Sfeerfoto van Groen Licht

Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Leven zonder plastic

26 sep 2016
  •  
leestijd 2 minuten
plastic groen licht
Waarom zitten zoveel producten in plastic? En wat gebeurt er met plastic als je het in de inzamelbak gooit? Milouska gaat op onderzoek uit.
44% van ons plastic afval gaat naar de recyclingfabriek. Kun je met een gerust hart gaan slapen als je je plastic keurig in de inzamelbak gooit? Het is maar hoe je het bekijkt. Recyclen is beter dan weggooien. Maar er zitten ook haken en ogen aan het recyclingproces. Bovendien kost recyclen, net als het transport dat erbij komt kijken, ook energie. Hoe duurzaam is het eigenlijk om al dat plastic verpakkingsmateriaal eenmalig gebruiken en vervolgens weg te gooien, al wordt het dan gerecycled?
Groen Licht-presentator Milouska Meulens gaat op onderzoek uit. Ze praat met directeur Hester Klein Lankhorst van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken. Door de plastic verpakking zijn veel producten langer houdbaar, vertelt zij. En dat voorkomt verspilling. Bovendien is plastic licht en niet zo breekbaar als glas. 
Robbert van Duin van Recycling Netwerk  is minder enthousiast. Hij vindt dat we niet te makkelijk moeten denken over plastic recyclen, omdat daar ook milieunadelen aan zitten. Bovendien is ons systeem van plastic inzamelen zodanig ingericht - al het plastic huishoudafval mag bij elkaar - dat het recyclen minder efficiënt verloopt dan wanneer je verschillende plasticstromen zou inzamelen. Gerecycled plastic wordt daardoor geen hoogwaardig materiaal, vertelt Van Duin.
Milouska besluit het anders aan te pakken: een week leven zónder plastic. Ze neemt zich voor niets te kopen met een verpakking waar plastic in zit verwerkt. Maar hoe doe je dat eigenlijk, plasticloos boodschappen doen? Milouska gaat te rade bij Merel Wildschut van website De Groene Meisjes. Merel doet al langere tijd zoveel mogelijk plasticloos haar boodschappen, en ze gaat samen met Milouska op pad.
Lukt het Milouska om een week zonder plastic verpakkingen te leven? Je ziet het in deze aflevering van Groen Licht.