Tips, tricks en nog veel meer groens!

Insecten zijn de toekomst! Of niet?

20-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
241 keer bekeken
  •  
Krekels eten met Brecht
We horen al jaren dat insecten het voedsel van de toekomst zijn. De supermarkten gingen insecten verkopen in de vorm van lolly’s en burgers. Het barstte van de tv-items waarin griezelende voorbijgangers een hapje krekel namen. Wat is er terecht gekomen van de opmars van de sprinkhaan en de Buffalo worm?
Met deze vraag gaat presentator Brecht van Hulten op onderzoek uit. Wat blijkt? In de supermarkten zijn nog nauwelijks insecten te vinden: alleen in het vegaschap van de Jumbo ligt nog een burger die voor 14% uit buffalowormen bestaat.  Delicatessezaak Peek en van Beurden in Utrecht is een van de weinige winkels die verschillende soorten insecten verkoopt. Klanten willen het een keer proberen, maar van een vaste groep insectenetende klanten is geen sprake. De meeste klanten komen niet terug. Eigenaar Edwin Peek vertelt Brecht hoe ze de beestjes het beste kan bereiden: “Gebakken meelwormen zijn net als pijnboompitten lekker op de sla”.
Op meelwormenkwekerij van Van de Ven in Deurne legt insectenkenner Arnold van Huis uit hoe verschrikkelijk duurzaam insecten zijn. De bescheiden dieren hebben weinig water en voedsel nodig, weinig ruimte, stoten weinig broeikasgassen en ammonia uit en zijn net zo voedzaam als vlees. Insecten zijn daarom een goede oplossing voor de toenemende vraag naar vlees in de wereld volgens de hoogleraar.
Maar misschien zijn insecten gewoon niet smakelijk genoeg en moet je wat meer moeite doen om er iets lekkers van te maken. Op naar kunstenares Matilde Boelhouwer: zij maakt de insect aantrekkelijker door er kleine exquise hapjes van te maken. Ook voert ze haar sprinkhanen alfalfa tuinkers en limoen waardoor de smaak van het insectenvlees zachter wordt.  
Floortje Dessing verkoopt sinds kort Jimini's in haar winkel. Dat zijn snacks van meelwormen en krekels, met lekker veel kruiden. Dessing verkoopt ze om mensen bewust te maken dat ze minder vlees moeten eten.
Het is de vraag of we in de toekomst massaal insecten gaan eten. Tot de vakken in de supermarkt zijn de kriebelbeestjes in ieder geval nauwelijks doorgedrongen, maar er liggen wel steeds meer vegaburgers en andere vleesvervangers. Presentator Brecht van Hulten geeft de insecten nog een kans en zet thuis een insectenmaaltijd op tafel. Dat is geen succes.
Delen: