Tips, tricks en nog veel meer groens!

Koken met onkruid. Vies? Nee joh!

08-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
De Onkruidenier
Op het Suikerunieterrein in Groningen doen Jonmar van Vlijmen en Ronald Boer artistiek onderzoek naar alle wilde planten die daar leven. Onder de naam De Onkruidenier stellen zij dat er niet zoiets bestaat als onkruid: alle kruiden zijn nuttig en zij onderzoeken wat je ermee kan. 
Het verhaal van De Onkruidenier begint als Jonmar een boek van zijn oma erft: Elseviers Gids van Wilde Groente en Kruiden , waarin een heel hoofdstuk staat met recepten met onkruiden. Sindsdien verwisselt Jonmar de supermarkt voor bijvoorbeeld het Westerpark. Met de gids in de hand vonden Jonmar en zijn vriend Ronald al snel allemaal bruikbare soorten onkruid.
Dat leidde tot een heel onkruidavontuur. Jonmar: "We zijn thuis als een malle al die planten gaan drogen om er levensmiddelen van te maken. Dat liep best een beetje uit de hand. We stonden onze haren te wassen met geknapte sneeuwbessen, we zijn onze tanden gaan poetsen met onkruid en onze kleren werden groen omdat we ze wasten met bepaalde planten die saphonine produceren. Die maak je fijn en kook je en dan heb je een natuurlijke zeepstof. Zo kwamen we er ook achter dat we best wel verwend worden met allerlei spullen uit de supermarkt, met bijvoorbeeld conditioner. Want van die sneeuwbessen krijg je haar als stro."
Sindsdien dragen Jonmar en Ronald hun bevindingen uit als De Onkruidenier . Jonmar: "We organiseren nu workshops en expedities en we hebben een mobiele werkplaats ontwikkeld: de veldwerkplaats. Dat zijn allemaal handkarren, gebasseerd op het onderstel van een kruiwagen. En met die veldwerkplaatsen zijn we vanaf begin dit jaar op tournee gegaan, om in verschillende landschappen te kijken wat die planten vertellen over een gebied."
Zo stond De Onkruidenier op verschillende festivals, maar Groningen is momenteel de nieuwe standplaats. Op het Suikerunieterrein doen ze artistiek onderzoek naar alle wilde planten op het voormalige fabrieksterrein. Jonmar: "Daar is een eeuw lang suiker verwerkt. De suikerbieten werden binnengebracht met paard en wagen, per trein en per boot. In 2008 is dat afgebroken en nu zijn verschillende initiatiefnemers bezig dat terrein een nieuwe invulling te geven."
Wat is er duurzaam aan De Onkruidenier ? Jonmar: "Omdat we ons veel bezig houden met de mens en zijn leefomgeving en wat er aan bruikbare gewassen voorhanden is in de stad, denk ik dat we mensen een bepaald bewustzijn geven over hun relatie tot voedsel. En we laten mensen zien wat voor andere mogelijkheden er zijn. Dat is een belangrijke motor achter ons initiatief." 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.