Tips, tricks en nog veel meer groens!

Kan een plastic tas groen zijn?

18-01-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
279 keer bekeken
  •  
groene tassen
Gratis plastic tasjes – dat mag sinds dit jaar niet meer. Maar kopen kun je ze nog bij alle winkels, voor een kwartje of tien cent. Veel van die die tasjes staan vol groene teksten, logo’s en keurmerken: gemaakt van recyclebaar materiaal, milieuvriendelijk geproduceerd, klimaatneutraal product. Maar wat betekent dat eigenlijk?
Groen Licht verzamelde tien plastic draagtasjes van verschillende winkels: Xenos, DEEN, Jumbo, ALDI, Kruidvat, Albert Heijn, GAMMA, Lidl, Hoogvliet en PLUS. We keken naar de goedkope plastic draagtasjes, niet naar de big shoppers.
De meeste tasjes zijn gemaakt van gerecycled polyethyleen. De tasjes zijn dus gemaakt van aardolie, een niet-hernieuwbare grondstof. Meestal wordt ingezameld plastic uit Europa gebruikt als recyclemateriaal. Jumbo liet ons weten: “Dat kun je zien als je de tas tegen het licht houdt of over het folie wrijft. Dan zie je puntjes in de folie, het voelt ruw aan.”

De tas van PLUS is gemaakt van gerecycled productie-afval. Dat betekent dat de snijdsels die overblijven die de productie van plastic, worden hergebruikt. Dat klinkt niet als wat je verwacht van gerecycled materiaal. Linda Nijenhuis van Milieu Centraal zegt: “Dit is beter dan dat de restjes van de productie worden weggegooid en verbrand. Er hoeft niet nóg meer nieuwe grondstof gebruikt te worden.”

De tassen van Kruidvat en van GAMMA zijn van biobased plastic: dan wordt er plastic gemaakt van plantaardig afval. Een internationale keuringsinstantie houdt in de gaten dat de grond die wordt gebruikt geen effect heeft op ontbossing van het tropisch regenwoud en dat die grond niet concurreert met landbouwgrond die is bestemd voor voedselproductie. Deze tasjes zijn trouwens niet afbreekbaar – je gooit ze dus weg bij het plastic afval.

De tassen van ALDI en Lidl hebben het Duitse keurmerk Der Blaue Engel. De tas van ALDI is gemaakt van gerecycled verpakkingsfolie dat is gebruikt tijdens het transport voor de winkels.
Linda Nijenhuis van Milieu Centraal bekeek voor ons de groene claims die op de tasjes staan.
PLUS: Gemaakt van 100% recyclebaar materiaal:
“Je kunt de tas gescheiden inleveren bij het gescheiden afval. Verder zegt het eigenlijk niks.”
Kruidvat & GAMMA: I’m Green, biobased
“Bioplastic is hernieuwbaar, een tasje van gewoon polyethyleen is gemaakt van aardolie en dat is niet hernieuwbaar, dat raakt op een gegeven moment op.”

ALDI: Deze polyethyleen tas is onschadelijk in de vuilverbranding en is bij storten niet schadelijk voor de kwaliteit van het grondwater.
“In Nederland is het storten van huishoudelijk afval niet toegestaan. Dus zo’n tas zou nooit op de stort terecht kunnen komen.”

DEEN: Klimaatneutraal product
“Het betekent dat voor de productie van hun tassen alle CO2-uitstoot die is vrijgekomen is gecompenseerd met biogasprojecten in Cambodja.“

In Engeland heeft onder andere supermarkt Waitrose een heel ander systeem: de Bag For Life. Je koopt voor een paar cent een plastic tasje, die je vervolgens kunt terugbrengen als íe kapot is. Dan krijg je gratis een nieuw tasje mee. Op die manier houdt de supermarkt de recyclestroom zelf in de hand. In Nederland heeft Zeeman zo’n ‘statiegeld-tas’, van gerecycled polyester.

Volgens Milieu Centraal is het vooral belangrijk dat op een plastic tasje staat dat je ‘m opnieuw kunt gebruiken en dat je ‘m kunt weggooien bij het plastic afval. Alleen de tas van Albert Heijn vermeldt dat expliciet.

Linda Nijenhuis: “De winkels willen laten zien hoe groen ze zijn, ze willen je een goed gevoel geven. Maar een plastic tas is natuurlijk nooit milieuvriendelijk. Je kunt het allerbeste gewoon zélf een stevige tas meenemen.”
Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken liet in 2015 door TNO onderzoeken wat de milieu-impact is van verschillende soorten tassen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.