van het tv-programma Gabbers. En nu is hij heel druk met zijn eigen nieuwe show: Masterclass Geluk. Waar wordt Guido gelukkig van op zijn bord?
Volgens Guido zijn er verschillende soorten eten. Vies eten, slecht eten, gezond eten en lekker eten. En dat laatste eten is eten waar je echt gelukkig van wordt. Dat kan hij zelf niet maken, zegt hij. Wat hij wel kan maken is gezond eten. Dat is in een wok met veel groenten en bijvoorbeeld vegetarische balletjes. Want Guido is al 11 jaar vegetariër. Eigenlijk mist hij nooit vlees of vis. Vegetariër zijn is voor hem een hele simpele manier om zijn steentje bij te dragen.
Van oosters eten wordt Guido echt gelukkig. Hij reist heel veel en Thailand is altijd winnaar. De verschillende smaken, zoals limoen, kokos, gember, die je tegelijk proeft, vindt hij fantastisch. Daarom maakt Guido vandaag Thaise kokoslimoensoep. Waar hij nog weleens naar verlangt, is een frikandel speciaal. Als vegetariër krijgt hij toch altijd weer die kaassoufflé voorgeschoteld. Guido vraagt zich af of er een vegetarische frikandel speciaal bestaat. Dan is hij intens gelukkig. 
De Vegetarische Snackbar
Voor de zoektocht komen we terecht bij de enige Vegetarische Snackbar  van Nederland. Die zit in Den Haag. Jurgen Verwoerd is de snackbar begonnen omdat hij merkte dat er steeds meer vraag was naar vegetarische snacks. Nu een paar jaar later komen er veel verschillende klanten in zijn snackbar langs. Niet alleen vegetariërs, maar ook mensen met een allergie of mensen die vanuit hun religie bepaalde soorten vlees niet eten.
Jurgen wil uitdragen dat het heel goed mogelijk is om je vleesconsumptie te verminderen. Ook als je even lekker wil snacken. Zo hoopt hij met deze snackbar een bijdrage te kunnen leveren aan afname van de wereldwijde vleesconsumptie. Hij doet dat door goede alternatieven aan te bieden.
Echte koploper in het assortiment van Verwoerd is de vegetarische kapsalon. Dat is een gerecht bestaande uit friet bedekt met shoarma en kaas. Na nog even in de grill wordt het geserveerd met sla en sausjes. De vegetarische shoarma maakt Verwoerd zelf. Daarvoor gebruikt hij enorme lappen soja die gekruid worden. Verder is de rest van de productie is hetzelfde.
En Jurgen kan Guido gelukkig maken: ook de vegetarische frikandel zit in het assortiment. Hij is op basis van soja en kan gecombineerd worden met een biologisch desempuntje, verschillende sauzen en uitjes. 
Vegetarische Thaise kipkokoslimoensoep (voor 4 personen)
Ingrediënten
250 g eiernoedels
300 g vegetarische kipstukjes
2 el zonnebloemolie
3 cm verse gember
1 rode peper
1 bakje champignons
650 gram pittige Thaise roerbakgroenten
850 ml kraanwater
1,5 blokje vegetarische bouillonblokje
400 ml kokosmelk
2 limoenen
15 g koriander

Bereiden
Breid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olie in de pan en roerbak de vegetarische kipstukjes. Schil de gember, snijd fijn samen met de rode peper en roerbak mee. Doe de champignons en roerbakgroenten erbij en roerbak nog 1 minuut. Voeg het water, de bouillontabletten en de kokosmelk toe en breng aan de kook. Laat 2 minuten koken. Voeg de noedels. Pers 1 limoen uit. Breng de soep op smaak met het limoensoep en eventueel zout. Snijd de korianderblaadjes grof en snijd de tweede limoen in partjes. Schenk de soep in kommen, bestrooi met de koriander en serveer met de limoen. 
Bron: www.ah.nl en Guido Weijers.