Tips, tricks en nog veel meer groens!

Luchtzuiverende planten

18-01-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
luchtplanten
De luchtkwaliteit in onze huizen en kantoren is vaak nog viezer dan de luchtkwaliteit buitenshuis. Zo geven onze meubels, kleding, vloerbedekking, muurbedekking, verf en printers chemische stoffen af die niet gezond voor ons zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat planten in staat zijn om deze stoffen uit de lucht op te nemen en daardoor de lucht te reinigen.
Planten kunnen onder meer de volgende stoffen opnemen :  formaldehyde, benzeen, tolueen, aceton, ammonia en verschillende soorten alcohol. Planten zijn net kleine chemische fabriekjes.
De schadelijke stoffen worden via de huidmondjes in de bladeren opgenomen in de plant. Hoe beter het inwendige van de plant toegankelijk is voor uitwisseling van stoffen in de lucht, hoe beter de lucht reinigende werking. Dus hoe groter het bladoppervlak en hoe meer huidmondjes in dat oppervlak aanwezig zijn, hoe beter de plant in staat is om stoffen uit de lucht op te nemen. Planten die groeien in droge gebieden hebben relatief weinig huidmondjes en kleine dikke of geen bladeren en zijn dus minder goede luchtzuiveraars dan planten met een groot bladoppervlak en veel huidmondjes, zoals bijvoorbeeld planten die in meer vochtige en schaduwrijke omstandigheden groeien.
Planten die een goede luchtzuiverende werking hebben zijn onder andere:
Klimop
Varen
Areca palm
Rubberplant
Lepelplant
Clusia
Delen: